9 maart 2012

Maart, tussen hoop en vrees

Vanaf bruggen wordt naar karper gespeurd
Maart, de maand waarin alles wat warmteminnend is voorzichtig tot leven lijkt te komen. Maart is mooi, maar o zo lastig door zijn wispelturigheid. Een paar jaar geleden, toen ik aan het water zat, bedacht ik me opeens dat karpers in maart eigenlijk best wel hetzelfde reageren als ik doe op de toenemende lichtintensiteit en het lengen van de dagen. Zoals ik eerder al vermeldde ben ik ervan overtuigd dat dit de karpers 'wekt'.
Ik voel me een stuk lekkerder en activer als in maart de zon schijnt. Ook de vogels fluiten dan uitbundiger en zijn actiever, ongeacht de temperatuur. Zou dit dus ook voor karpers gelden?
En dus blijf ik op pad gaan met camera en zonnebril als vaste accessoires.

Een plek waar ik al menig langstrekkende karper wist te vangen
Gisteren werd ik door Rolf vergezeld. We moesten allebei even de onrust in ons lijf afschudden na veel tijd achter de computer doorgebracht te hebben. We kozen voor een bekend paaigebied en de route die daar naartoe leidt.
Onze zoektocht leverde niets op, maar we opeens zijn ze er en dan zijn we er klaar voor!.

Rolf heeft de lente in z'n bol
Vandaag ben ik met de boot op pad. Het wordt langzamerhand tijd dat Lac du Vette zijn eerste karpers toont. Ook nu is het weer bewolkt, maar het water is tenminste helder. Ik heb niet al te lang de tijd, dus kies ik voor de kant waar ik vorig jaar in maart de eerste karpers vond.

De motor staat uit en langzaam drift ik met de golven mee op ongeveer tien meter uit de kant. Zo kan ik het water tot op de bodem twee meter lager nog redelijk goed zien. Slechts een enkele keer hoef ik met de peddel bij te sturen. Mosselvelden, kale zandvlaktes, stenen en afgestorven plompenvelden glijden onder me door. Een enkel lichtgroen puntje is al tussen de plantenresten te zien.

Karper! Yes! Een kleintje weliswaar, maar what the hell. Hij verdwijnt met wat onrustige zwembewegingen uit het zicht en bijna tegelijkertijd komt er een iets grotere spiegel van de andere kant mijn blikveld inzwemmen. Vast een projectvis. Ook deze zwemt weer door. Het is alsof ze de winter van zich af proberen te schudden.

Niet makkelijk te zien en vast te leggen, maar weldegelijk aanwezig!
Ik laat me verder drijven. Een hele tijd niets, maar opeens toch weer twee karpers. Ook zij lijken onrustig. Helaas geen thermometer bij me. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe het met de watertemperatuur gesteld is.
Een nieuwe drift over hetzelfde gebied levert me een blik op weer een andere karper op.

Er zijn in ieder geval al actieve karpers op het ondiepe. Een dezer dagen toch maar een poging wagen. Komende week heb ik een paar mogelijkheden om een paar uurtjes te pakken en de weerdeskundigen voorspellen een hogere temperatuur met wat meer zon. Ook dat zou dan in mijn voordeel moeten werken.
Maart, tussen hoop en vrees. Vandaag was het hoop.

8 opmerkingen:

 1. Ha die Boudewijn.
  We leven er "allemaal" naar toe!
  Bulten voorpret!

  Groet,
  Dale

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Boudewijn is dat geen squatch (( bigfoot )) op foto 3.
  Ik zag er laatst nog 1 op discovery !!!

  ook ik kan niet wachten om weer te gaan vissen maar heb het veelste druk helaas is nog veel erger dan wel vissen en niks vangen.

  Groeten Sander

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Dale,
  Zeker veel voorpret, anders zou ik er niet zo mee bezig zijn. Toch wel een kick als je ze weet te localiseren in de winter of het voorjaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Na Maart komt April. En als ie dan gaat...Dan...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tijd voor actie. haal die hengels uit de kast en vissen met die hap.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Boudewijn,

  Ik heb eens nagedacht over wat je schrijft over hoe jij je in maart voelt. Waarschijnlijk heeft iedereen dat wel. Je hebt zoals je misschien wel weet ook lichttherapie voor mensen die last hebben van depressies in de winter. Ik heb tot nu toe alleen nooit een vergelijking gemaakt met het voorjaar en de actiever wordende karpers. Je kan best wel eens gelijk hebben.

  Groeten,
  Stefan

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wanneer word er weer gekarpert Boudewijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel snel Jeffrey, maar er zijn meer dingen in het leven dan vissen die ik wil en moet doen.
  De komende dagen zal ik zeker een paar uurtjes aan de waterkant doorbrengen.

  BeantwoordenVerwijderen