15 april 2012

Verdwijnende antennes

Kom maar in mijn netje
Er staan een paar uur pennen met Wouter gepland. Eerst naar de supermarkt om wat blikken mais, doperwten en kapucijners in te laden. Daarna een dik half uur rijden naar de Junglepoel.

We zijn hier dit jaar nog niet eerder geweest, maar we denken wel een goede kans te maken. Het water is niet al te diep en ligt ingesloten tussen bomen en struiken, waardoor de koude wind weinig invloed op de watertemperatuur zou moeten hebben. Eenmaal aan het water zie je niets anders dan groen, een niet veel voorkomend tafereel in deze dichtbevolkte regio.

We mengen het voer, waarna ons voerrondje kan beginnen. De vele bomen en struiken bieden slechts twee makkelijk te bereiken visplekken, welke dan ook wel eens bevist worden. Op deze plekken kan je echter maar een beperkte hoeveelheid water bestrijken. Wil je andere delen bevissen, dan ben je veroordeeld tot het maken van veelal onplezierige jungletochten.

Wouter in gevecht met het groen
Wouter en ik maken elk zes plekjes. Slechts anderhalf handje voer per plek gaat te water. Op drie van de twaalf plekjes die we maken is het water helder genoeg om het voer op de bodem te zien liggen. Twee van die plekjes zijn van mij en het water is er niet dieper dan ongeveer dertig centimeter, nog altijd diep genoeg voor een dertiger om ongezien het aas te benaderen. Niet dat die hier zwemmen...

Een half uur na voeren gaan onze pennetjes voor het eerst te water. Onopgemerkt bij het water komen is een lastige opgave door het dichte struikgewas en de takken op de grond. Dat blijkt ook als Wouter op zijn derde stek bijna bij het water is en op een tak stapt die onder afgevallen blad ligt. Ik zit dertig meter vederop, maar de luide 'krak', Wouter's vloek en de brede boeggolf uit de kant zijn niet te missen.

Een van mijn plekken. Takken links, rechts en boven me.
Tijdens de tweede ronde, op een van de open plekken, zeilt mijn pen zonder voorafgaande waarschuwing langzaam weg; de eerste brasem, een lap.
Een paar minuten later volgt de tweede.
De plekken waar we het voer kunnen zien liggen slaan we slechts een minuut of twee gade, want alles ligt er nog net zo bij als direct na het voeren.

De derde en laatste ronde levert de meest actie op. Op de tweede open plek kunnen we eindelijk weer even onze ruggen rechten en hier gunnen we onszelf dan ook de luxe door rechtop te blijven staan, dus ook iets meer in het zicht, maar met de bomen achter ons zou het goed moeten gaan. Onze plekken liggen hier nog geen tien meter uit elkaar. We liggen nog maar net in als een blaffende hond in de bosjes achter ons onze aandacht opeist. Precies op dat moment strekt Wouter's lijn zich en wordt zijn hengel bijna uit zijn hand getrokken. Een grote golf en deining en Wouter's tuig hangt in de takken boven hem. Losgeschoten? Lijnzwemer? Ik houd het op het laatste.

Zomaar een mooie schub voor mijn voeten.
Op de volgende plek verdwijnen onze antennes vier keer onder water met evenzoveel brasems als resultaat. Tussendoor schuift er een mooie schub voor mijn voeten, langs mijn pennetje voorbij. Het beest toont geen interesse in het voer en lijkt me ook niet te hebben opgemerkt.
Het bericht dat we krijgen van Peter en zijn vismaat, die op een ander water aan de slag zijn, is ook al niet erg bemoedigend: acht uur pennen zonder een aanbeet.

Afstand tot het water houden
Helaas sluiten we de visdag af zonder karper op de kant, maar we hebben aanwijzingen genoeg dat het elk moment los kan gaan. De aanwezigheid van brasem, het nestelen van steeds meer vogels, de eerste vlinders en het steeds meer aantreffen van waterorganismen zijn voor mij tekenen dat de karper, ondanks de lage watertemperatuur, elk moment flink kan gaan trekken. En dan sta ik klaar.

16 opmerkingen:

 1. Dag Boudewijn,

  Wat een leuke visserij die je daar beoefend op prachtig water zo te lezen. Dat moet binnenkort wel tot resultaat leiden.

  vrgr Klaasjan

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ziet er uit als een heftige visserij. Benieuwd naar het vervolg.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Brasemkoningen 1 en 2.... Brasemkoning 3 hier..... Ik heb 1 brasem gevangen vandaag... Verder geen tik gezien... Over en sluiten...

  Leuk verhaaltje en mooie foto's!Altijd leuk om actie foto's te zien Lekker man,in de luwte!
  Ik moet nog even geduld hebben met die eerste karper ;-).

  Groet,
  Dale

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie foto's en mooi verslag. Kan zelf ook weer een blank bijschrijven.

  Grtz, Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Boudewijn,
  Jammer dat die schub niet even ging asen. Zit Wouter expres zo ver van de kant?
  Groeten,
  Tim

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Boudewijn,

  Lekker verhaal weer!

  Wat er overdag aan temperatuur bijkomt word er s"nachts weer een beetje afgesnoept..vannacht gaan we weer naar de nul..we zullen als penvissers nog eventjes geduld moeten hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hey Boudewijn,

  is die laatste afbeelding nou het zelfde plekje als op de achterkant van je boek? Moeilijk te zien om dat er op je boek zo ongeveer 1,5 meter aan planten staat :)

  Groetjes,
  Bastiaan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bastiaan, is niet dezelfde plek, dit water ligt wel een aardig stukkie verder.

   Verwijderen
 8. @ Klaasjan, Hoop ik ook, en eerlijk gezegd, denk ik ook!
  @ Tom, heftig? Is wel buffelen tussen die takken inderdaad.
  @ Dale, gelukkig houden brasems ons scherp ;)
  @ Tim, omdat daar weinig beschutting of achtergronddekking was, was dat de enige manier om daar uit het zicht te zitten. Daarbij is het altijd raadzaam om op enige afstand van het water te blijven.
  @ Zo is het Hans, maar de watertemp. kruipt omhoog!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het is een tijdbom, tik tak, sluipen loeren, tik tak, peilen en voeren, tik tak.... En dan, toch nog geheel onverwacht, ontploft de karperbom en is het ouderwets knallen geblazen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hi Boudewijn,

  Mooie junglestek met het nodige getouwtrek tussen de hengels en de takken waarschijnlijk. Ben benieuwd wanneer de beer los gaat!

  Grtx,
  FER

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk stukje Bou! Het was een leuke ervaring en zeker een leerzame dag om het pennen te ontdekken. Je staat de hele dag met het water in contact en ziet heel veel wat ik anders misschien niet had gezien. Deze dagen kunnen je plan voor het huidige seizoen alleen maar positief beinvloeden! Ik hoop dat de tijd waarin in eigenlijk partime zou moeten werken er snel aan komt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De Nederlandse Rambo`s haha :p Mooie bak nog die daar voor je voeten zwemt en idd ze staan op het punt om los te gaan.Na het aankomend weekend gaan de temps flink in de lift en de karper ligt er al...dus je snapt het wel ,dat worden goede tijden zo eind april ...

  Groet,

  Dennis

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @ Wouter, was zeker gezellig. Leuk dat het je bevallen is. Het 'door de bosjes rossen' moet je nog wat beter onder de knie krijgen, maar al doende leert men ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Boudewijn,

  Zoals jij schrijft is het net als dat ik er zelf ben. Heel goed te visualiseren dus.
  Ik heb wel het idee dat de ondiepere watertjes nu beter vangen vanwege de hogere temperatuur ten opzichte van de diepere wateren. Ik weet niet of jij die ervaring deelt met mij?

  Gr. Ol@f

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ol@f,
  Dank voor je ractie. Het klopt wel wat je zegt, al heb ik mijn eerste karpers dit jaar op diep water gevangen. En de overgangsperiode in nu wel echt ingetreden gezien de brasemtrek op de wat diepere wateren en de al aanwezige vis op de ondieptes

  BeantwoordenVerwijderen