10 juli 2012

Altijd de grootste!

Weer eens een andere houding
Na vier korte sessietjes zonder vis wordt het wel weer eens tijd dat de Carpsounders gaan gillen. Dit moet gaan gebeuren op de stek die me de afgelopen weken een aantal mooie schubs opleverde.
Ik arriveer op herentijd, 10.45 uur, en zal vissen tot 16.30 uur. Het lukt me net tussen de regenbuien door in te werpen en de shelter op te zetten.

Er verstrijken twee stille, regenachtige uren als eindelijk een run op de linker hengel, die voor de lelies op drie meter ligt, volgt. Een goed moment want het is juist gestopt met regenen. De vis doet zijn best, maar moet na een dikke vijf minuten capituleren.

De zo succesvolle Monstercrabjes Aminol
Een half uur later, dezelfde hengel. De run is verwoestend hard. Bij de eerste, gestage run sleurt de vis het restant van de zestig meter lange voorslag van de spoel. De vis zeilt naar links en boort zich in het lelieveld. Een brede kolk en een grote, wapperende staart slaat in de lucht. Rustig aan, dan moet alles goed gaan. Beetje bij beetje weet ik de vis dichterbij te krijgen en draai ik de 55/00 op de spoel. De omvang van de vis helpt me hierbij. Op twintig meter van mij vandaan besluit de vis in rustig tempo de lelies te verlaten. De lijn springt van stengel naar stengel en afgesneden lelieblad verschijnt aan de oppervlakte. Uiteindelijk heb ik voor het eerst direct contact. Hij zwemt nu recht voor me. Nu is het moment om hem dichterbij te krijgen! Ik verhoog de druk en weet hem door de voorste lelies te trekken. De vis protesteert. Een hele grote flank verschijnt. Sjezussssss! Een beuker van een schub, weer een! Een spurt naar links, weer de lelies in en dit keer blijft hij diep. Vijf meter... tien... vijftien... dan opeens weer naar open water. De lijn blijft achter de lelies hangen terwijl de vis doorzwemt. Shit! Een brede ruit aan de oppervlakte, de vis keert onder druk. Langzaam pomp ik het logge gevaarte terug de lelies in. Ik moet wel, want de lijn komt met geen mogelijkheid los. Opeens zit de boel vast. Wat ik ook probeer, er komt geen beweging in. Uiteindelijk haal ik slechts een bundel leliestengels binnen...

Het net staat te drogen, meestal een teken van succes
Pas een half uur later werp ik opnieuw in. Ik heb het zwaar, kan nog nauwelijks geloven dat ik wéér een grote vis van dit watersysteem aan de lijn heb gehad. En ik heb hem verspeeld! Het zijn altijd de grootste die ontsnappen niet? Maar dit keer heb ik hem gezien en duidelijk ook. De vreugde van de eerste vis is nergens meer te bekennen.

Een uurtje later, vlak voor vertrek, gilt de Carpsounder van de rechter hengel het uit. Een schub van ongeveer 14 pond is het doekje voor het bloeden.

15 opmerkingen:

 1. Leuk geschreven weer. Jammer van die vis, maar wel twee vissen gevangen. Die op de foto is ook wel 20 pond denk ik?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja, vreugde en verdriet, liggen bij vissen vaak in het verschiet. Zo he, wordt er helemaal poëtisch van. Uiteindelijk denk ik dat je redelijk onrustig bent over de gemiste schub en snel weer terug wilt. succes met de quest.

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja, het gevoel dat je leegloopt, dat je je armen bijna niet meer kan optillen van frustratie, ongeloof en ellende... Zo herkenbaar. Ook ik heb grote vissen verknald. De grootste vis die ook heb gezien zelfs. Na een dril van 40 minuten, schepklaar voor mijn voeten. Te lam geslagen om te janken, wat een ellende.... Maar, potjandosie! Je krijgt in ieder geval runs ouwe! Op dat water wordt al meer dan een week niks gevangen en jij forceert drie runs in krap 6 uur tijd. Schrale troost, ik weet het, maar die losschieter gaat goed worden gemaakt! In het kwadraat wat ik je brom!

  O ja, en die houding, de kleermakerszit, die vind ik mooi. Ik heb 'm nu ook een paar keer gedaan en mijn rug werd er blij van. Ik hou 'm er in ieder geval in!

  Met brommende groet, Rolf

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ Tom, leuk dat je regelmatig reageert, waardeer ik. Wat betreft het gewicht zou je wel eens heel goed in de buurt kunnen zitten ;)

  @ Fer, Daar zit je helemaal goed! Zou vandaag meteen willen teruggaan, of sterker, gisteravond al! Maar er zijn ook andere dingen he...

  @ Rolf, Je hebt natuurlijk helemaal gelijk, maar je kent het gevoel, dus je begrijpt dat het even lastig was het positieve eruit te halen. Als je voorspelling uit gaat komen mag ik wel in training gaan! Laat maar komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Boudewijn,
  Ik heb een vraagje. Welke voorslag gebruik je en is 60 meter niet erg lang?
  Kut van die vis man!

  Groeten,

  Sjoerd

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Balen zeg! Ik zou willen dat ik 3 aanbeten op een dag kreeg.

  Vincent95

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Komt bekend voor. Had mijn target aan de lijn en die schoot los. De hele nacht slecht geslapen en was niet te genieten. Gelukkig heb ik hem een paar weken later alsnog gevangen.

  Grtz.
  Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @ Sjoerd, Ik gebruik MaXximum 55/00 van Piet Vogel. Niet duur en zeer slijtvast. Ik gebruik de klosjes waar 80 meter op zit en spoel die helemaal op. Als ik vis is dit in feite mijn hoofdlijn omdat ik niet heel ver uit de kant vis. 60 meter dus omdat ik ongeveer de eerste 20 meter al heb moeten afknippen door beschadigingen. Ik heb het nodig ivm de steile taluds en vele stenen die zwaar begroeid zijn met mosseltjes, niet zozeer vanwege de lelies.

  @Vincent95, Leuk dat je reageert. 3 aanbeten kan zomaar eens gebeuren hoor, gewoon doorzetten en vissen, komt het vanzelf!

  @ Jeffrey, Als dat mij ook overkomt zal ik errug blij zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Meeslepend geschreven weer! Alles wat vissen behelst in 1 sessie.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ondanks de gevangen vissen toch klote. Je wilt toch het liefst een grote. Sterkte met je rouwproces en denk er vooral niet te lang over na.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Vervelend dat je een buffel heb verspeelt !
  Ik weet zeker dat ie nog een keertje je balletje pakt binnen kort !!!

  Groet Sander

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Boudewijn,
  goed verhaal man! Nouja,verhaal...eerder 'ervaring'.

  Het zijn idd. de grootste vissen,vaak..

  Kijk,jij vangt nog op regelmatige basis grote vissen. Ik niet en als je dan een recordvis verspeelt door eigen fout(lood verschoven op zeer soepel,nylon lijntje) dan...dan...dan........

  Je weet het zelf wel; Komt wel goed,denk? ;-)

  Groet,
  Dale

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Vreselijk jammer zo een dikke vis te verspelen..
  Ik neem aan losgeschoten..was het geen optie om het water in te gaan toen hij nog vast zat aan de lelies?

  Groet Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Hans,
  Losgeschoten inderdaad
  Voor mij geen optie ivm de gezondheidsrisoco's die daar voor mij bij komen kijken. Op die plek is het bijna drie meter diep, dus met waadpak kon ook niet. Helaas...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mooie schub! Natuurlijk jammer van die andere, maar dat komt zo nu en dan voorbij, het houdt ons scherp!
  Mooi verhaal!

  BeantwoordenVerwijderen