20 juli 2013

2-uren project - deel 8

Snel voeren, straks terug om te vissen
Ondanks dat de luchttemperatuur volgens de voorspellingen een graad of vijf lager zal liggen, ben ik op weg naar de slootstek. Ik haast me, want het voer ligt er al dik twee uur in. Ben benieuwd of die kutkoeten nog wat voer voor de karpers hebben overgelaten want de gevederde terroristjes kwamen al aanzwemmen toen ze me tussen het groen zagen staan en ik nog niet gevoerd had. Zal ik nog zo'n gigant kunnen vangen als tijdens de vorige sessie?

Bij aankomst verzorgen de koeten hun verenkleed in de takken aan de overkant. Dat betekent óf karper op de stek óf ze hebben al het voer opgedoken en opgegeten. Snel prik ik de banksticks in de grond en werp de rigs met een onderhands worpje op hun plek. Beide in één keer goed. Altijd prettig. Ik draai me om en zie in mijn ooghoek de rechter hengel al kromslaan. De Carpsounder laat van zich horen en de zwaar afgestelde slip komt op gang.

De hengel wordt tegen het rechter oortje van de Carpsounder aangetrokken. Snel gris ik hem uit de steunen. De vis mag geen meter winnen. Zoals alle vissen spurt ook deze naar de takken aan de overkant. Ik weet hem toch nog ruim voor de takken tot stilstand te brengen, waarna hij keert en zich vrij gemakkelijk mijn kant op laat brengen. Vlak voor de kant zet ik de slip iets losser. Verkleint het risico op een losschieter. Weer een mooie. Nog geen minuut na de aanbeet ligt de vis in het net.

Dat is nog eens snel zaken doen! Wanneer ik hem uit het water til verrast het gewicht van de vis me. Eenmaal op de onthaakmat blijkt hij ook nog eens langer dan ik inschatte. De vis heeft geen echte hangbuik, maar is meer cilindervormig gebouwd. En dan die apartie kleur van het beest. Beetje roze, beetje bruin, beetje geelig, beetje zwart. Als ik de vis optil voor de foto, sproeit hij mijn been onder met Instant 8 ontlasting. Lekker...

De twee uur vistijd zijn verstreken en eigenlijk zit ik wel lekker. Toch houd ik me aan mijn plan. Ook dat is onderdeel van het plezier van deze onderneming.

Nog even bij de Loederpoel langs om wat te voeren en rond te kijken en ik kan naar mijn andere verplichtingen. De watervegetatie rukt langzaam op en er zijn steeds minder echt open plekken tussen het groen te vinden. In een plantenvrije hoek zie ik vier karpers dicht op elkaar zwemmen. Het lijken paaineigingen. Twee kleintjes, een twintiger en één buffel. Als die nou eens bleef rondhangen zodat ik die kon vangen...

Als ik die grootse nou eens kon vangen...

10 opmerkingen:

 1. Het loopt goed he? Hoe groot schat je die grootste op de laatste foto?

  Grtz,

  Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De vis onder de grote vis schatte ik in de 20 pond, dus zeg jij het maar ;)

   Verwijderen
  2. Ha ha begin 20 of hoog? Ik snap um hoor

   Verwijderen
 2. Lekker Boudewijn. De karper blijft mooi op je stek terugkomen! En dan gelijk na 2 minuten hangen! Dan kan je dag al niet meer stuk. Vind het wel sterk van je dat je na 2 uur weer vertrek. Ik heb dan de neiging om toch te blijven vissen. Maarja het heet niet voor niets het 2 uren project. Mooie schub.

  Groet, Björn

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het loopt zeker lekker Bjorn. Natuurlijk wil ik in de gevallen dat ik vang best langer blijven, maar de kracht (en bedoeling) van dit project is juist dat ik maar twee uur vis. Ik vis deze sessietjes ook op momenten waar ik anders niet was gaan vissen. Elke vis is dus eigenlijk bonus. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ergens doe je iets goed want je krijgt ze er vaak snel op. Vorig jaar lukte je dat ook al. Mooi om te zien dat het toch nog mogelijk is als je er meer voor doet. Ik heb helaas geen tijd om al het voorwerk te doen. Ga zo door zou ik zeggen.

  Groeten,

  Johan

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Johan, ik denk dat je ergens iets gemist hebt. Misschien ook wel omdat ik mijn aanpak niet helemaal uit de doeken heb gedaan, al kan je tussen de regels door genoeg lezen denk ik ;) Juist vanwege weinig beschikbare tijd (en energie in mijn geval) zocht ik een manier om in korte tijd toch wat te kunnen vangen. Natuurlijk lever je in het begin dan vistijd in, maar dat betaalt zich nu dus uit met een zeer goed (vind ik) rendement per gevist uur. En je hebt altijd wel ergens een moment dat je de hond uitlaat, een uurtje niets te doen hebt enz. Die momenten kan je allemaal gebruiken voor je voorwerk. Timemanagement! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bizar vind ik dat wel eens. Met het penvissen leggen we zo stil mogelijk in, in de hoop de azende vis niet te laten schrikken. Bij het loodgooien ploemp je haast boven op zijn kop en rrrrrrr daar gaat de slip bijna gelijk al omdat je beet hebt.
  Mooie vis weer Boudewijn en discipline om na 2 uur toch te vertrekken.

  Groet, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Michael,
   Heb toevallig gisteren nog gehad dat ik inwierp en er een gigantische boeggolf ontstond. Ik denk dat het ook deels te maken heeft met de positie van de vis. Dat heb ik ook bij meerdere observaties gezien. Tijdens het kauwen zwemmen ze vaak rond en blijven niet stilliggen.

   Verwijderen
 7. Je hebt het goed voormekaar Boudewijn het lijkt zo lekker simpel

  BeantwoordenVerwijderen