18 november 2011

Winterkarper in het Takkenwater?

Het is alweer een tijdje geleden dat ik bij het Takkenwater ben geweest. Dat heeft niet alleen met mijn fysieke gesteldheid te maken gehad, maar ook met de wintersterfte die er had plaatsgevonden. Jaren lang heb ik er karpers kunnen observeren. Ik had ontdekt waar de grotere vissen van het water zich gedurende de zomer ophielden, maar wat ik nog interessanter vond was dat ik ook wist waar hun winterholen waren. En juist in die periode wilde ik het Takkenwater bevissen. Ze krijgen namelijk een fantastisch mooie oranjebeige gloed over zich heen en die maakte vooral de spiegels met hun gevarieerde beschubbing van ongekende schoonheid. Ik kon niet wachten tot ik weer zou kunnen vissen, tot daar die wintersterfte was.



Rolf heeft drie turkse broden op de kop getikt, ik anderhalf wit, knip. Het moet voor onze, weliswaar korte, zoektocht toereikend zijn. Als we na een rit van ruim een half uur bij het Takkenwater aankomen, blijkt de omgeving nog vochtiger en mistiger dan we vreesden. Deze omstandigheden en een watertemperatuur van dik onder de tien graden maken het spotten van vissen er niet eenvoudiger op. We lopen alleen de door mij in het verleden ontdekte hotspots af.

Eerste brug. We voeren wat broodkorsten en weken wat boterhammen. De broodkorsten moeten de eenden en meerkoeten lokken. Hun activiteit moet de karpers activeren. Het geweekte brood ontdoen we voor een groot deel van lucht en smijten het in het water zodat het langzaam naar de bodem zinkt onder het tumult van de vogels. Er is geen vin te zien.

Een rij overhangende bomen en struiken. Zelfde verhaal. Een andere rij bomen. Nog voor we wat voeren zien we al twee schimmen onder wat takken doorschuiven. We voeren wat. Stukken brood zinken af, wat korsten drijven. Van alle kanten komen karpers aanzwemmen. Niet van spectaculair formaat, niet wild etend, maar in tijden van blanken zeker welkom om te zien. We wagen een poging met de filmcamera, ondanks de slechte lichtomstandigheden. Hier onder een filmpje van de dag.

Aan te raden is om op de 'watch on you tube' -knop te klikken om het filmpje op groot scherm te kijken, zo zie je meer.

7 opmerkingen:

  1. Wat zou ik daar graag mijn pennetje laten zakken zeg.
    Mooi gedaan zeg dat filmpje !

    MVG Sander Kunst

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weer zo een fantastisch filmpje!
    Gaan jullie deze karpers te lijf met verzopen korsten of heb je andere plannen?
    Ben stiekem ook wel benieuwd naar de situatie waar je de karpers hebt gespot..was het 1 van de diepere plekken?
    Ik kijk uit naar het vervolg!

    Groet Hans

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heb nu andere verplichtingen, maar na het zien van filmpje heb ik zo’n zin om naar buiten te gaan! Je weet telkens weer de sfeer, van het moment/de dag, goed over te brengen. Knap werk!

    Gr. Koen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Hans, vooralsnog gaan we er nog niet vissen. We willen eerst kijken of we nog grotere vissen kunnen vinden door er af en toe te gaan kijken, maar of deze nog leven is maar de vraag. De wintersterfte heeft zijn tol geeisd en ik heb destijds aardig wat dode vissen gezien die tot dik in de 30 pond gingen, maar we zullen zien. Om op je andere vraag terug te komen, er worden regelmatig eenden gevoerd, wat voor mij het vissen met brood de eerste keus maakt en dan is het voeren met 'verzopen' brood en vissen met een vlok dodelijk effectief. In een ander, nog komend stukje zal ik meer vertellen over het Takkenwater. Het water staat voorlopig op een tweede plan omdat Rolf en ik nog altijd willen slagen op Lac du Vette. We zijn echter niet zo gek om al onze troeven op dit water in te zetten, mede door de zeer hoge moeilijkheidsgraad, dus blijven we tussendoor naar alternatieven zoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Eerst in het echt, toen op het grote scherm en nu via i'net. Het blijft gaaf!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Goede speurneuzen hoor om met zulke omstandigheden karpers te spotten. Respect. Leuk filmpje weer.
    groeten,
    Tim

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mooi water en sfeervol filmpje. Nu nog de grotere vissen vinden.
    Grtz Stefan

    BeantwoordenVerwijderen