20 december 2011

GoPro Hero accessoires; Flat lens, Mounts, Straps, Battery pack

Al een tijdje ben ik fervent gebruiker van de GoPro camera om mijn visserij in beeld te brengen. Sinds ik hem in mijn bezit heb, ben ik ook meer gaan letten op het gebruik van actioncams in de diverse programma's op tv en wat bleek? Bijna elke keer verscheen de GoPro in beeld. Hij werd gebruikt bij skydiven, wildwaterkanoen, fietstochten, vissen, snowboarden, surfen, zeilen, motorcross enz. Op Discovery Channel verscheen hij in programma's met duikers die haaien en schildpadden filmden. Need I say more? Ook bij de tweedelige snoekfilm 'Pike Secrets' van Niels Vestergaard is gebruik gemaakt van de camera.

In mijn eerdere blog over de GoPro Actioncam berichtte ik over wat ik zocht in een actioncam en wat de specificaties van de GoPro Hero waren. Nu ik hem een jaar gebruikt heb, kan ik melden dat ik nog altijd zeer over de camera te spreken ben. Alle onderwaterbeelden op mijn Youtubekanaal zijn met de GoPro Hero gemaakt en ook enkele boven water. Wel is gebleken dat bij gebruik van de originele waterdichte en beschermende behuizing het beeld soms ietwat vervormd wordt door de bolle lens, het fisheye-effect. Overigens was hiervan alleen sprake als ik boven water filmde. Dit kan vaak opgelost worden door de camera vooraf iets meer tijd te geven om zich te focussen, maar nog eenvoudiger, en altijd goed, is het om een zogenaamde Flat Lens Housing aan te schaffen. Je hebt dan niet alleen minder last van vervorming, maar hebt ook nog eens scherper beeld. Vooral het laatste trok mij over de streep om de toch wel kostbare (ongeveer € 90,-) Flat Lens Housing te bestellen en ik heb er geen spijt van. Iets anders om mee rekening te houden is de audio. Deze is niet geweldig, maar daar is deze actioncam ook niet voor bedoeld. Overigens was het kraken van mais en kattenbrokken in mijn graskarperfilm zeer goed te horen! De beelden van deze film zijn met de originele behuizing gemaakt en niet met de Flat Lens Housing.

GoPro heeft in de loop der tijd steeds meer bevestigingsmogelijkheden op de markt gebracht en enkele daarvan heb ik voor het filmen van mijn visserij aangeschaft:
Roll Bar Mount. Hiermee kan je het cameraatje op elke buis,stang en steel (bijvoorbeeld schepnet) bevestigen.
Tripod Mount. Hiermee kan je je cameraatje op een statief of bankstick bevestigen.
Flat Lens Housing. Ik heb degene die is uitgebracht en ontworpen door Eyeofmine, maar bij het uitbrengen van de onlangs verschenen GoPro Hero 2 heeft GoPro zelf ook een Flat Lens uitgebracht die goedkoper is dan die van Eyeofmine.
Head Strap. Hiermee kan je het cameraatje op je hoofd bevestigen en alles filmen waar jij naar kijkt. Dit heb ik onder andere gedaan bij de snoekaanbeet die ik heb vastgelegd.
Chest Mount Harness. Hiermee kan je het cameraatje op je borst bevestigen en alles filmen wat er voor je gebeurt.
Anti Fog Inserts. Deze gaan condens tegen bij temperatuur- en omgevingsveranderingen.
Battery BacPac. Dit is een extra accu die je op de 'originele'accu kan klikken, waardoor de accuduur verdubbeld wordt naar nagenoeg vijf uur, wat bij het onder water filmen natuurlijk wel zo handig is. Houd bij het gebruik van de Battery BacPac wel de grootte van het geheugenkaartje in de gaten!

Onlangs is de GoPro Hero 2 uitgebracht. Deze camera heb ik sinds kort in mijn bezit en ik zal de camera's binnenkort vergelijken. Volgens de specificaties heeft de  Hero 2 een snellere beeldprocessor (leuk voor de slowmotion beelden), een nieuwe lens, waardoor het beeld nog scherper zou moeten zijn (!), een groter informatieschermpje en de mogelijkheid om het cameraatje op afstand te bedienen als bijbehorende accessoires worden aangeschaft en de beelden zouden bij slechte lichtomstandigheden van betere kwaliteit moeten zijn.
Wat ook voor deze versie spreekt is de mogelijkheid een externe microfoon te bevestigen. Deze kan dan alleen gebruikt worden boven water.
Alle oorspronkelijke accessoires zijn op deze nieuwere versie te gebruiken. Een sneller SD-kaartje is voor dit cameraatje wel vereisd! (class 10 wordt aangeraden tegen minimaal 4 voor de vorige editie) De camera is bij verschillende (web)winkels te koop. Speur goed op internet, want niet elke winkel heeft alle accessoires en de prijs verschilt ook nog wel eens iets, al is het niet veel.

Let op!
Mocht je deze actioncam willen kopen en de filmpjes willen bewerken, bedenk dan ook dat je een computer nodig hebt die het bewerken aankan. Wil je de opnamen gewoon rechtsreeks op dvd of HDD zetten, dan is er geen probleem.

11 opmerkingen:

 1. Hallo Boudewijn,
  Hoe zijn de beelden boven water en heb je ook actiebeelden? Ik ben namelijk op zoek naar een actioncam, maar dan voor vakantie.

  Groeten,

  Pieter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. What a great piece of kit, I have been looking for a new camera but with a hand held remote, Very expencive,
  All the best to you and yours,
  ,,,Paddy,,,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Pieter,
  Als je echt veel voorbeelden wilt zien zou ik even op YouTibe gaan zoeken. Er is genoeg te vinden, maar geloof me, de beelden zijn heel goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Boudewijn,

  Mede op jouw aanraden heb ik hem destijds ook gekocht en ik ben net als jij heel tevreden. Bedankt voor de tip nogmaals. Ben wel benieuw of er veel verschil zit tussen de oude en de nieuwere.

  Groeten,

  Tom

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Tom,
  zodra ik goed kan vergelijken zal ik weer wat plaatsen. Ben zelf ook benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beste Boudewijn,

  Allereerst bedankt voor je informatieve stukje. Ik twijfel tussen de Head strap en de chest mount. Welke zou je me aanraden?

  Vriendelijke groeten,

  Michael

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Michael,
   Het is niet zo dat de ene beter is dan de ander. Belangrijker is denk ik de invalshoek die je wilt filmen (hoofd is uiteraard hoger dan je borst), of je een overzicht wilt hebben van alles wat er voor je gebeurt (in dit geval dus voor je borst!), of wilt filmen wat er in jouw gezichtsveld valt (head strap) en of je beide handen moet/wilt vrijhebben als je filmt. Daarop zal je je keuze moeten gaan baseren denk ik.

   Verwijderen
 7. Ik twijfel bij mijn aanschaf, maar als ik zie wat jij allemaal doet met die camera's denk ik dat ik toch maar overstag ga. Wel grappig dat je het laatste jaar deze camera steeds meer ziet bij vissers. Toeval of dankzij jou?

  Groet,

  Sjoerd

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wie zal het zeggen Sjoerd... misschien maar eens Go Pro contacten ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Beste Boudewijn,
  Is een LCD scherm echt een meerwaarde? Ik vind het toch wel prettig om te kunnen zien wat ik film namelijk.

  mvg,
  Diederik

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @ Diederik, het hangt er denk ik vanaf wat je met de camera wilt filmen. Het is oorspronkelijk een actioncam, bedoeld om ergens op te monteren om zodoende de actie van de drager van het cameraatje te kunnen herbeleven. Mede daarom heeft de camera een brede filmhoek (170 graden max, afhankelijk van je instellingen), dus snel zal je denk ik niet iets missen als je op het te filmen onderwerp richt. Dat is ook mijn ervaring. Als je het de investering waard vindt kan je het LCD schermpje aanschaffen voor die momenten dat je de Go Pro Hero als ‘normale’ camera wilt gebruiken. Denk ook een kwestie van waar jij je prettiger bij voelt. Een LCD schermpje zou voor het maken van foto's wel een toegevoegde waarde zijn, maar dan zou ik bij een sgn snapshot eerder je fotocamera of telefoon gebruiken. Let er wel op dat als je al een extra accu op de camera hebt zitten, het LCD scherm er niet meer op kan. Persoonlijk heb ik geen schermpje.
  Groet,
  Boudewijn

  BeantwoordenVerwijderen