3 maart 2012

Karper gespot, snoek gevangen

Het groene ding
Ik heb me de laatste dagen gestort op het afronden van mijn boek, dus is er minder vistijd, maar beter nu dan over twee maanden. Het betekent echter niet dat ik niet naar buiten kan gaan voor een blitszsessietje of verkenningstocht. Die staan dan meteen in het kader van mijn revalidatie. Nog steeds revalidatie? Ja. Het is nu iets meer dan een jaar geleden dat ik een nieuw hart kreeg, maar ik ben nog altijd bezig met conditie- en spieropbouw, na vijf jaar op de bank in de huiskamer geleefd te hebben.
Vandaag kijken of ik een snoek kan vangen. Er gaan slechts acht grote jerkbats mee.

Eerste water; de Plompensloot. Een goudkleurige baars vliegt door de lucht. Tik, tik ,tik...kolk aan de oppervlakte. Misser, nu al. Ik gooi nog een paar keer. Niets. Ik hang een groene jerkbait aan de speld.
Het ding schiet van links naar rechts in een rustig tempo. Tik, tik, laten liggen...tik, boem! Yes! Voelt zwaar aan, geen haring dus. De snoek springt het water uit. Herhaalt dit nog eens en dan is de koek op. Lekker dik,  92 cm. lang. Snel een fotootje.

Zelfde plek, vier worpen later. Vlak voor mijn voeten wordt het groene ding weer gegrepen, dit keer door een iets kleinere snoek, maar toch nog minimaal 75 cm.

Stukje verderop in de sloot. Ik heb er iets anders aan gehangen omdat het water hier iets troebeler is. De redhead fatso waggelt verleidelijk, maar kennelijk niet verleidelijk genoeg. Het groene ding gaat er weer aan en bewijst niet veel later zijn vangkracht vandaag; 83 cm. en lekker vet.
Kort erop los ik er nog eentje.

In de polder achter me zijn de karpers ontwaakt. Af en toe een wapperende staart en een boven het water uitstekende rug, nog niet zo fanatiek als 's zomers, maar toch. Het karpervuurtje wakkert weer aan.

Een bruggetje. Hier moet snoek liggen, ik heb ze ook gevangen zien worden, maar heb ik er zelf nog nooit eentje kunnen haken.
Derde worp. Ik tik het groene ding binnen en til het uit het water als voor mijn voeten een grote snoek wegdraait. Die gaat over de meter! Snel nog een keer. Tik, tik, tik... niets. Volgende worp. Tik, tik, tik, tik, pauze...tik, tik... niets. Ik til het kunstaas uit het water en weer een kolk.
Alle acht de jerkbaits krijgen een kans, maar de snoek laat zich niet meer zien. Voor deze kom ik een dezer dagen terug.
De Plompensloot gunt me nog twee snoeken waarna ik vertrek naar een ander water.
Status: anderhalf uur gevist, vijf snoeken gevangen en eentje verspeeld en een volger, niet slecht!

Bij het andere water aangekomen stop ik op een fietsbruggetje en overdenk een strijdplan. Een brede deining komt onder de brug vandaan en verplaatst zich steeds verder van mij af. Geschrokken karper? Jagende snoek? Aalscholver? Er duikt niets op, dus waarschijnlijk vis.

Nog een karper die ik aantrof.
Het groene ding gaat te water. Hoekjes, rietkragen en afgestorven plompenbedden worden afgevist. Dan zie ik opeens iets in het water bewegen dat op karper lijkt. Ja, karpers! Ze zwemmen richting fietsbruggetje. Snel loop ik er naartoe en de hogere inkijk geeft me zekerheid. Drie mooie, minimaal twintigponders zwemmen traag onder de brug door, richting het ondiepe slotenstelsel. Ik volg in de hoop naar meer karpers geleid te worden, maar verlies ze al snel uit het oog. Een flinke boost. Karpers! Hoeveel plezier het zien van karpers kan geven zeg!
Ik vis het water verder af en weet nog een snoek te verleiden. Meteen een mooi einde.

6 opmerkingen:

 1. Mooie snoek, en wat een bouw zeg !!!
  Gegroet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie snoeken Boudewijn. Zonde van de vis op de laatste foto. Wintersterfte?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Boudewijn,
  Gefeliciteerd met je vangsten. Dat is volgens mij een Rozemijer kunstaas of zie ik dat verkeerd?
  Ik had er ook eentje maar die hangt nu in een boom.
  Succes met het afronden van je boek. Ik ben zeer benieuwd naar je verhaal.

  Groeten,
  Ton

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Yoyo!

  Lekker bezig weer :) Beetje lopen aansterken en ondertussen een zooitje vis vangen! Jammer van die meter. Als je me even aanwijst waar dat ding ligt, dan tik ik 'm er wel effies uit en mail ik je de foto.... ;p

  Doe je best!

  Ciao... Rolf

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Tom, De vis is wel deze winter gestorven, dus een je kan het wintersterfte noemen. maar ik gok dat je iets anders bedoelt. Het kan van alles zijn, verminderde weerstand, ouderdom...

  @ Ton, Klopt Ton, weet de naam niet meer, maar vangen deed ie die dag!

  @ Rolf, Ik laat het je wel weten, maar jij had toch alleen karper in je kop? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ach, voor een metertje maak ik graag een uitzondering :)

  BeantwoordenVerwijderen