28 april 2013

Film 'IJskoude karpers onder de hengeltop 2'

Onderlijn 8 cm. lang, soepel met stukje Crushie en
1/3 gay-pink pop up als aas.
Het serietje 'IJskoude karpers onder de hengeltop' is afgelopen, want op het moment dat de watertemperatuur de 8 graden passeerde, ging het 'ijskoude' wat mij betreft niet meer op.
Het was hard werken om karpers in de koude omstandigheden te vinden. Omdat het watersysteem niet altijd even helder was, maar vooral ook omdat het zo gigantisch groot is.

Uiteindelijk waren er toch een paar plekken waar ze bij momenten bleken te komen. Ik zeg expres 'momenten' want het waren echt momentopnamen.
Soms was alleen kijken genoeg, een enkele keer viste ik. En in dat laatste geval had ik een paar keer pech doordat een vis dan het brokje naast mijn haakaas pakte. Ik zag echte grootwaterberen boven mijn voer hangen zonder te azen. En toen ik eindelijk zo'n beer haakte, gooide een sloeplul roet in het eten. Gelukkig kwamen er wel een aantal andere vissen op de kant, waar onder Witlip.


De dag hiervoor zwommen ze nog op deze plek
Het is een prachtig gezicht om de vissen zo traag te zien azen en hoe ze zich haken en reageren. Er was ook een belangrijk leermomentje, namelijk minder voedseldeeltjes voeren dan ik in het begin steeds deed. Voor het observeren kon het geen kwaad, maar wilde ik een vis vangen, dan was de kans gewoonweg te klein dat ze mijn aas oppakten. Lang niet alle vissen aasden en degenen die het wel deden, pakten slechts één of twee brokjes per keer.
Tevens is er, wat bij betreft, wederom aangetoond dat de vissen in eerste instantie gaan voor stukken boilie en later pas voor de hele ronde. Dit was ook met lage temperaturen echt zonder uitzondering het geval!

Jullie hadden nog wat filmbeelden tegoed en die heb ik in een tweede film verwerkt. Wil je het eerste deel nog eens bekijken kijk dan hier.
Veel kijkplezier!

22 opmerkingen:

 1. Mooie beelden zeg!

  Gr. Jordy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Schitterende onderwaterbeelden heb je weer weten te maken Boudewijn. Ik heb een vraagje over je onderlijn. Welk materiaal is dat? En waarom 8 cm?

  Gr. Kevin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kevin,
   Het onderlijnmateriaal is Freefall (dus niet het leadermateriaal), zeer soepel en 8 cm. omdat de vissen zoals je in de films ook kunt zien erg langzaam azen en weinig bewegen bij het opnemen van het aas. Daarom ook nog eens een 'shot on the hook' om de haakpunt zo snel mogelijk naar beneden richting onderlip te sturen.

   Verwijderen
 3. You did it again, HULDE!
  Prachtig weergegeven. Dit is gewoon een schat aan informatie.
  Ik vroeg mezelf af wat voor een camera jij daar voor gebruik?
  Ik zag dat je Crushies van MartinSB heb gebruikt, of ben ik nu mis?

  Gr Willem

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Willem,
   Ik gebruik al jaren de GoPro Hero, in deze serie 'IJskoude karpers onder de hengeltop' de Hero 2. De onderwaterfoto's zijn ook met de GoPro Hero 2 gemaakt overigens.
   En het is juist dat ik met Crushies vis en voer. Scheelt zelf boilies crushen en werkt zeer goed. Zoals ik in de tekst al aangaf, pakken ze eerder stukjes boilie dan hele ronde, vandaar mijn keuze.

   Verwijderen
 4. Prachtige beelden en heel leerzaam! De ene beer is nog imposanter dan de andere.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En wederom fantastisch beeld materiaal! Een genot om naar te kijken.

  Grtz Harry

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Tsak en Harry, leuk te horen heren. More to come this year! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gaaf filmpje zoals altijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Boudewijn,

  Dat was even genieten zeg. Prachtige onderwaterbeelden, maar ook erg leuk om aan het eind zo’n gelukkige Boudewijn te zien :)

  Groet,

  Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Koen. Ja, die onderwaterbeelden kan ik zelf ook heel vaak kijken. Leerzaam, maar ook rustgevend. Gelukkig waren de omstandigheden om te filmen goed met het heldere water. En als je dan uiteindelijk de vissen ook op de kant krijgt geeft dat wel voldoening :)

   Verwijderen
 9. Prachtige beelden Boudewijn! Maar ook zeer leerzaam, kijken hoe de karper zich gedraagd onderwater tijdens het azen! Als ik nu zit te vissen en ik heb beet schieten de beelden van dit filmpje door mijn hoofd :)

  Groet, Bjorn.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Weer een supergaaf filmpje! Die spiegel vroeg er echt om om gevangen te worden. Misschien zien we die in een volgend filmpje in je handen?

  Groeten,
  Johan

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Beste Boudewijn,

  Ik gebruik ook de gopro camera om onder water te filmen, maar mijn beelden zijn lang zo helder niet als die van jou. Nu ben ik benieuwd hoe jij die zo scherp krijgt? Ik gebruik al een diving lens. Ik hoop dat je me kan helpen want ik wil ook net als jij op mijn stek filmen.

  Groeten,
  Thomas

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Thomas,
   De helderheid va het water is misschien wel het belangrijkste, daarna de lichtinval. Het kan zijn dat het water helder lijkt van boven water, maar onder water blijken er dan weldegelijk hele kleine deeltjes (denk aan algen en sediment) te zweven. Me tde diving lens heb je in ieder geval al aan scherpte gewonnen. Zorg ook dat je filmt op 720 of 1080 p, in iede rgeval niet in te lage resolutie. Maar nogmaals, helder water is een vereiste. Succes!

   Verwijderen
 12. Wederom een filmpareltje!
  Grappig om te zien, betreft het fragmentje van de montagedropping.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, zag de vis niet aankomen ;) Overigens geen schrikreactie als het lood achter de vissen neerkwam, dat heb ik ook geprobeerd.

   Verwijderen
 13. Heb me weer prima vermaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een geweldig mooi filmpje weer! Heb er van genoten.

  Gr. Dennis

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Super weer Boudewijn.

  Grtz. Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen