6 maart 2011

Karpers in het voorjaar

Als het weer een beetje meezit kunnen we over ongeveer drie weken geregeld karpers in de ondiepe delen , maar vooral de uitlopers, van het water aantreffen. Het is langer licht, vogels fluiten steeds fanatieker en slepen al met nestmateriaal, en belangrijker voor ons, door de stijgende temperatuur en toenemende hoeveelheid daglicht ontstaat er fotosynthese in het water, en dat betekent leven. Gasbelletjes ontspruiten, plakkaten bodemsediment komen aan de oppervlakte drijven, onderwaterleven neemt toe. Dit zijn voor mij de tekenen dat het echt gaat beginnen. Ondanks dat de watertemperatuur ’s nachts nog vaak rond het vriespunt ligt, worden karpers naar het ondiepe water getrokken. We treffen ze nu op plekken aan waar het water nauwelijks 20 cm. diep is. Vaak verblijven ze maar een dagdeel of op z’n hoogst een dag op dit soort plekken.Om in deze periode succesvol te zijn, zijn in mijn ogen twee dingen van crusiaal belang: flexibiliteit en aanpassingsvermogen. We zullen de karpers moeten zoeken, en vaak is dit langdurig. Hebben we er een aantal gevonden, dan moeten we zien uit te vinden of en waarop ze aan het azen zijn. (Zie ook film voorjaarskarpers )
Een boilie, een korst en een maiskorrel kunnen succesvol zijn, maar laten ze nu ook vaak links liggen. Vaker ben ik succesvoller geweest met een worm, maden of een broodvlok. Als ik met deze laatste twee vis, dan voer ik er altijd een aantal bij, dat blijkt beter te werken.
In april, wanneer het fluitekruid opkomt breekt naar mijn ervaring de iets constantere tijd aan en wordt het vissen iets voorspelbaarder. Nu begint ook over het algemeen de paaitijd, maar deze vindt niet op elk water tegelijk plaats, dus zijn er altijd mogelijkheden om te vissen. Het voorjaar is mooi. De paai, het steeds groener worden van de omgeving, de verschillende tinten groen die er nu zijn, de spanning van het wel of niet vinden van karpers, de verrassingen waarvoor je komt te staan, het zijn enkele van de faccetten die deze periode voor een karpervisser zo boeiend maken. Ik weet in ieder geval waar ik over drie weken het meest te vinden zal zijn…

9 opmerkingen:

 1. Ik hep er alweer zin in. Hopelijk wordt het weer snel warmer. Ik zie alleen nooit zo vroeg al karpers zoals jij beschrijft. Misschien moet ik beter kijken en zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo anoniem,
  Het is idd flink zoeken geblazen. Richt je op ondiepe sloten en poelen die verbonden zijn met groot water, of dorpsvijvers en polders. Succes.
  Boudewijn

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oei oei ik kan niet wachten. Die kouwe dagen ben ik oo kwel zat zo onderhand...
  Wannneer kan je weer vissen?
  Groeten, Arthur

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ga een berg vermalen varkens de komende tijd op mijn haakje 8 prikken. Doe jij dat nooit? Smack, spam of luncheon met zoals het in goed Hollands heet...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Rolf,
  Moet zeggen dat het voor mij al een hele tijd geleden is dat ik Smack heb gebruikt, maar persoonlijk vind ik dat meer iets voor de aanloop naar het voorjaar, zeg nu de komende 3 a 4 weken nog. Maar dat is niet echt voorjaarsvisserij, maar wintervisserij.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb mijn eerste vis gevangen! Eindelijk na 7x blanken. Zn rug stak boven water uit. Dat was echt heel tof om te zien. Morgen weer wat voeren. Jij al wat gevangen Boudewijn? Dat vermelt je toch wel hier? Ben benieuwd.
  Gr. Tim

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik ga voorjaar vissen in april.

  en ik wil met de pen vissen moet ik voer plekken maken.

  ga met mais vissen en gezoete mais.

  is dat prima aas voor het voorjaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beste Anoniem,
  Een naam converseert altijd makkelijker ;)
  Ik zou juist in het voorjaar niet een paar dagen voorvoeren. Als je gaat vissen met de pen zou ik een paar plekjes maken waar je 1 of 2 handjes mais voert en elk plekje een kwartier lang afvist. Zelf maak ik meestal minimaal 4 plekjesen vis die 3x af. Doperwten uit blik kan je er ook doorheen doen. Dat is ook goed.
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen