25 oktober 2013

De afsluiting

De watertemperatuur is aan het dalen, merkbaar voelbaar als je lagere tijd in het water doorbrengt. Het lelieveld waar ik in vis is aan het afsterven, wat het binnenhalen van de karpers een stuk vereenvoudigd. Maar zitten ze er nog? Of houden ze zich nu een paar kilometer verderop op? De laatste middagsessie leverde niets op. Ondanks dat de tekenen er de voorgaande twee sessies al waren met het afnemende aantal aanbeten, kwam de blank toch onverwacht. Het kan zomaar gebeuren natuurlijk, maar is er een verklaring voor de omslag?

Handig zo'n drijvend net
Er is onderhand wel het een en ander opgehelderd. Honderd procent zeker weet je het nooit totdat je het zelf ziet, maar het zou tevens een heel goede verklaring kunnen zijn van de afgenomen aanbeten. Er is nog iemand op de stek bezig! Het vermoeden dat ik al drie sessies eerder had, werd kracht bij gezet door weggebogen takken, afgebroken rietstengels, voetstappen in de modder en verplaatste stenen onder water. Zeker dat laatste was voor mij een duidelijk teken. Is het paadje naar de stek al onprettig om te bewandelen, hier zomaar het water betreden en tot je middel door het water lopen doe je niet zomaar.

Ander of meer voer kan zomaar de balans verstoren. Tevens kan het een verklaring zijn voor de verhoudingsgewijs vele krabben die er op mijn stek zitten. Toch wil ik er nog één keer vissen om zodoende hopelijk mooi af te sluiten. Dus voer in twee dagen lang de helft van de gangbare hoeveelheid, puur zodat er nog iets zou liggen. Al zal bijna alles wel door de krabben worden opgegeten voor de karpers arriveren...

Vol op het voer!
Het is rond 10 uur als ik mijn spullen in orde maak. De koeten hebben de rietkraag al verlaten en dobberen verwachtingsvol boven de plekken waar ik mijn rigs normaliter drop. Ik geef ze wat ze willen en niet veel later vliegen mijn rigs één voor één door de lucht.

Waar ik doorgaans al ietwat nerveus word als de eerste aanbeet een uur uitblijft, voel ik nu iets van berusting. Alle actie is meegenomen. Actief blijf ik sowieso. Na een uur haal ik op. Zoals verwacht zijn de hairs leeg. De controlefrequentie moet dus weer omhoog naar elk half uur. Aan één hair hangt nog een stukje gay pink pop-up, die aan de andere twee zijn ook verdwenen. De stringertjes PVA liggen al klaar, de geselecteerde boilies ook. Binnen een kwartier liggen alle drie de hengels weer in. Een paar kleine schepjes bollen verspreid en ik kan een kwartier ontspannen.

Het is tegen drieën als ik de vijfde krab in de lelies 'verspeel'. De tweede die bleef hangen loopt nu ergens op de kant rond. Wat een ellende. Ik beaas de hengel opnieuw voor het laatste uur en werp in. Als ik de linker hengel binnendraai zie ik de lijn van de zojuist ingeworpen hengel uit het water omhoog komen. De Carpsounder geeft aan dat er meer lijn genomen wordt. Beet!

Zo snel mogelijk waad ik naar de hengel en pak hem op. Al snel springt de lijn van stengel naar stengel, tot ik direct contact heb. Scheelt toch een hoop nu de lelies minder taai zijn! Dit is er voelbaar eentje van het betere slag. De vis doet zijn best en dunt het lelieveld verder uit.
Eindelijk ligt hij in het net. Wéér een spiegel. Dé afsluiter die ik wenste!

18 opmerkingen:

 1. De karper aanbeten nemen af en de krabben lijkt het vissen steeds onaangenamer te maken maar toch weer een mooie spieg weten te vangen .
  Lekker gevist

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker Sander. Door deze vis heb ik toch met een beter gevoel kunnen afsluiten hier. De krabben ga ik niet meer voeren!

   Verwijderen
 2. Beauty van een vis weer hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie afsluiter! Ben benieuwd naar je vervolgplannen. Ga je de aankomende winter door met karperen? Of/en ook weer snoeken? Wat je ook gaat doen, ik wens je succes!

  Gr. Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Koen, ik wil zeker zo nu en dan karperen deze winter, maar ga nu nog even door. Langzaam begin ik met snoeken tussen het karperen door ;)

   Verwijderen
 4. Wat je ook gaat doen, succes! Deze afsluiter pakken ze je niet meer af.
  Mooie foto btw!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En zo is het! Genoeg open water spiegels gevangen dit jaar in ieder geval. Nu nog die brute monsterschub :)

   Verwijderen
 5. Boudewijn, je bent toch niet te zien als crabfisher in het nieuwe seizoen van Deadliest Catch :))))) Alle gekheid, wat een prachtige spiegel! Een dikke afsluiter. Ik hoop dat je van de winter af en toe op karper gaat vissen. Ik ga het in ieder geval af en toe proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de winter op karper vissen is zeker het plan Bjorn, maar dan wel tussen het snoeken door. Ik vind het gewoonweg te lekker om buiten te zijn. Jij succes!

   Verwijderen
 6. Het kan me goed voorstellen dat er iets veranderd is op je stek als de ander ook voert, maar zou het niet ook stekdressuur kunnen zijn? Helaas zijn veel vissers die op groot water beginnen met vissen te beroerd om zelf een stek te zoeken. Er is toch ruimte genoeg zou je zeggen. In ieder geval een hele mooie afsluitende vis. Nu nog de mooiste periode! Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Johan, juist om de stek niet kapot te vissen vis ik er kort en 2x per week. Daarbij bevindt de stek zich op zo'n uitgestrekt watersysteem en trekken de vissen rond... Ik kan me niet voorstellen -en heb daar ook geen aanwijzingen voor- dat stek'dressuur' een oorzaak zou kunnen zijn.
   Het klopt wat je zegt over andere vissers en ruimte, maar uit onzekerheid zoeken de meeste karpervissers houvast en dat is kennelijk in dit geval een plek waar een andere karpervisser zit (want die zit er niet voor niets natuurlijk).

   Verwijderen
 7. boudewijn ondervind je nooit schade aan je onderlijnen door de krabben invasie! is de hoofdlijn trouwens de lijn van de serie van piet? succes komende maanden!!

  vang een bak..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beste Anoniem -een naam maakt he tgesprek wat prettiger,
  Onderlijnen zitten inderdaad vaak in de knoop, maar dat probeer ik zoveel mogelijk te voorkomen door met gecoat materiaal te vissen en het laatste stukje er vanaf te strippen. Is meer voor het gevoel dan dat het in de praktijk blijkt te werken denk ik. De hoofdlijn is van Piet inderdaad. Voorslag MaXximum en hoofdlijn Duranium.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi man, wat een schitterende spiegel. Kan je mooier afsluiten op 'n stek?, denk 't niet. En de andere visser weet misschien niet eens dat jij ook op deze stek bezig was, zowel dan heeft ie gewoon zijn geluk beproefd. Zo vissen we toch altijd op 'elkaars' stekken of gemeente stekken, iig claimen is altijd lastig.
  Ben weer benieuwd naar de volgende buitenmomenten.

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik claim ook niet hoor Fer, het is alleen jammer, meer niet. Toevallig daar zitten zou wel heeeel toevallig zijn, dat dan weer wel ;)

   Verwijderen
 10. Mooie vis Boudewijn. Die krab zal vreemd smaken op het bord voor een onwetende krabbenvanger/eter!
  Leuk artikel in het visblad trouwens. Had misschien meer tekst verdient.

  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen