30 april 2012

Shake it baby!

Warme wind in mijn gezicht, emmertje met brood en kattenbrokken bungelt aan mijn fietsstuur, struintas op mijn rug, hengel en schepnet in mijn vrije hand. Nederland is gehuld in het oranje, ik in het groen. Het water komt in zicht. Langs de kant lachende pubers. Eentje ligt op de grond van het lachen, het lijdend voorwerp staat kotsend voorovergebogen. Op de neuzen van zijn schoenen een dikke laag braaksel.

Ik sla rechtsaf en zie meteen waarop ik hoopte en wat ik eigenlijk ook wel verwachtte. Zie je wel, ze zijn er. Negen karpers liggen in een stil hoekje te zonnen.
Voorzichtig sluip ik dichterbij en voer wat kattenbrokjes. Zoals gepland worden ze door de bovenstroming langzaam meegenomen richting vissen. Een schub begint steeds wilder te happen en lijkt iets opgemerkt te hebben waar hij vrolijk van wordt. Hij begint zoekend rond te zwemmen. Een spiegel en schub volgen zijn voorbeeld. Het eerste brokje wordt gepakt. De beer is los. Ik voer een handje bij en monteer wat brokjes op mijn haak. Ik ga voor de spiegel. Tien minuten later ligt hij in het net.
Lekker zonnen

Slechts een vis nog pakt af en toe een brokje. Ik heb de smaak te pakken. Hij zwemt op een paar leliebladeren af. Een paar brokjes rondom mijn haakaas. Een kwestie van tijd. Twee brokjes worden opgeslurpt, een derde, een vierde, dan die op mijn haak. Twee met oranje boa's behangen vrouwen komen door de struiken stappen. Ze dachten even achter de bosjes te kunnen plassen, maar hadden daarbij niet op mij gerekend. Gierend van het lachen gaat er eentje achter een boom zitten, de ander wacht toch liever tot ik weg ben. Ik laat de vis weer zwemmen en vertrek.
Tien minuten later ligt hij in het net

Ik vervolg mijn tocht. Donkere schimmen voor een rietkraag. Ik knijp in de handrem. Even later voert de wind brokken naar de karpers toe. Ik geef ze even de tijd en ga verderop kijken. Tientallen brasems en ... karpers. Ook hier voer ik wat brokken. Het is vreselijk. Het moet al binnen twee minuten zijn dat de eersten beginnen te vreten. In hun activiteit beginnen ze ook al paaigedrag te vertonen. Een schub sneuvelt als eerste, al snel gevolgd door een spiegel en weer een schub.

Een deining. Een meerkoet deinst weg. Moet wel iets zijn. Is het ook, namelijk een grote schub. Snel gooi ik een handje brokjes op zijn zwemroute, vijf meter voor de vis. Geen reactie. Bramenstruiken beletten me een achtervolging. Even later is de vis terug in gezelschap van een mini-schub. Ze minderen vaart en blijven onder de brokken hangen. Het kleintje gaat als eerste. Na een paar brokken volgt de grote schub. Steeds gulziger zwemmen ze van brok naar brok. Ik leg mijn haak met brokken bij de grote vis in. Zonder argwaan verdwijnen ze in de bek. Een gigantische dril volgt. Run op run en uiteindelijk heb ik zeker dertig meter lijn uitstaan. Het is me nu wel duidelijk dat de vis heel hoog is, waardoor er nog wat pondjes op mijn eerste schatting bijkomen. Ik win lijn en moet weer lijn toegeven. Plots valt de lijn slap. Shit!

Verzamelen voor de paai?
Ik ben terug op de plek waar ik er drie ving. De rust is wedergekeerd. Twee handen brokken slingeren de boel aan en nummer zes van de dag laat niet lang op zich wachten. Even later verspeel ik er nog eentje.

Een mooie dag met misschien morgen de paai in het verschiet. Het zijn vooral de kleinere vissen die de ondiepe sloten hebben opgezocht. Het is wachten op de grote exemplaren, maar tot die tijd vermaak ik me zo ook heel goed.

21 opmerkingen:

 1. Nice catch! Mooie vissen Boudewijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed bezig Boudewijn,

  vandaag toch maar besloten een beetje koninginnedag te vieren.
  Toen ik echter langs een paar slootjes liep en de karpers zag zonnen wel wat spijt gekregen. Wat dat betreft heb jij het vandaag beter voor elkaar :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ach, een dagje zuipen en vrouwen in plaats van karpers kijken is ook leuk Timon. Maar het is natuurlijk wel zo dat je in deze tijd het ijzer moet smeden als het heet is ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt gelijk.
  Daarom ga ik morgen ook een paar uurtjes in de ochtend ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lekker getimed!!

  Jammer dat het weer kouder word. Korsten was gisteren DE manier.
  Mooie spiegels Boudy!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben benieuwd of je er vandaag ook nog een paar weet te vangen. Leuk verslag en mooie vissen.

  Grtz, Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk man dat je succes had aan de oppervlakte, ben wel een beetje jaloers als ik de foto's zie. Maar ja, Indonesie is ook leuk. Mooie spiegels, volgende keer wellicht even de andere flank fotograferen. Kunnen Joris en Andres misschien waarderen.
  Maak je de foto's met statief en zelfontspanner? Is niet altijd makkelijk om de focus op het juiste punt te krijgen. Maar plaatjes zien er weer goed uit, zoals gewoonlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Maarten,
  Natuurlijk heb ik ook de andere flank gefotografeerd, doe ik bijna bij elke vis. Foto's zijn gemaakt met zelfontspanner en een draadloze afstandsbediening helpt daarbij zeer zeker ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuke manier van vissen is dit toch! Mooie foto's en vissen Boudewijn! Ik kan me voorstellen dat je hebt gekozen voor je eigen feestje :)

  Groet,

  Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Klats! Even laten zien we de baas is :))

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @ Koen, was echt een topdag, echt genieten. Jammere was achteraf gezien alleen dat ik ervoor gekozen had mijn filmcamera en polarisatielens thuis te laten, dan had ik mooie beelden kunnen maken, maar goed, nu heb ik volledig met vissen kunnen bezighouden.

  @ Rolf, Klats! Lekkerrrr!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Er zijn toch weinig mensen die deze visserij zo kunnen beschrijfen zoals jij.
  Met welke brokken vis je nu? Die van Tompoes zijn anders nu. Of gebruik je die nog steeds?

  Groeten,
  Tim

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooie vissen zeg !!!
  mvg Sander Kunst

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @ Tim, Ik gebruik meerdere soorten, maar mijn huidige favoriet houd ik nog even voor mezelf. Die van Tom Poes zijn nog steeds heel goed te gebruiken. Per handje zullen er een paar langzaam afzinken, maar dat zie ik eerder als voordeel. Zo komt de karper de brokken in alle waterlagen tegen. Een boterhamzakje of bakje met brokken een minuutje weken, dan het water afgieten en een half uur later zijn ze rubberig en kan je ze gewoon op je haak prikken. Hoeveel? Da's jouw keuze.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Echt een schitterende manier van vissen. Ik zag helaas wel dat het weer kouder gaat worden. Deze heb je in ieder geval binnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo Boudewijn,
  je hebt je dag een stuk beter besteed dan ik zo te lezen. Die tip met dat voorweken van kattenbrokken ga ik ook eens proberen. Dat scheelt een hoop gehannes met elastiekjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Boudewijn,

  Weer een leuk stukje om te lezen, kom snel weer eens kijken hoe jij die geschubde "visjes" aan de kant haalt.

  ps het moet wel mooi weer zijn en onder het genot van een lekker (limburgs) biertje...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @Rolf,
  De baas over wie? De vissers of de vissen?

  Boudewijn,
  jij hebt duidelijk genoten! Wat een feest! Ik persoonlijk zie dit liever dan al die Bea-zooi ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @ Kevin, voor dat biertje zal ik denk ik naar een speciaalzaak moeten gaan ;)

  @ Dale, Heb zeker genoten en deze dag was ook meer dan welkom. Besefte weer goed wat ik belangrijk vind bij het vissen, met mooie vissen vangen door op de situatie in te spelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Boudewijn,

  Jij zit wel in heel gunstige oppervlakte visituatie die niet overal zo is,bij mij kom je zelden dit soort taferelen tegen.ben tikkie jaloers.
  Mooie vissen en foto"s
  Bedankt weer voor het plaatsen en het willen delen!

  Groet Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Mooi verslagje idd ,toppie !

  BeantwoordenVerwijderen