12 mei 2012

Als mannen kinderen worden part 2 of 2

Sommige vissen hebben de winter nog niet helemaal van
zich afgeschud.
'Ergens in de middag begint de wind iets aan te trekken en komt er een rustige kabbel op het water te staan. Ik krijg een beetje hoop. Meer en meer karpers lijken de bovenste waterlagen te verlaten en na een tijdje zie ik de eerste karper voorzichtig azen op mijn voerplekje van mini-pellets.' Zo eindigde het eerste deel van dit sessieverslag.

We gaan verder.

Het is weliswaar geen grote vis, maar zijn gedrag in combinatie met de iets aantrekkende wind na een nagenoeg windstille dag biedt goede hoop dat er meer gaan volgen. Ik besluit wat extra voerplekjes aan te leggen op enkele mij bekende trekroutes, kuiltjes en zandplaatjes. Als je veel met de pen vist kom je veel over een water te weten. Ik voer de mini-pellets met wat boiliekruim.

Ik nader het volgende voerplekje. Het is ondertussen ruim een uur later. De omstandigheden werken in mijn voordeel. Een kabbel op het water maakt mij iets minder goed zichtbaar voor de vissen en het nu af en toe openbrekende wolkendek geeft mij beter zicht in het water. Ik loop het laatste stuk op mijn hurken en stop op drie meter van het water. Een grote, dikke spiegel komt onder de takken rechts van mij vandaan zwemmen en strijkt neer op mijn voerplek. Twee schubs, toch hoge twintigers, azen rustig door, maar zijn duidelijk kleiner dan de spiegel. Als de wind eventjes luwt kan ik de vissen beter bekijken. Ik herken de spiegel van een paar dagen geleden dankzij zijn markante schubbenpatroon. Hoog in de dertig.

Telkens dezelfde route van onder de overhangende takken vandaan
Ze verlaten de voerplek. Het geeft mij mooi de gelegenheid om in te leggen. Ik haal het stukje kurk van mijn lijn dat als beetindicator diende en knijp een klein knijploodje op dertig centimeter van de haak. Ik prik een stukje boilie op de haak en leg in. Net op tijd want de vissen komen nog geen minuut later weer onder de takken vandaan.

Vooral de hoogte van de spiegel valt me nu op. Vooral breed op zijn rug en dan ook nog een dikke, lange buik. Een van de schubs nadert mijn haakaas, maar pakt het brokje boilie dat er naast ligt. De spiegel neemt twee happen en zwemt rustig weg. De schubs volgen. Ze vertrouwen de situatie in ieder geval, dat is duidelijk.
Ze zwemmen zonder naar het voer te kijken langs
Zo'n tien minuten later zijn ze terug, de spiegel voorop. Deze zwemt recht op mijn stukje boilie af en zuigt hem op. Een zwiep van mijn hengel. Zo simpel kan het dus gaan. Een beuk op de hengel als statement. De vis komt op gang en gaat... en gaat... en ik laat hem gaan. Er is niets dat voor problemen kan zorgen hier. Ik lach, ben blij als een kind en betrap mezelf erop dat ik hardop 'yes, yes, yes' zeg. Uiteindelijk draait de vis op zo'n veertig meter afstand aan de oppervlakte en zet een volgende versnelling in. Beetje bij beetje win ik lijn als de vis evenwijdig aan de kant scheert. Tien meter voor me kantelt de vis. Heel groot! Weer een versnelling en weer gaat ie... en gaat ie...
De lijn schokt. Die lijkt ergens achter te blijven hangen. O kut... Dan valt de druk weg. Kindje lacht, kindje huilt.

Terwijl ik vlak bij mijn volgende voerplekje in het gras zit en wat eet, zwemmen er vijf karpers voorbij. Ze tonen geen interesse in mijn voer. Had ik eindelijk een vis gehaakt... Krijg ik nog een kans?
Het begint zachtjes te regenen. Ik heb medelijden met mezelf en ga een stukje wandelen. Al die moeite en dan verspeel ik hem! Even de andere voerplekjes bekijken.
Karpers zie ik nog genoeg, maar ze lijken hun neus voor het voer op te halen. Ik stop ermee voor vandaag.
Links zwemt de schub, onder in beeld een deel van de stukjes boilie

18.45 uur. Vol revangegevoelens zit ik rusteloos op de bank. Er is maar een remedie.
Na een flink stuk fietsen kom ik bij het water aan en voer op dezelfde plekken als vanmiddag. Een niet eens onaangename miezerregen daalt op me neer. Er zijn bijna geen vissen meer in de bovenste waterlaag te vinden. Ik geef mezelf maximaal twee uurtjes de tijd.

Het begint te schemeren en de toegenomen bewolking en regen maken het nog wat grauwer. Toch kan ik nog net een azende vis op mijn vierde voerplekje onderscheiden. Dit keer monteer ik meteen een broodvlok op de haak en leg in als de vis even van het voerplekje wegzwemt. Een paar minuten later schuift hij weer op het voer. Hij pakt twee brokken boilie en zwemt volgens dezelfde route weer weg. Mijn vlok dwarrelt op. Snel voer twee stukjes geweekt brood die langzaam naar de bodem afzakken.
Dat blijkt de truc. Hij komt van dezelfde kant aanzwemmen als de vorige keren, gaat direct op een losliggend stukje brood af, zuigt het op en pakt vervolgens het mijne.

Een furieuze dril volgt. Zeker tien minuten later trek ik de vis op zijn zij over het netkoord. Mijn zo gewenste autootje, mijn Luke Skywalker poppetje dat ik na lang mekkeren kreeg, mijn eerste tongzoen, dat gevoel. Oprechte blijdschap en opwinding.


15 opmerkingen:

 1. Mooi verhaal vol emotie. Herkenbaar ook. Uiteindelijk heb je een prachtige karper gevangen zeg! Gefeliciteerd!

  Groet,

  Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekker bezig !!!
  En een mooie schub karper zeg !!!

  Mvg Sander Kunst

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie vis! Wat moet dat spannend zijn om die vis over je voerplek te zien zwemmen. Mooi beschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Met een broodvlok! Lees en hoor je nooit meer!
  Grtz Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Robert Lamboo12 mei, 2012 22:48

  Banzai! Lekker! En nu voorlopig niet meer zeuren hoor..anders krijg je voorlopig niets van mamma karpergodin ;) Mooi zo op de vlok. Weer hoog tijd voor hogere temperaturen dacht ik zo, kunnen we weer flink knallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi werk. Mooi 'ouderwets' vissen. Actief vissen: observeren, voeren, aanpassen, bijvoeren en ... beloond worden. Hulde. Heerlijk.
  (en inderdaad mooi beschreven)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @ Koen, en ik had hem nodig na alles wat ik gezien had!

  @ Robert, more to come! Ik heb beelden... niet geschikt voor publicatie, maar ze zijn om te watertanden (en ja, het gaat over karpers)

  @ Steven, Leuk dat je reageert. Het was echt gaaf om te zien en dan die bevrediging van het uiteindelijk toch vangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De revange is wel geslaagd,beste schub!!!

  Grts Dennis

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel gaaf om het allemaal van zo dichtbij mee te maken. Balen van die spiegel, maar toch nog een hele mooie schub. Hoe groot is hij eigelijk? Dat vermelt je niet.

  Groeten,
  Tom

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het verspelen van zo een kapitale karper,dat doet zeer...
  zulke karpers blijven langer hangen dan sommige gevangen exemplaren.
  In de herkansing weet je toch een prachtige schub te vangen!Top.

  Mooie zin trouwens:
  "Als je veel met de pen vist kom je veel over een water te weten."

  Groet Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @ Tom, Het gaat me meer om de manier waarop en waar ik een vis vang, maar als je het graag wilt weten, hij woog 27 pond.

  @ Hans, die verpseelde vis zwemt nog steeds in mijn gedachten Hans, een prachtige vis met een mooi schubbenpratroon.
  Wat die zin betreft, jij zult het vast beamen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ha ha ik wilde prinses Lea. Vraag me niet waarom. Mooie vis en als je een 27 ponder op deze manier kan vangen moet je blij zijn Boudewijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Boudewijn,
  mooi man,een vis vangen op die manier... Ik kan me voorstellen hoe trots je bent.

  Genieten...

  Groet,
  Dale

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik mag het niet zeggen maar ik zeg het toch. Er is voor en na die vis nog zoveel meer gebeurd... Voornamelijk het misslaan van idioot grote vissen (op mijn conto), gelukkig deed Boudewijn dat ook een keer. En toevallig stond ik toen te filmen! Oeps! Vandaag helemaal een bizar filmpje gemaakt maar daar mag Boudewijn zelf iets over vertellen, tenminste.... 'Assie daar zin an het'... Voorlopig sleurt de 'knul' wel dikke vissen, dat doet-ie goed! Chapeau!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hi Boudewijn,

  Mooi avontuur weer, als een roman geschreven. Boeiend!

  Grtx,
  FER

  BeantwoordenVerwijderen