29 juli 2013

Even snel tussendoor

Het is warm en ik ben het toetsenbord en beeldscherm ook wel zat, dus is het tijd voor wat anders. Over iets minder dan vier uur staat een afspraak. Een 2-uren sessietje doen? Het is eigenlijk wel weer eens tijd om rond te fietsen met een hengel in de hand. In de vriezer ligt nog een voorraadje voorgeknipte stukken broodkorst die kunnen dienen als haakaas. Twee gewone sneetjes witbrood dienen als voerbrood en ik steek ook een restantje kattenbrokken in mijn tas. Het wordt de komende twee uur pakken wat ik pakken kan.


Na wat zoekwerk vind ik een groepje van drie karpers tussen de waterplanten. Ze liggen roerloos in de zon met alleen hun kop tussen het groen zichtbaar. Om de boel wat te activeren helpt het vaak om wat kattenbrokjes te voeren. Er zwemmen wel wat eenden en koeten in de buurt, maar als ik verdekt voer zullen die hopelijk niets in de gaten hebben. Met behulp van mijn katapult schiet ik van achter een struikje een paar cupjes brokken om de karpers heen. Eén brokje komt vlak naast een karper terecht en dit lijkt hem niet te bevallen. Langzaam laat hij zich zakken en glijdt met twee staartslagen tussen de waterplanten uit het zicht. De kattenbrokken kunnen hun werk doen terwijl ik even in de buurt verder ga rondkijken.

Bij terugkomtst lijkt de tijd te hebben stilgestaan. De karpers lijken zich niet te hebben bewogen en ook de kattenbrokjes zijn niet weggegeten. Toch monteer ik een voorgeknipt stuk korst aan mijn haak en leg voorzichtig in op de waterplanten aan het randje van het open gaatje waar de vis te zien is. De rimpeling die bij het neerkomen van het stuk brood op het water ontstaat, activeert de vis. Zijn borstvinnen stuwen hem iets achteruit. Hij keert iets, gaat langzaam op de korst af en raakt hem heel even met zijn lippen aan. Twijfel. Dan toch weer naar de korst en zonder hoorbaar geluid te maken verdwijnt het brood in twee keer naar binnen. Eigenlijk kan ik haast niet geloven dat het zo makkelijk gaat.

Hij knalt dwars door de plantenbedden en kilo's van het groen hangen in de lijn. Ik heb vaak genoeg met dit bijltje gehakt om te weten dat je met rust en beleid meer bereikt dan met aan je hengel sleuren. Stukje bij beetje win ik lijn en de vis komt gedwee mee. Een paar minuten later schuif ik het net onder de vis en een paar kilo waterplanten. Dat ging soepel!

Het doel is bereikt. Huiswaarts!

17 opmerkingen:

 1. De master of tussendoortjes slaat weet toe!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi dat je de vis er uit hebt gekregen. Als een water zo begroeid is als op de tweede foto sla ik het over. Ik vind het risico op verspelen te groot. Mooie en ik denk een oude schub?

  Groeten,
  Johan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had ook het idee dat het een vrij oude vis was Johan, maar dat kan in dit water ook het geval zijn. Uiteraard schat ik vooraf mijn kansen goed in en wat ervaring helpt zeker. Je moet nooit ergens gaan vissen waar het met aangrenzende zekerheid ten koste van de vis gaat.

   Verwijderen
 3. Mooie vis Boudewijn. FF snel FF tussendoor op de korst is erg fijn en zorgt bij mij altijd voor een flinke adrenaline-rush. Toch geeft een gevangen vis met een plan mij op de een of andere manier meer voldoening.

  Well done!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ergens kan ik me in je reactie wel vinden Michael, maar als je zo even tussendoor naar buiten gaat en toch wat weet te vangen geeft dat mij ook wel voldoening. Zo van 'toch wat weten te vangen' en je hebt de bevestiging dat je de vissen weet te vinden.
   Zo is er meestal we iets specifieks in de betreffende sessie waar ik mijn voldoening uit haal.

   Verwijderen
 4. Het mooie van de eerste foto vind ik is dat er al een heel verhaal in zit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daarom, is hij ook in groter formaat John. Leuk dat jij dat ook hebt.

   Verwijderen
 5. Door jouw verhalen ga ik nu ook vaker kort naar het water en de laatste 2x wist ik ook te vangen terwijl ik anders niet gegaan was. Ga het zeker vaker doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk te horen Tim! Veel plezier en succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. vind je stukken teks op je blog noet alleen leuk om te lezen maar ook erg leerzaam.
  vele zouden hard gaan schudden met de hengel om hun lijn vrij te maken van wier met vaak allen gevolgen van dien, met beleid en met veel voorzichtigheid lijn inwinnen is de sleutel naar succes.

  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De tip van het voorgeknipte brood daar heb ik nog nooit aan gedacht!
  Mooie donkere schub,ik denk ook aan een oude krijger.
  Werkt op den duur verslavend hoor die tussendoortjes...

  Gr.Hans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voorgeknipt/gesneden brood blijft een stuk beter aan je haak zitten en kan, indien het in een goed afgesloten zakje bewaard wordt makkelijk 3 visdagen mee. Ik gebruik dan geen sneetjes, maar knip de stukken uit een half ongesneden bruin of wit of Turks brood.

   Verwijderen
 9. Reacties
  1. Ik doe eigenlijk alleen nog maar aan vluggertjes de laatste tijd Andres. Binnenkort maar weer een wat langer naar de waterkant!

   Verwijderen
 10. Je gaat hard! Mooie vis!

  BeantwoordenVerwijderen