15 december 2011

Kennismaking met een vreemde snuiter

The final moments
We zijn terug op de Krabbenberg. Waar het vandaan komt weten we niet, maar we kijken zelfverzekerd over het water. Moed hebben we elkaar ook niet hoeven inspreken, het is er gewoon. Raar? Misschien voor sommigen, maar wij herkennen het en meestal is dat gevoel een goed teken.

Ik besluit het vandaag anders te doen dan de vorige keer dat we hier zaten. De linker rig gooi ik met een onderhands worpje op het randje van een uitstekend talud, waar het drie meter diep is. De rechter gooi ik zes meter uit de steigers, waar het slechts twee meter diep is. Vijf bollen vergezellen elke rig. De middelste hengel komt achter het talud te liggen op acht meter diepte. Rolf positioneert zijn rigs op de al voor ons bekende plekken.
Zouden de krabben er nog zijn?

Terwijl we wachten op de run die we verdiend hebben, plegen we nog wat onderzoek onder water. Het is ons wel duidelijk geworden dat het op deze stek nog belangrijker is dan anders waar je je rig plaatst. Niet alleen kunnen de steil afplopende taluds, die vaak ook nog eens gaten en inhammen herbergen, stenen, ander puin en mosselen een hoop ongewenste situaties veroorzaken, maar ook kan een karper door de steile taluds, de steenhopen en de geulen ons aas zomaar missen, terwijl hij hemelsbreed misschien maar drie meter van onze rig verwijderd is.
Op vijf meter diepte staan nog waterplantenplanten, maar die zien we niet direct als probleem, je moet er alleen vertrouwen in hebben dat je er ook een aanbeet kunt krijgen.
Een ander probleem dat we moeten tacklen zijn de steil aflopende taluds, waardoor ronde boilies gemakkelijk naar beneden rollen. Misschien dat we dit probleem op Concrete Jungle wel hebben onderschat. achteraf gezien.

In onderstaand filmpje wat beelden van onze stek onderwater.


Er melden zich vooralsnog geen krabben, wat onze kansen zou moeten vergroten.
En dan gebeurt het. Twee piepen uit mijn rechter Carpsounder, de waker zakt. Ik snel er op de glibberige steigers naartoe. Zachte rukken aan de lijn. Meerkoet? Krab? Nu stijgt de waker. Ik hef de hengel en maak contact. Iets zwaars en sterks begint te zwemmen. Karper! Even is er iets wat op paniek lijkt. Geen lange runs, maar krachtige staartslagen, absoluut geen vijftien pond of zo. De vis weet van geen opgeven, en dat met deze lage watertemperaturen.
Met recht een vreemde snuiter!

Hij zit in het net. We schudden handen en verbazen ons. Een grote en vooral lange schub, maar wat een rare kop! Op de kant bekijken we het beest. Perfect, grote staart, echte een du Vette vis, maar die kop... Wel lippen, maar niets dat kan uitstulpen en een naar binnengegroeide bek. Er kan netaan een 24 mm boilie in. We wegen: 28 pond.

Het blijft bij die ene vis. We pakken nog de eerste twee uurtjes in het donker mee in de hoop op nog een vis, maar ook om te kijken of de krabben nog in actie komen. Ze blijven weg. Het lijkt erop dat we weer plannen kunnen gaan maken.

15 opmerkingen:

 1. Woep woep hahah! Terecht, het doorzettingsvermogen is beloond met een mooie schub van du Vette...
  Nou ja mooi... op die gekke snuit na dan...
  Moet een verdomd goed gevoel zijn geweest na al die krab perikelen, en karperloze uren.

  Well done mate!

  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De vis was zeker welkom ja, ookal had ie een vreemde snuit ;) En geen last van die verdomde krabben! Zal het tij nu keren? Voorlopig dmv instantsessietjes proberen de verblijfplaatsten te achterhalen. Binnenkort maar weer eens op pad samen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wel een heel vreemde kop zeg. Die heeft het niet getroffen dan. Evengoed gefelicteerd.
  Oja, als ik je filmpje zo zie vind ik het toch een klein wondertje dat een karper je boilie heeft gevonden.
  Groet, Tim

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben uw blog liefdevolle en het nemen van een tijdje om de vertaling uit te zoeken, maar ik ben er krijgt, was ik erg onder de indruk van deze grote karpers en de zeer vreemde mond gedeelte,
  Keep up the good blogging,
  ,,, Paddy,,,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi verslag en tja bijzondere vis zal het zo maar zeggen haha. Maar wat ik eigenlijk nog bijzonderder vindt is dat ik denk dat ik zelf deze vis ook hebben gevangen in het voorjaar van dit jaar. U moet maar is kijken bij dit verslag: http://amsterdamcarpteam.blogspot.com/2011/03/voor-minder-doen-we-het-niet.html

  Groeten,
  Jordy

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi vis, Boudewijn !!! Prachtige start ! Gefeliciteerd ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ziet er goed uit Boudewijn!

  Dikke vis van het open water, dat is voor iedereen om te watertanden.

  Ik lees de blog van Jordy ook wel eens en ook ik dacht bij het zien van de foto direct aan de vis van hun maarste verslag. Ik weet zeker dat het om de zelfde vis gaat, kijk maar naar het zwarte puntje op de staartwortel! De staart zelf is wel flink veranderd..maar zoals iedereen weet kan dat per jaar verschillen bij onze grote vriend als de conditie soms sterk schommelt. Vangse daar!

  Met vriendelijke groet,

  Robert Lamboo

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Robert en Jordy,
  Ik wist het ook zeker en heb ze goed kunnen vergelijken. Het is m inderdaad.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Boudewijn,het lijkt erop dat de krabben op de terugtocht zijn..dit moet naast deze gewichtige karper meer mogelijkheden bieden,mits de koeten niet alles weghalen.
  In het mooie filmpje is er veel natuurlijk voedsel zichtbaar,of vergis ik mij?

  Groet Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Boudewijn,
  Hopelijk is dit het begin van een mooie reeks. De onderwaterwereld blijft mooi om te zien. Jullie hebben geen eenvoudige stek gekozen als ik dat bodemverloop zie, maar misschien ie hij daarom wel goed? Met welke lijn vissen jullie? Vissen jullie nu het winter is ook met een voorslag?

  Gr.

  John

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Hans, er zit zeker genoeg voedsel. Slakjes, planten(resten) en mosselen voor zover je kunt zien. De meerkoeten hebben er dus ook een goed leven en genoeg beschutting tegen gure weersomstandigheden, dus die zullen, vermoed ik, niet vertrekken. De vele mosselen zullen niet het verschil maken op de stek omdat die over het hele water verspreid massaal aanwezig zijn. We hopen dat de beschutting van de steigers en palen ze af en toe naar de haven trekt.

  @John, we vissen nog steeds met hetzelfde materiaal als in de zomer. Dikke lijnen vanwege de taluds en de aanwezige mosselen en stenen. Dat maakt het filmpje wel duidelijk denk ik. We begonnen dit jaar te vissen met hoofdlijn van 35/00, maar dat bleek niet genoeg. Pas sinds we met 55/00 MaxXimum voorslag vissen van Rigsolutions (zeer slijtvast gebleken! en ook nog eens goed voor de portemonnee ;) )hebben we niets meer verspeeld. We hebben de volledige 80 meter opgespoeld en die is eigenlijk onze hoofdlijn omdat we nooit ver uit de kant vissen. Als hoofdlijn vis ik nu met 43/00 nylon. Dikte en slijtvastheid zijn belangrijker dan trekkracht.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtige bouw zeg en wat een staart, en die winter kleuren van de vis.

  keep up the good work boudewijn en Rolf !!!

  Mvg Sander Kunst

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Als jullie wat vangen is het meteen groot he! Gefeliciteerd.
  grtz

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Topper boys! Laat dit het begin van een najaars offensief zijn...

  Groeten!

  BeantwoordenVerwijderen