10 mei 2011

Sloterplas; weerzien met een spiegelkarper

Vandaag heb ik geen tijd om te vissen, maar aangezien ik mijn beenspieren moet trainen, kan ik net zo goed even een stukje langs de Sloterplas lopen en op zoek gaan naar karper. Ik heb wel een vermoeden waar ik ze nu kan aantreffen.

Het water is opvallend helder. Brasems en grote scholen voorns doorkruisen het water. In een betrekkelijk rustige, ondiepe hoek lijkt het water iets troebeler te zijn. Dat moet ergens door veroorzaakt worden. Vis? Zou heel goed kunnen. Ik sluip er naartoe.
Een deining in de kant. Wind, of paaiende brasem? Nogmaals een deining. Dan een dikke rug die het wateroppervlak doorbreekt. Karper! Zie je wel! Ik zet voorzichtig nog twee stappen zodat ik achter een pluk onkruid sta en pak m’n camera. Ik herken de vis. Het schubbenpatroon en die aan één kant naar binnen gegroeide bek. Ik heb hem als eens gevangen op 26,5 en 29 pond. Laatste keer was zes jaar geleden. Een stuk dikker is ie nu. Een hap tussen wat bloesemblaadjes, dan een aanloopje en hij schuift over de fijne boomwortels heen die uit de kant groeien. Hij neemt een paar happen en glijdt langzaam achteruit weer terug. Half vergaan blad en ander vuil worden uitgespuugd. Eet hij de brasemeitjes die op de wortels zijn afgezet? Een half metertje verder herhaalt hij dit. Dan met zijn kop naar beneden en een wapperende staart, gevolgd door belletjes. Een hengel! Een hengel, had ik maar een hengel!

Ik moet weg. Nog een half uur en dan is mijn visite er. Kon ik maar vissen. Had ik me niet voorgenomen de Sloterplas te laten voor wat het was en slechts een enkele ‘gezelligheidssessie’ te vissen? En mijn voornemen om Devil’s gate op Lac du Vette te bevissen dan? Een tweestrijd. Zal ik de roep van dikke vissen uit de Sloterplas kunnen weerstaan?

6 opmerkingen:

 1. Wouw! Daar moet een korstje bij! Schitterend gefilmd weer. Hoe weet je ze toch telkens weer te vinden?!

  Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, een wurmpie! Of maden.
  Mooie beelden weer. Kon je je afspraak niet afzeggen en toch je hengel halen?
  Groeten,
  Tim

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Never ever leave home zonder rukstok wanneer je het water opzoekt, ook al is het voor een half uur... dit had een mooi weerzien geweest met een oude bekende... Vandaag terug met hengel? Al is het maar voor een uurtje?

  Zeldzame mooie beelden weer, je bent net een Jacques Cousteau met een specialisatie op het karpergebied..... Prachtig !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. mooie vis.
  in de zijtakken van de plas zie je de laatste week volop vis zwemmen. Helaas zie je op de plas zelf wat minder vissen tegenwoordig.

  grt.
  (www.mokumscarpangling.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ga je ze ook nog vangen Boudewijn? Niet dat ik het erg vind want ik geniet van je mooie beelden ;) , maar een karper in je handen wil je vast ook wel weer!
  Succes en groeten,
  Johan

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als je zoiets ziet sta je toch, letterlijk, ademloos te kijken/filmen! Wat een mooie beelden en ik kan me voorstellen dat je de verleiding maar moeilijk kan weerstaan.

  Gr. Koen.

  BeantwoordenVerwijderen