24 maart 2011

Karpers gespot!

Mijn zoektocht naar karpers begint resultaat op te leveren.
De afgelopen dagen heb ik in een sloot snoeken zien zwemmen en heb ik langs een gracht de eerste beelden voor m’n film geschoten. Daar heb ik ook een paartje ijsvogels gade kunnen slaan. Ik heb geen foto’s gemaakt, maar hierbij wel twee screenshots.

Vandaag met de boot het grote water op. Het is de eerste keer in vijf jaar… Ondanks de wind kan de winterjas blijven liggen. Camera’s heb ik mee, je weet tenslotte nooit.

Via het kanaal kom ik op het meer terecht, waar ik koers zet naar het zonnige, ondiepere deel van het water. Overal zijn er tekenen van ontwakend waterleven: bodemsediment dat aan de oppervlakte drijft, een enkele springende brasem of voorn, meerkoeten die nesten bouwen.
Met lage snelheid vaar ik over de eerste ondiepe plaat. De zon reikt hier tot op de bodem en met mijn polaroidbril heb ik goed zicht. Bruine stengels van waterlelies in drie meter diep water reiken hier naar de zon.
Wat rest is een stofwolk
De tweede ondiepe plaat, de derde, een ondiepe hoek, niets. Bij de volgende ondiepte besluit ik naar de kant te varen om daar aan te leggen en wat te eten. Ik minder vaart en laat de boot uitdrijven. Een gelige vlek schuin rechts voor de boot komt in beweging. Karper! Als de boot bijna over hem heen schuift zwemt hij snel van me weg. Ik speur en ontdek er nog eentje. Een schub. Tegen de tijd dat ik mijn fotocamera in mijn hand heb is hij verdwenen. Ze zijn dus al actief! Opgetogen leg ik aan, pak wat te eten en drinken en speur het water af. Niets.

Een goed half uur later slaat de motor weer aan en vervolg ik mijn weg langs de ondiepte, nu nog intensiever speurend. Plots zwemt er een snoek in mijn blikveld. Zeker een meter lang en de paaiwonden al op zijn lijf. Een versnelling en weg is hij. Sjezus wat maak ik hier mee!?

Op de terugweg vaar ik nog eens over de eerder visrijke ondieptes heen. Al snel ontdek ik weer een snoek aan de oppervlakte, breedruggig met een hangbuikje en wederom een goede meter lang. Vrijwel tegelijkertijd komt er een karper onder de boot door zwemmen. Mooie 20-ponder. Alsof ik een schat heb ontdekt. Ik ruik mogelijkheden. Nog een paar weken en ik mag en kan weer vissen… nog even volhouden!

2 opmerkingen:

 1. Wauw! Welk water is dat? Mooi he die ijsvogeltjes? Wij hebben er hier ook een hoorp.
  Gr. Tim

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Tim,
  Welk water het is houd voor mezelf als je het niet erg vindt. Voor mezelf, maar ook uit respect voor de andere vissers.
  Groet, Boudewijn

  BeantwoordenVerwijderen