3 april 2013

IJskoude karpers onder de hengeltop 2 incl. film

Sneeuw boven water, azende karpers onder water
Het feit dat mijn tripjes langs het water zich beginnen uit te betalen zorgt ervoor dat ik merkbaar fanatieker word. Ik besluit mijn zoekgebied wat verder uit te breiden, maar me wel op de grote watersystemen te blijven concentreren. Twee trips weet ik geen karper te spotten, wel voer ik op elke plek waar ik tot nu toe vis heb gezien een handje Crushies en 15 mm bollen. Niet alleen voor het gevoel, maar ook om te zien of er iets is langsgekomen.

Het is tijdens de derde trip dat ik weer vis vind bij de Takkenstek. De weersomstandigheden zijn nagenoeg hetzelfde als de afgelopen dagen, al breekt nu sporadisch de zon even door. Het zijn flink wat vissen en enkelen herken ik van de vorige keer. Onder hen de lichte, hoge schub met witte vlekken en een kale spiegel met vele mini schubjes op zijn staartwortel. Als ze even zijn weggezwommen voer ik snel twee handjes Crushies tussen en voor de takken.

De camera's staan in gereedheid. Het is nu afwachten. Ze komen net als de andere keren uit het midden, iets van links, langs wat op de bodem liggende stenen, aanzwemmen. Ze zijn voorspelbaar. Eerst zwemmen één of twee vissen over het voer en lijken dan de rest te gaan halen, alsof ze een inspectieronde doen. Het is gedrag dat ik al op diverse wateren heb waargenomen en van conditionering is hier geen sprake. Ook dit keer duurt het niet lang voor de groep terugkeert. Een enkeling pakt één of twee brokjes, maar daar blijft het bij. Als er eentje het sein tot vertrekken geeft, volgt de rest.

Ik zie het een paar keer gebeuren en geen één keer blijven ze langer dan tien minuten weg. Opvallend is wel dat het steeds dezelfde vissen zijn die eten. Het is tijd om een rig te water te laten. Net op tijd want het schooltje komt alweer aanzwemmen. Wederom pakken slechts een paar vissen wat voer, de rest lijkt gewoon geen interesse te hebben. Het water is natuurlijk  nog maar 4 graden. Als de meesten zich omdraaien om de voerplek weer te verlaten, pakt er een schub toch nog mijn haakaas op. De vis schudt zijn kop en weet zich te bevrijden. Sjit! Toch vrij rustig zwemt de vis weg, alsof hij niet helemaal heeft begrepen wat er zojuist is voorgevallen.

Ook 's winters komen ze ondiep en voor de kant
Met 60 gram toch te licht lood gebruikt voor dit systeem? Het systeem werkt goed, heb het talloze keren kunnen waarnemen, maar dat was telkens met zwaarder lood. Waarschijnlijk gewoon pech. Ondertussen zijn een nieuwe spiegel en schub bij het voer gearriveerd. Ook zij pakken slechts één of twee brokjes.

Ik ril en voel de kou tot op mijn botten. Toch blijf ik zitten, dit maak je immers niet elke winterdag mee.
Het groepje komt er weer aan. Dit keer zit er een spiegel bij die ik nog niet eerder heb gezien. Grote schubben op de staarthelft van zijn flank, prachtig! Ook de schub die zich nog geen kwartier geleden haakte zit er weer bij. Het beest pakt 'gewoon' weer een brokje op, vlak naast mijn haakaas. Een grotere schub toont interesse in het haakaas van mijn andere hengel, dat iets rechts van me, naast een in het water hangende tak ligt. Maar ook deze pakt een ander brokje.

En dan is het stil. Geen vis meer te bekennen. Zomaar, van het ene op het andere moment. Zijn ze voldaan? Geschrokken? Nu pas ben ik me weer bewust van de fietsers en wandelaars die vlak achter me passeren. Wat zullen die wel allemaal niet denken als ze iemand in deze kou stil in de struiken zien zitten? Een half uurtje later pak ik in. Binnenkort weer een rondje stekken doen.

34 opmerkingen:

 1. Wow wat een onwijs gaaf filmpje Boudewijn! Een vraagje denk je dat de karpers die niet aten van je voer helemaal nog niet eten? Ik voer namenlijk al een tijdje en weet zeker dat er vis op mijn stek zit maar ik haak ze maar niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey Tim,
  Dat is moeilijk te zeggen. Misschien hadden ze net gegeten? Misschien azen die vissen een paar uur later? De tijd dat ik er was is een momentopname, maar het feit dat de niet etende vissen wel telkens terug bleven komen zou wel kunnen betekenen dat ze geinteresseerd waren. Het water was ook erg koud nog hè.
  Kan je op je eigen plek zien of je voer is verdwenen? Als je dag in dag uit voer op voer gooit en het wordt niet gegeten, heeft het weinig zin lijkt me. Misschien minder voeren?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi filmpje weer Boudewijn! was het niet zo dat de karpers maar een korte aasperiode hebben in de winter en dan weer teruggaan naar hun winterplek?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Robin,
   Een korte aasperiode zal vast nog zo zijn, maar toch denk ik dat de niet azende vissen nauwelijks eten. Misschien zijn dat degenen zijn die de hele winter inactief/letharisch waren en juist ontwaakt zijn? Zolang je het niet kan waarnemen blijft het gissen.

   Verwijderen
 4. Hogeschool karperspotten!
  Volgens mij is de leerzaamheid een onwijze drive om met deze barre omstandigheden toch gewoon in de bosjes te gaan zitten. Soms doe je gekke dingen waardoor je het idee krijgt dat je niet spoort. Zo liep ik gisteren in de snijdende wind met mijn zoontje van 3 maanden in de babybjorn naar het water. Polaroid op m'n kop, zakje drijvend voer mee en een katapult die uit mijn kontzak stak. Ik had de katapult net nieuw en wilde van het voer weten of de vogels het ook interessant vonden of niet. Op naar een plas met veel meeuwen/meerkoeten/eenden en schieten maar. Hele zak voer ging te water. Het was er in no time van af omdat de vogels het wel erg lekker vonden. Resultaat: katapult goedgekeurd, aas afgekeurd!
  Ik zag mensen een beetje vreemd naar mij kijken, zo van: "WTF doet die man met die baby en een katapult"? Er liep zelfs een vrouw met een boog om mij heen. Het moet dan ook grappig/vreemd er uit hebben gezien. Ach ja ik ben weer wat wijzer en mijn zoontje kon met frisse lucht heerlijk slapen.

  Mooie film. Gebruik jij een polariserende filter?
  Groet, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. He strikes again! Dikke beelden man. Bizar moment lijkt mij om in deze omstandigheden een school vissen langs te zien trekken. Ik ben benieuwd wanneer dit tafereel zich dit herhaalt de komende periode!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @ Michael, vissers zijn ook een beetje gek toch? ;) Ik heb inderdaad een polarisatiefilter gebruikt, alleen was het effect niet altijd even groot door het donkere weer, maar helpen deed het zeker! De onderwaterbeelden zijn gemaakt zonder polarisatiefilter overigens.
  @ Wouter, moet zeggen dat ik wel een heel tevreden gevoel had toen ik daar zo in de sneeuwbuien die karpers onder mijn voeten zag zwemmen! Er is wat mij betreft weer een hoop bevestigd en ik heb weer wat mooie herinneringen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jow Boudewijn,

  Heb je toevallig ook de watertemperatuur bij die plek gemeten?

  Groeten Sven

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hey Sven,
  jep, die was 4 graden. Staat in het verslag ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. HAha, kut. Betrapt. Heb vluchtig gelezen en meteen aan het filmpje begonnen :)

   Verwijderen
  2. Tja, is aanlokkelijk het zo te doen.
   Toch verduidelijken mijn verslagen vaak de filmpjes. ;)

   Verwijderen
 10. Spannend Boudewijn. Dat moet prachtig zijn om mee te maken en heel mooi gefilmd.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi filmpie Boudewijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Weer een mooie film Boudewijn! Ook je verhaal is weer leuk geschreven.

  Stefan

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Gaaf Boudewijn mooi gemonteerd en ik de klassieke ''winterregels ''die lap ik al een tijdje aan mijn laars

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Toch één raak, sjaak! Rete spannend dat visueel vissen. Niet verwacht dat de kerps al zo actief zijn, OK ze slobberen nog niet alles op.

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @ Steven en Stephan, dank weer!
  @ Frank, het opent vele wegen als je dingen zelf waarneemt en niet alles voor waarheid aanneemt. Heel goed!
  @ Fer, ik heb 2x bijgevoerd en niet alle vissen aten. Anders had ik er waarschijnlijk nog een paar bij weten te vangen. En spannend was het zeker!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik blijf me toch elke keer weer verbazen dat je zo mooi op beeld krijg. Chapeau Boudewijn. En zo dicht bij de kant azen? Je moet met kromme tenen gezeten hebben daar in die struiken. 2 hengels met slappe lijnen en dan strekt er eentje vlak voor je neus, Jezus wat spannend. Zaten er ook veel karpers tussen de takken of kon je dat niet zien! Hier komen nog wel wat karpers uit denk ik. Succes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien wel Bjorn, was niet altijd goed te zien, maar het kunnen er nooit veel geweest zijn tussen de takken. Het lijkt zo makkelijk he, zo van die zitten er nog wel een tijdje. Nu al 3x gaan kijken en geen schub te zien! Maar dat kan morgen ook weer anders zijn, dus blijf ik geregeld mijn rondjes maken ;)

   Verwijderen
 17. Zoals Bjorn al aangeeft heel mooi gefilmd. Geen aanbeten onder water gefilmd of bewaar je die nog even?

  Gr. Sjoerd

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas Sjoerd, ik kwam er te laat achter dat de accu van de camera leeg was. Zag het pas toen ik blij ging checken of de camera het nog deed na de aanbeten... balen dus, maar in ieder geval wel van boven water weten te filmen. Anders had ik mischien ook meer duidelijkheid gehad over de inhaking van de vis die de rig uit zijn bek schudde.

   Verwijderen
 18. Hoi Boudewijn,
  met welk systeem viste je als ik vragen mag? Wel heel mooi in beeld gebracht het kopschudden. Complimenten hoor!

  Groet,
  John

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Mooie site heeft u Boudewijn. Hoe vind u de vissen zo makkelijk?

  Met vriendelijke groeten,
  Jelle

  BeantwoordenVerwijderen
 20. @ John, met een double loop systeem van Freefall. Heeft altijd goed gefunctioneerd, maar misschien dat het lood net te licht was of de wartel op de een of andere manier te vast in de Saety clip was komen te zitten. Dank weer voor je complimenten! :)
  @ Jelle, Het lijkt misschien alsof ik ze makkelijk vind, maar dat is niet zo hoor. Ik weet uit ervaring wel een beetje op wat voor soort plekken ik een kans maak om er vissen te zien, maar dat neemt niet weg dat ik regelmatig naar het water ga om er te kijken en zoeken. Er zit dus wel flink wat werk in het zoeken hoor! Leuk dat je reageert overigens!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hoi Boudewijn,

  Dat zijn weer hele mooie beelden van karpers,
  jammer van die losser, succes toegewenst voor de volgende sessie

  MVG Bouke

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een vet gezicht die aanbeten! Wat zijn die witte vlekken?

  Grtz,

  Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Beste Boudewijn,

  Ik lees sinds je snoekverslagen van deze winter mee op de site and I'm hooked! Leuk om je bevindingen en filmpjes te zien, waar je veel tijd en energie in steekt. Mijn complimenten!

  Ik wil me dit jaar tijdens het gesloten seizoen eens gaan toeleggen op karper en ben begonnen om in het archief te duiken van je site. Wie weet helpt het me om de weg te vinden want je wordt al snel gek van al die rigs, montages, flavours e.d. als het om karper gaat. Het is in ieder geval geen straf om je verslagen te moeten lezen!

  Keep up the good work!

  Groeten van Niels

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Beste Niels,
  Dat zjn nou leuke dingen om te horen! Dank je wel.
  Hou in gedachten dat veel dingen in de visserij er zijn om de visser te vangen ;) Maak het jezelf niet te moeilijk en als je vragen hebt, schroom niet om via het contactadres wat van je te laten horen. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hoi Boudewijn,

  Eindelijk heb ik de tijd gevonden om je film rustig te bekijken. Echt fantastische beelden! Bedankt!

  Groet,

  Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Superfilm weer! Verdwijnen die witte plekken ook weer?

  Gr. Kevin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kevin,
   die witte plekken verdwijnen na verloop van tijd weer. Die vormen zich tijdelijk door een verminderde weerstand van de vissen.

   Verwijderen
 27. Hoi Boudewijn,

  Kan je iets meer over diepte van het water vertellen? Ik ben heel benieuwd of er diepere gedeelten vlakbij liggen of ander holding areas waar de karpers verblijven. Bijzonder dat ze bij deze lage temperaturen op het ondiepe komen azen.

  Groet, Henk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Henk,
   dank voor je reactie. Ik heb de vissen in o.a. het filmpje op 20 cm tot 3 meter water gezien. Er liggen diepere gedeelten in de buurt en aan het water liggen diverse havens en bruggen. Maar ik heb ze ondiep zien zwemmen op alle soorten water, ook diepe zandputten,grachten en kanalen. Op zich is het niet zo bijzonder dat ze met deze watertemperaturen ondiep zwemmen hoor. Lees bijv. ook maar eens andere blogs van mij door. Karpervissers beperken zich door blind van gepubliceerde theorien in artikelen uit te gaan en velen praten elkaar na. Ik vang al jaren mijn winterkarpers op de ondiepere (tot 3 meter) delen van het water water. Je moet alleen bereid zijn ze te zoeken en daar veel tijd in te steken. Lees bijv. maar eens http://boustails.blogspot.nl/2013/02/kwo-blog-met-snoeken-winterkarper-zoeken.html
   Groet,
   Boudewijn

   Verwijderen