28 oktober 2012

Zeven tot zeven spiegel

Het is al donker en vooral koud als Wouter en ik bij het water aankomen voor een 'zeven tot zeven' sessietje. We hebben een uurtje vertraging opgelopen, waardoor we in het donker moeten opbouwen. Beiden hebben we ervoor gekozen om geen overwrap over onze shelter te gooien voor dit korte nachtsessietje. Nu ik merk hoe koud het is heb ik daar toch wel spijt van. Met een overwrap is het toch iets behaaglijker.

In de middag heb ik nog een paar gluiperige rigjes kunnen knopen, waarmee ik hopelijk op de juiste manier op de heersende omstandigheden inspeel. Niet veel later liggen twee ervan in het water. Aan mijn derde hengel hangt een andere, wat langere onderlijn. We bevissen dieptes tussen twee en negen meter. Mijn ervaring is hier dat er altijd nog wel wat vissen ondiep azen bij kouder wordend water.

Nog een paar gluiperige rigjes
Wouter's vismaat, Peter, komt even buurten, maar tegen elven zoeken we toch echt de slaapzakken op.
Rond middernacht wordt ik wakker. Het blauwe ledje van mijn ondiepe, linker hengel brandt, verder niets. De lucht is helder zodat de bijna volle maan de omgeving goed verlicht. Ik sluit mijn ogen en trek mijn muts nog maar wat verder over mijn hoofd en de slaapzak steviger om me heen. Een doffe klap op het water, niet ver uit de kant. De kringen zijn in het maanlicht nog goed te zien. Kan nooit meer dan twintig meter van onze gezamelijke plek zijn...

De hoge toon van één van Wouter's Delkims klinkt akelig luid en opdringerig door het geruis van de bladeren. De wind is aangetrokken. Het is de hengel van onze gezamelijke plek. Als ook ik uit mijn slaapzak ben en Wouter in het donker zoek, wijst zijn gevloek me de weg. 'Losgeschoten, zomaar!' deelt hij klappertandend mee. De rig ziet er verder goed uit en gaat weer te water.

Het is tegen drieen en ik twijfel of ik de warmte van mijn slaapzak zal verruilen om te gaan plassen. De gedachte is niet echt aanlokkelijk. Misschien kan ik het nog even uitstellen...
Weer een aanbeet op één van Wouter's hengels. Het is degene die op drie meter lag. De vis komt langzaam mee en verzet zich eigenlijk pas onder de kant. Even later til ik het net met inhoud op de mat.
Gave spiegel voor Wouter

Een gave spiegel en meer dan welkom. Wouter poseert even en we praten nog wat na. Toch ondiep.. Deze zwemt vast niet alleen... Wat is het koud hè..? Zonde van die losgeschoten vis... Zullen er nog meer komen..?
Het begint nu te miezeren. Het wordt er niet prettiger op zo. Snel zoeken we de warmte weer op.

Het is zeven uur en we ruimen op. Verkeerde stek gekozen? Of hadden de dalende luchtdruk en temperatuur een slechte invloed? Eigenlijk vind ik het ook wel best zo.

13 opmerkingen:

 1. Petje af hoor met zulke temperaturen, maar toch Kkkkkkk....karper gevangen.Netjes,Mijn weblog was gecrashd,heb een andere naam Penperikelen.blogspot.com.Groet, Bjorn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Keihard bikkelen heeft jullie een mooie spieg opgeleverd. Lekker hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie spiegel voor Wouter. Je zorgt goed voor je gasten!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het was inderdaad erg koud vannacht. Ik had een blanc. Mooie spiegel.

  Groeten, Tim

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Boudewijn,
  Mag ik vragen hoe lang de onderlijnen zijn waar je nu mee vist? Ze zien er erg kort uit en is dat freefall onderlijn?

  Gr. Roderick

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Bjorn, ik ga je blog bekijken.
  @ Tsak,jij kan er ook wat van begreep ik ;)
  @ Jeffrey, misschien was het wel andersom?
  @ Tim, zonde man, volgende keer beter.
  @ Roderick, O.a. de lengte is afhankelijk van de omstandigheden waarin ik vis. In dit geval viste ik met twee onderlijnen van Freefallmateriaal van ongeveer 8 cm met shot on the hook, de derde hengel viste ik met een onderlijn van ongeveer 25 cm lengte van Strip-it materiaal. Maar ik had niets gevangen, Wouter wel ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Respect hoor heren voor jullie nachtelijk avontuur,
  ik was vannacht ook op straat en kan mij een beetje inleven wat jullie hebben doorstaan, maar het is voor jullie niet onbeloond gebleven, mooie spiegel,

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie spiegel en leuk verslag. Gebruik je die korte onderlijnen ook bij zachte bodems?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tom, bij zachte bodems vis ik wel met wat langere onderlijnen, dit keer visten we op zandbodem, dus hard.

   Verwijderen
 9. Hij was klein maar fijn ;-). De erwtensoep en worst was zeker meer dan top heh heh!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja, wat kan jij vreten zeg! Was gezellig weer1

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooie spiegel Wouter.
  Leuk geschreven Boudewijn !!!

  Groet

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Boudewijn,

  28.500 mensen hebben zich aangemeld voor de donorweek. Daar heb jij ook mooi aan meegewerkt. Super Man. Groet, Bjorn.

  BeantwoordenVerwijderen