17 december 2015

Project BallBreakLake 2 - Goed bezig!

Het succes van de eerste sessie werd niet doorgetrokken en twee blanks op rij volgden. Niks mis mee natuurlijk en ik genoot hard. Met jagende baarzen, langsvliegende ijsvogeltjes, biddende valkjes en het weidse uitzicht viel er genoeg te zien. Eerlijk gezegd ging ik beide keren een beetje tegen beter weten in omdat de omstandigheden in mijn ogen verre van goed waren, maar thuis vang je sowieso niets. Daarnaast pik je elke keer dat je op een stek zit natuurlijk weer wat kennis op. Ik wilde bijvoorbeeld weten of de weersomstandigheden wel écht zoveel invloed zouden hebben als ik vermoedde en daar kom je alleen achter door gewoon te gaan.


En dus ging ik en ving ik niets. Het is natuurlijk makkelijk om te stellen dat het door de verkeerde windrichting of de stijgende luchtdruk of iets dergelijks kwam. En op dit soort wateren wil bijvoorbeeld een beetje voer vooraf ook wel helpen, al is dit niet per sé nodig om iets te kunnen vangen. En toch, als er geen vis zit valt er ook weinig te vangen natuurlijk.

De vierde sessie plan ik tijdens in mijn ogen goede omstandigheden. De wind staat voor de derde dag op mijn stek en de luchtdruk is dalende. Ik heb zelfs een dag ervoor wat gevoerd.

Vandaag vijf uur vissen, iets wat ik nauwelijks doe. Evenals de vorige keer plaats ik de rig van mijn rechter hengel onder aan de richel, de middelste een meter of twintig meer naar links er juist bovenop en die van de linker hengel komt twee meter uit de kant voor de rietkraag te liggen waar het een dikke halve meter diep is. Van mijn stoel op de kant is het max vijftien meter waden naar de hengels.

Tot drie maal toe springt er een klein schubje  tussen de richelhengels in, maar dik twee uur later is er nog geen hengel afgelopen, dus besluit ik deze opnieuw in te gooien. Dat lijkt een goede keuze geweest te zijn, want ruim een half uur later loopt de middelste hengel af. Vrijwel meteen breekt de vis door het wateroppervlak. Een klein schubje. Als ik de vis boven mijn net trek, loopt de kanthengel af. Shit, zal je altijd zien. Wel lekker! Snel waad ik met gevuld schepnet en hengel naar de hengel en molen die lijn blijft afgeven. Het schepnet klem ik tussen mijn benen, de hengel gooi ik op de kant en de strijd kan beginnen. Deze geeft duidelijk meer tegenstand en scheert naar rechts boven de richelplek. Daar zie ik voor het eerst de flank van de vis. Een spiegel! Een paar uitvallen volgen, maar uiteindelijk weet ik ook deze in het net te loodsen.

De spiegel is beduidend groter en mag op de foto. Een bevestiging voor de gekozen omstandigheden? En voor het opnieuw inwerpen? Je weet nooit, maar gevoel is heel bepalend in mijn visserij. Kort voor opruimen klinken er een paar piepen uit mijn middelste beetmelder. De hengeltop gaat rustig heen en weer. Kan een brasem zijn, maar te vaak heb ervaren dat het een rustig door azende vis is of eentje die met zijn kop ligt te schudden zonder weg te zwemmen. Het blijkt het laatste en een wat viezige schub probeert even later uit mijn net te ontsnappen. De vis heeft een vale, afgeleefde gloed over zich, alsof hij het niet heel lang meer gaat maken. Desondanks deden zijn krachtsinspanningen anders vermoeden... In ieder geval ben ik goed bezig! Until next time!

16 opmerkingen:

 1. Met welk aas vis je daar Boudewijn? Ook partikels?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tim, ik viste er met Crushies, boilies en twee keer een hengelt met pinda's, maar je kunt ze op alles vangen hoor, ook met de vlieg, mais, brood enz.

   Verwijderen
 2. Ik begrijp dat dit niet nu is maar van een tijdje geleden? Evengoed weer een mooi resultaat Boud
  Groeten,
  Steven

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt Steven, is wat verder terug dan 'real time'. Dit ivm de stekkenzoekers enzo, helaas nodig.

   Verwijderen
 3. Meer lederkarper dan spiegel zou ik zeggen. Maar lekker dat je weer ging vangen op deze enorme plas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, is eigenlijk ook mer lederkarper, maar voor mezelf houd ik aan dat een leder echt helemaal schubloos moet zijn. Niet dat het veel uitmaakt natuurlijk, vis is vis! ;)

   Verwijderen
 4. Een goed resultaat weer op het grote water. Top... Op naar deel 3

  Groeten, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is niet altijd vanzelfsprekend om er te vangen, maar als het lukt zo'n kick!

   Verwijderen
 5. Heey Boudewijn, weersomstandigheden is denk ik een verhaal waar je het aan 100 vissers vraagt, 1000 theorieën voor zijn. Ik zelf probeer hierin ook nog steeds een duidelijk antwoord te vinden en hou dan in mn logboek ook duidelijk bij wat de omstandigheden zijn. Erg mooie vis die je gevangen hebt, en ik kijk uit naar verdere bevindingen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb wel enige houvast door ervaringen. Vroeger jarenlang logboeken bij gehouden en gedetailleerde verslagen geschreven. Daar pak je toch wat uit, al scheelt het ook wel per water naar mijn idee. Het gaat om de dingen vinden die jou als visser vertrouwen geven. Blijft leuk dat filosoferen niet?

   Verwijderen
 6. Ik herken mezelf wel in al die vragen vooraf. Leuk om dat een keer van jou te lezen. Ondanks de vale kleur, wel een prachtspiegel. Zou die lichte kleur met de waterkwaliteit te maken hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Denk meer met genen en waterkleur, maar ik ben geen expert. Gedachten gaan altijd altijd heen en weer en op grootwater dwalen die bij mij wat makkelijker af dan kleiner, overzichtelijk water. Daarom verveelt vissen het ook nooit denk ik.

   Verwijderen
 7. Of het opnieuw ingooien gevolg had dat er een beet volgde is inderdaad gissen, maar zeker is: die hengel leverde vis op.

  Top!

  Frenk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is vaker voorgekomen dat ze vrij gegroepeerd azen kennelijk. Misschien heeft het ook met de richel te maken en dat het niet een zandvlakte is?

   Verwijderen