31 december 2013

Visverscheurende meerkoeten en dynamisch semi-statisch doodazen

Vandaag gaan Rolf en ik weer snoeken met doodaas. Het water behuisd, naast rovers van het meest voorkomende formaat, ook een respectabel aantal nóg grotere en vooral dikke snoeken. Je weet wel, van die breedruggige en hangbuikige. Helaas hebben we er tot op heden nog geen uit deze laatste groep weten te vangen, maar daar moet nu verandering in komen! Het relaas...

<Recap>: De afgelopen seizoenen hebben we het water meerdere malen met vooral kunstaas bevist. We konden snoeken tot in de 'negentig' voor even bewonderen, maar de échte monsters leken hun neus op te halen voor onze al dan niet ratelende en blinkende stukken kunstaas. Enkele sessietjes met driftende dobbers en een dode vis eronder, mondden op niets uit. Pech? Onkunde? Kan allemaal best, maar het zette ons wel aan tot denken. <Einde recap>.


Na grondige analyse van onze sessietjes op het betreffende water, rees het vermoeden dat de snoeken die wij op het oog hebben bij voorkeur geen actieve jagers zijn, maar aaseters. Misschien een boude veronderstelling, maar het zou een goede verklaring zijn waarom de lange, zwaarlijvige snoeken nog altijd in ons foto- en filmarchief ontbreken. Terugredenerend naar het karpervissen, waar de dikste vissen over het algemeen op voerplekken gehaakt worden, zou voorvoeren dus misschien wel een goede tactiek kunnen zijn. Nu hebben we tot nu toe zoveel mogelijk het snoeken achter een stel afstandstokken vermeden, omdat het ons te snel ging vervelen. Maar een poging met deze aanpak schuwen we natuurlijk niet! Daarom hebben we een paar dagen voorgevoerd; één plek met sardines op een meter of dertig uit de kant, een tweede plek met voorn en brasem zo'n vijftig meter meer naar rechts, op tien meter uit de kant.

Het is rond elf uur als Rolf en ik op de stek aankomen. Het zonnetje schijnt. Lekker om te vissen, maar naar ons idee niet het beste voor de snoek. Maar wat kan ons gebeuren? De takels zijn scherp en stevig en we hebben het goed voorbereid.
Een kwartier na aankomst liggen de aasvissen in. We voeren niets bij, ons haakaas moet meteen gepakt worden. Een kraai landt nog geen vijf meter voor onze voeten. Lekker bijdehand. Zoekend en in de grond pikkend loopt het beest om ons heen. Twee koeten duiken. Hoe lang zou de eerste aanbeet op zich laten wachten? Piepen bij mijn hengels vandaan. Beiden schieten we overeind. Een koet komt boven. Geen snoek. Door mijn lijn gezwommen? Ook op de andere plek zijn twee koeten gearriveerd. Ze duiken. Eén van hen komt boven... met een halve, grote voorn in zijn snavel!

Weer eentje driftend met dobber gevangen

Pats! De aanblik is als een klap in ons gezicht. Meerkoeten die dode vissen opduiken?! Nog nooit gezien! Wel logisch ergens, ze eten immers ook slakken en mosseltjes. De koet sleurt het eerder door ons gevoerde stuk voorn triomfantelijk mee naar de kant. Het besef begint tot ons door te dringen dat we niet in onze opzet geslaagd zijn. Wat nu? Dat er geen, of tenminste niet meerdere, snoeken liggen te wachten is ons nu wel duidelijk. We creëren bedenktijd door wat comfortfood te maken.

We wikken en wegen en besluiten een uurtje te blijven zitten om daarna op te ruimen. In de tussentijd worden onze aasvissen regelmatig opgepakt door de koeten. Om niet helemaal van het afstandvissen af te stappen kiezen we voor het vervolg van de dag voor een combi met dobbers driften, dynamisch, semi-statisch doodazen dus.

De volgende uren vissen we meerdere, voor ons nieuwe, plekken af. We vangen een paar snoeken, echter geen één op de afstandhengels en niet van het formaat waar we aan het begin van de dag op hoopten. Het plan faalde. Niet eens zozeer door de visverscheurende meerkoeten, maar meer omdat we kennelijk geen goede plek voor onze aanpak hadden gekozen. Het kan niet altijd feest zijn...

We'll be back!



13 opmerkingen:

  1. Mooie foto's jammer dat er geen dikke is uit gekomen. Beste wensen voor 2014 aan iedereen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank Jeffrey, jij ook al het beste. Wie weet komt er nog een big mama uit!

      Verwijderen
  2. Heerlijk , als je denkt het te weten , ben je weer terug bij af . Gelukkig zijn de omstandigheden op meerdere dagen gelijk en dan zal het werken , nu alleen nog uitvogelen wat onder andere omstandigheden ook werkt . Je bent nooit uitgevist
    Goede vangsten voor het nieuwe jaar .

    Gr Ed

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En dat maakt vissen ook zo leuk Ed. Ook jij beste wensen en veel plezier met vissen!

      Verwijderen
  3. Mooi stuk weer Boudewijn. Die eerste foto is echt vet! Jullie hadden dus niet het idee dat er misschien later nog een snoek zou komen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt Tom, anders waren we wel blijven zitten. Het feit dat de koeten de gevoerde stukken vis van de dag ervoor opdoken deed het hem. Zie verder ook Rolf's reactie

      Verwijderen
  4. Ik krijg steeds vaker goedbedoelde adviezen via de FB-chat en de mail om vooral dat statisch doodazen wat langer de kans te geven, dus niet een uurtje of twee maar gewoon een hele dag... Naar, zoals Boudewijn al stelt, het is stomvervelend als er niets gebeurt! Daarom hadden we ook voorgevoerd, om de kans op snel succes zo groot mogelijk te maken. En daar waren de koeten dus heel blij mee! Kutkoeten! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Vreemd misschien, maar toch ook wel fijn om te lezen dat het niet altijd feest is met jou doodaas sessies. En toch wens ik je die dikke vette mamma's toe! Als je eruit bent hoe, lezen we dat natuurlijk vanzelf weer, ben benieuwd. Inderdaad schitterende plaatjes!

    Grtx, FER

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo zie je maar, we zijn ook maar mensen hoor ;) Door een goede voorbereiding proberen we natuurlijk onze kansen te vergroten, maar het blijft vissen met veel variabelen. Dit maal zat het niet mee. Als alles altijd zou lukken zou het ook maar een saaie bedoening worden niet?

      Verwijderen
  6. Ik had het ook geen goed teken gevonden als meerkoeten mijn gevoerde vissen nog voor mijn neus opdoken. Die hadden al weg gegeten moeten zijn als er snoeken lagen. In het nieuwe jaar een nieuwe poging Boudewijn?
    In ieder geval wil ik je weer bedanken voor heel wat leuk lees en kijk voer. Mooi uiteinde!
    Gr. Sjoerd

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het klopt wat je zegt, dat idee hadden wij dus ook Sjoerd. Er komt zeker een nieuwe poging en wie weet hebben we dan meer geluk?
      Dank voor je reacties weer, wordt geapprecieerd.

      Verwijderen
  7. "Monsterlijke foto's" Die koeten blijven je achtervolgen! En net wat je zegt, misschien werkt je plannetje wel als er geen koeten op je voerplek zitten. We zullen het zeker lezen. Succes!

    Gr., Björn


    BeantwoordenVerwijderen