6 oktober 2013

Een spiegelhol?

Als ik uit het raam kijk is duidelijk dat het nagenoeg windstille, zonnige komende uren zullen worden. Niet bepaald de beste visomstandigheden, maar eigenlijk 'moet' ik wel gaan. De komende drie dagen zit vissen er niet in en gevoelsmatig 'moet' ik mijn stekken toch geregeld afvissen. Een verplichting die eigenlijk geen verplichting is. Het voelt gewoon zo. Voer ik, dan zitten er ook consequenties aan. Ik ben niet zo van het halfslachtige vissen.

Ik wil beloond worden voor de inspanningen die ik lever voor het uitpluizen van de stek en voor het trouw voeren. En de beloning is er in de vorm van een grote diversiteit aan schubs en spiegels die ik momenteel geregeld voor even kan bekijken en vasthouden. De bevestiging dat ik hun gedrag enigszins weet te doorgronden en ze als gevolg daarvan weet te vangen, geeft me de voldoening en plezier om door te gaan. En dus vertrek ik met zin en vertrouwen naar de stek.

De rigs liggen op hun plek en zoals vaak sta ik naast mijn hengels in het water, speurend naar tekenen van activiteit. Ergens vermoeiend en ongemakkelijk, maar het vergroot wel de verbondenheid met het water en alles wat er in en omheen leeft. Juist dat laatste maakt een belangrijk deel uit van mijn visserij; ik houd van het water.

Rond mijn benen zwemmen kleine en middelgrote baarzen. Er komt een karper uit het water op ruim dertig meter van mijn rechter plek. Ze zitten in de buurt! Maar eten ze?

De bevestiging volgt al snel, maar niet op de hengel waarvan je het zou verwachten. Het is de linker stok. Een mooie, typische grootwaterschub doet zijn best door zich telkens weer in een nieuwe bos lelies vast te zwemmen. De opluchting is dan ook daar als ik hem uiteindelijk in mijn handen houd. Die mag snel weer terug.

Ongeveer een uur later een volgende aanbeet, nu op de middelste hengel.

Een eerste blik. Wat zal het zijn?


Spiegels zijn hier zwaar in de minderheid, maar ik lijk een spiegelhol
gevonden te hebben.


De volgende heeft zich aangediend. Worstelen in het lelieveld


Kom maar in mijn netje


Een oude, wilde spiegel. Wat heeft ie wel niet allemaal meegemaakt?
Ergens een beetje viesig, maar tof om op dit gigantische watersysteem te vangen.


En weer netjes terug

13 opmerkingen:

 1. Mooie fotoserie. Ik snap je gedachte achter het voeren wel. En dan toch ook nog de spanning zit er iemand op mijn plek?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat laatste is altijd een beetje spannend Sjoerd, al zit ik hier niet op de eenvoudigste plek. Om er te komen, maar zeker om er te vissen.

   Verwijderen
 2. Welke rodpod is dat? Staat hij stevig?

  Groetjes,
  Mark

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Mark,
   Het is de Piet Vogel rod pod. Staat zeer stevig met 4 poten die uitschuifbaar zijn. De buzzerbars zjn ook over de centrale stang schuifbaar zodat deze naar voor en achteren te schuiven zijn. Ik ben er happy mee.

   Verwijderen
  2. Dank je Boudewijn. Ik ga eens in de winkel kijken. Mooie site trouwens erg informatief!

   Gr. Mark

   Verwijderen
 3. Leuke foto's! Je vangt inderdaad wel veel spiegels de laatste tijd. Mooie eerste foto.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie foto's Boudewijn. Mooi dat brekingseffect op de eerste foto waar je nog een stuk rug van de vis boven water ziet. Waarom was die laatste spiegel 'een beetje viesig'?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Stefan,
   het is niet goed uit te leggen, maar hij had een waas over zich die grijs/melkachtig was. Hij zag er niet vitaal uit. Overigens deed de vis wel flink zijn best! :)

   Verwijderen
 5. Weer een leuk verslag en mooie foto's.
  En blijf je stek echt super vinden zo in het water.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is ook een toffe stek Ricardo, maar nu de watertemp daalt begin je langzaam wel koude voeten en benen te krijgen.

   Verwijderen
 6. Zo Boudewijn wat een serie vissen heb je weer gevangen !
  Lekker bezig man.
  Ik vindt juist die viezige oude krijger wel wat hebben, lekker gehengeld weer.

  Groetjes Sander

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gaat zeker lekker Sander. De diversiteit aan uiterlijkheden is zo gaaf van het vissen op dergelijk water. Elke keer weer een verrassing wat er uit komt.

   Verwijderen
 7. mooie ouwe spiegel boude dat zyn de kersen op de taart man.groet fons

  BeantwoordenVerwijderen