16 maart 2013

Winterkarper gevonden!

Met polarisatielens en standje nightshot
De afgelopen periode heb ik meermaals rondjes langs diverse wateren gereden. Nu het water op veel plekken vrij helder is kan ik goed zien hoe de stekken er onder water bij liggen. Wat ik hierbij al een paar jaar als hulpmiddel inzet is mijn GoPro cameraatje. Hiermee kan ik nét even meer details zien dan boven water. Het lijkt misschien wat omslachtig, maar het heeft me sinds mijn gebruik ervan weldegelijk meer kennis opgeleverd.

En terwijl ik voor de derde keer enkele bekende, maar ook potentiele stekken afga, zie ik plots een karper zwemmen. Meteen steek ik mijn camera in het water en hoop de vis in beeld te krijgen. Zodra deze uit het zicht is gezwommen, loop ik door en zie notabene twee schubs zwemmen. Ook weer op nog geen twee meter water. Ik open de emmer Crushies die ik bij me heb en gooi twee handjes op de plek. Ik volg de kade in de richting die de vissen opzwommen en maak zo'n vijftig meter verderop nog een plek. Deze is makkelijk te herkennen aan de flesjes en mossellen op de bodem. De luchttemperatuur is 2 graden, de watertemperatuur 6, maar deze vissen gedragen zich opvallend actief.

Niet veel later nadert er van mijn rechter zijde een spiegelkarper. Al snel worden de eerste Crushies opgezogen. Lang kan ik niet blijven toekijken omdat ik een afspraak heb, maar ik kom terug!

Crushies
Twee dagen later, einde middag. Het zal niet lang meer duren voor de zon onder gaat, maar langer wilde ik gewoon niet wachten. Wie weet of en hoe lang de karpers hier blijven komen? Ik voer op dezelfde plekken als twee dagen terug twee handjes Crushies.

Het schemert al als ik een spiegel zie zwemmen. Verwacht, maar toch onverwacht. Hij zwemt doodleuk over de eerste plek, maar stevent wel op de plek verderop af. In een boog loop ik er naartoe. Minuten later zie ik hem weer naderen. Deze keer duikt hij vastberaden op het voer en begint te eten. Het wordt meteen een test voor mijn camera. Een polaroidfilter voor de lens, standje nightshot en filmen maar. Waar ik de vissen met het blote oog bijna niet kan zien, heb ik dankzij de camera duidelijk beeld!

Hier een filmpje:34 opmerkingen:

 1. wat een verschil ,makkelijk te zien zo .
  top film Boudewijn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gaaf filmpje Boudewijn. Welke smaak gebruik je?

  Jordy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jordy, in dit geval was het Monstercrab Aminol. Maar er zijn uiteraard meer goede ;)

   Verwijderen
 3. Mooi filmpje Boudewijn, en mij verwonderd het ook hoe actief deze karpers waren. Volgende keer een hengel mee :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toffe beelden ouwe, dit was vorige week toch? Echt bizar dat je er niet eentje gehaakt hebt, waren donders goed aan het azen. Ach, het is een kwestie van dagen en dan staat er zonder twijfel wel weer een mooi vissie op boussie.nl! :) Goed gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, was ook wel frustrerend af en toe als ze heel dicht bij m'n haakaas een brokje pakten en niet de mijne. Daaraan zag je wel dat het water koud was. 's Zomers zie je ze echt stofzuigen op je plek. Hopelijk binnenkort één van de vissen in mijn handen ;)

   Verwijderen
 5. Hoi, zeer mooi filmpje weer van jou hand.Geniet er elke keer weer van.Hoe krijg je het toch telkens voor elkaar vraag ik me af.Nou morgen zelf ook eens aan de slag.Kijken of er nog wat te ontdekken valt...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lijkt wel een zomer filmpje Mooi gedaan weer1

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie film weer Boudewijn,
  Jammer dar je er geen gevangen hebt maar dat zal vast niet lang meer duren.

  Gr Ricardo

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @ Frank,het verraste mij ook hoe goed het werkte die pola lens en nightshot. Zeker iets om vaker in te zetten!
  @ Bjorn, wederom werd bevestigd dat er in de winterperiode altijd wel wat actieve vissen rondzwemmen. Dit water stroomt ook een beetje, misschien dat dat ook wel meehelpt.
  @ Anoniem, het is niet altijd even snel wat vissen vinden hoor. Heel wat jaren observeren, een open mind en regelmatig, kort aan het water zijn helpen zeer.
  En leuk te horen dat mijn filmpjes je bevallen :)
  @ Martin, lijkt, maar is het niet Martin, maar het moet niet lang meer duren, maar daar vertel ik jou ook niets nieuws mee ;)
  @ Ricardo, hoop dat ze er blijven rondhangen zodat ik er eentje kan tonen.
  @ Machiel, klopt wat je zegt, de helderheid werkt ook zeker tegen je. Was ook geen pretje om lang stil te zitten in die kou! Alles voor wat mooie beelden hè! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Boudewijn,

  Haast onbegrijpelijk dat je ze niet hebt kunnen haken. Weet je waar het aan gelegen kan hebben of was het pure pech?

  Groeten,

  John

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het azen ging vrij traag en ik denk dat het een combi van te weinig tijd op dat moment en pure pech is geweest. Een paar keer werd er een brokje vlak naast de mijne gepakt en ze aasden heel relaxt. Ook bleek wederom een slappe lijn geen argwaan op te wekken.

   Verwijderen
 10. Wow wat azen ze mooi! Kan je die crushies online bestellen?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bemoedigende beelden! Ga zo naar het water voor een nachtje. Hopen op een dikke!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @ Tom, zeker, bij de hengelsportwinkels die ook een webshop hebben zou het te bestellen moeten zijn. Op de website van Martin SB kan je eventueel meer info vinden.
  @ Sjoerd, succes man!
  @ Raymond, mooi!
  @ Steven, dank je, we gaan door.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Toffe beelden Boudewijn! Goed om te zien dat ze de Crushies zo gemakkelijk pakken. Zeker dat er binnenkort een bak aan het lijntje hangt. Succes! Groeten, Jordy

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dat stuk waar ze met zijn 4en tegelijk van je voerplek eten en dan nog niet je haakaas pakken. Ik denk dat ik mijn hengel zou opeten! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dat je geen karper gehaakt hebt zal jou vast geen slapeloze nacht hebben opgeleverd. Jij hebt ze op beeld gevangen. Prachtig, prachtig, prachtig!

  Gr. Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt Koen, op zich hoef ik ze ook niet per sé te vangen als ik ze zo zie. Je snapt wel hoe het werkt ;)

   Verwijderen
 16. Toppie weer Boudewijn, je blijft mij verbazen & vermaken met de gemaakte beelden !!!
  Groetjes Sander

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Sander. Het wordt langzaam wel steeds moeilijker om je te kunnen blijven verrassen ;)

   Verwijderen
 17. Wow, mooie beelden en reten spannend. Krakie helder water ook en natuurlijk kicken dat je deze knapen gevonden hebt. Dat ze maar snel mogen 'hangen'.

  Grtx,
  FER

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar ga ik wel voor Fer! Net een nieuw verslag geplaatst 'Ijskoude karpers onder de hengeltop' ;)

   Verwijderen
 18. Wateenbewegingzeg

  Hassan de Vries

  BeantwoordenVerwijderen
 19. uit jou beelden en die van andere onderwateropnamen blijkt wel dat we op de kant vaak niet weten wat er op de stek gebeurd. Hoe vaak hebben we niet geblankt en de stek verlaten met het idee dat er geen vis zat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Denk heel vaak Erik! Daarom is het maar goed ook dat we niet altijd alles mee (kunnen) krijgen.

   Verwijderen
 20. Geachte Boudewijn,

  Ik volg al geruime tijd uw verslagen. Uw successen mogen er zijn. Chapeau hoor. Heel mooi om te zien zeg. Kostelijk.

  Wat mij opvalt is dat u keer op keer benadrukt "kort" aan het water aanwezig te zijn.

  Kunt u mij uitleggen waarom u dat zo vaak benadrukt?

  Het geeft toch niet als u misschien wel "lang" aan het water aanwezig bent.

  Het komt op mij wat gekunsteld over.U hoeft zich toch niet te verdedigen?

  Hoogachtend,

  Ron van der Vliet

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Beste Ron,
  Dank voor je reactie. Het is zeker niet zo dat ik mij hoef te verdedigen, maar mijn visserij bestaat momenteel nu eenmaal uit korte sessietjes en dan beschrijf ik die ook als zodanig. De duur van de sessies zijn overigens uit nood geboren, want ik zou maar wat graag langer aan de waterkant doorbrengen!
  Opmerkingen zijn altijd welkom! ;)Misschien heb je gelijk en heb ik het door jou aangehaalde niet door. Ik zal de laatste verslagen nog eens doornemen.
  Groet, Boudewijn

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Prachtig Boudewijn! Ik herken me overigens niet in het gevoel van de heer van Vliet hoor. Juist met zijn opmerking dwingt hij jou in de verdediging vind ik.

  Groeten,

  Johan

  BeantwoordenVerwijderen