4 juli 2013

2-uren project - deel 4

Ondanks de relatief lage temperatuur kies ik vandaag voor de slootstek. Vooral ingegeven door het zonnige weer. Toch wordt het onderhand wel eens tijd om de Loederpoel zelf te bevissen. Dat moet de eerstvolgende mogelijkheid maar gebeuren. Als ik in de opening tussen de bomen en het struikgewas ben aangekomen, valt mijn blik direct op twee stofwolken in het water. Vis! Ik pak een handje Crushies en voer ze samen met een paar hele bollen stuk voor stuk ruim rond de twee stofwolken. De kutkoeten komen al gehaast aanzwemmen. Zo snel mogelijk spoed ik me naar huis om te regelen wat geregeld moet worden.

Iets meer dan anderhalf uur later ben ik terug aan het water. Een grote staartlob breekt juist door het wateroppervlak. Ze zijn er nog! Mezelf tot rust manend, prik ik de banksticks in de grond en prepareer mijn hengels. De vis lijkt vol vertrouwen te azen, maar toch voer ik elke beweging rustig uit. Niets mag mijn aanwezigheid weggeven. Niet veel later ligt en staat alles zoals ik het wil. De koeten zijn gelukkig nergens te bekennen.

Een half uur later heb ik nog altijd geen aanbeet gehad. Teveel gevoerd? Ligt de rig niet goed? Vuil aan de haak misschien? Onderlijn te lang? Allemaal onzekerheden die door slechts één ding weggenomen kunnen worden.

De hengel klapt tegen het oortje van
de Carpsounder
Een nieuwe stofwolk rond mijn rechter haakaas. Kolkjes. Mijn blik dwaalt van de hengeltop naar de plek waar de lijn in het water loopt. Er hangt een wolk visbroed omheen. Het volgende moment klapt de blank tegen het oortje van de Carpsounder aan. Ik heb de hengel al in de hand. De nagenoeg dichtstaande slip komt toch langzaam op gang als de vis richting struiken aan de overkant gaat. Met mijn wijsvinger op de molenspoel belet ik hem om meer lijn te nemen en hij scheert vlak voor de struiken langs naar links. Meteen draai ik een paar meter lijn op. Een uithaal verder naar links voor mijn eigen kant. Ik blok. Mokkend komt de vis mee tot voor mijn voeten. Een volgende aanzet, waarbij een hoge flank verschijnt. Wéér een grote! Ik ga iets verzitten om meer stabiliteit op de schuine kant te verkrijgen. Minuten van geven en nemen onder de hengeltop volgen. Wat zijn ze toch absurd sterk in dit ondiepe water! Eindelijk geeft ie het op en kan ik hem boven het net trekken.

Ik onthaak de vis in het water en draag hem naar de onthaakmat. Daar til ik hem uit het net en kan ik hem bekijken. Het lijkt wel het broertje of zusje van de vis uit de eerste sessie! Snel stel ik de fotocamera in. Twee piepen. Ik kijk om. Iets doet zijn best om mijn andere hengel in het water te trekken. K.t! Dit is wel het laatste waar ik op had gerekend! Ik leeg de emmer water over de vis en dek hem af. De hengel ligt nog steeds in de steunen te schudden, maar lijkt elk moment gelanceerd te kunnen worden. De vis ligt meer te kopschudden. Een stevige, korte dril, die zich voornamelijk onder de hengeltop afspeelt. Het wordt nog even penibel als ik het schepnet probeer te pakken dat nog boven ligt, maar het lukt.

Voor me ligt een machtige schub in het net. Deze is nóg groter. Ongelooflijk! En dat in zo'n prutsloot! Snel verzeker ik me ervan dat het net plus inhoud veilig en vast liggen zodat ik me om de vis op de mat kan bekommeren.
Twee foto's en hij mag terug. Mijn broek blijkt onder de Instant 8-ontlasting te zitten. Dat kan alleen afkomstig zijn van de plek op de Loederpoel! De tactiek lijkt dus te werken!


Dan is de vis in het net aan de beurt. Deze is wat groter. Bizar! Gaaf! Wat een sessie! De twee uur vistijd zijn voorbij en ik heb nauwelijks het gevoel dat ik gevist heb.

18 opmerkingen:

 1. Gaat weer lekker!En wat een top sport vanaf de schuine kant

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gefeliciteerd man wat een prachtige schubs. Heel mooie beschreven ook weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het lijkt zo makkelijk! Zwemmen daar alleen maar grote vissen Boudewijn?

  Groeten,

  Jordy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Jordy, Het lijkt altijd makkelijk als het resultaat er is, maar al het voorwerk zie je bijna nooit ;) Er zullen geheid ook kleinere vissen zitten, maar dat zal de tijd leren.

   Verwijderen
 4. Welke smaak vis je mee van Martin sb? Doet het goed zeg!

  Grtz Jeffrey (de andere)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Jeffrey,
  Zowel de Crushies als de boilies zijn Instant 8. http://www.martinsb.com/index.php/nl/producten/boilies/classic-range-xtra

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Boudewijn,
  Schitterende vissen heb je gevangen zeg en dat in een korte tijd. Die eerste lijkt wel heel veel op je eerste. Het is niet toevallig dezelfde?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Johan, daar dacht ik dus ook aan, maar het blijkt weldegelijk een andere te zijn.

   Verwijderen
 7. Mooi als het makkelijk lijkt te gaan. Der Preis ist heis!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Alles weer heel goed doordacht en uitgevoerd en de resultaten liegen er niet om.

  Merk jij nou verschil in de karper aandacht/interesse van voeren met "crushies/Boilies"
  ten opzichte van voeren met bv granen en zaden?
  Mijn indruk met granen/zaden is "korte maar hevige interesse"daarna valt het stil.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goede vraag Hans. Ik heb daar ook regelmatig over gefilosofeerd, maar ben er nog niet helemaal uit. Toch ben ik wel op de goede weg denk ik. Ik heb het idee dat het periode-afhankelijk is en per water verschilt, maar zeker ook zijn vangsten van karpervissers van invloed op een bepaald aas. Dat is puur op ervaring gebaseerd.
  Ik heb gemerkt dat als er ergens bijv. veel met tijgernoten of pinda's is gevist en gevangen, dit aas het een stuk minder gaat doen, met als gevolg dat het aas door de andere vissers ook 'vergeten' wordt. Ging je dan na bijv. 2 jaar weer met die noten of pinda's aan de slag, dan kon het weer als een trein lopen. Misschien was er dan in de eerste periode een te groot aanbod om een langere attractiviteit mogelijk te maken? Als tussendoortje of 'gewoon even lekker'. Toch kan ik me niet aan de indruk onttrekken, ook nu op eigen ervaring gebaseerd, dat granen en zaden een, zoals jij al zegt, 'korte maar hevige interesse' genieten. Boilies hebben voor de langere termijn veruit mijn voorkeur en gezien de negatieve ervaringen die de vissen onderhand hebben opgedaan met hele boilies, opteer ik heel graag voor gecrushde boilies. Niet té klein, maar echte brokken. Op verschillende soorten wateren is voor mij aangetoond (vaak met eigen ogen gezien en gebaseerd op vangsten) dat stukken boilie het beter instant doen dan ronde. Op de langere termijn is het een wat ander verhaal vwb ronde boilies, maar dan creeer je een min of meer permanente voedselbron. Overigens week ik dan vaak mijn boilies voor op veel bevist water, anders niet ;)
  Vis ik (zoals bij mijn 2-uren project) op één deel van het water en wil ik iets opbouwen wat voor een langere periode moet gaan werken, dan kies ik dus voor boilies/Crushies. Zou ik instant een dagje gaan vissen, dan zou mijn keuze bestaan uit granen of Crushies.
  Probeer eens de kleine doperwten uit blik van bijv. Euroshopper. Behoorlijk zout en donker van kleur. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Boudewijn

   Dank je wel voor dit interessante antwoord!
   Het is een bekend verschijnsel dat bepaald aas en voer op den duur raakt uitgewerkt.Ik ben daar niet rouwig om omdat er periodes zijn geweest dat het dumpen van een zak duivenvoer voor iedereen voldoende was om een karper te vangen.
   Soms ben ik op zo een plek na jaren weer eens terug..en word (als ik voer met)met duivenvoer getracteerd op schrikkolken..deze negatieve ervaringen blijven dus heel lang hangen.Zachte zoete mais geeft ook schrik/angstkolken op wateren waar veel met mais is gevist.het verbaast mij dan ook dat ze iedere keer weer in die ronde boilies trappen,en dat die boilies het al 30 jaar uithouden...

   Verwijderen
  2. Klopt Hans, maar op de meeste wateren wordt er onderhand al zo lang zo veel met boilies gevoerd dat ze denk ik deel van de vaste voedselbron zijn gaan uitmaken. Het voordeel van boilies is dat er heel veel varianten mogelijk zijn in smaak, samenstelling, vorm en grootte. En iedereenvist weer met anderen. Met granen kan en wordt veel minder gevarieerd. Ik denk dat als je op de wateren waar mais afschrikt met roodgekleurde mais zou gaan vissen, je best wel weer eens goed zou kunnen vangen bijvoorbeeld. Dat vind ik ook het mooie van die doperwten. Niemand vist ermee. Misschien ook wel omdat het echte brasemmagneten zijn ;)

   Verwijderen
 10. Nog over nagedacht om met beide vissen op de foto te gaan? Zou een hele toer geweest zijn, want wat een buffels zijn dit weer. Zou zeggen omdopen tot 'Modder vet project ipv '2 uren project'.

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien een halve seconde Fer, meer niet. De vis op de kant lag er al lang genoeg, vond ik, en dan ook nog ff klooien met de zelfontspanner en twee vissen leek me geen goed plan.

   Verwijderen
 11. Prachtige vissen en resultaat! Keep 'm coming ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Twee dikkerds! Het ziet er naar uit dat je aanpak werkt.

  BeantwoordenVerwijderen