8 april 2013

De SloeplulDe weersvoorspelling is uitgekomen! De zon straalt als niet eerder dit jaar en het is zowaar aangenaam. Zoals gepland zit ik om 11.30 uur op mijn fiets voor een rondje karpers zoeken.

Het eerste stuk water lijkt uitgestorven en als ik wat Crushies en 15 mm-boilies voer verschijnen er uit alle hoeken en gaten meerkoeten en eenden. Kansloos dus.
Bij de volgende plek aangekomen zoek ik dekking achter wat struiken. De lichtstralen die door de bomen en struiken breken bereiken de bodem. Een paar meter uit de kant ontwaar ik een stofwolk. Als dan ook nog eens een torpedoschub voor mijn voeten opduikt weet ik genoeg.


Als lijkt dat de vis de plek verlaten heeft, voer ik snel twee handjes Crushies en een paar 15 millimeters en maak ik mijn hengels in orde. Het duurt niet lang voor de eerste vissen verschijnen. Er zaten er dus meer en er zitten een paar mooie tussen. Ik schat de groteren op minimaal twintig. Drie spiegels ook. Zoals vaker lijken ze eerst de boel te inspecteren. Ogen draaien alle kanten uit en er is er maar één die twee happen neemt. Als ze zijn vertrokken leg ik snel mijn rigs in en plaats ik mijn GoPro bij het voer.Het duurt even, maar dan keren de vissen toch weer terug. Dit keer duiken ze meteen op het voer. Twee mini schubjes nemen snel twee happen en zwemmen dan weer weg. Acht andere vissen, waarvan er vier minimaal de twintig pond zouden moeten halen, eten heel relaxt en blijven op en om het voer hangen.


Ondertussen is het aantal boten flink toegenomen en zwaaien er wat passanten naar me. Een boot met twee snoekbaarsvissers passeert. Hebben kennelijk schijt aan het verbod dat een paar dagen geleden is ingegaan. Eén van de spiegels nadert mijn rechter haakaas. Ik kan niet goed zien of ie het brokje ernaast pakt of die met mijn haak eraan. Hij heft zijn kop, maar er volgt geen reactie.


Ondanks dat de vissen blijven hangen en azen op de plek, is me al snel duidelijk dat ik teveel voedseldeeltjes heb gevoerd. Het kauwen gaat heel traag en slechts een enkeling neemt meer dan één brokje op alvorens te kauwen. Het duurt dan ook een tijdje voor de vissen weer even weg zijn en ik kan controleren of ik de accu moet wisselen. Juist als ik dat check komt één van de grotere schubs aanzwemmen en gaat vol voor mijn linker haakaas. De slappe lijn strekt zich en de molen geeft lijn af. Een sloepbestuurder gooit het roer om en koerst nu recht op me af. 'What the fuck?!' Een volgende run en weer verlaten meters lijn mijn spoel. Zeker mid-twintig grootwaterschub! De sloep koerst nog altijd op me af. Als ik de vis weet te keren en weer lijn win, gebaar ik weg te blijven. Ik schreeuw, ondanks dat ik besef dat de man me waarschijnlijk door de motor niet zal horen. Wat een l.l! Snel steek ik mijn hengeltop onder water tot ik mijn topoog op de stenen en mosselen voel krassen. Wat komt die gast zo dichtbij doen?! 'Is het een grote?' roept Sloeplul terwijl hij over de reling in het water zoekt. Ik scheld, vloek en gebaar, maar de man heeft alleen oog voor het water en hoort me niet of wil dit niet. De vis zet weer aan, links langs de sloep, scheert dan naar rechts ongeveer achter de boot langs die nu op zo'n vijf meter is genaderd. Wat denk die vent wel niet?! De lijn blijft haken, mijn top rust al op de bodem. De man speurt om zich heen het water af. Ik zie het allemaal tegelijk gebeuren. Dan opeens wordt er even sneller lijn genomen en valt de druk weg...

Ik heb me ingehouden, heb hem 'bedankt' voor zijn geniale actie, maar voor de rest gezwegen. Hopelijk loopt zijn motor vast door de meters 55/00 die in zijn schroef zitten. Wat een..!

Ik kijk het nog en uur aan. Ben er helemaal klaar mee, maar hoop op een beloning. Die zal er niet komen...

36 opmerkingen:

 1. Dus die vis hangt nu aan een buitenboordmotor? Louis

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dafuq, het klinkt raar maar ik kan mezelf hier ook echt kwaad om maken..., wat een gestoorde en zielig persoon is het die kerel

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een rotzak. Maar goed, mensen zijn van nature nieuwsgierig. Ik maak het ook vaak mee. Of ze beginnen spontaan te filmen terwijl ik daar niet om gevraagd heb. Trekken ze zich toch niets van aan.

  Gerro.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ Louis, mag hopen van niet voor de vis Louis. Onderlijn e.d. kan de vis in ieder geval makkelijk kwijt.
  @ Anoniem, is zo hopeloos dat soort mensen. Een beetje gezond verstand is kennelijk op zo'n moment niet aanwezig.
  @ Gerro, Ja, dat filmen is ook lekker irritant. Zouden die mensen dan thuis dat filmpje echt nog eens op tv afspelen ofzo?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zonde man! Mooie beelden weer van die karpers.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Superfotos weer Boudewijn. Wat een onzettende eikel die vent zeg!

  Grtz. Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind het knap dat je je ingehouden hebt Boudewijn (erg knap!) De meeste mensen zijn zich van geen kwaad bewust als ze even bij je komen "buurten" maar deze eikel maakte het wel heel erg bont! De volgende keer gaat het zeker lukken daar ben ik van overtuigd. Weer mooie onderwaterfoto's van de karpers.

  Groet, Björn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja Bjorn, ik was waarschijnlijk zo flabbergasted dat ik niet helemaal bij was en goed kon reageren. Zoiets extreems maak je hopelijk maar eens mee.

   Verwijderen
 8. Kom maar op met die filmbeelden maar weer. Prachtige platen zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Sta je echt niet op te wachten. Verspelen is 1 maar verspelen door iemand anders is zuur. Ach ja, je hebt mensen en potloden. Dit is er zeker een van de 2e categorie. Helaas Boudewijn, volgende keer weer beter.
  Groet, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Let's hope so Michael. Dit soort figuren zijn gelukkig zeldzaam. Alhoewel er in het vaarseizoen wel meer rondvaren waar ik me vraagtekens bij heb...

   Verwijderen
 10. Ik vind dit zeer ernstigg. Nu hangt er een dooie schubkarper aan die motor.
  Dat vindt ik heel erg!!! En het is niet alleen de schuld van dieman, net zo goed de schuld van de visser.

  Vreselijk! Ik heb er geen andere woorden voor. Dat dit nog kan in 2013...

  John Kleinsma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Beste John,
  Vis je zelf ook? Ik kan je in ieder geval zeggen dat de vis niet dood achter de motor hangt en ik vis altijd met een systeem waarbij de vis zich van de haak en eventueel ander aanhangend materiaal zal kunnen ontdoen.
  Hopelijk ben je enigszins gerustgesteld.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Geachte heer Kleinsma,
  Ik zie niet in hoe de visser hier ook schuld aan kan hebben? Boudewijn heeft de sloepeigenaar er meerdere malen op geattendeerd dat hij niet dichterbij moest komen.
  Boudewijn, je hebt ons weer prachtige beelden voorgeschoteld! Dank daarvoor.

  Groeten,
  John

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Beste John, maar nu even serieus, wat heeft die arme vis daar aan? Vissen op karpers in besloepbaar water is gewoon not done! Al ben ik zelf een verwoed visser, ik moet mij hierin toch volledig aansluiten bij de heer Kleinsma. Sorry John. Louis

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dus we gaan met zijn alle ook niet meer bij obstakels vissen of bij sloten met veel waterplanten. Ook dan blijft de kans om karper te verspelen. Als jullie dit blog volgen weten dat Boudewijn zeer voorzichtig met de karpers omgaat. En dus treft hij totaal geen blaam. En als je weet hoe snel een karper zichzelf van een haak kan ontdoen.! I

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Anonieme meldingen uitzetten boudewijn. Die kerel is gewoon een zak punt. Dat draad slaat zo stuk in de motor daar komt de vis niet bij in de buurt. Als je zo denkt maak ik me er meer zorgen dat jij op karper vist dan boudewijn

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooi in beeld gebracht weer Boudewijn. Jammer dat die kerel zo dichtbij kwam. Is het inspectiegedrag dat je al vaker hebt beschreven natuurlijk gedrag of aangeleerd? Wat denk jij? In mijn omgeving is het water te troebel om dit zelf te kunnen zien en ik ben wel benieuwd.
  Als ik het zo lees lag de fout wat mij betreft niet bij jou, dat wilde ik nog wel even laten weten.

  Groeten,
  Johan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Johan,
   ik ben nu onderhand toch geneigd te zeggen dat het natuurlijk gedrag is, aangezien ik het ook op diverse plekken op de grote waterstelsels heb waargenomen. Ik denk wel dat er op de zwaarbeviste wateren meer bij komt kijken. Ook word me keer op keer bevestigt dat de vissen onderling communiceren. Mooi om te zien!

   Verwijderen
 17. Jooo Bou! Vette beelden man. Daar heb je hard voor moeten werken om zulke mooie dingen te laten zien. Helaas zijn er nog mensen die echt heel erg dom/egoistisch zijn en niet het fatsoen hebben om je ruimte te geven de vis te drillen... Wat ik ook heel raar/ongenuanceerd vind is de reactie van ene Kleinsma, maar daar zijn we het allemaal over eens. Ik vind het buitengewoon knap dat je je hebt ingehouden naar de sloopdick ;), dat siert je weer. Volgende keer 3 vette!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Dank weer voor alle reacties mannen. Louis en John hebben een andere mening dan wij en dat mag. Ik ben nog steeds van mening dat mij geen blaam treft voor het kapotvaren van mijn lijn en weet dat ik met een systeem vis waarbij de vis zich makkelijk van haak, lijn en lood kan ontdoen. Wat kan ik er aan doen als iemand van 40 meter afstand naar mij toe komt varen? Misschien had ik in mijn eerste antwoord aan Louis duidelijker en stelliger moeten antwoorden, want nu ik het teruglees laat mijn antwoord ruimte voor een verkeerde interpretatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Een paar van deze fotoos zou ik wel als poster willen hebben. Balen dat je die vis hebt verspeelt

  Groetjes,
  Jordy

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Trek het je niet aan Boudewijn, als ik het zo lees zijn (is) die martin/john/louis een en dezelfde persoon en loopt hier alleen maar een beetje stennis te schoppen.
  Niet serieus op ingaan dus...

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dat die kerel niet snapt dat hij afstand moet houden als je die vis eraan hebt zeg! Balen.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Het was in ieder geval een onwijs spannende sessie die jammerlijk afliep. En het op zicht vissen vind ik persoonlijk zenuwslopend, zeker als het niet vanzelf gaat. Enneh, zoveel mensen, zoveel meningen. Dat mag want we leven gelukkig in Holland. En met een beetje mazzel en zelf reflectie worden we iedere dag een stuk wijzer. Wow, wat een wijze woorden van iemand die nog erg veel moet leren.

  Grtx,
  FER

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is lastig Fer omdat ik de stek niet heel goed omschreven heb en mensen zich daardoor niet een heel goed beeld kunnen vormen. Het was echt te belachelijk voor woorden hoe het ging.

   Verwijderen
 23. Zeer mooi beelden wederom,Boudewijn zijn dit fragmenten uit de film of zijn dit foto's uit de Gopro?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Hans, in dit geval zijn het screenshots. Foto's heb ik er een stuk minder van, maar die zijn goed van kwaliteit hoor. Die ga ik waarschijnlijk een keer voor een artikel gebruiken.

   Verwijderen
 24. Het jammere is dat je niet gewoon kan vertellen waar je viste en hoe onvoorstelbaar debiel die sloepgast zich gedroeg. Misschien begrijpen de heren Louis en John het beter als je een vergelijking maakt? Bijvoorbeeld, je zit op de Zuidpier met een pen en een spiering op drie meter ‘uit de blokken’ te vissen op zeebaars (Boudewijn), daar komt opeens een kotter (sloeplul) die je rotzooi aan gort vaart. Zo stom was het gewoon. Die hannes had ook nog eens z’n boot op de kant kunnen parkeren. En ja! Natuurlijk is die vis niet blij, geen enkele vis die een haak in z’n ponem geklatst krijgt. Dan moet je niet gaan vissen. Maar veel veiliger dan de manier waarop jij (wij) vist kan niet. Veiliger betekent gewoon NIET vissen. Kritiek is goed maar oordeel niet te snel als je niet alle feiten kent. Dat is niet verstandig en zelfs een beetje dom. En dat laatste is geheel voor mijn rekening.

  Prachtige beelden ouwe! Jammer van die vis maar die vangen we nog wel een keer! Heb je meteen je riggie weer terug! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Die vergelijking gaat wel op ja. Het is niet een bepaald smal watertje waar ik viste...

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik had vorig jaar een surfer in een vergelijkbare situatie door mijn lijn en de vis verspeeld. We maken met zijn allen gebruik van het water en moeten gewoon rekening houden met elkaar. Dat deed sloeplul dus niet. Mooi woord trouwens sloeplul. Mooie foto's!

  Groet,
  Sjoerd

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook balen Sjoerd en je hebt gelijk, we moeten gewoon wat rekening houden met elkaar op en aan het water. Als iedereen nou ook nog z'n bende opruimt en de spullen meeneemt.

   Verwijderen
 27. Hoi Boudewijn,

  dit is gewoon een horror ervaring..... Ik kan mij voorstellen dat tranen van woede en onmacht opkwamen.... Jij bent drukker water gewend. Persoonlijk zoek ik altijd rustig water op om dit soort dingen te vermijden,maar iedereen vist op zijn/haar eigen manier ;-).Prachtige foto's overigens!!

  May the trollers be punished!!

  Groet,
  Dale

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik begrijp je frustraties kerel. van de week zat ik te karperen in de eilandspolder(Driehuizen N-H) Natuurgebied nog wel, komen er 4 boten aan met 8 jonge gasten. alle met een tering-gang, dwars door me lijn heen. dag leadcore,lood en rig, weer 15€ naar de klote. en das dan nog niet het ergste maar die woede en probeer maar eens de wijste te zijn. persoonlijk kan ik ze alle 8 hebben op dat moment zo pislink word ik. maar wat doe ik, loop erheen en zeg jongenman kijk eens in je schroef of er iets in zit wat van mij is, en zeg bb-motoren op brandstof zijn hier verboden.

  Maar ik heb een kort stevige hengeltje met dikke lijn en 150gr lood klaar liggen voor de volgende terrorist. Mvg Jorn uit Alkmaar

  BeantwoordenVerwijderen
 29. @ Dale, dit incident had niet eens met drukte te maken, deze kerel kwam moedwillig op me af varen en als je de plek kende zou je al helemaal het schandalige gedrag van die kerel inzien.
  @Simon, Wel verstandig dat je de wijste was! Soms zou je anders willen, maar dat levert in het algemeen meer kortstondige tevredenheid op en achteraf problemen. Laten de wijzen dan maar wijs blijven!

  BeantwoordenVerwijderen