17 april 2012

Bizarre gebeurtenissen

Het is 11.00 uur als ik bij het water aankom. Een harde, koude zuidenwind blaast in mijn gezicht. Ik zie het eigenlijk helemaal niet zitten. Vannacht heeft het twee graden gevroren en de kenners voorspellen een ruige, natte dag. Toch ben ik er. Ik heb namelijk al ruim twee weken lang om de dag twee handen boilies gevoerd. Het vissen zelf heeft redelijk lang op zich laten wachten door verplichtingen, het koude weer en mijn keuze andere wateren te bevissen, maar nu was toch echt tijd om hier een paar uurtjes te pakken.

Het opzetten van de shelter is een gevecht door de harde wind en bij het uitpakken kom ik tot de ontdekking dat ik mijn achtersteunen ben vergeten. De camerasteun en een tak van een struik bieden de oplossing.

Beide rigs komen in een keer goed terecht, wel zo lekker en best een prestatie met de harde zijwind. Ik bevis een opkomend lelieveld. Een dikke tak rechts van het veld lijkt de enige echte bedreiging te vormen, tenzij er iets is veranderd in de tijd dat ik de stek heb uitgepeild en bekeken in de afgelopen winter. De linker rig is elf centimeter lang en ligt aan de linker kant van het veld, ongeveer twee meter er vandaan. Hier heb ik een stuk bodem ontdekt waarvan de bovenste laag wat harder is dan de laag eronder en er omheen. Het is hier zaak het lood zo zachtjes mogelijk op de bovenlaag neer te laten komen. Vandaar dat ik deze rig met zestig gram lood vis en zijwaards inwerp om de inslagsnelheid zo laag mogelijk te houden. Ook voor de rechter rig heb ik een loodje van zestig gram gekozen en een iets langere onderlijn. Deze vis ik midden in het opkomende lelieveld, tussen de bladeren dus. Veel vissers zijn hier huiverig voor, maar ik heb er gewoon gevangen. Zeker als de lelies volgroeid zijn is er op de bodem ruimte genoeg tussen de lelies. (Dat is goed in dit filmpje te zien)

12.15 uur. Een werkelijk snoeiharde run. Hengeltop slaat krom. Het is de linker. Als ik de hengel oppak en de hengel hef mis ik weerstand. F*k! Hoe kan dat nou?! En weer op dit water! Tijdens eerdere sessies had ik dat ook al. De rig ziet er goed uit. Misschien een lijnzwemmer? Van een van de constant duikende futen hier?
De wind trekt verder aan en het is goed te voelen dat de lucht vochtiger wordt. Blij dat ik mijn thermo-ondergoed heb aangetrokken. 't Is niks lekker in de wind!

12.45 uur. Zakker die overgaat in een korte run op de rechter hengel. Een dikke welling verschijnt aan de overkant, ongeveer op de plek waar mijn rig ligt. Kan makkelijk, want het is er nog geen meter diep. Als ik bij de hengel ben is de run al gestopt en verplaatst een boeggolf zich naar rechts. twee leliebladeren verschijnen aan de oppervlakte, waarschijnlijk afgesneden tijdens de aanbeet.

De geimproviseerde steun
13.35 uur. Telefoon gaat. Rolf. Ik neem op en tijdens de begroeting meldt de Carpsounder een aanbeet. Ik gooi de telefoon neer en pak de hengel op. Niets! Ik draai binnen en zet het gesprek met Rolf voort.
Ik besluit een nog iets langere onderlijn te nemen en de zestiggrammer te vervangen door een honderdtwintiggrammer.
De hengel rust net in de oksel van de geimproviseerde steun als de waker hard zakt. Ik sla een gat in de lucht.

Rolf komt even buurten maar vlucht al snel om voor de aankomende regenbui thuis te zijn. Hij rijdt nog in het zicht als ik weer een run krijg. Er staat zoveel druk op de hengel dat de tak waarop de hengel rust langzaam omgeduwd wordt. Ook dit keer is er geen contact...

Ik ben er klaar mee. Gisteren een vier uur durende pensessie gehad die resulteerde in een prehistorische computermonitor, een ijzeren staaf en 21 brasems en nu dit. Peter en ik hadden een paar weken terug op een andere plek op hetzelfde water ook al van dit soort 'aanbeten' en ook toen zaten we met onze handen in het haar. Een paar dagen later met Rolf hetzelfde en nu weer. Wat is dat toch?

14 opmerkingen:

 1. Ik bergijp ook geen moer van dat water. Ik heb er nu 3x gevist, 2x met jou en 1x alleen. Alleen maar maffe 'ghostruns' en typische halfaanbeten.... Het lijkt wel of alleen Peter het truukje door heeft! Maar ja, uiteindelijk komt de dag van uitbetaling en zul je harken als nooit eerder. Amen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En dan te bedenken dat dit fenomeen zich nooit had voorgedaan, tenminste, bij mij niet. Het is een leuk water, weer een verse uitdaging, nu de karpers nog op de kant.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Boudewijn,

  Erg raadselachtig wat hier onder water gebeurd...
  Aan de andere kant wel weer 5 aanbeten!
  Hopelijk heb je snel de vinger er achter.

  Groet Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Boudewijn,
  Kan het niet zo zijn dat die lelies gewoon in de weg zitten? Messchien ligt je aas wel op een lelieblad op half water.
  Je bent in ieder geval brasemkoning met 21 stuks!
  Gr. Tim

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Klote zeg Boudewijn,ik hoorde vandaag hetzelde verhaal van een karpervisser ,ik weet wel dat de zeelt in deze tijd van het jaar veelvuldig gevangen word ,zijn op zich lastige vissen om te haken las ik .
  maar ik weet zeker dat het goed gaat komen !! succes met je speurtocht

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ Hans, hoop ik ook Hans, het is behoorlijk frustrerend. Heb er ondertussen best wel wat voor over om er achter te komen.

  @ Tim, Dat in de weg zitten van de lelies valt best mee hoor. Ze vinden je aas toch wel uiteindelijk en ik heb in het verleden goede ervaringen opgedaan met het vissen tussen waterplanten.
  En brasemkoning ben ik zeker op het moment ;) Heb wel weer even flink kunnen oefenen met al die aanbeten.

  @ Frank, Zeelt heb ik ook aan zitten denken. Mocht het zo zijn, hoop ik wel dat er een paar uit gaan komen. Hele mooie vis en dan zou ik eindelijk een verklaring hebben voor de vage aanbeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Boudewijn,
  Waarschijnlijk hebben ze niet je haak gevoeld, dus zul je hopelijk nog een kans krijgen. Er zat wel vis op je stek en dat moet ook goed zijn om te weten. Had je nog een mooie dril aan dat computerscherm ;)?

  Sjoerd

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Misschien is het wel ghostkarper?, of brasem met handjes?
  Wel een gek verhaal. Kan het iets met aasgedrag te maken hebben?
  Dat computerscherm, was dat een oude Apple? Die worden moddervet en lekker zwaar. Ik had alweer een kinderfietsje en drie Lidl tassen te pakken.De plastic zakken trek komt op de boezem al aardig op gang, geloof ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Die paar handjes voer om de dag hebben iig goed gewerkt,en ja met mijn vismaat heb ik dat ook eens meegemaakt op een nieuw water...op 1 avondje 9 runs,zakkers etc etc maar geen 1 die bleef hangen en daarna vervolgens nog een keer maar welliswaar 1 zeelt op de kant...zeelt dus en we hebben de onderlijntjes drastisch verkort en het aas dicht bij de haak geplaatst ipv 1 a 1,5 cm speling.En toen lagen er al snel heel wat zeelten op de kant.Maar ja op 1 hengel heb je al een onderlijntje van maar 11 cm dus...ben wel benieuwd wat je daar nou gaat vangen binnenkort,want dat zal vast wel goedkomen.Succes !

  Groet,

  Dennis.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @ Sjoerd, was een flinke dril, bleef diep. Wel weer bevestigd gekregen dat mijn lijn heel sterk is...

  @Andres, Tsja, met het ontwaken van de medemens bij mooier weer neemt het aantal plastic zakken in het water evenreding toe helaas.

  @ Dennis, ik hoop het ook en dan plaats ik het zeker, want vreemd is het wel allemaal. Ik verwacht elke keer iemand van Bananasplit uit de bosjes te zien komen...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Sjonge Boudewijn,
  wat een mysterische bedoening.... Ik zou echt niet weten wat daar in vredesnaam aan de hand is. Interessant is het wel! Misschien zijn het wel de "Reuzen Zoetwatermossels" ;-).
  Ik ben erg benieuwd naar de vervolgverhalen omtrent dit water!

  Succes.
  Groet,
  Dale

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Boudewijn,
  het kunnen inderdaad heel goed zeelten zijn of misschien krabben? Heb ook wel eens iets gelezen over snoekbaarzen die bij het bewaken van hun nesten voor valse aanbeten zorgden. Succes met het uitzoeken!
  Groet, Stephan

  BeantwoordenVerwijderen
 13. We zullen zien Dale. Er gaat vis uitkomen, daarvan ben ik overtuigd!

  Stephan, snoekbaarzen? Da's een nieuwe voor mij. Dan moet er wel behoorlijk wat snoekbaars in het water zitten omdat we deze vreemde 'aanbeten' op meerdere plekken hebben gekregen, maar wie weet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben benieuwd hoe je nu verder gaat ?

   En of het je toch gaat lukken ze te vangen !

   Succes ieder geval !

   MVG Sander

   Verwijderen