13 maart 2012

Maarts succes!

'Vandaag begint het volgende deel van onze verbouwing, dus zal er vandaag en morgen veel geluidsoverlast zijn', meld mijn buurvrouw als ik haar buiten tegen het lijf loop. Een uur later hak ik de knoop door. Van schrijven komt zo toch niets, dus naar buiten. Vissen dus. Pennen? Het wordt met de boot op pad. Ik heb er laatst al een aantal op de ondiepe platen zien zwemmen, dus misschien maak ik er een kans.

Als de stek in zicht komt schakel ik de motor uit en laat me meedriften op de wind. Hopelijk verstoor ik zo eventueel aanwezige vissen minder en kan ik misschien al een glimp van een karper opvangen.

Het is wel weer even wennen dat bootvissen. Eerst de steekstokken. Hoe deed ik dat ook alweer? Hoe had ik ook alweer de meeste ruimte? Uiteindelijk ligt na driekwartier alles naar tevredenheid in. De rigs liggen in een waaier over de ondiepe plaat verspreid, elk niet verder dan twintig meter van de boot. Ik voer slechts vier in stukken gebroken bollen per rig bij. Slappe lijnen en nauwelijks hoorbaar afgestelde piepers, ik zit toch naast de hengels.

De lente is aanwezig
Het is toch frisser dan ik dacht. Gelukkig had ik hier al op gerekend. Een paar uur blauwbekken zag ik niet zo zitten. De lente hangt echt in de lucht. Meerkoeten stampen op hun nesten, de futenbals is alom te zien, knoppen staan op springen. Door de bewolking is het zicht in het water zeer slecht. Jammer, want ik had graag gezien of er vis rondzwom en misschien dat ik dan een azende vis had kunnen vastleggen.

De lijn van de middelste hengel strekt zich, waarna de hengeltop kromslaat. Beet! Een ziedende run is het enige wapenfeit. Rustig dirigeer ik de vis in het net. Een prachtig gekleurde schub. Snel een foto en dan mag hij weer terug. Ik kan alleen zo snel mijn zuignapstatief  niet vinden. Dan maar de camera boven op mijn tas en de zelfontspanner doet zijn werk. Onthoofd, maar met vis in mijn handen.

Onthoofd, maar met vis in mijn handen
Een half uurtje na terugzetten is het de linker hengel die afloopt. Vrijwel direct draait de vis aan de oppervlakte en zeilt naar rechts, tussen de andere lijnen door. Net als ik mijn hengel door de andere twee heb gehaald besluit de vis om te keren. Dezelfde actie in tegenovergestelde richting is noodzakelijk. Het gaat goed en niet veel later ligt er wederom een prachtige schub in de onthaakmat. Ook deze mag snel even op de foto.

Opnieuw is het de middelste hengel die afgaat. Veel heeft de dril niet omhanden en de vis ligt als snel veilig in de boot. Het gaat snel nu. De kleinste van vandaag, schat een pondje of 14. Deze mag meteen terug. 't Is ook tijd om te gaan. Vier uurtjes gevist, drie vissen gevangen. Wat te doen? Wat voeren en hopen dat er meer langskomen? Veel tijd om een sessietje te maken deze week is er niet met mijn andere plannen. En toch...

20 opmerkingen:

 1. Hey Boudewijn,

  Netjes gedaan, 3 vissen in 4 uurtjes, dat is niet verkeerd.
  Ik zou toch nog even de tijd nemen van de week om extra wraak te nemen :)

  mvg Laurens

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die discussie voer ik nu al een paar uur met mezelf Laurens ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo zien we het graag. Mooie kleuren hebben ze.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gefeliciteerd met deze vissen. Dat er ook maar een goed vervolg voor je mag komen.

  Groeten,
  Tom

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie vangsten Boudie !
  Zeker hele mooie gekleurde schubs !
  groet Sander

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo Boudewijn, dat gaat goed!

  Gefeliciteerd met deze mooie maartvangsten.

  Gr. Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jij schiet ook heen en weer he. Van penvissen naar bootvissen. Gefeliciteerd met je vangsten.

  Gr.
  Sjoerd

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie beloning voor al je moeite Boudewijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zien = vangen! Bam! Dit wordt een topjaar, dat kan niet anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @ Rolf, Misschien raar, maar zo voelt het wel. Komt denk ik ook doordat ik dit jaar vanaf het begin meedoe en ik er weer meer 'in' zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zo Bou doe je echt goed ouwe slachter! Half Maart en dan zo'n sessie! Ff zitten en vangen zo doe jij dat dus;)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Goed bezig zo Boudewijn!

  Mooie schubs in winterjas gestoken.

  Toplood gebruiken is zeker geen optie in de boot?

  Groet Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Boudewijn,
  Zit ik achter mijn bureau en lees ik dit. Goed gedaan man. Heeft je zoektocht in ieder geval resultaat opgeleverd.

  Met jaloerse groet,
  Johan

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Hans,
  Toplood zou zeker kunnen op deze plek (geen taluds op korte afstand)en heb ik ook meestal bij me, alleen was ik ze dit keer vergeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Jackpot, Boudewijn!

  Heerlijk om te lezen dat een vlotte aanpak enkele prachtige goudklompen heeft opgeleverd. Dik verdiend! Werd toch stiekem wel een keer tijd ;) De vis begint nu echt los te komen, twee weken terug al achter wat wapperstaarten aangezeten in de polder. De winterstekken worden al minder productief. Succes met slachten dit voorjaar.

  Groetjes, Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat ik vooral mooi vindt is dat je dit resultaat voor een groot deel te danken hebt aan je doorzetten en observeren. Chapeau!

  Sjoerd

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @ Robert, Ben idd wat rustiger nu de eerste vissen van du Vette binnen zijn. Een dezer dagen ga ik ook een kijkje in de polder nemen.

  @ Sjoerd, Dank je Sjoerd. Dat gaf idd een goed gevoel ja.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. mooie vissen Bouewijn gaaf ,nog ff dan weer pennen en korsten !!
  gr Frank

  BeantwoordenVerwijderen