16 mei 2011

The hunt for Lac du Vette mirrors; Difficult times

De boat rod pod op de schoeiing
Devil’s Gate. Twee dagen later dan voorgenomen en ook nog eens pas om 11.00 uur in plaats van 08.00 uur, maar ik ben er wel! Er staat een straffe westenwind, die het water wat vertroebeld heeft. De boat rod pod heb ik bevestigd op de beschoeiing, zo heb ik ook geen last van de deining. Op elke hair zitten drie maïspitjes, die moeten de karpers verleiden. De duivenhandelaar had wel iets speciaals voor me: drie soorten mais. ’t Zal mij benieuwen…


Devil’s Gate kolkt, gorgeld en slokt als golven onophoudelijk op de oude schoeiing beuken. Hierin is in de loop der jaren een gat ontstaan, waardoor sindsdien de vissen de mogelijkheid hebben een natuurgebiedje in te zwemmen. Juist in deze tijd van het jaar interessant, lijkt me. De ingang van het gat wordt geflankeerd door een onderwater liggende, dikke tak en overhangende en in het water groeiende bomen en struiken. Dit, samen met de nabijgelegen scherpe taludranden, maakt de plek tot een uitdaging.

Bij aankomst voer ik verspreid in een halve maanvorm een kilo van de driesoortige maïs. Zo hoop ik de grootste kans te maken om in- en uitzwemmende karpers te onderscheppen, al heb ik het idee dat ze dit voornamelijk ’s nachts en ’s morgens vroeg doen. In het verleden is het water namelijk meer een nachtwater gebleken. Maar goed, misschien is er wat veranderd en het is voor mijn herstel ook beter dat ik het voorlopig nog bij de dagvisserij houd.

De Carpsounders zwijgen, water klotst, kolkt en gorgeld. Het berkje dat naast de boot op de beschoeiing groeit krijgt regelmatig bezoek van een koolmees. Twee brasems vergrepen zich een uur geleden vlak na elkaar aan de maïskorrels van mijn rechter hengel, vijf meter voor de beschoeiing. De enige actie tot nu toe.

Een Sms van een vismaat: Alleen paaiende karper in de grachten. Niets gevangen sinds 5 uur. Kap ermee.
Even later een telefoontje van een andere vismaat: ‘Het is slecht. Een karper van 14 pond, maar dat is het ook. Het water is glashelder. Ik stop ermee voor vandaag’.
Nog een Smsje van weer een andere vismaat: Niets gevangen, zelfs geen brasem. Jij nog wat?
Overal in de buurt zijn de signalen hetzelfde. Het is taai op het moment. Ik blank liever op dit water dan op de wateren waar zij zitten.

‘Piep, piep…piep…piep…’ de swinger zakt. De tweede brasem in tien minuten, nu dus vier in totaal. Ik maal er niet om. Het is actie en het houdt me scherp. En bovendien, het zijn aardige lappen.
Devil's Gate

17 uur. Ik houd het voor gezien. Ik heb nog een terugreis van bijna anderhalf uur met boot en de auto voor de boeg. De plek is me uitermate goed bevallen. De vangsten volgen wel. Devil’s Gate is bevist.

3 opmerkingen:

 1. De wind was inderdaad weer flink aanwezig de afgelopen week..
  dat maakte het voor de korst visserij ook niet al te makkenlijk.

  Jammer van het blanken, maar het ziet er in ieder geval prachtig uit daar!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Boudewijn,
  Waar kan je die pod kopen? Ik ben ook al een tijd op zoek namelijk.
  Van welk materiaal is hij?
  Groet,
  Johan

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Johan,
  Omdat ik onderhand meer vragen over de rod pod heb gehad, zal ik hier morgen een apart stukje aan wijden.
  Groeten,
  Boudewijn

  BeantwoordenVerwijderen