30 juli 2012

Ontluistering troef

We gaan het net effe iets anders doen, was onze gedachte. We doen het wel goed, maar met risico, alles of niets. Na uitgebreid overleg hebben Peter en ik gekozen voor een ondiepe baai met op driehonderd meter afstand de vaargeul waar vrachtschepen hun ladingen vervoeren. 24 kg mais, verdeeld over twee voerdagen en vijf kilo boilies verdeeld over twee dagen, moeten de aandacht van karper trekken. Maandag 12 kg mais, woensdag 12 kg mais en 3 kg bollen en donderdag alleen 2 kg bollen, alles verspreid over zo'n 200 m2. Mais moet witvis lokken en die moeten...je kent het wel...


Regenbui beschut afwachten
Het regent als we op de stek aankomen. Komt eigenlijk wel goed uit want een groepje jongeren dat op onze beoogde stek zat vlucht voor het neerdalende water. De ondiepte is bijna overal begroeid met fontijnkruid, maar we hebben wat open plekken kunnen ontdekken, waar we nu ook onze rigs droppen.

Tien minuten later heb ik een korte run. Een brasem. Die zijn in ieder geval op de mais afgekomen! Een half uur later vangt Peter zijn eerste. Daarna blijft het stil. Is dat nou goed of juist niet? De weersomslag is duidelijk merkbaar. De windrichting verandert, de regen, het soort bewolking. Gaat het positief uitpakken zoals we verwachten ?

Wat ga je doen als je niets vangt? Juist, meer eten!
De hele nacht leveren we gevecht met knutten en muggen. Bij mij tracht een muis onder mijn grondzeil mijn irritatiegrens ook wat verder te verleggen. Peter heeft het aan de stok met een kikker die hardnekkig probeert door zijn tentzeil heen te springen.

Als ik zie dat het 04.00 uur is en nog altijd niet langer dan een half uur heb geslapen besluit ik buiten de zonsopkomst af te wachten. Dat probeer ik sowieso altijd wel, want het is tevens het uitgelezen moment om naar visactiviteit te speuren.
Er springt amper een witje en karper blinkt al helemaal uit in afwezigheid. En dat na de hoeveelheid gevoerde mais. Ligt het aan de mais? Aan de hoeveelheid? Is het de weersomslag? Heeft die juist een negatief effect? Toch verkeerd gegokt?

Geimproviseerd stekonderzoek met de GoPro
De dag vordert langzaam. Buien en zonneschijn wisselen elkaar af. Sloeplullen varen vlak langs onze lijnen en jetskies komen met minstens honderd 't uur voorbij. Viel er maar eens zo'n hufter vanaf... In de loop van de dag sijpelen berichten van vismaten binnen die op andere wateren vissen: Er wordt redelijk gevangen.
En hier nauwelijks activiteit...

Vanuit de boot doen we onderzoek. De GoPro gaat te water aan een stok en we doen een soort van stekonderzoek. je moet toch iets doen om de dag door te komen, want vis zien we niet zwemmen. De SD kaart lezen we uit op de laptop.
Het aas lijkt onaangeroerd...

Ondanks dat we geen karper vangen is Peter's leven goed
We gaan de tweede nacht in. Het gevleugelde gespuis is een stuk minder actief, wat slapen aangenamer maakt. Ik moet er die nacht één keer uit voor een brasem, verder blijft het wederom stil. Het is duidelijk. Verkeerd gegokt en tevens een les om geen stek meer te kiezen die beperkte mogelijkheden biedt. Wat een deceptie. Ook dat is vissen...

8 opmerkingen:

 1. Niet altijd gaat het zoals je hoopt !
  Meestal zit je goed, maar soms niet.
  Volgende x zit je geramd 100% !!!

  Groet SK

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja, dat is balen, maar je zegt het zelf al ook dat is vissen. Volgende keer beter!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Misschien zijn ze bang voor de mais?

  Grtz, Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk dat jullie aanpak niet eens zo slecht bedacht was hoor. Er had alleen vis op jullie stek moeten zitten denk ik. En die watersporters weet ik alles van. Wat een aso's zitten daartussen zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. niet te doorgronden die kerps ...heb je mijn blogs ook gelezen? www.carpfishingnetworks.com

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ Sander, Daarom noemde ik het ook een gok en een alles of niets poging. Het werd dus niets...
  @ Tim, Zo is het wel!
  @ Jeffrey, Bang voor mais kan me niet direct voorstellen omdat de vissen op dit watersysteem in verhouding met andere wateren nauwelijks bevist werden en worden. Eerder ook geen schrikreacties kunnen waarnemen.
  @ Sjoerd, tja, laten we over die figuren maar ophouden. Gelukkig kan het ook anders, dat heb ik vandaag weer 2x mogen ervaren!
  @ Martijn, ik lees je blogs ook regelmatig hoor ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik weet er alles van Boudewijn,soms komen al je investeringen tijd en moeite er niet uit.
  Maar gewoon weer doorgaan hoor!
  Het succes komt wel weer een andere keer.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha ha zie hem liggen die Peter! Jammer mannen, het kan niet altijd raak zijn.

  BeantwoordenVerwijderen