Penvissen


Dit artikel is gepubliceerd in KARPER magazine nr. 55

Penvissen; voor sommigen de mooiste vorm van karpervissen die er is, voor anderen, vaak door gebrek aan kennis ingegeven, een grote nachtmerrie. Penvissen is bloedje spannend, zeer confronterend en tevens uitermate geschikt om een nieuw water te leren kennen. De voordelen van penvissen zijn legio: je bent mobiel, je zeult geen kilo’s visspullen mee, je kan na het werk of eten even een paar uurtjes eropuit gaan, je kunt makkelijk inspelen op situaties en aasgedrag, je vist dicht onder de kant waardoor je veel kunt waarnemen, je kan een groot gebied en verschillende soorten stekken afvissen en een hele belangrijke, jij bepaalt wanneer er aangeslagen wordt, niet je onderlijn in combinatie met een klomp lood. Op een ‘boiliewater’ werkt deze vorm van vissen zelfs dressuurdoorbrekend (om maar eens een populaire term te gebruiken).
Gevangen met de pen
































In de loop der jaren heb ik over het penvissen veel uiteenlopende theorieën gelezen. Vele montages en hun gedragingen heb ik in de praktijk toegepast, en in mijn aquarium bekeken en getest. De ene bleek in de praktijk te werken, de ander absoluut niet. Uiteraard hebben mijn bevindingen tot wat aanpassingen geleid. Onderstaande is dus gebaseerd op mijn kennis en ervaringen, getoetst aan de praktijk.

Het te gebruiken materiaal:
Hengel met strakke topactie, die tot in het handvat kan doorbuigen, maar zeker genoeg body heeft om de vis te kunnen sturen. Een strakke topactie om een snelle reactie bij het aanslaan te behouden en genoeg demping van de hengel omdat je kort uit de kant vist en er vaak niet meer dan twee of drie meter lijn uitstaat. Afhankelijk van het formaat vissen dat je kunt verwachten en de omstandigheden waarin je vist, ligt wat mij betreft de testcurve tussen de 1lb vobstakelvrij water met vissen tot laten we zeggen 8 kilo, en 2 lb voor wateren met obstakels en vissen voven de 10 kg. Met een 1 lb hengel vissen naast onstakels op een water waar je kans maakt op een vis van 8 kg is dus absoluut 'not done'! Dan kies je bijv. voor een hengel van 1,5 lb en een bijpassende lijn. De lengte van de hengel ligt tussen de 3 meter en 4,20 meter. Mijn eigen penhengel is 3,60 meter lang en heeft een testcurve van 1,75 lb en buigt als ik hem helemaal krom trek tot in mijn handvat door; een goed gemidelde voor alle wateren.

Een molen moet robuust zijn en een zeer goede slip met een lage startsnelheid hebben. Robuust omdat je heel actief vist en je molen het zwaar te verduren kan krijgen; hij ligt tenslotte niet urenlang netjes op je rod pod te wachten, en er komt, wederom door de kort uitstaande lijn bij het aanslaan en de dril, plotseling grote druk op de molenas te staan. Ook daarom moet de slip een lage startsnelheid hebben. De molenspoel moet minimaal 100 meter nylon kunnen bevatten. Veel meer is niet nodig omdat je kort onder de kant vist, maar iets meer is zeker welkom. Zelf gebruik ik een molen met iets meer lijncapaciteit omdat ik regelmatig een stuk lijn vervang. Zelf gebruik ik de Shimano Stradic of de ‘old school’ Sigma molen, maar er zijn genoeg goede molens in alle prijsklassen die aan bovengeschreven eigenschappen voldoen.
Als lijn kies ik altijd voor een sterke, schuurbestendige nylon lijn. De één zweert bij een zo soepel mogelijke lijn, de ander maakt het niet veel uit. Van mij hoeft de lijn niet per sé super soepel en zacht te zijn, het is wel prettiger vissen omdat je lijn dan niet zo snel van je spoel af 'springt'. Als we denken aan het afstandvissen, hoeveel soorten stiff rigs en semi-stiff rigs worden er dan wel niet gebruikt? Wordt ermee gevangen? En hebben we daar dus vertrouwen in? Juist… Waarom zou een karper bij de afstandvisserij wel met een ‘lompe’ rig te vangen zijn en bij penvissen niet? En aangezien we met penvissen bij de minste of geringste beweging van de pen al kunnen en moeten aanslaan… Belangrijk is het in ieder geval om de lijn vooraf te testen op plotselinge druk/krachtverandering door er bijvoorbeeld een paar keer een harde ruk aan te geven. Sommige lijnen breken dan heel snel, terwijl er bij een langzaam toenemende druk op diezelfde lijn niets aan de hand is. Als de lijn snel breekt is deze niet geschikt. Dit is belangrijk omdat we, daar is ie weer, weinig lijn hebben uitstaan en er dus bij het aanslaan en de dril plotseling veel kracht op het uitstaande stuk lijn komt te staan. De te nemen dikte is afhankelijk van de omstandigheden waarin en de hengel waarmee gevist wordt. Kan ik grote vis verwachten en vis ik bij takken, bruggen, palen, lelies, riet en dergelijke, dan kies ik voor een lijn die minimaal 30/00 dik is en in de meeste gevallen zelfs 33/00. Het spreekt voor zich dat deze lijn (en ook de omstandigheden) niet goed samengaat met een hengel van 1 lb; eerder eentje van 2 lb. In de winter is de vis wat minder sterk en stap ik bij deze omstandigheden over op 25/00. Vis ik op vissen waarvan het gewicht om en nabij de 8 kilo of lager ligt in obstakelvrij water dan kies ik voor 22/00.
Gevlochten lijn is wat mij betreft ongeschikt voor de penvisserij omdat die de neiging heeft om te gaan drijven, vatbaarder is voor stroming, vuil en wind en het belangrijkste, geen rek heeft die we nodig hebben bij de dril. Gebroken hengels en uitgescheurde karperbekken zijn dan het gevolg. 
Zelf heb ik goede ervaringen met de lijnen van Trabuco en als ik met een stijve lijn wil vissen tegenwoordig ook de Power Plus Carp van Ultima. Een zware voorkeur heb ik voor Duranium van PV Rigsolutions, een goede gemiddelde van alles, zeer slijtvast en niet duur.
Het schepnet dat ik voor mijn struinvisserij gebruik is een schuifnet. Makkelijk te vervoeren en met één hand uit te schuiven. Zo hoef ik niet continu met een uitgeklapt schepnet rond te lopen (zeker door struiken een crime) of tijdens de dril het net nog in elkaar te zetten. Zelf gebruik ik al ongeveer vijftien jaar het schuifnet van PB products. Deze is alleen niet meer te verkrijgen.

Een rug- of schoudertas voor extra spulletjes zoals voer, eten en drinken, kleinmateriaal en eventueel een fototoestel en extra kleding.

Stuitjes zijn verkrijgbaar passend bij de lijndikte! Het beste is om bij het op de lijn schuiven van de rubberen stuitjes de lijn eerst even met bijv. wat spuug te bevochtigen omdat ze anders geneigd zijn uit te scheuren.

Als lood gebruik ik bladlood of een doosje knijploodjes van verschillend gewicht.

Schaartje en, als je er waarde aan hecht, weger, weegzak en centimeter.


Of je voor een vaste- of schuifdobber (pen) kiest hangt deels van je persoonlijke voorkeur af. Kies je voor een vaste dobber, dan kan je niet dieper vissen dan de lengte van je hengel. Vis je gelijk aan of dieper dan de hengellengte, dan kom je sowieso uit op een schuifdobber. Mijn voorkeur gaat te allen tijde uit naar een zo klein mogelijke schuifdobber (of pen) met antenne, met alleen een oogje onderaan. Het voordeel van deze pennen is dat de wind en de oppervlakte stroming minder vat hebben op de lijn en dat de pen minder snel tussen waterplanten blijft hangen tijdens de dril. Het inleggen of inwerpen gaat ook een stuk prettiger omdat het gewicht van de pen dichter bij de haak zit. Koop een pen nooit alleen omdat de kleuren je aanspreken. Mooie kleuren zorgen voor een betere verkoop, niet voor een betere beetregistratie, en daar is het ons natuurlijk om te doen! In helder water is het zelfs beter om een wat neutrale kleur te kiezen. Kies dus niet voor uiterlijk, maar voor functionaliteit en degelijkheid. Er zijn mensen die zeggen dat het niet uitmaakt hoe groot je pen is, zolang je hem maar goed uitloodt. Er zijn al diverse artikelen verschenen waar aan de hand van berekeningen uitgelegd en bewezen wordt dat dit niet waar is. Op zich logisch ook, hoe groter de pen, hoe meer weerstand en wrijving in het water. Tot slot zijn er nog voorgelode pennetjes. Persoonlijk heb ik met deze pennen nooit een juiste presentatie en dus toepassing van het aas kunnen vinden. Misschien alleen om je aas op half water aan te bieden zonder gebruik te maken van extra loodjes. Je pennetje staat er dan wel mooi uitgelood bij ja...

Ik monteer mijn pennetje altijd aan een kleine speldwartel. Hierdoor glijdt de pen beter langs de lijn en heeft hij iets meer bewegingsvrijheid. Let erop dat het oogje van de speldwartel kleiner is dan je stuitjes, anders schuift deze over de stuitjes heen! Een andere bijkomstigheid is dat je eenvoudig het pennetje kan verwijderen als je stopt met vissen, waardoor hij tijdens het vervoer niet kan beschadigen.


De haken die ik bij het penvissen gebruik hebben altijd een rechte punt en een halflange steel omdat deze het beste haken bij het aanslaan. Kleiner of groter dan haakmaat 6 of 8 ga ik niet. Neem geen haak die snel uitbuigt of breekt, want er komt tijdens de dril heel veel kracht op de haak te staan. Het formaat pas ik aan het te gebruiken aas aan. Ik ben zelf fan van de PB intruder hooks en Super Strong Hooks van PV Rigsolutions. 


Ik neem mijn voer bijna altijd in een klein (boilie) emmer(tje) met deksel mee. Behalve dat het handig is kan het ook nog eens als zitje dienen.

Een (klein formaat) lichte onthaakmat. Uiteraard ter bescherming van de vis en eventueel om op te zitten.

Ik maak bij het penvissen nooit gebruik van een soepele onderlijn. Wel een tijdje gedaan, maar die gaf lang zo scherp niet de aanbeten door. Toen ik het in mijn aquarium testte bleek dat de vis door de flexibiliteit van deze lijn veel meer speelruimte had dan met een ‘stijve’ lijn, wat tot gevolg had dat de pen niet snel genoeg een signaal doorgaf. De vis kon bijv. het aas oppakken zonder dat de pen het registreerde. Dit is bij een stijvere (nylon) lijn nauwelijks mogelijk. En wederom, waarom hebben we, en sommigen zweren erbij, bij onze afstandvisserij wel vertrouwen in stijve onderlijnen en zou het bij het penvissen niet werken? Oké, het laatste stukje ligt bij de afstandvisserij over de bodem, maar als we met de pen vissen kunnen we veel sneller reageren op wat de pen doorgeeft. Bij de afstandvisserij zien we (vaak) pas dat er wat aan de hand is als de vis zich heeft geprikt.

Het uitloden
Ik hanteer 5 verschillende vismethoden en ik zal ze uitleggen aan de hand van het pennetje waarmee ik nagenoeg altijd vis; een schuifpennetje dat op 1 loodje zinkt, met onderaan de pen alleen een oogje. Vis je met een vaste pen, dan heb je geen speldwartel en stuitjes nodig.
De liggende montage. het onderste loodje
fixeerd de pen op de bodem

Liggend: Als eerste monteer je een stuitje op de lijn, vervolgens de kleine speldwartel (met een oogje dat kleiner is dan de stuitjes), met daaraan de pen en vervolgens weer een stuitje. De pen zit nu tussen de twee stuitjes vast. Schuif het allemaal een stukje verder op de lijn tegen elkaar aan en zoek een enkel loodje waardoor je pennetje nog net zinkt. Knijp deze een stukje onder het onderste stuitje vast. Dit loodje is allesbepalend voor de waarneming van de aanbeet. Dit loodje fixeert je pennetje op de bodem. Je pennetje zinkt nu dus op alleen dat ene loodje Vervolgens schuif je alles (ook je loodje) weer een stukje over de lijn omhoog en knoop je een haak aan. Zelf houd ik een afstand van 10 cm. aan tussen het loodje en de haak. Dit is het stuk lijn dat op de bodem komt te liggen. Zolang het pennetje zinkt is het water dus dieper dan je inschatte. Wil je een stukje van de antenne van de pen boven water hebben, dan zal je het bovenste stuitje net zolang omhoog moeten schuiven totdat er een stukje van ongeveer 1 cm. boven het wateroppervlak uitsteekt. De afstand tussen het loodje en de pen is nu gelijk aan de diepte van het water. Je komt dus meteen de diepte van het water op je stek te weten. Steekt er een flink stuk van de antenne boven water uit, dan is het water ondieper en moet je je bovenste stuitje juist naar beneden schuiven totdat er nog maar een centimeter boven het water uitsteekt. Zodra het loodje ook maar beweegt, beweegt de pen ook. Als de karper het aas in zijn bek neemt zal altijd het loodje bewegen of opgetild worden en de dobber dus bewegen of omhoog komen (de zgn opsteker!). Een mooiere aanbeet is er wat mij betreft niet. Aangeslagen dient te worden zodra de antenne omhoog komt en je hoeft niet te wachten tot hij helemaal het water uitgeklommen is! Beweging omhoog = rammen! Loopt de pen langzaam schuin weg, dan moet je gewoon aanslaan, maar je had dit eigenlijk al eerder kunnen doen. Antenne omhoog = vis pakt je aas op, en pennetje loopt schuin weg = hij heeft het aas in zijn bek en zwemt ermee weg. Schiet de pen echter hard schuin weg, dan is de lijn ergens achter de vis (meestal een borstvin) blijven hangen. Sla niet aan, ook al druist het tegen je instinct in, want de kans is groot dat je de vis vals haakt. Deze montage is geschikt voor zowel stilstaand als zacht stromend water. Vis je met een iets grotere pen die meer loodjes vereist, dan zou ik vlak onder het onderste stuitje een loodje vastzetten, waarop de pen tot vlak boven het drijflichaam zinkt (de hele antenne steekt dus nog wel boven water uit). Dit is nodig om nog wel een opsteker te kunnen registreren! Het tweede en dus onderste loodje doet de pen helemaal zinken. Dit tweede loodje komt dan weer op ongeveer 10 à 15 cm. van de haak. Maar nogmaals, ik zou voor een zo klein mogelijk pennetje gaan. Deze manier van vissen is dus niet mogelijk met een dobber zonder antenne!


Het puntje net boven water

Halfstaand: Monteer een stuitje, een speldwartel, met daaraan een pen, en weer een stuitje. Loodt vervolgens de pen zo uit dat hij net niet zinkt. Hij kietelt als het ware het wateroppervlak. Vervolgens knoop je een haak aan, wat voor net dat extra beetje gewicht zorgt waardoor de pen zinkt. Het onderste loodje moet op minimaal 15 cm. van de haak bevestigd worden. Stel de pen iets dieper af dan dat het water diep is (schuif het bovenste stuitje iets naar boven) en de lijn zal vanaf je haak in een flauwe bocht naar je pen lopen. Aangeslagen moet worden als het bovenste puntje van je antenne blijft stijgen (dan wordt dus het onderste loodje opgetild), of als de pen wegloopt. Naar mijn mening is deze montage alleen geschikt voor stilstaand water omdat er geen loodje is dat je aas op de bodem vasthoudt.


Staand: Monteer je pen en loodt hem zo uit dat hij onder het gewicht van je lood(jes) + haak nog net zinkt. Je pen staat goed als de antenne net een heel klein stukje boven water staat. Het aas staat net nu op de bodem. Staat je pen onder water, dan weet je dat je je pen wat omhoog moet schuiven omdat het water iets dieper is dan je had ingeschat. Staat de antenne van je pennetje hoger boven water, dan is het water ondieper dan je had ingeschat. Aangeslagen moet worden als het bovenste puntje van je antenne blijft stijgen, of als de pen wegloopt. Deze montage is onbruikbaar in (zacht) stromend water. Zelf vis ik eerlijk gezegd na diverse waarnemingen in mijn aquarium nooit meer met een staande haak omdat karpers ten opzichte van de bodem schuin met hun kop naar beneden op de bodem azen en daardoor zeer snel met de recht omhoog lopende lijn in aanraking komen. Wel gebruik ik deze afstelling af en toe in de winter als de vissen supervoorzichtig zijn. In dat geval sla ik aan op elke minieme beweging van de pen.






























Wat ook heel spannend en vooral goed in ondiep water te gebruiken is, is het volgende: gebruik alleen een baarsdrijvertje en een middelgroot knijploodje. Knijp het loodje op 50 cm van de haak vast en laat je lijn in een flauwe bocht naar je baarsdrijvertje lopen. Je vist min of meer hetzelfde als op afstand, alleen vervangt het knijploodje je wartellood en vervangt het baarsdrijvertje je waker. Je moet aanslaan als het baarsdrijvertje onder water verdwijnt of van zijn oorspronkelijke positie ‘wegzwemt’. Het is dus niet zo dat de vis zich haakt op het knijploodje, het loodje dient alleen om je lijn laag en je aas op de bodem vast te houden. Het baarsdrijvertje kan ook goed gebruikt worden om op half water te vissen met bijv. een broodvlok. Gebruik dan geen loodje! Spectaculair is als je dit toepast bij kroosvelden. Afstand tussen baarsdrijvertje en haak zou ik op zo’n 10 à 15 cm. houden. Baarsdrijvertje boven op het kroos en broodvlok of worm door het kroos heen laten zakken en wachten tot je lijn en het baarsdrijvertje over het kroos beginnen te ‘lopen’ en vervolgens eronder verdwijnen. Herinneringen van kroos in mijn haar en op mijn gezicht komen alweer boven…


Mijn montage voor stromend water is bijna dezelfde als de liggende montage, met het verschil dat ik nu ipv een knijploodje waar de pen op zinkt, ik nu een 10 of 15 grams schuifloodje gebruik. Het schuifloodje wordt tegengehouden door een stopper die op minimaal 30 cm van de haak bevestigd is. Dit schuifloodje houdt het aas op de vaste plek. Je vist nu dus eigenlijk op afstand met schuiflood, met je dobber als beetindicator. Bij een aanbeet zal altijd je pen onder water verdwijnen (anders kan namelijk niet door de stopper en het relatief zware schuifloodje). Wat bij deze montage heel goed werkt is als je een pop-up monteert. Zelf ben ik ondertussen fan geworden van die drijvende nepmaïs en die fel gekleurde pop-ups. Oei, oei, oei, wat kan je een mooie aanbeten krijgen… Er zijn pennen speciaal ontworpen voor stromend water, maar persoonlijk vind ik deze te lomp en lang niet zo effectief als de methode zoals hierboven beschreven. Oja, probeer, indien mogelijk, je montage naast een muur of beschoeiing neer te leggen om aanraken van de vis met de lijn te voorkomen. Een vis aast namelijk altijd tegen de stroming in, dus, gedwongen door de stroming, aan de kant waar jouw lijn schuin naar je pen loopt.
In het donker met de pen gevangen





























Het is een fabeltje dat je met de pen dicht bij de kant geen grote vissen kan vangen, of er minder vangt. Niet logisch ook, want hoeveel vissers varen hun aas wel niet uit naar de overkant van het water om hun aas onder aanlokkelijke overhangende struiken te deponeren? Feit is wel dat gemiddeld genomen de door penvissers gevangen vissen minder zwaar zijn. Dit komt puur doordat penvissers minder vaak met boilies als aas vissen. Op boilies worden nou eenmaal meer grote vissen gevangen dan op bijv. partikels, maar aan de manier van vissen ligt het niet. Ik durf zelfs te beweren dat ik met een actieve penvisserij in de meeste gevallen meer karpers op de kant weet te krijgen dan de gemiddelde afstandvisser.


Er zijn een aantal dingen waarmee je rekening moet houden als je met de pen vist. Penvissen draait om concentratie, effectiviteit en het begrijpen van hoe en waarom je pen reageert. Wil je effectief vissen, dan mag je pennetje niet verder dan drie meter van je hengeltop inliggen, liever minder. Je moet bij de minste of geringste beweging van je pen kunnen aanslaan en hoe meer lijn er uitstaat, hoe groter de vertraging is. Omdat je snel op een aanbeet moet kunnen reageren mag je nooit bij je hengel weglopen, sterker nog, je moet je hengel eigenlijk continu in je hand houden!

Als ik met zacht aas vis heb ik er geen problemen mee als mijn haakpunt bedekt is, al wordt er vaak anders beweerd, maar wij vissen tenslotte niet met een zelfhaaksysteem, maar slaan zelf aan. Ik vis ook liever niet met een hair onder mijn haak, al zal dit bij enkele aassoorten niet anders kunnen. Een kale haak(punt) zorgt ervoor dat er sneller vuil aan je haak blijft hangen en het vergroot de kans op een vals gehaakte vis. Wij zijn degene die bepalen wanneer er aangeslagen wordt, waarbij de haak toch makkelijk door het zachte aas heen gaat. Van lijnzwemmers zal je altijd last hebben bij het penvissen, logisch ook, de vis zwemt nu eenmaal rond boven de voerplek. Vaak is het een borstvin die tijdens het azen achter de lijn blijft hangen. Ik moet zeggen dat ik in helder water nauwelijks heb kunnen waarnemen dat de vis echt schrok als hij tegen mijn lijn aanzwom (en reken maar dat de vissen hier de klappen van de zweep wel kennen!). Een schrikreactie leek eerder het gevolg te zijn van de lijn die achter de vin bleef hangen en hij dat vervelende draadje niet meteen kwijt kon. Dan volgden er twee à drie staartslagen waarmee de vis even snel twee meter wegzwom, maar vervolgens wel weer verder ging met azen.

Een groot deel van de spanning bij
penvissen is het voorspel, hier
een wapperende staart.
Een groot deel van de spanning die bij het penvissen komt kijken is het voorspel; de tekenen dat er een vis op je voerplek ligt als je komt aanlopen. Je kan bijna niet wachten om in te leggen en je moet jezelf tot rust manen alle handelingen rustig en behoedzaam uit te voeren. Belletjes -over het algemeen klein en witgrijzig van kleur-, modderwolken, een zwaaiende staart en rietstengels en leliebladeren die schokken of opzij geduwd worden. Je weet dat hij er zit, maar lukt het je ook hem te vangen?

Tot slot: Controleer na het vangen van een vis altijd je lijn en vervang het stuk bij de lichtste beschadiging.


Voer

Mijn favoriete voersamenstelling bestaat uit een mengsel van blikmaïs, doperwten uit blik, kapucijners uit blik en mini-pellets. Ik gooi alles bij elkaar, inclusief het blikvocht en meng het goed. Zo wordt het lekker kleverig en laat het een mooie wolk achter in het water,die zich in de verschillende waterlagen verspreid. Op mijn haak zet ik meestal een maïskorrel en een doperwt, of een kapucijner. Mocht dit na een tijdje vissen niets opleveren, dan zet ik vaak een honden-of kattenbrok uit blik op de haak. Dit kan serieus veel verschil maken! Als ik merk dat de vissen veel heen en weer zwemmen, en af en toe heel kort op mijn voerplekje neerstrijken, dan zal ik snel overstappen op een broodvlok, die bij de minste of geringste waterverplaatsing zal bewegen.


De mogelijkheden en combinaties zijn legio. Uiteraard werken duivenmengeling,  hele of stukjes boilie, boiliekruim, tijgernoten, honden-en kattenvoer uit blik, Smac, leverworst, ananas, hennep, granen, tijgernoten, mestpiertjes en maden ook. Laat je fantasie de loop! Als haakaas kan je hetzelfde gebruiken als waarmee je hebt gevoerd, maar vaak levert een afwijkend haakaas, of een combinatie meer op. Maden of mestpiertjes op een voerplekje van hennep en mini-pellets, of combinaties van bijvoorbeeld een maïskorrel met een mestpiertje op een bed van hennep en mini-pellets. Hard haakaas zoals boilies, duivenmengeling, tijgernoten, pellets en dergelijke, monteer ik door middel van een hair op de haak.

Op wateren waar veel met brood wordt gevoerd, werkt een voerplekje van broodvlokken heel goed. Op de haak zet ik dan ook een broodvlok. Ik vis dit het liefst in combinatie met een baarsdrijvertje dat ik één à anderhalve meter hoger zet dan het water diep is. Zo loopt de lijn in een flauwe bocht naar mijn haakaas toe. Supergaaf om het baarsdrijvertje plots over het wateroppervlak te zien bewegen!

Een ander heel goed penvisaas zijn de Crushies van Martin SB. Dit zijn stukken boilie, maar op een andere manier bereid dan boilies, waardoor de attractoren sneller vrijkomen. Elke Crushie heeft een andere vorm en andere grootte. 

Mijn benadering
Je kan kan een passieve visserij toepassen en de hele tijd op één en dezelfde plek vissen, maar ik geef er de voorkeur aan om meerdere voerplekjes af te vissen. Eigenlijk spreken de voordelen van deze laatste vorm voor zich: je kunt een groter gebied afvissen, je kunt een groter deel van het water naar activiteit afspeuren en dus eventueel verkassen, elke keer dat je naar de volgende plek loopt breekt de wandeling je concentratie voor even, en in visloze tijden brengt elk voerplekje weer nieuwe hoop met zich mee. Je een paar uur achter elkaar op één plek op je pennetje concentreren is ondoenlijk, zeker ‘s winters.

Het eerste dat ik na aankomst doe is voeren op de beoogde plekken. Zorg er wel voor dat je je voerplekjes kunt terugvinden, want geloof me, als je dat van bijvoorbeeld vijf plekken moet onthouden, dan ga je heel makkelijk opeens twijfelen of je wel op de juiste plek inligt. Had ik nou een meter verder uit de kant gevoerd of niet? Ligt mijn voerplekje nou meer naar links van die tak of niet? Ik markeer de stekken met takjes of op stenen met een krijtstreepje. Is het de eerste keer dat ik het water bevis, dan peil ik de beoogde stek uiteraard eerst uit. De voerplekjes liggen minimaal 20 meter en maximaal 100 meter van elkaar verwijderd. Vervolgens volgt het controleren van de lijn en het optuigen. Onderschat de controle van de lijn niet, want je zult maar net vastslaan op die ene beer van een vis en je verspeelt hem door je laksheid . Geloof me, ik spreek uit ervaring, na die ene, en in mijn geval ook tweede, keer heb je het wel geleerd. Doe dit op een behoorlijke afstand van je voerplekken zodat die niet worden verstoord. In de tussentijd doet het voer zijn werk wel.
Genoeg afstand tot het water behouden



Als ik op een nieuw water aan de slag ga en ik wil het leren kennen, dan maak ik al gauw acht tot tien plekjes die ik elk een paar keer in ongeveer tien minuten per plek afvis. Ken ik het water al, dan houd ik het vaak op maximaal vijf plekjes en vis deze elk ongeveer een kwartier af. Na verloop van tijd, als je wat meer ervaring hebt met penvissen, zal je ook je gevoel laten meespelen. Misschien geven die belletjes die je vijf minuten terug naar boven hebt zien komen je een reden om nog iets langer te blijven, of dat ene stofwolkje? Het gaat allemaal meespelen.

Voerplekjes tegen de kanten zijn zeer succesvol
Omdat je dicht bij de kant vist is het belangrijk om je zo stil mogelijk voort te bewegen. Sluip gebukt naar de waterkant toe, houdt genoeg afstand tot het water, draag geen opvallende kleuren – het liefst camouflage of mat donker- , let erop dat je schaduw niet op het water valt en maak gebruik van elke vorm van dekking die er maar te vinden is. Ikzelf houd altijd als regel aan: minimaal drie meter van de kant blijven.

Heb ik een karper of een paar brasems gevangen en vind ik het tijd om naar de volgende plek te gaan, dan voer ik een klein beetje bij. De ervaring heeft geleerd dat het eerste rondje dat je alle plekken afvist vaak niets of alleen brasem oplevert. Niets zorgwekkends dus. Bij het tweede rondje wordt de kans al groter op een karper. Uiteraard blijft het vissen, dus voor hetzelfde geld is het meteen al raak bij de eerste plek.

Zorgen maken over een leeggegeten voerplek is niet nodig. Mijn ervaring is dat een voerplek nog zeker een uur nadat hij is leeggegeten zijn aantrekkingskracht behoudt. Vaak keren ze nog een paar keer terug.

Niet elke plek is even diep. Het is dus belangrijk om te onthouden hoe diep de plek is als je die eenmaal hebt uitgepeild. Zelf doe ik dit aan de hand van de ogen op mijn hengel. Ik haak de haak aan het startoog (het eerste oog vanaf je handvat gezien) van de hengel en tel vanaf daar het aantal ogen tot aan het bovenste stuitje. Zo zal je, als je weer voor het eerst op je plek inlegt, je bovenste stuitje nooit meer dan een paar centimeter hoeven bij te stellen om je pen op de juiste diepte te hebben staan.

Penvissen in het donker
Penvissen in het donker heeft voor mij iets aparts. Net zoals een bloedstollende run bij het afstandvissen vind ik een plots uit het donker opdoemend of juist wegzeilend lichtje prachtig.
Met een breekstaafje of betalight op je antenne
 is in het donker goed met de pen te vissen

Er zijn verschillende lichtdobbers op de markt te verkrijgen, maar persoonlijk vind ik deze te lomp. De enige lichtdobbers die mij konden bekoren waren die van ‘Dobberrob’, al zou ik graag een iets langere antenne op deze dobbers zien. Hier werkt hij momenteel aan. Zelf gebruikte ik kleine breekstaafjes, die ik bovenop mijn pennetje monteerde. Tegenwoordig gebruik ik betalights. Betalights gaan ongeveer vijftien jaar mee en breekstaafjes slechts een uur of tien. Ik gebruik hiervoor een zelfde soort dobber als waar ik overdag mee vis, alleen halveer ik de antenne en plaats daarop (met het in het zakje meegeleverde stukje siliconenslang) het breekstaafje.




Nog een paar tips en aandachtspuntjes
Bijvangsten van brasem, zeelt en voorn beschouw ik niet als vervelend. Het houdt je bij gebrek aan karperactie scherp en je krijgt bevestiging dat je goed bezig bent. Verjagen doen ze de karpers niet, hoe vaak ik wel niet na het vangen van twee brasems een karper ving, dat is ondertussen niet meer te tellen.
Zeelten zorgen voor sneaky aanbeten en mooie drils
Leg je pen nooit in het midden van je voerplek neer, maar altijd aan de rand of net erbuiten, dit scheelt lijnzwemmers en je pakt ook vaak de 'slimmere' vissen.

Bij wind en oppervlaktestroming kan het zijn dat je lijn telkens in een bocht wordt getrokken, waardoor steeds je pen onder water verdwijnt. Dit is te vermijden door te beginnen met het vetvrij maken van je lijn met bijv. een beetje afwasmiddel. Nu komt ook weer het voordeel naar voren van een schuifpennetje dat alleen aan een oogje onderaan de pen bevestigd wordt. De lijn verlaat de pen dus al onder water. Het gemakkelijkst is om je pen over je voerplekje heen te werpen, je top onder water te steken en je pen vervolgens naar je toe te trekken. Zo ben je ervan verzekerd dat je lijn onder water blijft.

Draag een polariserende zonnebril. Hiermee kan je dieper in het water kijken. Je zult versteld staan van wat je in ondiep en helder water plots van het voorspel meekrijgt. Stofwolkjes, een vin, een staart, draaikolkjes, je ziet het allemaal een stuk beter en ze dragen allemaal bij aan de spanning en sensatie van het penvissen.

Zelf maak ik, indien mogelijk, mijn voerplekjes zoveel mogelijk met de zon recht tegenover mij of vanaf de zijkant. Dit heeft twee voordelen namelijk: Je schaduw kan niet op het water vallen en door de inval van de zonnestralen en je polariserende zonnebril kan je dieper in het water kijken.
Dikke 20+ pond spiegel aast op nauwelijks
20 cm diep water
Is het water onder de kant diep genoeg (minimaal 20 cm.), dan zal ik in de meeste gevallen mijn pen vlak naast de beschoeiing laten zakken. Dit verkleint de kans dat de vis met mijn lijn in aanraking komt.

In de winter komen er weer wat andere dingen bij het penvissen kijken. Kijk hiervoor op Winterpenvissen




Als je het penvissen eenmaal onder de knie hebt zal je zeker vaker op deze manier van vissen terugvallen. De spanning en betrokkenheid rondom de aanbeet zijn verslavend, en dan heb ik het nog niet eens over de vele voordelen van het mobiel vissen.

Probeer het, geef het een kans, ga een paar keer goed op je bek, maar leer ervan en geniet, van penvissen.

92 opmerkingen:

  1. Beste boudewijn,

    bij mij wil het maar niet lukken dat penvissen.
    alleen zeelt en brasem maar geen mooie karpetjes!
    is het nu al warm genoeg om weer te gaan pennen of toch nog wachten tot dat het écht weer voorjaar is?

    MVG, Joeri

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Joeri,
    De watertemperatuur is het belangrijkste voor de karperactiviteit, daarna het aantal uren daglicht en lichtintensiteit. De watertemperatuur is momenteel nog winters, evenals het aantal uren daglicht. Het is zeker mogelijk karper te vangen nu, maar je zult ze wel op hun winterverblijven moeten bevissen. Er zijn er maar heel weinig die nu wat rondzwemmen. In de winter zou ik dus eerst mijn energie stoppen in het zoeken van die plekken. Dat heb ik elders op mijn blog beschreven. Zoek maar eens bij de labels links op de site bij 'winterkarper'. Een grotere kans heb je vanaf medio maart, dan gaan de lichtintensiteit en aantal lichturen een positieve rol spelen. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier heb ik wat aan dank u wel.

    Jordi

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik vis zelf wel eens op een heel makkelijk water waar je bijna altijd wel iets vangt,
    maar die zijn max 10 pond ik zou ook een keer op een moeilijker water wat grotere karpers willen vangen kan ik dan dezelfde techniek toepassen of is het slim om te veranderen. ik vis met name met brood maar ook wel met mais.

    groeten van kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Kees,
      Dank voor je reactie. Het voordeel tegenwoordig is is dat er tegenwoordig relatief weinig met de pen op karper gevist wordt. Op veel wateren zijn ze daardoor iets makkelijker vangbaar met de pen. Je kunt dezelfde tactiek zeker ook toepassen op moeilijker water met grotere karpers. Pas wel je materiaal aan als de omstandigheden daarom vragen. En als er heel veel met mais gevist is zou ik de mais vervangen door bijvoorbeeld doperwten of zo. Mais kan karpers soms ook wat wantrouwender maken als ze er vaak op zijn gevangen in het verleden. Brood (vooral geweekt) werkt altijd goed! Succes!

      Verwijderen
  5. hallo visvriend

    dit is een top stuk zeer duidelijk uitgelegd.
    jij probeert je liefde voor het pen vissen op anderen over te brengen
    op een heel subtiele manier.
    ik ben na 20 jaar ook weer bezig met karperen , en jaja met de boilie.
    maar ik ben om, ik ga ook pennen het kriebelt aan alle kanten,ga morgen haakjes en een paar pennetjes halen,mijn dank is groot en al vang ik daarvan de helft is mijn jaar goed.

    groeten Martin

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Beste Martin,
    leuk te horen en dank voor je antwoord. Als het struinend (pen)vissen eenmaal in je zit, is het er niet makkelijk uit te krijgen. Veel plezier en gelukkig is er ook nog altijd de mogelijkheid af te wisselen in je visserij, mocht de ene net niet even werken ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. He Martin,

    Goed stuk! Ik vis op exact dezelfde manier!
    Het enige wat ik nog anders doe is dat ik een manier heb om snel van dobber te wisselen en "vaste-hengel-dobbers" gebruik. Deze zijn veel goedkoper en je hebt meer keuze. Je doet dit met een stukje rubber,stukje krimpkous en een mini-mini-warteltje.
    Als ik veel vis wat hoger zie zwemmen haal ik de dobber eraf en met een pluim die omhoog staat.

    groetjes marco

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Boudewijn,

    Bedankt voor de heldere uitleg. Het artikel heeft mij op weg geholpen met pennen. Sinds kort ben ik ook begonnen met penvissen, en ik heb gekozen voor een 1,75 lbs hengel met Super Gline Flex 26/00 lijn. Ik heb alleen nog een vraag over de liggende vismethode aangezien ik deze methode ook wil proberen. Ik heb een karper pen dobber van 0,5 gram. Is het dan de bedoeling dat ik één loodje erop zet die zwaarder is dan 0,5 gram (hoeveel gram is dan nodig) waardoor de pen net zinkt? Een van de sloten waar ik vis is minimaal een meter diep met een lichte stroming.

    Gr,
    Marco B

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marco,
      Ik zou kiezen uit twee mogelijkheden die er op neerkomen dat je pen net moet zinken als je hem te ondiep afstelt. Dat helpt je namelijk meteen te zien of je goed vist. Zou je pen blijven drijven, dan verplaatst je aas al snel door stroming of zweeft misschien zelfs.
      1) inderdaad een iets zwaarder loodje nemen. Die kleine gewichtstoename zal de vis niet afschrikken en je krijgt vrijwel direct een beetregistratie waarop je snel zult kunnen aanslaan (ik sla meteen als de pen opsteekt of schuin wegloopt. Ik wacht dus niet tot de pen opsteekt en vervolgens wegloopt omdat dat het moment is dat veel beviste vissen het aas loslaten. Dat moet je dus voor zijn.
      2) je kunt het gewichtsverschil om de pen te laten zinken met een klein loodje op je lijn compenseren. Het liefst zet ik deze kort onder mijn pen (in mijn geval onderste stuitje omdat ik graag met 2 stuitjes (1 boven en 1 onder de pen) op de lijn vis) Zelf gebruik ik in die gevallen kneedbaar lood, het zoganaamde 'putty'.

      Verwijderen
    2. Hoi Boudewijn,

      Bedankt voor je reactie en tips.

      Ik wil de putty lood zeker gaan proberen. Want ik merk dat het niet altijd lukt met een vast loodje. Is er nog kwaliteit verschil in kneedlood waar ik op moet letten?

      Vandaag heb ik een nieuwe poging gewaagd en heb ik je eerste tip gevolgd door een zwaarder loodje te gebruiken. Het was gelijk ook een succes. Binnen enkele minuten had ik met drie mais korrels een behoorlijke karper gehaakt. De karper schoot door mijn slip weg naar de overkant van de sloot (ongeveer 3 meter verder). De karper sprong omhoog het water uit, en op dat moment brak mijn nieuwe lijn net boven de pen dobber.

      Het was een gemengd gevoel van teleurstelling, maar ook van blijdschap om er aan geproefd te hebben. Ik heb nog een hoop te leren, maar dat maakt het vissen op karper met een penhengel juist zo leuk.

      Verwijderen
    3. Ik gebruik putty van Piet Vogel, maar heb die van Nash ook naar tevredenheid gebruikt. Er zal denk ik niet veel verschil in zitten, al heb ik over niet goed 'plakkende' putty gehoord.
      Balen dat je lijn brak man! Maar zoals je zelfl al aageeft, de eerste stap is weer gezet! Brasems vangen is ook niet erg, dat is alleen maar training. Misschien een idee? Dat geeft ook zelfvertrouwen en meer vertrouwen in je manier van vissen. Succes, maar vooral veel plezier!

      Verwijderen
  9. Beste Boudewijn,

    Bedankt voor je duidelijke uitleg en tips.
    Krijg echt weer kriebels.
    Ik ga vanavond ook lekker even struinen!

    Groeten, Tim


    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hallo Boudewijn,
    Dank voor het delen van je kennis. Ik heb ook al veel gehad aan je stuk over oppervlaktevissen. Nu dit stuk gelezen om het penvissen beter onder de knie te krijgen en deze week in de praktijk brengen. Ga zo door, je helpt er veel mensen mee!

    Met vriendelijke groet,

    Karel

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Boudewijn,

    Ik wil als eerst mijn complimenten uitbrengen voor je geweldige en overzichtelijke site, heb toch al uren als het geen dagen zijn op je site gezeten en heb al een berg met informatie gelezen waar ik nog geen kennis van had, maar natuurlijk reageer ik niet zonder vraag ;)

    Het water dat ik bevis is een groot zandgat, met helaas maar 2 mogelijkheden om vanaf de kant te vissen (is verboden om vanaf andere plekken te vissen, tenzij vanuit de boot) dus vis ik voornamelijk met de pen vanuit de boot. (niet binnen de 3 meter zoals jij schrijft maar maximaal 8 meter). Het water bevat mooie zandbanken met ontiegelijk diepe en steile afdalingen (van 1 naar 8 meter in 3 meter breede helling). Heb je ook tips voor mensen die met de pen vissen vanuit de boot? Als ik ze namelijk spot vanuit de boot (met mijn polariserende zonnebril) zien ze mij ook en schieten ze binnen no time weg... zijn ze dan ook weg of kan ik mijn boot daar dan rustig ergens aanmeren en gaan bevissen? of heb ik ze nu weg gejaagd?

    Alvast bedankt voor je reactie en zal je site zeker nog vaker doorspitten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Visfreak,
      dank voor je positieve woorden. Bij het penvissen vanuit de boot is het ook belangrijk waar je aas ligt, dus weten waar je vist en hoe de bodemgesteldheid eruit ziet is zeker van belang. Mijn ervaring is dat als je na de vissen gespot te hebben rustig je boot vastlegt en je je rustig gedraagt, de meeste vissen weer zullen terugkomen. Het is naar mijn idee meer de grote massa van je boot die bij ze in de buurt komt waarvoor ze vluchten/wegzwemmen dan jouw persoon zelf. Duidelijk verschil heb ik zelf wel gemerkt bij de eerste benadering. Kom je min of meer volgas aanvaren naar de vissen toe, dan zal je 8 van de 10 vissen verjagen, maar kom je langzaam aanpruttelen of roeien (naar mijn mening beter) dan zullen ze wel terugkomen. Vervolgens is het een kwestie van je zo stil mogelijk gedragen en rustig bewegen en dan zou je ze wel moeten kunnen vangen.
      Vang ze!

      Verwijderen
  12. Boudewijn, bedankt voor je antwoord! Ik gedraag mij vrijwel altijd rustig en kom al peddelend aanvaren aangezien ik op het water met geen motor mag varen (zowel benzine als electro). Toch blijf ik het gevoel hebben dat de vissen dan toch weer gaan doorzwemmen (rondje plas zeg maar) want vaak na het verdwijnen van de vissen zie ik ze namelijk de 'hele' tijd (zolang als ik er blijf vissen) niet zitten.

    Ps. Ga vanavond je techniek weer uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt goede kans dat ze er dan nog wel zijn of zijn teruggekeerd. In mijn 2-uren project bijvoorbeeld, vis ik in een slootje van 40 cm diep, waar het vrij helder is, maar toch zie ik de vissen veelal niet aankomen terwijl ze haast even hoog zijn als het water diep is.
      Succes vanavond!

      Verwijderen
  13. Beste Boudewijn,

    Naar aanleiding van je wijze lessen ben ik ook gaan penvissen. In het begin was het nog allemaal proberen en uitvogelen totdat de eerste brasem en zeelt kwam, een week later ving ik de ene kopvoorn na de andere kopvoorn. En gisteren ving ik dan uiteindelijk na veel geduld te hebben mijn eerste karper wellis waar 8 pond maar wat een strijd , wat een spanning en wat een genot! Ik ben nu zelfs meer van penvissen gaan houden als van statisch vissen! Ik wil je hartelijk bedanken voor je wijze lessen en voor het laten meegenieten van jouw ervaringen en verhalen.

    Op naar de grotere karpers!

    Met vriendelijke groet,

    Patrick de Jong.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk te horen Patrick! Blij je op weg geholpen te kunnen hebben en dat je hebt kunnen zien dat alles wat bij het struinen komt kijken je visserij spannender en afwisselender maakt. Succes en vang ze!

      Verwijderen
  14. Beste Boudewijn,

    Mijn montage is goed maar toch zinkt mijn pen na een minuut of twee naar langzaam naar onder terwijl mijn zink lood van omgeveer 20cm van de haak op de bodem ligt en terwijl mijn stuitje op de juiste. Plek is geschoven wat moet ik doen?

    Mvg, Harmjan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zoals je het omschrijft heb ik het vermoeden dat je pen 'lek' is en dus water opneemt. Een andere verklaring kan ik niet bedenken als je zinkloodje op de bodem ligt en je pen voor langere tijd eerst goed staat. Of begrijp ik je verkeerd?

      Verwijderen
  15. Hoi Boudewijn, ik heb zojuist een sportex exlusive float gekocht 3,95mtr en 20-40 gram.
    welke lijndikte zou je adviseren voor deze hengel?

    vriendelijke groet, Carlo

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Carlo, uiteraard moet je je lijndikte wat aanpassen aan de hengel, maar veel belangrijker is in welke omstandigheden je gaat vissen. Vis je tussen obstakels en/of waterplanten, dan moet je dikker gaan dan zonder. Daarnaast is het formaat van de te verwachte vissen van belang. Je zult waarschijnlijk ergens uitkomen tussen de 25/00 en 35/00.
      Groeten,
      Boudewijn

      Verwijderen
  16. Ik denk zeker dat het negeren van je aas met de paai te maken heeft Nils, is een lastige periode, maar als ze eenmaal gepaaid hebben kan je je lol op!
    De 30 cm in de situatie die jij aanhaalt is de lengte van het deel van je schuifloodje tot aan je haakaas. Zoals je op afstand met een pop up montage vist, zo zou je dat hier dan ook 'moeten' doen. Plaats dus een loodje op een cm of 2 a 3 van je haak met pop up, dat is het enige wat omhoog staat, de rest van de onderlijn ligt gewoon op de bodem.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Bedankt voor dit mooie artikel.
    Tot nu toe heb ik nog geen succes gehad met de pen, maar zie nu wat ik allemaal fout doe.
    Ik ben er van overtuigt dat hier na het goed toepassen van deze puntnen bv het goed uitloden van de dobber er zeker verandering in gaat komen

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hallo boudewijn het gaat prima met mijn montage maar ik vroeg me af of jij een beetje ervaaring hebt met het penvissen met boilies. Zo ja kan ik dan ook grote boilies gebruiken voor het penvissen zo niet welke grote dan wel. Of maakt het niet uit. Mvg.harmjan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Harmjan,
      Ik principe kan je elke grootte boilie gebruiken bij het penvissen, de ervaring leert echter wel dat je veel minder aanbeten krijgt. Daarentegen selecteer je natuurlijk ook meer. Succes en vang ze!

      Verwijderen
    2. Ik heb nog een vraag . Als ik vis met boelies met welk aas moet ik dan voeren met boilies?
      of maakt het niet uit met wat ik voer.

      Verwijderen
    3. Als je met boilies wilt vissen zou ik ook met boilies voeren. Zelf zou ik echter voor stukken boilie kiezen. Als haakaas, maar ook om te voeren, dan zullen je aanbeten toenemen! Zelf gebruik ik veel de Crushies van Martin SB

      Verwijderen
  19. Beste Boudewijn,
    Ik wilde je even bedanken voor het plaatsen van dit artikel. Het heeft me erg op weg geholpen en mijn vangsten nemen steeds meer toe. Toch heb ik nog een vraag. Is er een manier om de grotere vissen te selecteren? Begrijp me niet verkeerd elke vis is mooi om te vangen natuurlijk maar ik was gewoon benieuwd.
    Groeten,
    Ruben

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ruben,
      Dank voor je reactie en leuk om te horen man! Echt selecteren lukt niet tenzij het water heel helder is en je de vissen ziet zwemmen. Naar mijn ervaring zou je een beetje kunnen selecteren door met boilies voor te voeren op je plekjes en deze dan af te vissen met een (stukje) boilie aan je hair. Met boilies van je gem. genomen wat grotere vissen. Verder geniet je van de vangst zoals je al aangeeft van elk formaat karper, lekker blijven doen! Daar draait het immer om!

      Verwijderen
  20. Hey Boudewijn,

    Super leuk stuk hierboven, heb er een paar jaar geleden zelfs mijn pen montage op aangepast. Ben zelf ook een voorstander van simpel maar effectief vissen. Daarom gebruik ik de volgende simpele montage:
    2 Stuitjes met schuivend pennetje ertussen, loodje op 10-15 cm van de haak die het lichte pennetje doet zinken.
    Op de stek die ik momenteel vis, alleen nog maar brasem kunnen landen. Het is een park watertje die aangesloten is op groter bekend karper water (dressuur water waar voornamelijk met boilies wordt gevist).
    Het stekje waar ik voer trekt meestal karper aan (ook brasem natuurlijk). 10 Min na het voeren zie je al staarten, kolken, aasbellen en schuim. Zichtbaar (schub)karper aanwezig zeg maar. Nu heb ik allerlei aasjes geprobeerd mét en zonder hair, maar nog zonder karper-succes. Ze nemen soms zelfs t aas van de bodem, maar laten vrijwel direct weer zakken. deze aasjes heb ik al geprobeerd;
    - mais
    - smac
    - tijgernoot
    - boilie ( hier zijn ze extra voorzichtig mee vanwege dressuur)
    - brood pluim
    - aardappel
    Begrijp me niet verkeerd, vind vissen hoe dan ook leuk en brasem zie ik dan ook niet als kwelgeest maar als bezigheid;
    maar het is best zuur om karpers te spotten die aan het azen zijn naast en onder de pen, maar die aanbeet blijft uit!
    laatste op mijn lijstje om te proberen is de oldschool worm, maar heb er inmiddels niet veel vertrouwen meer in.
    Zie ik iets over t hoofd?
    Hoor t graag, alvast bedankt en ga zo door met vissen, schrijven en video's!

    vis-ze

    Jay

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hey Jay,
      Dat klinkt als een uitdaging! In je nadeel is natuurlijk dat de vissen zwaar bevist worden en dus voorzichtiger zijn. In je voordeel zou dan kunnen en moeten zijn dat je met de pen vist en de vissen dus met een andere situatie te maken hebben. Het voordeel van Boilies en tijgernoten is dat ze het meteen herkennen. Probleem is eigenlijk de brasems waardoor je met sommige aassoorten extra last kan krijgen. Wat mijn aanpak zou zijn in jouw situatie is het volgende:
      Varieer met de lengte tussen je haak en (eerste) loodje. Korter, dan vis je heel scherp en zal je snel moeten aanslaan, langer, dan komen ze minder snel met je omhoogstaande lijn in aanraking en is het wachten tot de wegloper. Het kan per dag verschillen wat dan het beste werkt. Je zegt dat ze je haakaas wel oppakken en weer loslaten. Zie je een opsteker en wacht je tot je pen weg zeilt? Sla in dat geval al aan bij de opsteker. Dat is sowieso aan te raden.
      Probeer een stek te vinden waar je je pen kan laten zakken naast de beschoeiing, naast planten of iets dergelijks zodat de vis niet snel met je omhoogstaande lijn in aanraking kan komen, alhoewel dat meer een theoretisch probleem is dan het in de praktijk blijkt te zijn..
      Je kan een kleinere haakmaat gebruiken door een kleiner stukje aas te gebruiken. Denk in plaats van 3 korrels mais op je haak nu maar 1. Of juist alleen een groter stuk aas wat ook niet door brasems in 1x gepakt kan worden. Karpers worden ook vaak op 24 mm boilies gevangen of een groot stuk aardappel.
      Voer je verspreid of op een hoopje of klein plekje? Verspreider voeren kan ook veel helpen en is minder herkenbaar dan alles op een hoopje gooien. En ze moeten meer rondzwemmen. Denk dan aan 2 handjes voer verspreid over 2 m2 bijvoorbeeld. Maak je plekjes vooraf? Als je dat niet doet zou ik dat wel doen, anders is de kans groot dat je vist op karpers die gefocust zijn op iets anders en dan maakt het in dit jaargetijde weinig uit waar je mee vist.
      Wat je ook kunt doen is een paar dagen voorvoeren en zo meer vertrouwen van de karper winnen. Dan ga je wel al meer naar de aanpak van veel afstandvissers en je budget moet het ook toelaten en dat moet je ook willen, maar het helpt wel. Zeker met brasem in de buurt ontstaat er dan voedselconcurrentie en verliezen de karpers ook wat van hun terughoudendheid.
      Het blijft lastig te zeggen waar het aan ligt zo van achter een beeldscherm, maar misschien kan je met bovenstaande iets.

      Verwijderen
  21. Hey Boudewijn,

    Thanks voor de snelle reply...

    De eerste aanbeten stond ik echt (na de opsteker) op t punt aan te slaan; 10 cm van lood tot aas. Maar vervolgens zakt de pen weer naar beneden. Bij de volgende sessie heb ik direct aangeslagen tijdens/na de opsteker, resultaat: boeggolven of een gat in de lucht slaan ;).
    Ik zal eens wat gaan variëren met de afstand loodje<->haakje inderdaad. In dit geval waarschijnlijk korter maken vanwege de voorzichtigheid en het loslaten na oppakken van t aas. Ook een goeie tip met het verspreiden van de voerplek, daar had ik niet over gedacht. De karpers zijn er zeker te weten gewend aan om geconcentreerde voerstekjes tegen te komen: argwaan. Ik gooi nu verspreidt max 50cm omtreken tegen een lelie bed.
    Ik ga het eens in de praktijk brengen als de tijd (lees zoontje) het toelaat en bij succes laat k de winnende truc horen!

    Groeten, Jay

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Top, succes! Zeker het verspreider voeren zal ze meer in beweging zetten, want de vangstregistratie ook verduidelijkt.

      Verwijderen
  22. Hallo Boudewijn,

    zojuist je stuk gelezen en gesmuld....

    Ben al penvisser, heb (pas) 2 leuke karpers gehaakt op een water, waar iedereen op deze vis zit.

    Ik ga nu roggebrood met stroop balletjes draaien en even laten drogen.
    Morgen proberen.

    dank voor je goede uitleg.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Hallo Boudewijn,

    Heb van de verhalen hier genoten....
    Ga nu weer hengel optuigen, zoals jij beschrijft en roggebrood met stroop balletjes draaien.
    heb ook mais, maar soms is grootvaders recept het proberen waard.

    groetjes ron

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker doen Ron, ook dat vangt natuurlijk en zeker niet per sé minder dan de aasjes die tegenwoordig veelvuldig worden gebruikt. Succes en veel plezier!

      Verwijderen
  24. Hai Boudewijn,

    Nou over de roggebrood met stroopballetjes, moeders was haar ochtend-roggebrood kwijt, kind had niets om op de pannekoek te doen, ik had erg kleverige handen en de karpers nog steeds honger....

    Kan het ook aan de windkant van een vijver liggen?
    1 persoon zat op de windkant en ving 2 leuke karpers, wij in de luwte en vingen geen schup.

    Hoop dat jij iets weet, ik geniet nu al van je uitleg...

    groeten ron

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In veel gevallen is de windkant wel beter naar mijn ervaring, maar lang niet altijd. Er zijn teveel factoren die kunnen meespelen om dat te beïnvloeden. Misschien had jullie mede-visser net wat meer geluk? Of had deze voorgevoerd?

      Verwijderen
  25. Hey Boudewijn,

    Ik vis met een hair en dan mais, tijgernoten of pellet aan de hair. Zit hierin ook nog een verschil in wanneer het beste is om aan te slaan? Ik heb het loodje ongeveer 10cm boven de haak.

    En zou het beter zijn om het aas direct aan de haak te doen? Of maakt dat verder niet uit. Ik gebruik vooral een hair omdat ik dan meer aassoorten kan testen.

    Groeten,
    Berno

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Berno,
      De aassoort maakt niet heel veel uit, je kijkt naar je dobber en gaat daar op af. Je montage stem je af op hoe je wilt vissen, hoe je kunt vissen ivm heersende factoren en visdruk.
      Je aas direct aan de haak is zeker een optie, maar niet noodzakelijk. Je pakt met een kale haak alleen meer vuil op, maar dat is een keuze en soms niet echt hinderlijk.

      Verwijderen
    2. Hey Boudewijn,

      Bedankt voor je antwoord! Ik ben sinds kort begonnen met het penvissen, naast 1 karper en wat zeelt wil het verder nog niet echt lukken.

      Ik wil wat nieuwe wateren gaan verkennen maar ik vind het erg lastig om een water te kiezen waar ik een goed gevoel bij heb. Wat voor type water heeft bij jou de voorkeur? We hebben hier in de buurt wel een aantal parkvijvers. Zijn dit over het algemeen goede wateren om het penvissen wat onder de knie te krijgen?

      Verwijderen
    3. Meestal zijn parkwateren en slootjes in woonwijken goede watertjes om meer penviservaring op te doen. Het bestand is meestal vrij groot. Ondiepere wateren - denk hierbij aan water tot 2 meter diep - zijn het makkelijkste te bevissen in het begin. Hier zie je ook vaak belletjes en andere tekenen als er vis in de buurt is. Veel van die tekenen heb ik in mijn blogs al beschreven onder het label 'penvissen'. Hier kan je mijn penvis verslagen lezen.

      Verwijderen
    4. Top! Bedankt voor je antwoord. Ik ga er mee aan de slag. En inderdaad ik lees je blogs en vind het erg leuk te lezen!

      Verwijderen
  26. Hey Boudewijn,

    Daar ben ik weer :-).
    Ik gebruik je eerste montage. 1 loodje die ervoor zorgt dat de dobber zinkt.
    Als ik 1 loodje van 0.8 gram gebruik met een dobber van 1 gram. Weegt dat loodje dan ook teveel? Of kan dat prima?

    Groeten,
    Berno

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Berno,
      De gewichten die op de dobbers staan kloppen vaak niet helemaal. Kwestie van proberen op welk loodje je dobber netaan zinkt, dan is het genoeg.

      Verwijderen
  27. Beste Boudewijn,

    Je vertelt in dit artikel dat je ook weg bent van nep mais.Nu ben ik nieuwsgierig hoe je deze nep mais gebruikt, d.m.v. een hair of op gewoon op de haak ofzo? En ik heb mijn haak direct op mijn hoofdlijn geknoopt, raad je dit af of maakt dit niet heel veel uit?

    Alvast bedankt voor de hulp!

    Groeten

    P.S. Bedankt voor de duidelijke en goede uitleg in dit artikel, hier heb ik zeker wat aan!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Anoniem,
      Nepmais, neptijgernoten en dergelijke zet ik liever niet rechtstreeks op de haak omdat het de haakopening verkleint en daardoor sneller losschieters of missers krijgt. Deze aasjes zijn van te stug materiaal gemaakt om doorheen te slaan. Ik vis ze dus altijd op een hair. Bij voorkeur een apart geknoopte, soepele. Mijn haak knoop ik nagenoeg altijd direct aan de hoofdlijn, bijna nooit dus aan een aparte, onderlijn of iets dergelijks. Dit doe ik enkel als ik na meerdere aanbeten merk dat er iets niet klopt, puur om te kijken of er verschil optreedt.
      Succes!

      Verwijderen
    2. oke, bedankt voor de snelle reactie! En hoe knoop je deze apart geknoopte hair dan precies aan je haak vast?

      Groeten

      Verwijderen
    3. Dat is wat lastig uitleggen zo, maar als je zoekt op 'losse hair knopen' ofzo dan zie je verschillende manieren. Is een kwestie van knoop op de haaksteel maken die niet makkelijk verschuift.
      https://www.google.nl/search?q=losse+hair+op+haak+knopen&espv=2&biw=1600&bih=799&tbm=isch&imgil=nNj2FPENRzfd9M%253A%253B1PnyqLCRBiOR4M%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.stekkie.nl%25252Fvissen-doe-je-zo%25252Fkarper-penvissen%25252Fknopen-en-montages.html&source=iu&pf=m&fir=nNj2FPENRzfd9M%253A%252C1PnyqLCRBiOR4M%252C_&usg=__guTvMe5IN92TbM5tt7A-2BOhmv4%3D&dpr=1&ved=0ahUKEwiywMH5tuvLAhXIDQ8KHaDWBiUQyjcIUg&ei=nVv9VvL9H8ibPKCtm6gC#imgrc=nNj2FPENRzfd9M%3A

      Verwijderen
    4. Oke, dat moet wel goed komen. Bedankt voor de reactie!

      Verwijderen
  28. Hoi Boudewijn,ik vis graag in de avond met de pen,voorheen geen probleem met de montage,alleen nu heb ik een ander pennetje wel schuivend,maar hij blijft nu elke keer onder gaan en komt dan weer naar boven(heel irritant) maar nu zag ik dat ik maar 1 stuitje er op gedaan heb alleen boven het pennetje,kan het daar door komen of toch door de vette lijn zoals je vermelde in je stuk. Het kan niet komen door een te licht loodje,want ik vis hem overloaded met een schuivend loodje van 20 gram met een stoppertje ervoor.

    Groetjes bas

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Bas,
      Dit probleem komt vaak voor door het oogje van de pen. Heb je een mini-speldwartel aan het oogje van je pennetje gemonteerd? Dat zal al veel helpen. Ook mijn ervaring is dat je pen dan vaak aan het loodje blijft 'kleven', vandaar dat ik ook onder een stuitje zet.

      Verwijderen
  29. Hoi Boudewijn, heb ik inderdaad niet nee,dus gaan we dat is proberen,bedankt voor je antwoord
    Gr Bas

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Nou Boudewijn, ik heb je tips stuitje en Mini wartel met multilink omdat ik geen speldwartel heb geprobeerd,het is weer helemaal goed bedankt
    Gr bas

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Hallo,

    Doordat ik op dressuur water vorig jaar heb gevist en dit jaar het zelfde water toch aan ga pakken denk ik toch dat ik ook maar eens met pen ga proberen samen met chod rig en de normale vastlood systeem. Toch is het wel een blunder dat ik vorig jaar maar op zelfde manieren door ben gegaan wel met 1 hengel lopen uit proberen met smack bijvoorbeeld maar geen resultaat en zoveel nacht sessies achter de rug maar eigenlijk begin vorig jaar 1 karper uit getrokken met de method feeder maar toch weer naar vastlood ben terug gestapt omdat ik het miste misschien was dat een hele verkeerde zet maar ondanks dat is het voor mij wijze les dat ik dit jaar niet op zelfde setups moet blijven hangen. Pen vissen deed ik al lange tijd niet meer maar toch ga ik me er meer in verdiepen en betalight waar ik nog nooit van gehoord heb.

    Heel duidelijk artikel en kan hier zeker iets mee, dankje hopelijk word mijn 2016 een beter jaar dan 2015 met maar een karper en vele karper sessies met helaas geen enkele karper

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Stefan,
      Met doorzetten kom je in ieder geval al een heel eind. Door met een pen te gaan vissen kan je inderdaad wel eens voor verrassingen komen te staan, hopelijk word je beloond voor je inzet, succes en dank voor je compliment.

      Verwijderen
    2. Graag gedaan! :) Opgeven zit niet in mij anders had ik het vissen allang opgeven maar dat zit totaal niet in mij :) ik hoop dat ik dit jaar ook word beloond. Ik zal dit jaar ook zeker meerdere manieren uit proberen om mijn vangsten te verbeteren alleen zal ik nooit een voorvoerder worden maar altijd een instant visser en dat hoeft de vangsten niet minder te maken.

      Trouwens, van welk merk gebruik je betalight? ik zie er een van solar maar die is meer bedoeld voor de indicator heads

      Verwijderen
    3. Je kan tussendoor natuurlijk altijd even een wat makkelijker water bevissen mocht je het even niet meer zien zitten. Zelf vis ik ook 90% van de tijd instant, of dit nu penvissen, afstandvissen of oppervlaktevissen is. Voorvoeren is naast een kostbare grap ook lastig met steeds meer vissers om je heen, zelfs op groot water. Als Betalight gebruik ik die van Kitmarkers, maar die mogen hier in NL niet meer verkocht worden Een breekstaafje (kniklichtje) werkt ook goed voor in de donkere uurtjes, maar die gaan 1 nacht mee. Wel even opletten dat je de juiste maat koopt ;) Elke hengelsportwinkel heeft ze.

      Verwijderen
  32. Bedankt voor je antwoord.Voor voeren is zeker een kostbare grap en iedereen doet het, ik heb zelfs wel verhaal van iemand gehoord dat hij een aantal had gezeten en dat er in die aantal dagen precies op zelfde plek 4 verschillende vissers kwamen voeren met inderdaad kilo's aan bollen. Dat hoeft van mij gewoon niet, ik heb een hekel aan uitplannen wanneer ik wil gaan vissen, heb ik behoefte aan vissen? dan ga ik vissen en niet dagen van tevoren dat ik al heb bepaald dat ik ga vissen

    Ik wil toch een betalight ergens weg zien te krijgen want breekstaafjes ben ik wel beetje klaar mee, heb liever iets waar ik jaren wat aan heb :) maar wellicht past die solar betalight ook wel op een dobber het is in iedergeval proberen waard en anders kan ik ze nog gebruiken als indicator head.

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Heb een vraag over het voertje kan ik ook vissen met gecrushte roggen brood vermeng met stroop en een beetje mais en als haak aas ook mais op hair ze zijn nu aan het kuiten maar als dat achter de rug is dan wil ik heg zeker weten ben nog niet zo oud dat ik dat tijdperk heb meegemaakt maar gehoord dat het een hele oude killer is groeten van harmjan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hey Harmjan,
      Ben even op vakantie geweest, vandaar mijn verlate antwoord. Ook dat voertje werkt goed hoor. Er werd in het verleden veel mee gevist, maar alle voertjes zijn trendgevoelig. Als je het gaat gebruiken, ga je vast wel vangen. Je kunt zelf allerlei combinaties uit de supermarkt gebruiken.

      Verwijderen
  34. heb een vraag: had van daag 7 aanbeten gehad en alle zeven mis geslagen gebruik owner carp hooks maatje 6 graag zo snel mogelijk antwoorden

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hey Harmjan,
      Maatje 6 is groot zat, maar misslaan kan aan heel veel dingen liggen. Is je haakpunt vrij als je je aas op je haak hebt gezet? Sla je op het juiste moment aan? Zijn het aanbeten en geen lijnzwemmers? Is het wel karper en bijvoorbeeld geen zeelt of witvis?

      Verwijderen
  35. dankje hier heb ik wat aan en was er vrijzeker van dat het karpers waren en mijn eerste aan beet nam hij het aas mee naar boven dus de dobber ging liggen en bij de andere zes ging hij schuin naar beneden. vrijdag de dertiende??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kan ook zomaar ;) Misschien iets langer wachten met aanslaan? Of juist sneller aanslaan? Succes, elke dag is weer anders en de volgende keer dan maar raak!

      Verwijderen
  36. sorry dat ik zoveel vragen stel😅😊maar moet je met dat stroop en roggebrood ballen draaien of los voeren en heb verkruimde boilies de door heen gegooid en gepelde henep zaaden kan dit?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt er ballen van draaien en met van alles mengen als je wilt. Laat je fantasie de loop ;) Vieze handen maken dus en moeders keukenkastjes plunderen!

      Verwijderen
  37. thanks echt een toffe informatieve site

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Leuke site veel informatie voor de beginnende penvisser.
    Welke sterke/scherpe haak raad je aan voor het penvissen.
    Vis zelf met de korda mixa B maat 8 of kan ik beter een andere gebruiken?

    Groet Ron.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ron, dank je. Zelf gebruik ik de Super Strong Hook van Rigsolutions in maat 6 en 8, maar elke haak met halflange steel is goed. Ik prefereer een rechte punt.

      Verwijderen
  39. Goedemorgen Boudewijn,
    Heb de Rigsolution maand in gebruik en bevalt goed bedankt voor de tip.
    Heb een terugkerend probleem dat me al gigantische karpers heeft gekost.
    Kroos!!!
    Vis vaak alleen en heb moeite met het scheppen van de karper omdat er gigantisch veel kroos aan mijn lijn zit. Ik gebruik 25/00 JVC Vulcan nylon dus moet voorzichtig zijn. Omdat ik een zeer parabolische actie in mijn hengel heb zit ik te twijfelen om over te stappen op gevlochten lijn. Heb je met deze lijn minder last dat er troep blijft hangen omdat het er door heen snijdt of hou je dit altijd? Welke gevlochten lijn en welke dikte is goed voor het penvissen/oppervlakte vissen?
    Heb je misschien een andere tip voor me waar ik nog rekening mee kan houden.
    Alvast bedankt voor je moeite die je in deze site steekt.

    Met vriendelijke groet
    Ron

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Boedoel je echt kroos of waterplanten? De eerste zou je niet echt last van moeten hebben. Gevlochten lijn snijdt wel makkelijker door planten heen, maar dat gaat vooral op voor lelies en plompen. Voordeel van gevlochten lijn is dat je wel directer contact houdt met de vis als deze zich heeft vastgezwommen, maar het drillen van de vis is ook weer even anders. Ik gebruik voor het oppervlaktevissen On Top van Rigsolutions, die drijft goed, maar is daarom ook weer wat minder geschikt voor het penvissen. Maar er zijn natuurlijk ook andere merken met goede gevlochten lijnen met elk hun eigen eigenschappen.

      Verwijderen
  40. Hey ouwe ik had een vraagje welke voorkeur je heb met de kleur van het nylon Mvg mike

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hey Mike,
      het liefste gebruik ik een kleur lijn die het beste kleurt bij de kleur van het water. Wit kies ik liever niet en zeer glimmende lijnen ook niet. Dit omdat de lijn door verschillende waterlagen loopt.

      Verwijderen
  41. Geweldig allemaal uitgelegd. Ga hier zeker wat van opsteken en wat dingen proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  42. Mag ik je nog wat vragen? Als ik een dobber liggend wil uitlopen met 2 loodjes moet ik dan het 2e loodje gebruiken om op de bodem tegen? En dat moet dan het lichtste van de 2 loodjes zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik prefereer het zwaarste loodje onderop, als verklikkerloodje dus. Dan is de impact bij beetregistratie het grootst.

      Verwijderen
  43. Boudewijn,

    ik vis veel bij lelies en rietkragen. Maar heb er nu 0,25 op zitten. Maar merk dat ik teveel lijnbreuk heb naar mijn zin als ze in het riet zitten. Zou 0.30 betere optie zijn of word dat te dik. Zijn toch waardes voor statische visserij vind ik zelf. Ik kom namelijk uit de statische visserij. Bedankt voor het meedenken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het blijft altijd een middenweg zoeken. 0.30 mm is weer iets lomper, maar als je daarmee de vissen wel binnen haalt absoluut doen. Vis verspelen in waterplanten heeft niemand wat aan. 's Zomers gebruik ik al snel 0.30 mm omdat ze ook sterker zijn dan in de koudere maanden. Zelf vis ik meestal met 0.30 mm omdat ik veel bij obstakels in de buurt vis, dus ik ben niet zo bang naar 0.30 mm te gaan. Soms gebruik ik zelfs 0.35 mm!

      Verwijderen