4 oktober 2013

De chocoladespiegel

Het is licht bewolkt en windje 3. Gewoon lekker weer om te vissen. Ik nestel me op mijn plekje in het water en werp de rigs naar waar ik ze wil hebben. Ik zoek mijn zitsteen op en ga zitten. De golfjes slaan stuk op mijn waadpak ter hoogte van mijn buik. Tevreden kijk kijk ik om me heen. Wat een toffe plek is dit toch!

Een half uur later wordt er een hengeltop kromgetrokken en klinkt een hoge toon. Het is de middelste hengel. Onderhand verwacht ik het ook wel een beetje met de snelle aanbeten van de laatste tijd.
De lijn blijft achter de lelies haken, maar de dril verloopt soepeltjes. Ongeveer drie minuten na de aanbeet druk ik de haak uit de bek van een klein, lichtgekleurd schubje. Even de ontlasting checken, maar geen teken van mijn voer. Het zegt niet alles, zeker gezien de vrij hoge doorloopsnelheid van het voer, maar toch is het altijd lekker om bevestiging te krijgen. De vis mag snel weer terug.

Another view
Als ik een boilie op de hair zet gaat de linker hengel er vandoor. De eerste run is indrukwekkend. Benieuwd wat dit voor elkaar krijgt. De vis blijft diep, wat doet vermoeden dat het er eentje uit de zwaardere categorie is. Plots komt het beest met een noodgang op mij afzwemmen. Hier bewijst het nut van een molen met een groot opdraaivermogen zich. Een paar meter voor de lelies kiest de vis ervoor om even naar rechts te zwemmen, maar boort zich vervolgens dan toch in de lelies.

Ik gooi het net voor me uit richting vis tot het water te diep wordt. Met beleid zet ik druk en laat deze wegvallen. Als de vis wat lijn neemt verhoog ik de druk weer en verspringt de lijn twee keer. Voorgaande actie pas ik nog twee maal toe, waarna de lijn helemaal vrij komt. De vis, een schub, kolkt aan de oppervlakte. Kort daarop is het pleit beslecht. Een typische grootwaterschub die wel wat gewicht tekort komt om de 20 pond te halen, maar bij meting lang genoeg blijkt om de 80 cm. te overschrijden.

Ik zeker het net zodat ik snel wat kan bijvoeren. Als de aanbeten zo snel komen, ligt er misschien wel een schooltje karper. En in dat geval moeten die lekker bezig blijven!

Een paar foto's zijn gemaakt, de hengels liggen weer in, het is wachten of er verder nog wat komt.
Ik vermaak me wat met de staartmezen die de bomen om me heen frequent aandoen en de baarzen die tussen mijn benen door zwemmen als ik in het water sta en speur naar tekenen van karper.

En zo passeert er ruim anderhalf uur. Het blijft toch vreemd hoe de aanbeten hier komen. Er is werkelijk geen touw aan vast te knopen. Maar dat maakt het ook leuk natuurlijk! Tijd om voor het laatste uur de hengels opnieuw in te werpen.

De rig van de derde hengel komt met een 'plof' of de bodem neer. Ik waad terug naar de rod pod als de rechter hengel kromslaat. Bizar! Waarom nu zo snel en de afgelopen ruim negentig minuten niet? Toeval? Of niet? De ene hengel gaat op de pod, de andere gaat er vanaf. Een dril uit het boekje. Geen problemen met de lelies. De vis neemt en moet toegeven. Het eindigt in blijdschap voor mij. De vis is sensationeel mooi. Een spiegel, chocoladebruin met een paar grote schubben. Ik ben meteen klaar voor vandaag. Met dit gevoel wil ik eindigen!

De vis is sensationeel mooi; ik ben meteen klaar voor vandaag

13 opmerkingen:

  1. Dat zijn weer mooie vangsten. Gek soms dat aasgedrag.

    Groeten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er is echt geen pijl op te trekken Michael. Dan een paar keer al heel snel een aanbeet, als de eerste hengel een paar seconden inligt bijv., dan weer pas na 3 uur de eerste aanbeet en ook duidelijk van je voer gegeten hebben.

      Verwijderen
  2. Mooi verslag weer. Interessant om te lezen dat die bovenkamer bij jouw ook nog wel eens kraakt. Wanneer, hoe of wat? Het levert je in ieder geval een paar mooie parels op.
    Die spiegel is lekker apart en ontzettend tof!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn bovenkamer is bij tijden zeker aan het werk. 'Kraken' is misschien wat te veel, want karpers zijn in principe simpele beesten, je moet ze alleen doorgronden. ;) Daarom vind ik het ook leuk en belangrijk om mijn ogen goed de kost te geven om zoveel mogelijk signalen op te pikken. Extra belangrijk nu ik nog niet zomaar even 24 uur aan de waterkant pak. En nu moet je deze niet 2 sluisvakken en tig kilometer verderop vangen he!?

      Verwijderen
  3. Hele mooie spiegel zeg die chocoladespiegel.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hij gaat nog steeds lekker he Boudewijn! Gebruik je nu een andere rig dan in de zomer?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik niet het hele jaar door dezelfde onderlijn. Deze kan ook per water, per stek en per omstandigheid verschillen. Soms pas ik mijn onderlijn aan als ik gemerkt heb dat het nodig is en soms is het een gevoel. Je kunt dingen zien aan de plek van inhaking, lossers of juist niet of helemaal geen aanbeet, terwijl je weet dat er vis op je stek aast. Ook is de manier van voeren van invloed. Voer je compact, dan zou ik algemeen genomen een kortere rig nemen dan dat als ik verspreid voer. Zo zijn er een hele hoop variabelen. Niet echt een duidelijk antwoord op je vraag dus, vrees ik Jordy, maar deze is ook niet sluitend te geven.

      Verwijderen
  5. weer genoten,ga zo door boudewijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. weer genoten,ga zo boudewijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mooie bekkies weer hoor! Zo een chocolade spieg zou ik niet afslaan, wat een plaatje zeg!

    Die Another view shot is wel geinig en biedt denk aardig mogelijkheden om wat leuke dingen mee te knutselen. Doet me beetje denken aan het perspectief van hoe karpers ons karpervissers zien. Ben benieuwd naar de filmpjes die wellicht komen gaan.

    Dat vreemde aasgedrag laatst ook meegemaakt, paar uur niks en dan paar minuten na opnieuw inwerpen een dikke fluitert. Alsof de handeling van inwerpen, plonzen van het lood, de stofwolk en die paar extra ballen die er achteraan gemieterd worden ineens karpers aanzetten tot azen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heb af en toe gefilmd Tsak, komt er ook aan, maar eerst Two hour project. Bijna klaar :)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Gaaf dat je, ongeacht de hoeveelheid vissen die je al op het droge hebt gebracht, gewoon keihard blijft genieten van iedere vis.

    Grtx, FER

    BeantwoordenVerwijderen