25 mei 2012

Het Beest

Een paar dagen geleden zag ik een schub loom tegen de kant in wat plantenwortels happen. Naarmate ik dichterbij kwam werd ik me meer bewust van de omvang van de vis. Hij imponeerde niet zozeer door zijn lengte, maar vooral door zijn hoge bouw. Ik noemde de vis voor mezelf Het Beest.

Vandaag begon met een conditie/looptest in het revalidatiecentrum. Deze heb ik elke drie maanden om te kijken of ik nog vooruitgang boek. Ik kwam dan ook redelijk vermoeid thuis, maar moest gewoon even een paar uurtjes naar buiten. Maar waarheen? Zou Het Beest nog in hetzelfde gebied rondzwemmen? Keuze gemaakt.

Een uur later kom ik op de plek aan. Bril gaat op en de observatie gaat beginnen. Al snel zie ik drie schubjes net onder de oppervlakte liggen. Een stukje verderop twee brede ruggen door het wateroppervlak. Ziet er een stuk groter uit. Ik voer wat kleine korstjes bij de schubs in de buurt in de hoop dat ze gaan azen en daarmee weer de interesse  bij andere vissen opwekken.

Het tweetal wordt vergezeld door twee kleine spiegeltjes en nog een grote schub. Ook hier voer ik wat broodkorstjes, zo dat deze door de wind over de vissen worden geblazen. Verwachtingsvol verberg ik me in de rietkraag. De korstjes drijven over de vissen heen en lijken verloren te gaan aan de watervogels. Opeens verschijnt daar een dikke schub. Het Beest! Ik herken hem direct. Die laat deze mogelijkheid niet aan zich voorbij gaan en verorbert de eerste korst. Het is nu of nooit. Met trillende handen zet ik een korst op mijn haak en leg in als Het Beest even wegdraait. Niks soppen van tevoren, daardoor wordt de korst te zwaar en dat kan net teveel lawaai of trillingen geven. Het Beest keert, negeert het eerste korstje dat hij tegenkomt en pakt mijn iets grotere. Een smak, de korst verdwijnt, de lijn beweegt.

Het Beest, de eerste ontmoeting
Het eerste schot is woest, beslaat zeker twintig meter. Het water kleurt groenbruin van de blubber en draadalg. Plukken wier hangen aan de lijn. Ik win terrein. Op tien meter uit de kant vechten we het uit. Hij geholpen door zijn bouw, zijn kracht en het wier aan de lijn, ik door mijn tot in het handvat gekromde hengel en langzaam tikkende slip. Een tijdje later hef ik het net. Ik bal mijn vuist. Yes!Voor me ligt een bulk vissenvlees tussen de mazen. Ik hijg, transpireer me kapot, mijn hoofd bonkt.

Ik bel Rolf in de hoop dat hij foto's kan maken. Helaas. Dan de zelfontspanner maar. Batterij van de afstandsbediening leeg, zal je net zien. Dan maar ouderwets. Ik gebruik een plastic zak om scherp te stellen op de plaats waar ik zo met de vis ga zitten. De camera klikt, mijn rug en armen kraken. Voor dit soort vissen ben ik kennelijk nog niet klaar.
De camera klikt, mijn rug en armen kraken.

Het Beest zwemt rustig weg. Ik pak een flesje water, maar tril zo erg dat de helft van de inhoud naast mijn mond klotst.
Een volschubspiegel van rond de twintig zwemt verleidelijk happend voorbij. Een mini-visje in vergelijking met wat ik net in mijn handen had. Toch wil ik deze hebben.
Broodkorsten worden geweigerd. Boiliekruim ook. Hij zwemt op half water en hapt op watervlooien en allerhande beestjes. Ik heb een doosje met verschillende kleuren en formaten foampjes bij me. Ik pik er een kleine, zwarte uit en knijp een loodhageltje op dertig centimeter van de haak. Ik schat de zwemroute in en leg in. Ik kan het foampje nog net onderscheiden.

Eerst zwemt hij er vlak langs, maar als hij zijn kop keert lijkt hij het foampje op te merken. Dat moet vast lekker zijn! Steeds dichter komt ie. Nee, ja, godsamme, hij pakt 'm! Een haal van mijn hengel. Een run. Scheren naar links, net achter een tak langs. Dan toch nog vast in een andere tak. Een puntje van de tak beweegt als ik aan de lijn trek. Muurvast. Ik zet de molenbeugel open en wacht. Niets. Ook andere trucs halen niets uit. Uiteindelijk trek ik de lijn kapot. Het is mooi geweest vandaag. De warmte en inspannng van de dag eisen hun tol. Ik ben nog niet klaar om full power te gaan, maar ik heb hem, Het Beest.

32 opmerkingen:

  1. Wat een brute vis is dat!Top Boudewijn.

    Na al je inspanningen in het revalidatiecentrum kan ik me voorstellen
    dat je op dat moment zit te trillen met je flesje water.
    Als je niet ver hoeft in te gooien dan is de tip van de korst 1 om te onthouden.

    Groet Hans

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een beest! Heel gaaf verslag weer Boudewijn! Dank voor weer wat leesplezier.

    Groet,
    Sjoerd

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Robert Lamboo25 mei, 2012 20:58

    Boudewijn, wat een vis..wat een..tja..Beest! Ook geen andere woorden voor te verzinnen behalve bijvoegelijke naamwoorden in de trand van prachtig, heerlijk, ongelofelijk, woest... Gefeliciteerd!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Boudewijn,
    Allereerst gefeliciteerd met Het Beest. Wat een vis man. Je zou bijna je poging met het foampje vergeten. Mooi bedacht.

    Groeten,

    Johan

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bruut! Gefeliciteerd!
    Ook complimenten voor de blog, de verslagen en filmpjes zijn top!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wie is nou het beest? Jij bent een beest man... Een visbeest! Felies!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Van zo'n vis zouden mijn armen ook kraken hoor Boudewijn. Wat een beest zeg.

    Gr.

    Tom

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @ Frank, dank voor je reactie en complimenten.
    @ Rolf, Thnx man

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Boudewijn wat doe je nu!!! Wat een monster! Je rug en armen kraken, maar dat gaat wel weer over. Geestelijk heb je een veel groter 'probleem'. Wanneer ga je weer normaal denken is de vraag, hahaha. Je hoofd moet de hele dag nu wel vol zitten met het beest! Gefeliciteerd man!

    Overigens ook heel mooi geschreven...

    Gr. Koen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Lekkere vis hoor!
    Niemand durft/wil t te vragen.
    Maar iedereen is natuurlijk erg benieuwd...
    Hoe zwaar is die ;-)? Hahaha

    Gefeliciteerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dat kan jij nog helemaal niet tillen man. Leuk verslag!

    Groeten,

    Kevin

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Boudewijn, echt super man die schub.
    Het is je dan ook zeker gegund ouwe !!!
    WAT EEN BAK MANNNNN.

    Groetjes Sander Kunst

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Geef je groot gelijk dat je een moment van verleiding niet kon weerstaan. Prachtig dier!, of beest, t'is maar wat je er van maken wil. Vette bak!!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoi Boudewijn,
    wat een vis man. Ik kan aan je kop zien dat je het zwaar hebt/hebt gehad... Zonde van de verloren vis.

    Gefeliciteerd met de buffel!!!

    Groet,
    Dale

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wow wat een supervis! Je zal wel een paar dagen moeten bijkomen. Ik had nog wel een vraagje. Had je dat foampje nog gesoakt? Eigenlijk heb je een soort zig rig gemaakt toch?

    Groeten, Bas

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Kevin Diederen26 mei, 2012 09:29

    Brute bak Boudewijn. Dat is pas een massieve vis zeg. En wie had dat 1,5 jaar geleden gedacht? Schitterend man!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad Kevin, en opeens sta je daar dan! Lekker man!

      Verwijderen
  17. @ Koen, daar kan je best wel eens gelijk in hebben en ik kan je nu al vertellen dat Het Beest niet de enige vis is die ik in mijn kop heb...

    @ Nick, een van de leuke dingen in het leven is ook dat je niet alles weet ;)

    @ Bas, ik heb eigenlijk een kleine zig rig gemaakt inderdaad, of een hoge pop up, hoe je het ook wilt noemen. Het foampje was puur en werd op zicht gepakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Weer flikt ie het hem hoor! Gefeliciteerd Boudewijn. Ik reageer misschien niet vaak, maar ik lees je blog wel. Hopelijk blijf je nog lang doorgaan, want je geeft ons veel lees en kijk plezier.

    Groeten,

    Stefan B.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Oei! Je maakt me erg nieuwsgierig Boudewijn!

    Gr. Koen.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Helemaal goed bezig met dat oppervlaktevissen!Het is zeker niet voor iedereen weggelegd om zulke succesen te boeken met deze vorm van karperen dus feli met HET beest,ben ook wel benieuwd wat je nog meer voor biggen op de kant gaat brengen :O

    Groet Dennis

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Boudewijn,

    Ik werd door een vismaat op je blog gewezen en volg je sinds afgelopen najaar en het is steeds weer genieten geblazen.Via jou ook enkele andere leuke blogs op het spoor gekomen. Ik ben niet echt iemand die reageert, maar vond het nu wel eens tijd om te laten weten dat ook mensen die geen reactie plaatsen genieten van je verhalen, foto's en filmpjes. Ga zo door en ik kijk uit naar je komende verslagen en filmpjes.

    Groeten,
    Jens

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Hoi Jens,
    Dank voor je reactie en leuk dat je reageert, is toch leuk voor ons bloggers ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ik hoop dat je conditie net zoveel vooruitgang heeft geboekt als je vangsten van dit jaar en in het bijzonder "De vangst van het beest!"
    Nu je de spiegel hebt gemist heb je i.i.g. een goede reden om terug te keren naar dit gebied.

    Gr. Ol@f

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Zo is het wel Ol@f! Snel weer kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Wat een bak zeg! Mooi verhaal. Ik ga binnenkort je blog eens doornemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Mooie vangst Boudewijn.

    gr. Raymon

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Wat een geweldig verhaal weer en dito vis. Apart om te lezen dat je eigenlijk niet al te grote vissen mag vangen.

    Groetjes,

    Frank

    PS: Niet klaar om 'full power' te gaan? Jij bent gek! Jij plukt alle bloemen waar je bij kunt! Thumbs up!

    BeantwoordenVerwijderen