12 april 2012

De karper, de watervlo en een filmpje

Ondanks een watertemperatuur van dik onder de tien graden is de invloed van de zon zowel onder als boven water duidelijk waarneembaar. Opstijgend bodemsediment dat zich tegen kanten en in rietkragen verzameld, leliebladeren die opkomen en velden vormen, verdorde rietstengels waaruit groene sprieten steken en zelfs al massa's watervlooien. En vooral over dat laatste verbaas ik me. Nou reikt mijn kennis over watervlooien niet verder dan ik me nog kan herinneren uit de tijd dat ik Algemene Milieukunde studeerde, maar ik kan me niet herinneren ze met deze lage watertemperaturen ooit gezien te hebben.


Goed zoeken, goed kijken
Wat me in ieder geval nog wel over watervlooien bijstaat is dat ze zich voornamelijk voeden met algen. Dat zorgt er ook mede voor dat het water na een watervlooienexplosie helder(der) wordt.
Ze passen zich gemakkelijk aan hun omgeving aan, wat waarschijnlijk mogelijk is doordat ze erg veel genen hebben; heel wat meer dan de mens bijvoorbeeld.
Watervlooien komen in eerste instantie alleen als vrouwtjes voor. Mannetjes komen er pas als de omstandigheden voor een watervlo slecht worden. Denk hierbij aan voedseltekort en te koud water. Als er louter vrouwtjes zijn, planten ze zich door middel van klonen voort.
Watervlooien kleuren rood als er weinig zuurtsof in het water zit. Misschien kan ik ook wel zeggen dat de praktijk dit staaft, want ik weet een paar stukken water waar het soms bulkt van de rode watervlooien, maar er nog nooit een karper heb gezien, terwijl ze weldegelijk in de buurt rondzwemmen.

Roodgekleurde watervlooien kleuren het water roodbruin
Maar goed, dat is wat ik me nog kan herinneren en als ik het me verkeerd herinner staat het jullie vrij me te verbeteren. Omdat ik wel nieuwsgierig ben naar de minimum watertemperatuur die watervlooien nodig hebben om zich te reproduceren ben ik even op zoek gegaan. Wat ik te weten ben gekomen is het volgende:
Reproductie van watervlooien komt pas goed op gang bij een watertemperatuur vanaf de tien graden en hoogste reproductie blijkt te worden behaald bij een watertemperatuur van rond de twintig graden. Wordt de vijfentwintig graden gehaald, dan gaat de reproductie hard achteruit.


Hoe het dus kan dat er nu zo ontzettend veel watervlooien zijn bij deze lage watertemperatuur blijft me een raadsel. Ze lokken met de zon wel karpers naar boven, want ik zag er geregeld een paar tussen de leliebladeren liggen en op de vlooien happen.

Actief zijn de vissen nog niet, maar wat wil je met winterse watertemperaturen. Toch zijn ze in bepaalde gedeelten van het water vaak aan de oppervlakte te vinden als de zon doorbreekt. Waar, dat zal je moeten gaan uitvinden door veel rond te lopen en goed en geduldig te kijken. Wat mijn ervaring wel is, is dat dit jaar in jaar uit dezelfde plekken zijn waar ze dan verschijnen. Je kan er dus eigenlijk wel vanuit gaan dat hun winterverblijfplaats niet ver weg zal zijn.

Hieronder een filmpje met wat beelden van dit voorjaar tot nu toe. Door op de titel te klikken kan je naar groot scherm.

15 opmerkingen:

  1. Mooie foto's en een heel sfeervol filmpje!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weer wat geleerd over de watervlo ;) Mooie beelden heb je weer weten te maken.

    Grtz,
    Jeffrey

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tof filmpje! Live was het nog leuker :)) Is wel een maf gezicht zo'n berg karper vlak onder het oppervlakte die eigenlijk niets doen. Bijna frustrerend! Die één-na-laatste foto dan... Zijn die vissen nou aan het 'bekken'?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Denk het wel dat je van 'bekken' kan spreken ja.
    Vandaag weer vissen gezien die druk aan het azen waren. uiteraard geen hengel mee....

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Was weer eventjes genieten. Prachtig filmpje. Bedankt en ga zo door!!

    Groet,

    Koen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk filmpje Boudewijn. Eigelijk nooit op gelet dat bodem aan de oppervlakte komt drijven. Nu weet ik wat je bedoelde in een eerdere blog van je. Niet gevist op die azende vissen op het filmpje?

    Groetjes,

    Kevin W.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hai Kevin,
    Een paar keer een poging gewaagd bij de vissen aan de oppervlakte, maar die hadden geen oog voor het aas.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Geweldig opgenomen filmpje!
    Mooi om te zien dat die zwanen "" de boel schoonmaken" om een nest te gaan maken.(neem ik aan)
    Als voormalige discusvissen kweker had ik graag de watervlooien stek gehad..wat waren ze daar briesend op!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Hans,
    Als je goed kijkt zie je een kort shot van het gigantische nest dat de zwanen hebben gemaakt links in beeld. De bladeren waar ze mee bezig waren werden nadat ze 'op een hoopje' waren gelegd naar het nest gebracht. Best efficient dus! Als je binnen een straal van drie meter van het nest komt worden ze niet blij ;)
    Groet, Boudewijn

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Boudewijn, Boudewijn, Boudewijn...
    jij maakt het ook gewoon onmogelijk om nog langer te wachten he!
    Prachtig beeld materiaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Weer een mooie reportage, Boudewijn!

    Ben ze zo ook al tegengekomen, luierdeluier..te veel geluier en te weinig eetgedrag. Levert wel weer mooie beelden op :) Betreffende de watervlooien heb ik ook geen verklaring kunnen vinden. Zonnestraling wordt wel vroeger in het jaar feller en kan de watertemperatuur soms vlug doen stijgen. Heb al foto's gezien met paaiende karpers van 25 maart(!). Algenexplosie = vlooienexplosie?

    Groetjes, Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @Bastiaan en John, dank mannen. Jullie succes met jullie pogingen.

    @ Robert, Maart dit jaar? Moet dan wel heel ondiep en beschut water geweest zijn, of niet? Het mysterie van de watervlo, laten we het maar zo houden, wel zo leuk om niet alles te weten ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Kan ook kort hitsig gedrag zijn natuurlijk. Kwam ze tegen op een site die gebruikt wordt om natuurwaarnemingen door te geven:

    http://waarneming.nl/waarneming/view/63946663?_popup=1

    Ondiep kleigat dus ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik gok op hitsig gedrag of er is misschien plaatselijk een warmetefront blijven hangen. Hier bij ons on de polder zijn ze er ook altijd heel vroeg bij, maar daar nog niets van dien aard gezien.

    BeantwoordenVerwijderen