3 mei 2013

Een poeltje, een buis en karper

De zoektocht naar karper is vandaag tot nu toe vruchtloos gebleven. Zoals altijd in het voorjaar, neem ik ook nu weer even de tijd om 'het Poeltje', zoals ik het noem, goed te scannen. Het is een onooglijk watertje. Foeilelijk en ondiep, slechts 30 tot 40 cm. en op één hoekje na omsloten door kantoorpanden. Willen de karpers hier komen, dan zullen ze door veertig meter buis moeten zwemmen. Deze is vanaf de kant nauwelijks waarneembaar, maar verraadt zich door een zachte in- en uitstroming. De buis verbindt het poeltje met een gracht.


Er staat een vlagerige wind tussen de kantoorgebouwen die dan weer van links komt en dan weer recht van voren. Het is in één van de door de even weggevallen wind plots vlakke stukken water waar ik een stofwolk voor de kant zie. Ik loop er naartoe en zie twee karpers azen. Aan beide zijden laat ik op zo'n drie meter van ze af voorzichtig voor de kant een handje Crushies uit mijn hand in het water zakken. Ik heb alleen mijn afstandstokken bij me, maar daarmee moet het natuurlijk ook lukken. Ik monteer een kort, snelhakend rigje en een Crushie met half Gay Pink pop upje op de hair en laat de boel zo'n 10 cm buiten het voerplekje zakken.

De enige plek met takken
De grootste van de twee, een schub zie ik nu, komt langzaam mijn kant uit. Een half metertje voor het voer duikt hij met zijn kop naar beneden. Een stukje staart breekt door het wateroppervlak. Steeds dichterbij komt ie. Sediment dwarrelt op. Hij moet nu ongeveer het voer bereikt hebben. De vis richt zich op en keert, duidelijk kauwend. Twee lome slagen van zijn staart stuwen hem weer naar het voer, nu iets dichter bij mijn haakaas. Een hap, nog één. De kieuwdeksels gaan open en dicht. Hij komt iets omhoog. Een paar centimeter nog. Ja... ja... Haakaas wordt opgenomen. Er klopt duidelijk iets niet voor de vis. Drie keer schudt hij zijn kop. Het lood zakt over de lijn naar beneden. Een paar staartslagen, de lijn strekt.


 
Het poeltje is klein, er zijn geen obstakels en het is ondiep. Tegen de overkant een boeggolf. Een derde vis dus. Een paar minuten later ligt de vis in het net. Gaaf! Voor diverse ramen staat kantoorpersoneel toe te kijken. Twee mannen in pak passeren. Eentje is er bereid foto's te maken, zolang hij maar niet van het voetpad hoeft te stappen.

17 opmerkingen:

 1. Lekker! Zo tussen de kantoren en zijn gevangenen vandaan gepeuterd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ziet er sterk uit die karper. Je hebt weer lekker gezocht en gevonden/gevangen.
  Goed bezig!

  Groet, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze valt ook onder zoekt en gij zult vinden!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hee, lekker ding, die karper dan he...
  twee mannen in pak, ik weet wat straight is, en ook wat gay is, maar half gay? die is nieuw voor mij, en vreemd genoeg klinkt het best spannend :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi beschreven hoe het ging. Die gast heeft nog best een mooie foto gemaakt. Ik heb soms vissen op de foto staan door omstanders waar dan de staart niet op staat of zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik blijf het toch bijzonder vinden wat die beesten allemaal doen om ergens te komen. Dat hele stuk door een buis zwemmen doen ze toch niet zomaar lijkt me.

  Gr. Sjoerd

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dank mannen. Stond echt even in de spotlight daar. Toch een mooie vis op een dag die alles mee leek te hebben voor goede vangsten, maar toch wat tegenviel.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie schub zeg !
  mooi hoog, en wat een vinnen zeg !
  Groetjes en blijf ze vangen he !!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het was alsof ik zelf zag hoe alles verliep. Gefeliciteerd met de vis.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi verslag weer Boudewijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Aan de gebronsde kleur van de karper te zien liggen ze al een tijdje te zonnen Boudewijn :) Prachtig van kleur, mooie karper. Zijn de karpers daar gewend om boillies te eten? Dat ze zonder het voer te kennen toch de crushies pakken vind ik wel interessant!

  Groet, Björn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bjorn,
   Ze zijn zeker niet gewend om boilies te eten. Ik beweer niet dat ze nooit een boilie zijn tegengekomen, want er vissen nu eenmaal heel veel mensen in Nederland, maar op dit systeem zijn relatief heel weinig vissers.

   Verwijderen
 12. Wat een lef om met zo'n rug 40 meter door een buis heen te ploegen om in een ondiep poeltje wat scratches te bemachtigen. Vissen is kijken en begrijpen! Niet alleen bij vissen maar hier gaat dat mooi op. Viste jij altijd al met crushies als attracker?

  Grtx,
  FER

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Fer,
  niet zozeer met Crushies zelf, maar ik vis al heel lang met gebroken bollen, puur omdat ik daar op sommige wateren meer op ving. De laatste jaren heb ik ze er ook op zien azen en je hebt waarschijnlijk wel gelezen wat me is opgevallen ten opzichte van ronde boilies. Crushies is geen wonderaas. Het zijn gewoon gecrushte boilies, voor luie mensen dus eigenlijk ;) die niet zelf telkens willen crushen. De booster is een goede meerwaarde die in de verpakking zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Boudewijn, heb jij al paaiende karpers gezien? Ik zag vandaag in de buitenslootjes van Landsmeer de karpers al paaien!

  Groet, Björn.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Bjorn,
  Ja, op verschillende plekken al gezien. De grotere vissen (die er op sommige water zitten) nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hup, een mooie schub tussen de kantoorpanden, jij gaat maar door he!! Vet dat je alles hebt kunnen zien :)

  BeantwoordenVerwijderen