14 september 2015

Alles moest uit de kast; twee mannen, twee wateren


Een dagje penvissen met Dennis op de Penplas wordt op het laatste moment ingeruild voor een paar uur mobiel afstandvissen. Mijn lichamelijke gesteldheid ligt daaraan ten grondslag. Penvissen is nu te inspannend voor me, een verantwoorde middenweg dus. We kiezen voor twee wateren waar we flink wat plekjes kunnen afvissen, mochten we dat willen.

Het water is vrij troebel, maar met polariserende glazen voor onze ogen en goed speuren zullen we misschien wel wat tekenen van karper kunnen waarnemen. Dennis is goed voorbereid en heeft zijn rigjes al in PVA-zakjes verpakt. Hij heeft zijn rigs al snel op hun plaats liggen. Ik een paar minuten later.
De eerste van de dag

We zien redelijk wat activiteit in de vorm van spetterende witvis en hier en daar wat aasbellen. Ik besluit alvast een back-up plekje te maken voor het geval ik een vis vang of een aanbeet uitblijft. Dan kan het voer daar vast zijn werk doen. Ik passeer mijn rig die ik een metertje uit de kant heb geplaatst en merk een lichte verkleuring in het water op. Er zit vis op het voer. Even twijfel, doorlopen of terug naar de hengel? Toch maar snel even voeren en vlug weer terug. Een paar stappen verder produceert de receiver in mijn broekzak echter al geluid. Ik kijk om en zie de kanthengel zich krommen in de steunen. Ook Dennis maakt aanstalten in actie te komen. Ik spoed me naar de hengel terwijl Dennis met het schepnet aan komt lopen. De dril verloopt probleemloos en bestaat voornamelijk uit rondjes draaien onder de hengeltop. Minuten later bewonderen we de eerste van de dag.

Helaas blijft verdere actie uit en na twee uur vissen besluiten we naar het andere water te verkassen. Na een inspectieronde kiezen we voor het ondiepere deel van het water, waar ook de wind op staat. Beiden maken we vier plekjes die we straks willen gaan afvissen. Over een half uurtje zullen we terugkomen. In de tussentijd zullen we een ander deel van het water wat beter bekijken en uitpeilen, kan nooit kwaad.

Bij terugkomst zien we al meteen een mooie spiegel draaien op een van Dennis' aangevoerde plekjes. Tien minuten later liggen mijn twee rigs op hun plek en Dennis zet alles in op de spiegel, één hengel dus. Gespannen kijken we beide toe hoe de vis het water met zijn gewroet kleurt. Elk moment kan het gebeuren...

Als minuten later de stofwolk is verdwenen lijkt dat ook te gelden voor de vis. Spoken zijn het. We zoeken en speuren. Waar is ie? Waarom komt ie niet terug? Langs wat overhangende takken zien we een boeggolf gaan. Karper, ditmaal een schub. Een uur later verkassen we naar de andere twee aangevoerde plekken. Het had immers al moeten gebeuren.

Er schuift een vis met zijn buik over de ondiepte waarop ik gevoerd heb, te zien aan het stof dat de vis doet opdwarrelen als hij zwemt. Zijn brede rug doorbreekt het wateroppervlak. Een flinke vis zeg! Dennis staat verderop, maar mijn roepen hoort hij niet. Leuker als je zoiets samen kunt zien. Ik laat mijn rig zakken. 'Plok', Nu al?! Dat is ondiep! Slechts 20 cm. als ik progressief inschat! De vis schuift recht op mijn haakaas af. Bang hem te verjagen laat ik de rig liggen. De vis vertraagt. Dan zie ik mijn roodgekleurde haakaas heen en weer gaan. Voor ik besef dat de vis met zijn kop schudt en dus gehaakt is, spurt hij van de ondiepte af naar dieper water. Ik heb de hengel nog altijd in mijn hand. Veel heb ik niet in te brengen in deze fase. Eindelijk hoort Dennis me roepen en komt me assisteren. Een tijdje later poseer ik kortstondig met de vis. Wat was dit gaaf zeg! Deze aanbeet komt absoluut in mijn Top 10 van 'live meegekregen aanbeten'.

De andere plekken blijven verstoken van actie. We hebben nog een uur, dus besluiten we te gaan naar het stuk water dat we eerder bekeken hebben. Daar zaten wat interessante plekken tussen. Dat blijkt ook, want Dennis ziet al vrij snel twee karpers zwemmen. Een dikke hoge vis en een kleinere, gemiddeld gebouwde. Twee plekjes strategisch op twee meter van elkaar bevoeren zet ze al gauw aan het azen. Een sneaky rigje wordt op het verste plekje geplaatst, de lijn slap over de bodem, hengel 'hangend' in het riet. De spanning komt tot ontlading als de lijn in beweging komt. Het blijkt de kleinste van de twee te zijn. Een mooie afsluiter van de dag.

Dennis met de kleinste van de twee
22 opmerkingen:

 1. Dikke vis weer man! Je weet ze toch elke keer te vangen in korte tijd. Ik heb dit weekend een heel weekend gezeten voor 1 visje. Mooi geschreven weer!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks Stefan, in ieder geval wat gevangen en lekker buiten geweest toch?

   Verwijderen
 2. Hopelijk gaat het snel weer beter Boudewijn. Denk om je gezondheid! Ik heb nog wel een vraagje hoe weet je dat er geen vis in de buurt is als het water troebel is?
  Groeten,

  Hans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Hans,
   Ik probeer zo goed als mogelijk met mijn beperkingen om te gaan en zoek natuurlijk geregeld mijn grenzen op. Toch krijg je af en toe de deksel op je neus. Laatst nogal hard, maar de langzaam stijgende lijn is weer ingezet. Bij troebel water is het altijd lastiger natuurlijk om te weten of er nu wel of geen vis zit. Toch zie je als je een tijdje goed kijkt vaak wel tekenen van karper op plekken waar het max 2 meter diep is. Denk aan verkleuring van het water door azende vis of aasbellen, misschien een korte glimp van een vis die over je plek heen schuift? Geheid dat je ook vaak helemaal niets ziet. Dan is het een kwestie van gevoel en een portie ervaring. Bij mijn mobiele visserij speelt ook mee dat ik durf weg te gaan op weg naar een nieuwe kans (nieuwe plek) met het risico dat er wel vis zat. Mijn ervaring is wel dat als er een vis bereid was om te eten, dat ik hem dan al had gehaakt had moeten hebben. Vis je op dieper en troebel water, dan is het ontdekken van tekenen bijna niet mogelijk.In dit geval kozen Dennis en ik ervoor het ondiepere deel van het water te bevissen, wat ons dus in staat stelde eventueel wat te kunnen waarnemen.

   Verwijderen
 3. 'Live' meegekregen aanbeten zijn de mooiste. Die vergeet je inderdaad nooit weer! Weer lekker sneaky gevist mannen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ergens vind ik het jammer dat ik het niet heb kunnen filmen, was nog mooier geweest. Moet je wel je camera meenemen :)

   Verwijderen
 4. Wat een beul zeg die 2e vis..hoe krijg je het toch elke keer weer voor elkaar... klasse Boudewijn...chapeau weer hoor.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Soms ben ik er ook wel verbaasd over Rombout, maar kennelijk blijkt dat wat ik doe vrij goed werkt.

   Verwijderen
 5. Mooie gevulde vissen, al klaar voor de winter zou je zeggen. 20 cm water met een bul van ±40 cm hoog, gaaf!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ziet het wel naar uit Fer. De watertemperatuur is met alle regenval al flink gedaald. Kan wel eens heel snel gaan dit jaar!

   Verwijderen
 6. Het verkassen weer beloond. Tijdens het lezen vroeg ik me af waar jullie je besluit om weg te gaan op baseren, maar dat heb je hierboven al aangegeven. Goed gevist weer heren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks John. Moeilijkste is soms om een beslissing te durven nemen, hoe gek het ook klinkt.

   Verwijderen
 7. Die dikke wilde je aas wel heel graag hebben zeg had het graag gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Had het graag kunnen laten zien, al had ik nauwelijks tijd om een camera klaar te zetten, mocht ik er eentje bij me gehad hebben.

   Verwijderen
 8. Geen penvisdag, maar de verantwoorde middenweg levert je wel een fantastische sessie op! Je had ook niet kunnen gaan, maar zo zit jij niet in elkaar geloof ik ;)

  Goed en lekker gevist hoor!

  Gr Koen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt Koen, het is buiten te lekker om binnen te blijven en als je dat dan met iets moois kan combineren waar je plezier aan beleeft...

   Verwijderen
 9. Ik wist het wel... die vissen eten gewoon uit je hand! ;) Mooi verhaal en mooie vissen. Ik ga mijn spullen pakken ;)
  Greetz,
  Coen

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Kicken hè Boudewijn. Ik ben gek op die manier van vissen. Hengel in de hand en een loodmontage. Supergevoel die je krijgt bij de run. Prachtige vissen heren.

  Groeten, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks Michael, heeft zeker wel bepaalde overeenkomsten met het pen- of oppervlaktevissen. Dat maakt voor mij ook dat ik het volhoud.

   Verwijderen