13 december 2015

Project BallBreakLake 1 - First success


BallBreakLake, een mooi, onvoorspelbaar water, waar het een enkele keer niet makkelijker lijkt te kunnen verlopen, maar vaker een water dat je nèt iets te stevig bij je ballen vast grijpt...

Al even geleden. De rustige kabbel loopt stuk op de basaltblokken. In de verte varen containerschepen en een enkele zeilboot. Hier heb ik weer naar uitgekeken. Lekker staren in de verte en bootjes kijken. Helaas ontsieren fuiken weer het kantbeeld. Het is niet anders. Mijn voornemen is om hier een aantal keer vier à vijf uur te vissen tot ik er genoeg van heb. Indien mogelijk vooraf wat gevoerd, maar niet per sé noodzakelijk; ik gebruik goed, attractief aas. Eerst maar eens mijn eigen hengels in orde maken. Ik heb ditmaal gekozen voor een plek waar ik redelijk uit het zicht zit, tussen onkruid, struiken en een enkele boom.

Mijn hengels staan los, verspreid in het water. Elke rig is voorzien van een Monstercrab Aminol boilie. Naast een bewezen, goed aas valt hij door zijn kleur ook nog op in het half troebele water. Ik heb vertrouwen. Twee rigs liggen op een niet te missen randje van anderhalf naar twee meter. Rond de rand liggen stukken hout en diverse grote stenen. Misschien wel ooit de oever? De derde rig ligt voor een brede rietkraag, klaar om de kantscharrelaar op te vangen.

Groter en opvallend grote borstvinnen
Nog geen half uur duurt het, dan loopt de rechter hengel onder het randje af. Links ligt wat puin onder water, zolang de vis daar weg blijft zou er niet al teveel aan de hand moeten zijn. De vis scheert naar rechts, wat dat gevaar meteen uitsluit. Om een grotere, veilige zone te creëren waad ik verder het water in en plaats mezelf tussen het puin en de vis in. Niet veel later een grote ruit in het wateroppervlak. Die is groter dan ik had verwacht! Een paar uitvallen verder ligt mijn prijs veilig in het net. Dat was lekker snel zeg! En wat een brute vis! Opvallend grote borstvinnen ook. Snel een paar foto's en hij mag weer terug.


Die eerste aanbeet is het belangrijkste op een water als BallBreakLake. Zit er eentje, dan zijn er meer. Dat blijkt ook, want er eindigen nog twee kleine, typische grootwaterschubs in mijn net. Nu kijken of ik dit resultaat kan doortrekken in de volgende sessies. Ik heb het in ieder geval prima naar mijn zit zo.

18 opmerkingen:

 1. Dat is een aardig bad waar je vist zeg! Wel supermooie vis gevangen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker Tim, was al blij dat er vis uit kwam en dan is eentje als die op de foto helemaal een bonus.

   Verwijderen
 2. Mooie vis Boudewijn en ben benieuwd hoe het verder gaat. Hoop verder alles oke? Kreeg wat mee via facebook namelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Stefan,
   Ik ben even uit de running door een ongeluk, maar had ook nog erger kunnen aflopen. Hoop dat ik over een paar dagen weer wat beter ter been ben, thanks.

   Verwijderen
 3. Prachtige opvallende vis. Wat een contrast trouwens tussen foto 1 en 2.

  Groeten, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En toch zijn ze op dezelfde dag gemaakt. Beetje zon en kleur erbij doet altijd wonderen.

   Verwijderen
 4. Hoi Boudewijn!

  Leuk stukje om te lezen en prachtige vis! Is dit het ijselmeer? Hoef geen stekken te weten hoor het is groot genoeg maar zou daar altijd nog een keer willen zitten!

  Gr maarten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Maarten, laat ik het erop houden dat het heel goed zo zou kunnen zijn ;) Maar wat let je om het er te proberen? Ook voor het IJsselmeer, Markermeer, Gooimeer en alle wateren geldt dat ze er moeten zitten wil je ze kunnen vangen :)

   Verwijderen
 5. Mooie sessie Boudewijn!

  Zit zelf niet op facebook, maar lees hier van het ongeluk. Hoop voor je dat het snel weer beter gaat. Sterkte!

  Groet,

  Koen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb een ongeluk gehad inderdaad en wat kneuzingen en andere schade opgelopen, maar hoop binnenkort weer op de been te zijn. Ben alleen nog niet zo mobiel momenteel. Dank!

   Verwijderen
 6. Moet heel gaaf zijn omop zulk groot water vissen te vangen. Ben benieuwd naar het verloop.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is het ook Tom. De grootte houdt veel mensen tegen, maar als je je voorwerk voor elkaar hebt en je wordt niet onzeker na een paar keer niets vangen is het heerlijk vissen op dergelijke wateren, al is het wel wat moeilijker geworden.

   Verwijderen
 7. Karpers zwemmen niet de fuiken in? Heb altijd gevoel als er fuiken staan dat vissen onzinnig is. Maareh, wat een loeder!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Naar wat ik weet zwemmen er zo af en toe wel karpers in fuiken, maar valt het op zich mee en weten ze deze toch redelijk goed te omzeilen. Ik geloof wel dat ze invloed kunnen hebben op de trekroutes van de karpers, maar daar kan je als visser dan ook juist weer gebruik van maken. Al mag je ook weer niet te dicht in de buurt van de netten vissen geloof ik. Is denk ik ook meer een mindgame als je fuiken ziet staan uiteindelijk. Staand wand is een ander geval, die wil je écht niet!

   Verwijderen
 8. Cool!Markermeer? Ijsselmeer? Gooimeer? Het is al jaren een voornemen van mij om op zulk water te vissen maar ik doe het alleen niet. Te groot denk ik ha ha

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Respect, Boudewijn, vissen vangen op dit soort wateren. Zo'n dertig jaar geleden ook gevist op IJsselmeer en op het Veluwemeer. Je denkt eerst: waar begin ik aan. Geen voerboot, alleen een wankel "rubber" bootje met roeispanen, geen dieptemeter, wel een touw met een lood aan het eind om dieptes te meten (knopen in het touw). En overal metersdikke rietkragen. Waar wij wilden vissen althans.
  Spannend was dat. Nu zijn er gelukkig wat hulpmiddelen, maar je moet ze nog steeds weten te vangen, en dat doe jij! Respect!!!

  Beterschap (heb geen FB) ermee, ik ga gauw je vervolgverhalen lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt inderdaad Frenk. Zoveel mogelijkheden en je weet niet waar en hoe, maar door het gewoon te doen kom je dingen te weten. En rondlopen en varen inderdaad.
   Gaat intussen weer wat beter gelukkig. Ongeluk gehad, veelal kneuzingen, maar had erger kunnen zijn.

   Verwijderen