28 juni 2013

2-uren project - deel 2

Het is nog fris als ik bij de sloot bij de Loederpoel aankom. Brasems paaien tegen de in het water hangende boomtakken en struiken aan de overkant. Ze zijn aardig aan de maat. Zowel links als rechts van mijn plek voer ik twee handjes 15 en 20 mm bollen. Daarna voorzie ik de plek op de Loederpoel zelf van voer en ga weer op huis aan.

Een goede anderhalf uur na voeren ben ik terug, nu met visspullen. Zo geruisloos mogelijk werk ik me door de bramenstruiken heen en maak vervolgens mijn spullen in orde. Ik kies voor beide hengels voor een vrij simpele 15 cm. lange onderlijn van 'Strip-it' -materiaal en vis deze aan een zogenaamd 'double loop systeem' van Free Fall. De linker rig komt een meter of zes naar links onder de eigen kant te liggen, de rechter een meter of vijf naar rechts, in het midden van de sloot. Toploodjes zorgen ervoor dat ik met strakke lijnen kan vissen. De rigs liggen relatief dicht bij elkaar, dus zal bij een aanbeet de andere plek tijdens de dril verstoord worden. Maakt niet uit, want ik ga per sessie voor één vis.

Het net onder handbereik
Ik oefen even voor als ik een aanbeet krijg. Elke centimeter telt hier immers. Eén stap en ik kan mijn hengel oppakken, een tweede stap om op mijn hurken te gaan zitten. Hengeltop omlaag en zorgen dat de vis de struiken niet bereikt. Schepnet binnen handbereik? Mooi, laat ze maar komen!

Een kwartier na inleggen. 'Piep!' Hengeltop slaat heen en weer. Ik heb de hengel al in mijn handen. Yes! De vis kan met de nagenoeg dicht afgestelde slip geen snelheid maken. Dat gaat alvast volgens plan. Hij kiest voor de enige overgebleven richting en dat is naar mij toe. Zo kan ik al wat slagen lijn winnen. Even blijft de hengeltop in een tak boven me hangen, maar komt los. Stofwolken en algenslierten dwarrelen op, deiningen lopen door de ondiepe sloot. Een lichte vlek zwemt op drie meter voor me langs. Drillen op je hurken op een schuine kant is niet echt comfortabel, merk ik al. De slip mag een paar tikjes losser. Een aanzet, maar meer dan een meter pakt ie niet. Een staart slaat door het wateroppervlak. Godsamme, wat zijn die beesten hier sterk! Zelfs in dit ondiepe water. Minuten lang is het geven en nemen. Elk moment kan er kramp in mijn benen optreden. Eindelijk trek ik de vis over het schepnetkoord en is ie binnen. Ik kan gaan staan. De spanning vloeit uit mijn benen.

Wat een succes! De eerste sessie en meteen al een vis! Ik maak de twee uur vol, maar krijg, zoals verwacht, geen actie meer. Voor ik vertrek voer ik nog een half kilootje bollen over een lengte van vijftig meter rond mijn stek. Dit zal ik elke keer doen in de hoop dat de vissen het de moeite waard gaan vinden om zo af en toe eens een kijkje in de sloot te komen nemen.

25 opmerkingen:

 1. Zo'n vis op een paar vierkante meter drillen betekent oersterk materiaal. Wat een bul, man! Alles is groot aan die vis, z'n kop, z'n rug, z'n buik, z'n vinnen, enorm!

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vanwege de beperkte drilruimte heb ik zelfs korte hengels aangeschaft, de Nash Dwarf hengels van 9 ft. Bevallen goed moet ik zeggen. Wel even wennen met drillen een kortere stok.

   Verwijderen
  2. Ik heb die Dwarf ook in handen gehad. Mooi alternatief voor de duurdere scope. Buigt verrassend ver door in verhouding tot de testcurve. Mooie vis btw

   Verwijderen
  3. Ik wil misschien ook de Dwarf hengels aanschaffen. Welke lbs heb jij Boudewijn?

   Verwijderen
 2. Mooi begin zeg en meteen een mooi dikkertje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mooie vangst en verhaal! op naar de volgende bakken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi om te lezen hoe je met de beperkte ruimte omgaat. Alles is berekend. Oei! En meteen een dikkerd. Well done!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Moet wel Dres, wil je een kans maken. Het is wel scherp opletten, maar 2 uurtjes is die concentratie wel op te brengen.

   Verwijderen
 5. Mooie start! Weloverwogen risico nemen en 'm gewoon effe flikken. Heel karakteristieke karper zeg met een opvallend witte 'moedervlek' om zo maar te noemen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Tsak, die wittige plek is de zon die door het bladerdak op de vis valt ;) Maakt het met de belichting wel een stuk lastiger, maar hij staat erop!

   Verwijderen
 6. Dat oefenen doe ik ook wel eens. Mijn maat lagt me dan uit maar ik vind het prettig om soms te doen. Mooie vis!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tr(dr)illende benen van het vissen. Maar het was de moeite waard! Wat een buffel. En alles op een vierkante meter :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @ Jordy, Laat je maat maar lachen, kwaad kan het niet en als het je helpt zekerder te voelen waarom niet?
  @ Bjorn, spierpijn! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie sterke vis Boudewijn. Lijkt een mooi verhaal te worden zo...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De goede aanpak? Vooralsnog lijkt het erop. Mooie ronde vis!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Tof dat het wat is geworden, mooie vis !

  grts

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Effe snel een vissie vangen. Volgende keer 2! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @ Teunis, we gaan het zien!
  @ Johan en Dennis, was ook blij uiteraard. Op naar de volgende!
  @ Tom, je laat het zo makkelijk klinken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Spannend zo alles of niets. Ik kijk uit naar het vervolg!

  Groet,

  Sjoerd

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooi succes Boudewijn. Benieuwd wat je er nog meer weet te vangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Gaaf zeg. Hoe dikke lijn vis je?

  Grtz. Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jeffrey, in dit geval viste ik met 35/00, maar er zit nu 40/00 op mijn molens, gewoon voor de zekerheid.

   Verwijderen