4 mei 2012

GoPro Hero accessoires; filters

Het polarisatiefilter onder de camara's
GoPro camera's zijn tegenwoordig hot en je ziet ook steeds meer (karper)vissers die er eentje hebben. Begrijpelijk want prijstechnisch gezien krijg je heel erg veel voor je geld doordat je de camera op allerlei manieren kunt inzetten. Zo kun je hem met de juiste accessoires gebruiken als normale camcorder, als actioncam, als fototoestel en zelfs als onderwatercamera.
Gelukkig zijn er genoeg creatieve geesten die producten voor deze cameraatjes blijven ontwikkelen, zodat wij onze hobby met nog mooiere, bijzondere beelden kunnen vastleggen.

Een daarvan is het polarisatiefilter. Een polarisatiefilter is voor ons filmende vissers een belangrijk item. Waarom? Nou, om de volgende redenen:
- Het geeft de lucht een diepere, blauwe kleur.
- Zorgt voor beter wolkencontrast bij bijvoorbeeld timelaps.
- Het zorgt voor verzadigde kleuren.
- Stelt je in staat om met tegenlicht te filmen en toch mooie beelden te krijgen.
- Voorkomt overbelichting van de film
- Verwijdert de reflectie op het water waardoor je meer onder het wateroppervlak kunt waarnemen.

Het verschil tussen wel of geen polarisatiefilter is te zien in onderstaand filmpje:


Hoe je een polarisatiefilter moet installeren wordt in onderstaand filmpje uitgelegd:


Filmen onder water

Een ander filter is het zogenaamde roodfilter. Dit filter wordt veelal aangeraden voor het filmen onder water. Film je alleen boven water, dan heb je dit filter dus niet nodig.
Rood is de eerste kleur die onder water verdwijnt en een roodfilter wordt gebruikt om weer kleur 'terug te winnen'. Rood gaat pas verloren als je filmt in water dat dieper is dan 3 meter. Daarbij is het effect van dit filter het grootst bij blauwgekleurd water; tropisch water dus eigenlijk, waarvan we hier in Nederland naar mijn weten niet veel hebben. ;)
Maar sommige wateren in bijvoorbeeld Frankrijk wel!

Voor groengekleurd, zoetwater wordt een magentafilter aangeraden. Dit zou het beste passen bij ons onderwaterbiotoop. Maar als het water groengekleurd is betekent dit bijna altijd dat er algen in het water zweven en dan is het doorzicht erg slecht en zijn de omstandigheden voor wat wij karpervisers hopen vast te leggen al gauw ongeschikt.

De prijzen van deze filters liggen rond de €11,50.

Oja, is je het verschil tussen de lenzen van de twee camera's op de foto opgevallen? Nee? Nu dan vast wel. Wat het verschil is? Dat is iets voor een volgende keer.

Meer GoPro op Boustails hier

12 opmerkingen:

 1. Leuk! Zal er nooit aan gaan, maar vind het wel geweldig leuk om een beetje te klooien met zo'n ding als we op stap zijn. BTW: Blauwgekleurd water is blauw door de reflectie van de hemel. Hoe lichter de ondergrond (koraalzand), des te blauwer het water lijkt. Maar dat wist je al.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Boudewijn,
  dit is mooi spul man! Ik heb het ff aan een bevriende fotograaf gevraagd,omtrent dit spul... Ik ga maar weer sparen ;-)

  Groet,
  Dale

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Dale,
  Als je het leuk vindt om je visserij vast te leggen kan ik het cameraatje zeker aanraden. En natuurlijk niet alleen voor het vissen. Wandelingen, fietstochten, vakanties, whatever....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Boudewijn,
  Via een omweg ben ik op je site terecht gekomen en ik ben ook heel enthousiast over de Gopro camera. Ik heb hem nu ruim 2 maanden, maar heb in sommige situaties last van beeldvervorming. Daarom heb ik een R5 flat lens gekocht en het beeld was inderdaad een stuk scherper en minder vervormd. Het probleem is nu wel dat ik aan de zijkanten zwarte randen zie. Is dit te voorkomen?
  Ik hoop dat je de moeite wilt nemen om mijn vraag te beantwoorden.

  Met vriendelijke groeten,

  Bas de B.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Boudewijn,
  Ik ben hier terecht gekomen via het GoProforum. Heb je zelf wel eens het roodfilter gebruikt? Ik ga binnenkort op vakantie en daar ook snorkelen. Ben benieuwd naar het resultaat namelijk.

  Groeten,

  Theo

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 1 goeiesmorgens ,bedankt voor de tip ! Het ziet er veelbelovend uit en nu ga ik er eens uitgebreid op googlen...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Richard de Klein05 mei, 2012 11:05

  Hoi Boudewijn,

  Bedankt voor de tip, in het filmpje is goed te zien dat een polarisatiefilter de moeite waard is. Gebruik jij overigens ook deze flatlens: Oculus R5 GoPro HD Flat Lens Round?
  De prijs die jij noemt voor de filters zijn dat originele go pro filters? Bij V-nix zijn deze namelijke wel te bestellen maar dan kosten ze rond de € 80,- Dus mocht jij een goedkoper alternatief hebben dan hoor ik dat graag :)

  Groeten,

  Richard de Klein.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @ Bas, Dank voor je antwoord. Om het 'zwarte randen probleem' op te lossen bij het gebruik van de oculus R5 kan je in plaats van in 170 graden in 127 graden gaan filmen (dit kan alleen als je in 1080p filmt, de hoogste resolutie.

  @ Theo, zelf heb ik nog geen roodfilter gebruikt omdat ik tot nu toe nog niet dieper dan een meter of 3 heb gefilmd.

  @ Dennis, succes dan, er is genoeg te vinden aan filmpjes. Denk wel, het zijn vaak filmpjes in zout water.

  @ Richard, Heb zelf ook al gefilmd met het pola filter en het maakt echt goed verschil. Heb alleen nog geen filmpje hiervan geupload. Ik gebruik boven water ook de Oculus R5. Voor onderwater gebruik ik de Flat Lens van Eyeofmine (ook goed boven water te gebruiken overigens!), die ik in Oostenrijk besteld heb. Daarmee kan je probleemloos in 170 graden filmpen, want onderwater wil ik toch zoveel als mogelijk zien. www.unterwasserkamera.at
  Als filter gebruik ik het filter van Polar Pro. De beheerder van het nederlandse GoProforum verkoopt ze ook voor €11,50 incl. verzending, scheelt dus behoorlijk met jouw prijs. www.goproforum.nl
  Je hebt ze dan de dag na betaling in huis. Zou trouwens leuk zijn als er meer vissers of het forum zouden zitten ;)
  Wat het filter betreft

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat is het verschil tussen die lenzen dan Boudewijn? Je hebt vast iets aparts in petto anders zou je niet zo geheimzinnig doen. Ondanks dat ik geen Gopro camera heb zijn het wel informatieve stukjes. Ik ben wel op zoek naar een nieuwe camera die niet alteveel kost en deze camera lijkt me steeds meer een goede oplossing. Met welke camera film je nog meer boven water?

  Groet, Tom

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben er wel uit met mijn moederdag cadeau ;-)

  Groet Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hans, gelijk heb je. Cameraatje op je hoofd en pennen maar! En natuurlijk andere shots.

  @ Tom, Ik film verder met de Panasonic HDC SD700. Ondertussen al een relatief oud model, maar doet alles wat ik wil.

  BeantwoordenVerwijderen