22 juni 2011

Searching for gold with Pineapple Gold

Mijn plan om zondag te gaan vissen was in het water gevallen, maar vandaag heb ik een paar uurtjes weten vrij te maken. Op naar de Plompensloot dus. 
 
09.20 uur. Het waait harder dan ik had verwacht en slechts een enkele zonnestraal wordt door de donkere bewolking doorgelaten. Dit keer heb ik voor een plek gekozen waar wat minder lelies staan. De rechter rig komt naast een lelieveld aan de overkant te liggen, niet meer dan twintig centimeter van het buitenste blad vandaan. Op de hairs zit vandaag een Pineapple Gold bol. Met de werppijp voer ik wat bollen bij langs de kant tegen de overhangende takkenbossen aan en in het lelieveld zelf. De linker hengel plaats ik twintig meter links van mij onder mijn eigen kant, tussen een groot en een klein lelieveld in, zo’n twee meter uit de kant. De lijn loopt in een scherpe hoek vanaf de hengeltop, opletten dus. Ook hier voer ik een twintigtal bollen bij.


11.40 uur. Een miezerbuitje dat weinig indruk maakt. In het kleine polderslootje achter me is activiteit genoeg. Als sinds mijn aankomst springen en wroeten er karpers dat het een lieve lust is. Twee piepen op links en een schokkende hengeltop. Snel pak ik de hengel op. Het blijkt een zeelt, centimeter of vijftig, schat ik. Net als ik een foto wil maken vertrekt de rechter hengel. Geen tijd voor foto’s dus. De vis heeft er zin in en boort zich in het naastgelegen lelieveld. Wellingen en schokkende lijn. Dan zit de boel vast. Ik heb veel tussen de lelies gevist in het verleden en verlaag de druk, dat brengt de boel vaak weer op gang. Zo ook nu. Al snel voel ik beweging, wacht even tot er weer langzaam lijn wordt genomen en verhoog dan de druk iets. Kolken aan de oppervlakte. Nu verhoog ik de druk nog verder en tracht de vis zo hoog mogelijk in het water te houden. Hij komt los en ik weet hem uit het lelieveld te trekken. De geboden weerstand stelt niet veel meer voor. Eindelijk ligt de vis op de onthaakmat. De haak vind ik terug in het net, uitgebogen… De schub weegt 18 pond.

Ik heb net opnieuw ingeworpen als de hengel onder de eigen kant een teken van leven geeft. Een piep, tik op de hengeltop, meer piepen en ik heb de hengel al in de hand. Eentje die niet helemaal leek te begrijpen wat er aan de hand was. Nu wel. Een kort schot de lelies in, maar ik weet hem hoog te houden. Hij zeilt naar het midden, weg van de lelies. Wat tegenstribbelen en ik kan hem landen. Wederom een schub, wel iets kleiner dan de vorige. Ook deze haak is uitgebogen. Ik heb nooit problemen gehad met deze haak, maar straks gooi ik het hele zakje weg. Het is pas 12.25 uur. Het gaat hard. Ik leg de rig in en voer weer wat bollen bij. Terwijl ik terugloop naar de rod pod voel ik rukken op de hengeltop. Even snap ik het niet, maar dan is het duidelijk. Wéér een zeelt, dit keer 54 cm. Die mag op de foto.
Ik heb alles in gereedheid gebracht, maar ook nu weer een run op de rechter hengel. Gekkenhuis! De zeelt gaat weer het water in. De vis werkt mee, hij is naar links gezwommen, weg van het lelieveld. Eenmaal op de kant mag hij met me op de foto. 19 pond.
Ik gooi een paar boilies naast een klein leliebed recht tegenover me, gewoon als extra mogelijkheid voor later, mocht het stilvallen op één van de andere plekken of mijn gevoel me zeggen mijn rig ergens anders te deponeren.

13.20 uur. Een run op links, de hengel onder mijn eigen kant. Ik had duidelijk de slip iets te zwaar afgesteld want de hele rod pod staat te schudden. De vis duikt het leliebed in. Plots los. In een paar seconden is het over. Met de rig lijkt niets mis. Een fuut zwemt langs met twee jonkies op zijn rug. Ik leg de rig opnieuw op de plaats. Tijdens het uitlopen van de hengel een plons van rechts. Brede kringen, niet meer dan twintig meter bij mij vandaan. Karper. Nogmaals springen. Ik besluit de rechter plek even rust te geven en leg de rig nu op de aangevoerde plek, recht tegenover me, rechts naast het kleine lelieveldje. 

Belletjes op mijn stek aan de overkant. Er staat iets te gebeuren. Schokkende lijn, gepaard met enkele piepen. Een kolk en deining aan de overkant. Het is er maar dertig centimeter diep. Dan een boeggolf naar rechts en een gillende Carpsounder. Het gaat lekker! Hij weet het grote lelieveld te bereiken naast mijn ‘oude’ plek. De lijn schokt. Even lijkt de boel vast te lopen, maar het valt mee. Ik voel de lijn van stengel naar stengel schieten en leliebladeren worden opzij gedrukt. Ik zet extra druk. De vis komt mee en zit nu hoog in het water. Zonder al teveel weerstand komt hij naar me toe. Het lood is gelost, dat werkt dus goed. Schub 21 pond. Je zou het hem niet geven, maar ook deze heeft een ontzettend dikke rug in verhouding met zijn lijf.

16.50 uur. Drie piepen. Ik sta al klaar. Een fuut duikt op met een visje in zijn bek. Vals alarm.
Een vis draait recht voor me in het midden van de sloot. Hij heeft een half uurtje om mijn boilie te vinden, dan moet ik opruimen.
En natuurlijk werd er ook weer gefilmd. Stay tuned!

7 opmerkingen:

 1. Topverslag weer Boudewijn! Begrijp ik dat er nog een filmpje volgt?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Boudewijn, ik ben blij dat je weer vist. Ik heb je boek en was direct fan van je schrijfstijl. Het is alsof ik met je mee ben vissen. Ga zo door!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hoi Boudewijn

  jij mag ook niet klagen ,gaat jouw goed af .
  ik was zondag wel op pad die regen en wind heerlijk ...herfstachtig .
  ik wacht rustig af op je filmmateriaal .

  gr Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank mannen! Het gaat zeker lekker. Nog even en ik ga echt los!Filmpje komt eraan. Moet nog even kijken wat het geworden is, want had wat problemen met een van de camera's.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Boudewijn,
  Ik zat eens te denken, je vist al en volgens mij is het nog geeneens 5 maanden geleden... (correct me if im wrong) jeetje man, ongelooflijk. Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Klopt Johan, en dat genieten doe ik zeker, van elke dag dat ik hier nog rondloop. Echt een wondertje!

  Gr. Boudewijn

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha schubbenklatser! Hij gaat lekker.... Ben benieuwd wat er de komende weken gaat gebeuren.....

  Groeten!

  BeantwoordenVerwijderen