5 juli 2012

Job done

Mooie toeter
Het 'instant' succes van de vorige sessie spoorde me aan om even gas te geven. De vis zit in de buurt en voor hoe lang is afwachten. Het is nu twee dagen later als ik terug ben. Elke dag is er een dikke kilo Monstercrabbollen ingegaan en dat ze gegeten worden werd mij duidelijk tijdens de voerbeurten. Bij aankomst dobberden de meerkoeten maar wat rond of doken wat groen op. Zodra de eerste bollen te water gingen spurtten ze richting voerplek en begonnen te duiken.

Bij aankomst op de stek dobberen de koeten in de kant; een goed teken dus. Als eerste schiet ik zo'n vijftien bollen op de plekken waar mijn rigs zullen komen te liggen. Dit zet eventueel aanwezige vissen vast aan het zoeken. De meerkoeten volgen het vaste ritueel. Misschien dat zij de aanwezige karpers zelfs aanzetten tot azen?
Gehaast prik ik de steunen in de grond en zet het schepnet in elkaar voor ik inwerp. De boel moet klaarstaan, want alles wijst erop dat een aanbeet snel kan volgen.

Binnen twee minuten na inwerpen
Rolf komt scheef aanstrompelen. Niets kan deze man kennelijk beletten toch met vissen bezig te zijn. Hij komt op een goed moment, want de linker hengel loopt af, binnen twee minuten na inwerpen! Een vijftal minuten later ligt de vis op de onthaakmat.

Ik werp opnieuw in. Rolf laat zich behoedzaam in mijn stoel zakken. Misschien twee minuten, dan vergrijpt er zich weer een vis aan mijn haakaas. Voelt niet groot aan tijdens de dril. Pas voor de kant worden we ons bewust van de afmetingen. 'Begin twintig, zeker', laat ik weten als ik de vis boven het net trek. 'Misschien wel iets meer', als ik het net met inhoud naar de mat draag.

'Begin twintig, zeker.' Of toch iets meer?
Rolf pijnigt zichzelf voor de tweede keer binnen een half uur als hij foto's maakt en wat filmt. Ik kies eens voor de heden-ten-dage-populaire 'schijthouding'. Het bevalt me niets, het past gewoon niet bij mij. Misschien dat ik mijn mening herzie als ik ook vijfentwintigkilovissen moet torsen?

Een half uurtje later zit ik alleen op de stek. Zou er nog meer komen?
Deze twee vissen lagen duidelijk te wachten. Hoopvol kijk ik over het water. De uitgestrektheid verveelt nooit. In afwachting van een volgende aanbeet spoel ik de uitgescheten boilierestanten uit de weegzak en onthaakmat en maak wat shots voor de film.

Twee uur later besluit ik in te pakken. De buit is binnen en er komt regen aan. Nog een kilootje Monstercrabjes erin en op naar andere dingen in het leven.

15 opmerkingen:

 1. Wat een bizar kwartiertje was dat! Goed voor de gemiddeldes :) En wat een heerlijk brute vis, zelden een vis gezien met zo'n grote toeter. Hij gaat lekker Bertje!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het mag kennelijk geen big zijn, dus bij deze; Mooi gebouwde en puntgave schub. Hoog gebouwd en prachtig schubbekleed! ;))Good angling Boudy!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Rolf, was tof dat je er bij was, en dat je ondanks een onwillig lichaam toch voor wat mooie platen wilde lijden. Wordt gewaardeerd hoor!

  Andres, Ook biggetjes mogen hoor ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lekker bezig en gave foto die eerste.

  Grtz,
  Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie vissen weer! De meeste mensen zitten in die houding in verbant met het gewicht zodat je rustiger foto's kan nemen maar dat wist je vast al.
  Net voor de vierde keer de film over de varkensbaai gekeken. Zo gaaf!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Job done inderdaad! Dat is nog eens effectief vissen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @ Tim, wist ik inderdaad, maar dank voor het delen. Ieder moet doen wat hij/zij mooi vindt, maar persoonlijk houd ik er niet zo van, helemaal als de vis erg ver naar voren wordt gedrukt.

  @ Stephan, het was nog effectiever geweest als ik na de twee was gestopt! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie schubs! Ga je vaker op het gedrag van meerkoeten af?

  Groeten,

  Tom

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lekker bezig de laatste tijd! Die vis op de laatste foto wordt steeds mooier als je langer kijkt.

  Gr. Sjoerd

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtige vissen weer zeg.
  Ben erg benieuwd wat de volgende serie vissen zijn, groot of nog groter.
  Lekker bezig man !

  Trouwens die Rolf is wel een taaie zeg !

  Groet Sander

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @ Tom, Het blijft altijd lastig inschatten met meerkoeten omdat ze niet allemaal hetzelfde reageren op bijv. aanwezige karpers. De een schrikt en die zie je dan ook angstig opduiken en wegzwemmen terwijl hij dan nog schuin naar achteren kijkt, de andere keer denk je een meerkoet gehaakt te hebben omdat die net dook en dan blijkt het toch een karper te zijn.
  In dit geval weten de koeten al wat er te water gaat en duiken ze meteen bij het voeren. Als ze bij aankomst nog steeds boilies opduiken kan je er wel vanuit gaan dat er geen karpers zijn langsgeweest. Dan reageren ze ook niet zo fanatiek op de nieuwe bollen die te water gaan.

  @ Sjoerd, inderdaad, dat was me ook opgevallen!

  @ Sander, Thnx man, we gaan het zien. Klein, groot, groter, grootst, zoalng he tmaar vinnen heeft en karper is.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooie vissen,Boudewijn ;-)

  Het mag kennelijk geen big zijn....

  Eeehhhh,dit zijn biggen..voor mij dan..hahahah

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dag Boudewijn,

  Ga je ook op het gedrag van brandganzen en eenden af?

  Zo ja, kun je wat voorbeelden geven?

  Nee, waarom dan niet? Dit zijn toch ook watervogels?

  Met vriendelijke groet,

  Erik den Blaaser

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste erik,
   Hoezo brandganzen? Ondervind je specifiek van die beesten last?
   Door het voer van vissers geconditioneerde watervogels kunnen je in veel gevallen helpen of wat vertellen, maar op dieper water zullen het alleen duikeendjes en meerkoeten zijn als je op de bodem vist, simpelweg omdat andere watervogels niet bij je aas kunnen komen. Van al het andere watergevogelte heb ik alleen last als ik met drijvens aas vis en ook dat kan je ze niet kwalijk nemen. Wij mensen zijn er zelf de oorzaak van dat ze op ons en wat we in het water gooien reageren.
   Een stelling die ik aanhoud is dat als de vogels, al dan niet watervogels, stil zijn, is de kans klein dat je wat vangt. Ik kan niet aan het gedrag van een eens zien hoe een karper reageert onderwater. Brandganzen heb ik helemaal niet veel problemen mee, al moet het zijn dat ze m'n stek onderschijten.

   Verwijderen