26 april 2013

Spiegelkarpers!

 
Rolf en ik hebben het onszelf niet makkelijk gemaakt door de afgelopen maanden op de grote, open waterstelsels te vissen, dus waren we het er al snel over eens dat een keertje een kleiner water een leuke afwisseling zou zijn. De keuze viel na kort beraad op 'De Parel'.

Ingesloten door bomen, ligt het water er ondanks de grauwe wolkensluier betoverend mooi bij. Uit de bomen roept een koekoek en spinnenwebben zijn behangen met druppeltjes van de pas overgedreven regenbui. Een winterkoninkje vlucht als we onze spullen op de grond laten zakken. Terwijl Rolf de koffie inschenkt zoek ik naar tekenen van visactiviteit. Het water oogt angstwekkend doods. Zelfs geen witje doorbreekt het wateroppervlak. We hebben ons plan al vooraf opgesteld: We vissen maximaal drie kwartier per plek en schuiven dan een stuk op, net zolang tot we vis vinden. Telkens voeren we een plekje vooruit zodat er al drie kwartier voer ligt als we aankomen. Met twee hengels de man kunnen we zo een groot stuk water afvissen.


Rolf past zijn rigje nog iets aan
We zijn ondertussen twee keer verkast en hebben dus al acht plekken bevist zonder actie te krijgen. Met hernieuwde moed droppen we de rigs op onze nieuwe, zorgvuldig uitgekozen plekjes. De zon breekt zowaar door de grauwe sluier heen en het wordt nóg aangenamer.
Na dik twintig minuten gebeurt het. Harde tikken op mijn rechter hengeltop en een snoeiharde run volgt. We jubelen. De vis geeft goed partij. Als hij voor het eerst door het wateroppervlak breekt zijn we nóg enthousiaster; wat een beauty van een spiegel! Rolf hanteert geroutineerd het net en brengt de vis veilig naar de wachtende mat. Daar bewonderen we spiegel.

De eerste, een beauty

Rolf schuift even later veertig meter verder op, om daar de laatste drie kwartier van de sessie uit te vissen. Ik blijf nog even hangen.
Er verstrijkt een half uur en ik besluit alvast wat spullen bij elkaar te rapen en het ondertussen weer droge net op te bergen.
Een run op mijn linker hengel. Ook deze gaat tekeer. Rolf steekt het net weer in elkaar terwijl ik met de vis bezig ben. Een werkelijk fantastisch mooi beschubde spiegel toont zijn flank. Het doet gewoon pijn aan je ogen, zo mooi. Eenmaal op de kant vergapen we ons aan de kleur en beschubbing van het beest.


Ik til de vis op voor de eerste foto. Een hoge fluittoon klinkt uit de richting van Rolf's hengels. Even paniek. Vis op de mat, Rolf sprint naar zijn hengels, schepnet naast me. Ik giet extra water over de vis, rits de mat dicht en breng het net naar Rolf. Op dat moment klinkt nóg een fluittoon. Shit, mijn andere hengel! Ik spoed me er naartoe, werp onderweg een korte blik op de vis in de mat en pak de hengel op. Zodra ik wat lijn heb gewonnen er me ervan hebt verzekerd dat de lijn vrij is, leg ik de hengel weer neer met de Carpsounder uit. Gelukkig heb ik standaard een bewaarzak in mijn tas zitten voor gevallen 'je-weet-maar-nooit' en dit is er eentje. Zo snel mogelijk zak ik de vis die in de mat opgeborgen ligt en hervat de dril.


Rolf komt met een gevuld net aangelopen. 'Wéér een spiegel ouwe! En wéér een mooie!'
Wat een gekkenhuis opeens! Rolf legt zijn vis voor even in de onthaakmat zodat we de mijne kunnen scheppen. Ook dit is een spiegel, een kale dit keer. Zo vis je tien plekken af zonder aanbeet, zo is het nauwelijks bij te houden. Een perfecte afsluiter van de sessie!

En Rolf's vis? Daarvan zie je hieronder een voorproefje, maar om hem helemaal te zien ga je naar NatVlees.

Voorproefje van Rolf's vis

19 opmerkingen:

 1. Tjonge, wat een plaatjes. Die eerste is al betoverend en ik zie daar iets van een halve doodskop met horens in.

  Maar die tweede is werkelijk een beeldschoon plaatje met die goudachtige grote schubben.

  Uren van niks en dan de jackpot hitten in het laatste half uurtje/drie kwartier. Soms is makkelijk gewoon heel lekker ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. goeie tactiek boys, prachtige vissen!

  Julian

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die tweede is om te watertanden zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow, op de valreep 4 prachtige vissen op basis van een slimme tactiek, chapeau! De eerste heeft Nr. 29 als patroon.

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je zegt het Fer, '29', die zag ik ook inderdaad! Tsak's halve doodshoofd met hoorns zie ik nog niet, maar misschien met een frisse blik..?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goeie aanpak en mooie vissen heren.

  Grtz

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Boudewijn,

  Ik vind 3 kwartier weinig voor een plek afvissen, maar met zulke vangsten kan ik er moeilijk iets tegen in brengen.

  Groeten,
  Kevin

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zeer mooie karpers Boudewijn en die kleur! Lijkt wel een schilderij! Mooie techniek de karper opzoeken en niet afwachten! En het lukte! Was je op plek 1 blijven zitten had je misschien niets gevangen. Zie ik op de laatste foto nog een parasiet op de karper of vergis ik me! Meestal als ze onder de parasieten zitten zijn ze nog aardig passief. Vorige week de karpers die ik samen met Fer had gevangen zaten ook een beetje onder de parasieten.

  Groet, Bjorn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bjorn,
   Ik denk dat je het roodroze plekje bedoelt? Dat is een wondje van een verdwenen schub en geen parasiet. De vissen waren voor zover we in de euforie hebben gezien parasietvrij. Las over de parasieten inderdaad in jullie relaas ;)

   Verwijderen
 9. Meer aan de linkerkant van de foto zit een wormpje dacht ik! Maar laat ik erover ophouden en genieten van de foto's :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Was een mooie sessie, goed geanticipeerd en uiteindelijk geoogst. Statisch struinen 2.0! @Kevin: Lijkt wormpje maar is het niet, check deze detailfoto maar:

  http://www.natvlees.nl/pix2013/130423-detail.jpg

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Rolf, ik denk dat je Bjorn bedoelt?

   Verwijderen
  2. Ja, jullie hebben gelijk! Zit iets onder de schub. "kleurverandering"

   Verwijderen
 11. Hectiek op het laatste moment! Wel lekker dat je zo'n watertje achter de hand hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooie vissen heren. Zijn jullie niet bang om vissen te missen door zo kort per plek te vissen? Mijn ervaring is namelijk dat een uur per plek een goed gemiddelde is.

  Groeten,

  Stephan

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Goed bezig. Lekker een water systematisch uitkammen en daarbij alle chrissus mooie vissen vangen. Respect heb ik hiervoor. Moet een dag zijn geweest om nooit meer te vergeten.

  Groet, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @ Sjoerd, Het gaat niet altijd zo makkelijk hoor! En gelukkig maar.
  @ Stephan, We hebben bewust gekozen voor de drie kwartier om zo veel stekken in de beschikbare tijd te kunnen bevissen. We gaan ervan uit dat als er vis in de buurt is die wil azen, ze betrekkelijk snel op het voer zitten. Als je goed gelezen hebt voerden we ook een plek vooruit zodat het voer er dus al drie kwartier lag voor we uberhaupt op die plek gingen vissen. Hadden we bijv een uur of anderhalf uur per plek gekozen, dan had bijv. Rolf zijn vis nooit gevangen en ik de mijne misschien ook niet... Niet dat drie kwartier de standaard is, maar wij achtten het deze dag het meest effectief.
  @ Michael, Was zeker een dag die ons bijblijft. Om de vissen, maar ook om de aanpak die werkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een vissen boudewijn !
  Super !!!

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen