12 juli 2013

2-uren project - deel 6


De stek aan de sloot lijkt bezocht. Onkruid is platgedrukt en er zijn twee takken afgebroken die ik zo zorgvuldig bij elke sessie opzij boog en achteraf weer in oorspronkelijke positie bracht. Ben ik nu al ontdekt? Ondanks al mijn voorzorgsmaatregelen?
Dan valt mijn oog op een afgescheurde condoomverpakking onder een brandnetel. Een beetje een geruststelling. Dat ze juist dit plekje hebben weten te vinden! Snel het voer erin en boodschappen doen.

Twee uur later ben ik terug. Zo snel mogelijk breng ik alles in orde en werp de rigs op hun plek. De kringen op het water van het neerkomen van het lood verspreiden zich nog, als de eerst ingeworpen hengel tegen het oortje van de Carpsounder wordt getrokken. Ik graai naar de hengel en breng met mijn hand op de molenspoel de hengel in horizontale stand. De vis scheert naar de takken aan de overkant. Zoals altijd zal het erom spannen.
Het gaat goed. Een dikke meter voor de takken draait de vis en koerst naar het midden. Ik win een paar meter lijn. Plots schiet de vis weer in tegenovergestelde richting naar de takken. Ik blok weer. Een 'knak'. Even begrijp ik het niet, schrik ik zelfs iets. Het is mijn hengeltop. Ik ben net genoeg van slag om de vis de gelegenheid te geven de takken te bereiken. K.t, k.t, k.t.. Een struik schudt. Het topdeel schuift langzaam over de lijn richting struik. Een bizar gezicht. De boel zit muurvast. Ik wacht af, haal de druk van de lijn en geef weer druk. Zonder mijn toedoen beweegt de tak niet meer. Op de steunen en even afwachten dan maar.
Een paar minuten later heeft de struik niet meer bewogen en besluit ik de boel kapot te trekken. Dat gebeurt niet. Alles, op het lood na, krijg ik terug.

Mijn 9 ft hengel is er een van 8 ft geworden. Er valt nog mee te vissen, dus vervang ik een stuk lijn en de rig. Een pendelworpje en de rig vliegt naar de plek. Als ik het toploodje in de lijn hang, slaat mijn andere hengel krom. Misschien een seconde is er contact, dan niet meer. Een boeggolf verplaatst zich van me af door de sloot...
Dit is toch niet te geloven! Het ging zo lekker en nu dit! Ik check de onderlijn, maar daar is niets mis mee.

Het resterende uur zet ik alle gebeurtenissen van de afgelopen sessies nog eens op een rijtje. De snelle losschieter zint me niet. Ook de duidelijke aanwezigheid van karper op mijn stek tijdens de recente Loederpoelsessie en het niet haken van die vis zit me niet lekker. En ik heb een nieuw topdeel nodig...

Na afloop voer ik weer wat op de Loederpoel zelf. Daar zie ik op twee plekken een karper aan de oppervlakte liggen. Dat is in ieder geval bemoedigend. Binnenkort maar weer hier een sessietje doen. Of toch de sloot?

17 opmerkingen:

 1. Balen van dat topdeel. Je zit ook op die " you can't see me" plekjes.
  Die lossers zijn kut, maar bij jou komt dat wel weer goed.
  Leuk project trouwens. Lees weer hersenspinsels zoals alleen jij dat kan beschrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt Dres en ik zoek die plekjes niet voor niets op ;)

   Verwijderen
 2. Ze liggen gewoon op je te wachten! Balen van je hengel man. Mag toch niet zomaar gebeuren dat hij breekt. Volgende keer beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waarom vis je met toplood dan krijg je later een beetregistratie?
  Jammer dat je die aanbeten niet hebt weten te verzilveren volgende keer beter.

  Groeten, Ricardo

  p.s. Leuk project dat ik met veel interesse volg!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ John, ja, het breken van de hengel heeft me wel de vis gekost, dat durf ik wel te zeggen. Gelukkig heeft Hengelsport Utrecht het netjes in orde gemaakt.
  @ Ricardo, mijn keuze voor toplood is min of meer noodzakelijk. Zie hiervoor de intro van dit project, waar ik mijn keuze voor het gebruik hiervan heb toegelicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat voor hengel was het? Ik wil namelijk korte hengels kopen voor het struinen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tim,
   Ik had gekozen voor de Nash Dwarf hengels 2,75 lbs 9ft. Superhandig. Transportlengte (infoudraaltje) is de helft van een gangbaar foudraal. Is wel even wennen met uitwerpen en drillen. ;)

   Verwijderen
 6. Yo Boudewijn, das knap balen zeg. Ook dit soort dingen gebeuren tijdens ons geliefde hobby maar leuk is het zeker niet.

  Gisteren had ik vakkundig een mooie run om zeep geholpen... na een dril van 10 seconden een losser. Heel bedeesd zat ik in mezelf te vloeken !@#$%^&^* en gewoon weer verder gaan. Ach ja, victory is sweet als er weer een dikke over het netkoord glijdt ;)

  Wel tof dat Hengelsport Utrecht een nieuwe hengeltop voor je heeft geregeld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wijze woorden Tsakkie! Doorgaan, logisch nadenken en je inspanningen zullen beloond worden.

   Verwijderen
 7. Er is niets vervelender, dan een onverklaarbare losschieter.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker Ronald, maar ik weet de oorzaak ;) Had zwaarder lood moeten gebruiken om he tdouble loop systeem beter te laten werken. Als je te licht lood gebruikt is het gewoon vast lood en dat schudden ze dus los...

   Verwijderen
 8. Je had wel weer twee aanbeten. Kies je er bewust voor om tussen de 1 a 2 uur te wachten voor je gaat vissen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn ervaring is dat vissen vaak nog wel een uurtje in de buurt van je voerplek blijven hangen als deze is leeggegeten. Je kunt dus platgezegd stellen dat de vissen een half uur tot een uur de tijd hebben om mijn voer te vinden en op te eten en dan nog even in de buurt blijven hangen. Tegen die tijd arriveer ik om ze te vangen :)

   Verwijderen
 9. Die plekken van jou zijn echte "hotspots" :) Jammer van de losser en je hengel, pech hebben we allemaal wel eens! Maar ik lees dat je de oorzaak van het losschieten al hebt ontdekt. Toch weer even terug naar de sloot voor revanche!

  Groet, Bjorn

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Waar is deze stek? Gr. Arie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @ Bjorn, het is een kwestie van tijd steken in zoeken en logisch nadenken en daar je aanpak op afstemmen. Al vissende kan je dan dingen uitzoeken en proberen en dan kan kennelijk kort vissen heel succesvol zijn. Hier zie je alleen de uitkomst, niet al het voorwerk. Maar dat had je waarschijnlijk wel door ;)

  @ Arie, aan het water Arie!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Balen van je hengel en de vissen.

  BeantwoordenVerwijderen