25 juli 2013

2-uren project - deel 10

Met enige voldaanheid kijk ik naar de opening in het struikgewas waar achter het paadje loopt dat naar de slootstek leidt. Ik heb het netjes gehouden. Alleen iemand die goed kijkt en er naar op zoek is ziet de ingang. Snel loop ik naar het water om te voeren. De kutkoeten zijn even nergens te bekennen. Mooi. Snel voer ik de gangbare twee handjes Crushies en 15 en 20 millimeters op de stekken en haast me naar de supermarkt.

Bijna tweeëneenhalf uur later ben ik terug. Een oude vriendin hield me op tijdens het boodschappen doen. Het water ligt er rustig bij. Spetterende witjes, een langszwemende brasem en nog altijd geen kutkoetenfamilie te bekennen. Een pendelworpje en de rig van de rechter hengel vliegt in een boogje langs de overhangende takken naar zijn plaats. Toploodje op de lijn en nog twee boilies en drie stukjes Crushies gaan richting rig. Niet teveel, een aanbeet moet snel afgedwongen worden. Voor de linker hengel geldt eenzelfde routine.

Een kolk onder de takken aan de overkant. Een gelige wolk verschijnt in het water. Een karper, geen brasem, dat weet ik onderhand. Nog maar tien meter. Kom maar... Honderden jonge visjes zwemmen als een wolk voorbij. Blijft een fascinerend gezicht hoe ze zich als eenheid gedragen. Plots schieten ze allemaal de kant in tussen de afgewaaide takken die er liggen. Er zwemt een grote schim uit de schaduw van de overhangende takken, duidelijk karper. Hij zwemt voor me langs richting mijn linker rig. Nu hopen dat hij mijn lijn niet raakt die vlakbij in het water loopt. De vis raakt hem niet, schrikt ook niet. Ze zitten er!

Plots slaat de hengel krom
Er is een half uur verstreken en ik speur op mijn hurken zittend naast mijn hengels naar aanknopingspunten. Aanbeet op rechts. Ik hoef me alleen maar om te draaien. Waarschijnlijk uit gewoonte sta ik op en beland daarbij mijn mijn hoofd tussen de takken in een zooitje rupsen. De vis knalt op de tegenoverliggende takken af en het lukt me hem ternauwernood te blokken. Hij scheert naar links door het midden van de sloot. Ik kan zo meteen lijn opdraaien. Die moet hij eerst maar eens zien terug te winnen. Grappig, ik heb er nog niet één gehad die naar rechts afboog en daar de takken opzocht. Gelukkig maar, want dan zouden de overhangende takken voor flinke problemen kunnen zorgen. Met één hand weet ik wat rupsen en draden uit mijn gezicht en nek te halen. De vis lijkt al zijn energie in het eerste schot gelegd te hebben. Wat een contrast met andere drils die ik hier heb gehad! Misschien zit er nu minder zuurstof in het water? Bij de eerste poging word de vis door het net omsloten. Een mooi kannonetje! En weer een schub! Waar zijn die spiegels toch? Die zwemmen hier toch echt!

Bij het onthaken merk ik dat de haak is uitgebogen. Hij zat ook in het 'harde plekje' in de onderlip. Gelukkig is het goed gegaan. Snel een fotootje en hij mag weer terug. De familie kutkoet zwemt richting mijn linker plek. De eerste duikt, de tweede volgt al snel. Het water ontploft. Godv..! Twee vluchtende vissen zijn dik twintig meter door de sloot te volgen. Eén schot hagel is genoeg...

Ik pak in. De buit is binnen en de kutkoeten zullen voorlopig blijven duiken. En er is nog iets anders. Er knaagt iets. Ik kreeg er weer vis op, maar de bevrediging lijkt minder te zijn. Nu ik het spelletje lijk door te hebben, heeft mijn visserij hier meer weg van 'even een vis halen'. Ik sluit het in ieder geval nog niet af. Eerst nog oogsten en wie weet wat voor mooie vissen er nog op de kant komen? Vanavond ook nog twee uurtjes op de poel zelf.

19 opmerkingen:

  1. Wat een gruwelijke foto waar je hengel kromslaat! Misschien een tip ken je snag ears?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Tim, die ken ik wel, maar om ze nou te kopen voor iets wat ik nagenoeg nooit zal gebruiken... en daarbij blijven ze ook goed achter de oortjes van de Carpsounders hangen hoor. Die kan ik zelfs nog wat meer naar binnen toe 'kantelen'. Maar dank voro de tip!

      Verwijderen
  2. Lekker leesvoer weer, ik waan me heel even aan het water zo achter mn pc. Een aanbeet waar je U tegen zegt, puntgave schub en dat gewoon effe in twee uurtjes tijd. Die twee andere waren gelukkig geschrokken van de kutkoeten en niet van je lijn oid. De koek is er nog lang niet op. Lekker door blijven gaan ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En toch was het ook wel lekker geweest als er nog even eentje mijn haakaas had opgepakt ;)

      Verwijderen
  3. Mooie vis weer en je kan nu wel spreken van een geslaagd project denk ik zo. Mazzeltje met die haak maar het mag ook wel eens meezitten in dat soort gevallen.

    Groeten,

    Sjoerd

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Project is zeker geslaagd wat mij betreft. Nog iets beter resultaat op de poel zelf zou welkom zijn. Komt ook omdat ik probeer meer te halen uit iets wat goed gaat. Soms kan het nóg beter en dat is dan oo kweer een uitdaging.

      Verwijderen
  4. Inderdaad prachtig die kromme hengel en jouw actie in de foto. Carpsounder was naast de oude optonics hypermodern...ik denk al ruim 20 jaar terecht een ongewijzigd model.

    Groeten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb de laatste versie (geloof ik) en ook nog steeds heel tevreden.

      Verwijderen
  5. Licht op groen en hangen kickke die foto! Vis je nog steeds met het free fall systeem van Piet vogel? Ik zal me ook eens verdiepen in de wereld van de rigs
    Mooie gele schub! Nog bedankt voor het opsturen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Bjorn,
      Ik vis nog steeds met het 'double loop-systeem' van Free Fall. Het enige 'nadeel' dat ik heb kunnen vinden is dat je wat zwaarder lood moet gebruiken voor een juiste werking ervan - minimaal 90 gram, anders functioneerd het niet soepel genoeg. Free Fall is echt goed spul.
      Goede vakantie!

      Verwijderen
  6. Vandaag heb ik een stuk of 4 meerkoeten kunnen observeren in helder water.
    Buiten het irritante duikgedrag naar mijn vlok en korst schrok ik ook van de agressie naar andere waterbewoners,ik heb een aantal keren gezien dat ze het niet dulden dat er karpers in hun territorium rondzwemmen.De witte/oranje karpers worden bewust aangevallen met hun snavels..De karpers wisten de aanvallen te ontwijken,maar het aanval"spel" blijft zich herhalen...Hoe moeten de karpers vertrouwen krijgen op een voerplek met bovengenoemd voorbeeld?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De reacties van koeten en karpers op elkaar zijn naar mijn bevindingen heel divers. Van jouw omschrijving of juist karpers die koeten verjagen tot bijna gebroederlijk naast elkaar. Als ik bij het voer in de buurt blijf helpt een 30 grams wartelloodje naar ze werpen om ze op afstand te houden. Houd je bezig, maar is eigenlijk niet gewenst. Een andere mogelijkheid die denk ik het beste werkt is grote voerdelen. Grote stukken brood voeren doe ze niet in 1x kunnen verwerken en dan goed verspreid. Boilies in de maten 24 mm houden ze lang bezig omdat ze die niet in 1x kunnen doorslikken, maar alles wat kleiner is of partikels ben je eigenlijk kansloos. Dat gaat allemaal in zijn geheel naar binnen.
      Denk je dat koeten erg zijn, als je eenmaal duikeendjes op je plek hebt zal je iets milder voor de koeten worden! Duikeendjes zijn pas echte terroristjes die alles in veel hoger tempo verwerken en sneller duiken.
      Het beste is te voeren als de koeten het niet zien. Jou niet zien en al helemaal jou geen voerbeweging zien maken. Er is verder niets tegen te doen... niet voor niets noem ik ze 'kutkoeten'.

      Verwijderen
  7. Hij gaat goed zeg! Kan je een keer je aanpak beschrijfen? Ik vind het een mooie visserij.

    Grtz,
    Jeffrey

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hey Jeffrey,
      Er komt in de komende Dé Karperwereld 92 een artikel waarin ik dieper op mijn aanpak inga van dit project.

      Verwijderen
  8. hoi Boudewijn,

    Ik vraag me af , hoe lang hou jij je rigs , en verschilt dat nu heel erg met verschillend water ?
    Vis zelf nog niet heel lang op karper, eigenlijk koop ik altijd kant en klare.
    Is zwaarder lood nou ook echt een must, zelf gebruik ik altijd 50 of 64 gram.

    Net ook je verhaal over dat het heel slecht met je ging gelezen, prachtig ontroerend verhaal zeg.

    Hele leuke site, ,met mooie boeiende verhalen en filmpjes.
    Toppie !!

    groeten, Miguel

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Miguel,
    Leuk dat je reageert en dank voor je compliment. Mijn onderlijnen pas ik aan de situatie aan. Is de bodem hard of juist zacht? Wordt er veel gevist en hoe vissen de andere karpervissers? Wat is de watertemperatuur? Weet ik hoe ze op dat moment azen? (denk aan: Zwemmen ze? Voedselconcurrentie van andere vissen of watervogels?) Zoals je ziet heel veel variabelen die van invloed kunnen zijn en blijven veranderen. Er is daarom ook geen één beste rig voor alle wateren en situaties. De kant en klare rigs zijn meestal van een gemiddelde lengte die goed werkt. Maar het is leuker en zeker goedkoper om ze zelf te maken. Op YouTube zijn genoeg filmpjes te vinden hoe je deze moet knopen.
    Zwaar lood is zeker niet altijd nodig. Lood dient in eerste instantie als werpgewicht om je haakaas met rig daar te krijgen waar jij het wilt hebben. In bijna alle gevallen haak je al een vis op het gewicht van de lijn die in het water loopt. Het gebruik van zwaar lood is veelal ingegeven door de verhalen en artikelen die zijn gepubliceerd. Vroeger viste men met 15 en 30 gram lood. Met de door jou genoemde loodgewichten zul je zeker goed kunnen vissen hoor! Ik zet ze zelf ook in. Zeker in wateren waar bijna altijd met zwaar lood (100 gram +) wordt gevist kan je met jouw loodgewichten wel eens voor mooi verrassingen kunnen gaan zorgen. Zwaar lood wordt door de vissen namelijk ook gebruikt om zich van de haak te ontdoen bij het kopschudden. Dit laatste doen ze als ze gehaakt worden.
    Succes en vooral veel plezier toegewenst!

    BeantwoordenVerwijderen