23 april 2011

Spagaat

Een spagaat, dat is waarin Sander en ik zitten. We willen wat vangen, maken ook vele kilometers, bezoeken vele wateren, maar we worden teveel afgeleid door en geconfronteerd met paaiende karpers. Met de hengels achterin de auto gaan we op zoek naar karper. Een samenvatting van de afgelopen dagen:

Het Haarlemmermeerse bos. Zonnebadende mensen, wandelaars en vissers. In de eerste de beste ondiepe hoek ontdekken we karpers. Twee vissers zitten vijftig meter verderop voor hun tentje achter hun rod pods. Als ze iets verder hadden gekeken en logisch hadden nagedacht hadden ze waarschijnlijk hun rigs op de ondiepte geplaatst. We bekijken wat plekken. Overal karper. V-sporen, deiningen en kolken.


Dankzij mijn in de afgelopen jaren opgedane kennis weet ik wat plekken aan de Amstel te vinden waar we nu best wel eens wat karper kunnen aantreffen. We bezoeken er één. We treffen er drie karpers aan tussen tientallen brasems. Twee ervan zijn waarschijnlijk projectspiegels. We voeren wat stukken brood, maar ze hebben meer interesse in elkaar. Ook hier blijven de hengels in de auto.

Na een rondrit door een woonwijk te hebben gemaakt, waarbij we bij elk bruggetje, elke duiker en bij elke interessante hoek zijn gestopt, en slechts een paar lethargische vissen te hebben gezien, belanden we aan een zijvaart van Lac du Vette. Hier treffen we de eerste karpers aan voor de paai. Ze zwemmen achter elkaar aan en tegen elkaar op, maar echt vol overgave paaien doen ze nog niet. De echt grote vissen moeten kennelijk nog komen. We komen nog terug voor het betere werk. Ze zwemmen zo hard dat we nieteens een poging wagen.


Een andere paaiplek voor Amstelkarpers. We hopen er enkele aan te treffen die nog wel interesse hebben in een stuk brood. Vele langwerpige en korte, hooggebouwde schubs, een volschubspiegel en twee spiegels tonen hun flanken bij het voorbijzwemmen. Een enkele keer horen we er eentje tegen de kant aan smakken, maar dat wordt telkens al snel gevolgd door opspattend water en deiningen.

Ik heb er vrede mee, al heb ik niets gevangen. Ik heb genoten. We hebben eigenlijk ook geen echte kans gehad. Sander laat het niet op zich zitten en duikt na mij afgezet te hebben nog even de polder in. Drie uur later wordt zijn doorzetten beloond met en afgepaaide polderschub van 58 cm.

5 opmerkingen:

 1. Hoi Boudewijn,
  wat is dat water helder in het Haarlemmermeersebos zeg. Waren het grote? Ik wil er al jaren eens een poging wagen. Ik ben er wel eens geweest en ben benieuwd naar het bestand. Kan je me daar misschien iets meer over laten weten?
  Groeten, Tom

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb je een mailtje gestuurd.
  Tom

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier paaien ze ook al. Heb alweer 4 dagen geblankt. Jij nog geen vis Boudewijn?
  Gr.
  Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Tom: Je hebt mailtje
  @ Jeffrey: geen karper nog nee. Teveel paaiende karper of er dicht tegenaan. Daarbij vind ik het prachtig om te zien en zo lang lan je niet van dat schouwspel genieten. Daarbij heb ik misschien mijn fitheid een beetje overschat. Heb al 3 dagen een kleine terugslag en wil niets forceren. Die karpers komen wel.
  Groet, Boudewijn

  BeantwoordenVerwijderen