22 april 2013

IJskoude karpers onder de hengeltop 3; Witlip

Witlip tijdens onze 2e ontmoeting
Witlip, deze lange schub zwom afgelopen winter vijf eerdere keren voor de lens van mijn camera's, soms zo dichtbij dat ik hem had kunnen aanraken. Hij bleek een 'loner'. Eén maal zwom ie in gezelschap van twee andere vissen, maar verder telkens alleen. En nu, na meerdere malen gemazzeld te hebben door steeds een brokje naast die met mijn haak te pakken, is ie de Sjaak. Witlip hangt in mijn handen terwijl Rolf de camera's hanteert.


Anderhalf uur eerder.
Ik voer een handje Crushies en een paar 15 mm bollen, mijn vaste recept wat ze hier duidelijk weten te waarderen. Ondanks de nabijgelegen snelweg en het fiets- en voetpad is dit toch wel een lekker plekkie hier. Wat een strook jonge bomen en struiken al niet voor de sfeer kan doen. Ik pak mijn tas en voeremmertje op om een paar honderd meter verderop wat te voeren bij de Takkenstek als ik iets zie bewegen. Een paar seconden later is de lichtinval gunstig en zie ik wat het is. Karper! Eén, twee... vier... zeven. Zo! En mooie ook zeg! Meteen storten ze zich op de Crushies en 15 millimeters. Snel zet ik mijn fiets op slot en maak met een schuin oog het water in de gaten houdend mijn hengels klaar. Dit keer maar geen camera onder water. Tijd om me meer op het vissen zelf te concentreren!

Het recept
Ik beaas de rigs met een Crushie met daar bovenop een half gay pink pop-upje. De vissen zijn hier over het algemeen genomen visueel ingesteld, zo is gebleken. Het schooltje is vertrokken zodat ik mooi kan inleggen zonder ze te verjagen. Een nieuw handje Crushies gaat te water en de rigs komen aan weerszijden op ongeveer vier meter er vandaan te liggen.

Even later komt een enkele vis aanzwemmen. Het is verdomme Witlip! Onmiskenbaar door de witte plek op zijn 'slurf' en bouw. Gedecideerd zwemt hij op mijn haakaas af en plaatst zijn lippen er overheen. Stof dwarrelt op, kop gaat iets omhoog, vinnen verstarren even. Een 'huh?!'-momentje. Witlip schudt zijn kop. Hangen! Geen paniekerige spurt, maar vrij rustig wegzwemmen. In mijn ooghoek zie ik de lijn zich strekken.
Witlip in mijn handen

De dril stelt niet veel voor en binnen drie minuten ligt Witlip al in het net. Bij het uit het water tillen worden mijn vermoedens bevestigd: mid-twintig! Dan waren enkele andere vissen dus tegen of over de dertig, echt grote voor dit systeem! Aangezien Rolf elk moment kan komen, besluit ik Witlip voor even weg te hangen. Het schooltje van zeven is nog niet teruggekeerd, dus kan ik mooi mijn hengel weer inleggen.

Een kwartier later nog altijd geen vis op de plek. Zal je net zien dat ze voor het eerst niet terugkeren. Ik besluit even een tiental meters meer naar links onder wat overhangende takken te kijken. Hier ligt een mooi zandplaatje. Daar aangekomen zie ik nog net een schub evenwijdig aan de oever in de richting van het voer zwemmen. Ik haast me terug naar mijn hengels en zie deze over de tak glijden waarop hij rustte. Een furieuze dril volgt. Snoeiharde uithalen. Als ik de vis in het net heb komt juist Rolf aanlopen.

De tweede vis, iets kleiner
We wachten even tot we geen fietsers en wandelaars zien en maken foto's. Dan kan ik Rolf Witlip tonen. Ook voor hem leuk omdat hij de filmbeelden heeft gezien en mijn verhalen heeft aangehoord. De unster bevestigd  mijn eerder gedane schatting. Witlip hangt in mijn handen terwijl Rolf ons kortstondig samenzijn vastlegt. Nu nog de grote, lichte schub en de spiegel. Wie weet volgende keer?

Dit is het laatste deel van 'IJskoude karpers onder de hengeltop' omdat de watertemperatuur bijna de 8 graden heeft bereikt en dan is wat mij betreft het 'ijskoude' er wel vanaf. Er volgt nog een filmpje!

30 opmerkingen:

 1. Mooi dat je witlip hebt weten te vangen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waar observeringen wel niet tot kunnen leiden.
  Mooie skup! Volgende week een verslag van die grote spieg?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Boudewijn,

  Je voert zeker vaak op vaste tijden of valt dat mee! Super spannend een stuk of 8 karpers op je voerplek en dan vangen. Prachtige karpers weer.

  Groet, Bjorn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bjorn,
   sterker nog, ik houd geen voerplekjes bij. Ik voer louter op de momenten dat ik er ben en dan meer om te kijken of er vis op de plekjes is geweest. Ik ben ook zeer onregelmatig buiten. Ik heb alleen door het observeren een aantal populairdere plekken ontdekt, waardoor ik het aantal plekken dat ik behoefte af te rijden kon terugbrengen.

   Verwijderen
 4. Witlip, heeft zeker zijn bek kaal geschuurd met het vreten want hij heeft ook een beste buik. Blijft gaaf om de acties van de vissen gewoon te kunnen zien en dus ook het huh?! momentje. Ben benieuwd naar je andere twee targets. Succes.

  Grtx,
  FER

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Was witlip lang Boudewijn? Zo ziet hij er wel uit namelijk. Wat voor onderlijn heb je gebruikt?

  Groeten,
  Steven

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Witlip is lang, helaas vergeten de lengte op te meten, maar we schatten ergens in de 90 cm.
   Onderlijn was in dit geval van Freefall onderlijnmateriaal, 9 cm lang, shot on the hook, Super Strong hook maat 6 en een beetje putty op de onderlijn op zo'n 5 cm van de haak.

   Verwijderen
 6. Mannen/vissers,

  Ik zie de laatste tijd op de systemen veel systeemvissers met een nieuw systeem vissen. Is dit jullie ook opgevallen? Weten jullie hoe dat zit?

  Tight lines!!

  Thanks!

  Joey

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Joey, de systemen, wat bedoel je daarmee? En een nieuw systeem? Ik weet niets van een nieuw systeem. misschie nheb ik het ook gemist.

   Verwijderen
 7. Jammer dat die andere vissen niet meer terugkwamen. Wel mooie vissen gevangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gaaf dat je de vis vangt die je steeds zag zwemmen.Zonder te voeren dus? Weet je waarom ze steeds terugkeerden naar die plekken Boudewijn?

  Groet,
  Johan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Johan, waarom weet ik niet precies. Wel weet ik dat ze min of meer vaste routes volgden en misschien dat die langs enkele plekken leidden waar ik ook keek. Geen plek is hetzelfde. Maar willen we wel alles exact weten? Dan wordt het wel steeds meer vangen in plaats van vissen nietwaar?

   Verwijderen
 9. Gefeliciteert met de vangst van Witlip.

  Grtz,

  Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Goed bezig Boudewijn! Grappig om de reactie van die witlip te lezen.. zo van voel ik nou een prikje? Hmmm, de volgende keer kom ik gewoon weer langs voor een gratis hapje. Wel een verschil met die kleinere die wel behoorlijk tegenstribbelde. ben benieuwd of die 30'ers ook nog even aan je haakaas komen knabbelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi omschreven... het huh?!-momentje. Prachtige vis ook! En ik kijk uit naar het filmpje. Succes met het monteren.

  Gr. Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @ Tsak, laat ze maar komen die anderen, maar ik vrees dat de hormonen ze weggedreven hebben.
  @ Koen, nog even. Mooie onderwaterbeelden weer erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Is dat de vis die ook in je filmpjes voor kwam Boudewijn? Daar zwemt er ook eentje met een witte plek boven op zijn bek. Dan zijn een paar andere zeker wel groter. Hoop voor je dat je die ook nog te pakken krijgt.

  Sjoerd

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mooie vissen. Weer van het open water?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Leuk verslag weer Boudewijn altijd leuk om even tussendoor te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik heb ook veel jongens met een nieuw systeem zien zitten de laatste tijd.
  Ze wilden niet veel kwijt over dat systeem. Wel vangen die jongens ongelooflijk goed, veel meer dan met vastlood. Echt niet normaal, achter elkaar runs. En dan praat ik niet over makkelijk water. Nee, echt een heel groot systeem in Amsterdam. Gemiddeld pakken deze jongens tussen de vijf en acht vissen per nacht. Een van die jongens vertelde mij dat het een systeem is met 'een dubbele klap''?! Weet iemand hoe het zit? Ik kan er niet tegen om te zien hoe gruwelijk die gasten vangen. Het moet iets revolutionairs zijn, want de vangsten zijn absurd goed. Ook bij koud water. Wie wat meer weet, laat het horen svp.
  Groet, Johan  BeantwoordenVerwijderen
 18. Johan, Joey of welke naam je ook gebruikt. Zullen we nu ophouden met spelen?

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Boudewijn, je hebt weer een paar mooie vissen weten te vangen ;) Als ik kijk naar de videobeelden van witlip dan denk ik dat hij een vorm van 'karperpokken' op zijn bek heeft. Deze verdwijnen doorgaans als de watertemperatuur stijgt. Het kan dus maar zo zijn dat je witlip hierna niet meer terug zal zien ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Frank,
   dank voor je aanvulling wvb de witte plekken. Het klopt dat dit karperpokken zijn. Ik zal Witlip overigens wel aan de beschadiging op zijn flank kunnen herkennen denk ik, al is het maar de vraag of ik de vis ooit nog eens zal vangen. Het waterstelsel is zó groot...

   Verwijderen
 20. Deze prachtige vis wordt liever Karel genoemd dan witlip,

  Heb hem dit najaar voor de 3e keer gevangen en zie dat de vlek niet verdwenen of veranderd is.
  Hij is 91 cm en inmiddels de 13 kilo gepasseerd volgens mijn wegert.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Derek,
   Karel, Sjaak, Henk of Witlip, 't is mij om het even. Mij gaat het niet om een naam. Witlip was meer om hem te duiden en niet liefkozend bedoeld. Mooi dat je hem ook had. Maar als je hem nu al in dit najaar voor de 3e keer hebt gevangen, zit je dan niet te lang op dezelfde plek? Of heb je een abbo op hem? ;)

   Verwijderen
  2. Goede vraag, heb hem twee keer op dezelfde plek gehad en de eerste keer een flink stuk weg daarvan. Al overweeg ik inderdaad volgend jaar ander water aan te pakken, ik moet zeggen dat er altijd verassingen op blijven duiken waar je dan ook zit op de amstelboezem.
   verder vind ik dat je een mooie blog hebt en vind het mooi dat je de tijd neemt alle vragen te beantwoorden. props

   Petri Heil

   Verwijderen
  3. Dank je Derek. Mijn ervaring is dat een kilometer of 4 al iets uitmaakt, maar het blijft verbazingwekkend welke afstanden die vissen afleggen. Succes in ieder geval.
   Petri Dank

   Verwijderen