5 december 2013

Soms loopt het volgens plan

De derde van de dag
Snoektijd! De afgelopen twee weken snoek ik weer regelmatig. Geen lange dagen maken, maar eerder vaak en kort. Twee uurtjes zijn genoeg, al is het om een uurtje netto te vissen. Deze korte tripjes worden besteed aan het zoeken naar nieuwe plekken waar de snoek zich ophoudt. Ook deze winter hebben Wouter, Rolf en ik besloten de handen ineen te slaan en de opgedane informatie te delen. Dat heeft ons afgelopen winter alle drie ons beste snoekseizoen ooit opgeleverd. De opgedane kennis van afgelopen jaar zal uiteraard weer worden ingezet en om nieuwe stekken te vinden hebben we ons zoekgebied uitgebreid.

Met nieuw geleverd materiaal en voorns van onze vriend Dennis, gaan Rolf en ik er ditmaal gezamenlijk een halve dag opuit. Plan is om in eerste instantie wat potentiële stekken op grootwater af te vissen, dan wat stekken op iets kleiner water en eventueel eindigen we op één van onze bekende hotspots om de kans om visloos huiswaarts keren te minimaliseren.

Het lijken wel zusjes
Op de eerste grootwaterstek is het meteen raak. Binnen tien minuten gaat de eerste dobber onder. Een dril zoals ik zelden van een snoek heb meegemaakt. Toch til ik de vis uiteindelijk uit het water. Vijf minuten later gaat de dobber met een nieuwe voorn op dezelfde plek te water. We ordenen de boel weer en net als ik het schepnet uitspoel, verdwijnt dezelfde dobber met een hoorbare 'tjak' onder water. Rolf draait strak en maakt contact. De tweede van exact dezelfde plek. Scheelt een centimeter in lengte met de mijne.
Alles verloopt vlotjes, waarna de dobber met wéér een nieuwe vis te water gaat. Liggen er nog meer?

De eerste van de sessie
Het antwoord volgt snel. Wéér gaat dezelfde dobber onder. De hengel maakt een diepe buiging en daarmee lijkt de vis alles gegeven te hebben. Nog even wat weerstand voor de kant, maar dan kan ik de vis boven het net trekken. Het lijken wel zusjes!

We proberen het nog even. De andere dobbers worden op drie nog onbeviste stukken water gedeponeerd en driften zachtes op de stroming. 'Plop', daar gaat ie weer op de bekende plek. En 'plop' daar is ie weer. Losgelaten... Een minuutje later checken we de voorn. Die kan nog mee. We geven het nog een kwartier, dan gaan we naar de volgende stek. Dit zijn tenslotte 'slechts' proefsessietjes.

Eén van de afsluitvissen
De volgende plekken en wateren zien we geen teken van snoek. Om met een goed gevoel te eindigen gaan we naar een bewezen plek. Daar krijgen we nog vijf aanbeten, waarvan Rolf en ik er elk eentje binnen een paar seconden verspelen. Al met al een leuke, nuttige dag en vis gevangen.

23 opmerkingen:

 1. En dan ook niet van die kleintjes vangen zeg! Mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks Steven, natuurlijk waren wij blij met de vangsten. Ook omdat ze van een voor ons nieuw ontdekte plek kwamen.

   Verwijderen
 2. Mooie vissen. Hoe lang vissen jullie per plek?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is niet zo één, twee, drie te zeggen Jordy, is afhankelijk van de grootte van de plek, of we er actie zien en of we aanbeten krijgen. Daarnaast speelt gevoel een rol. Maar biij het zoeken naar plekken kan je denk ik als gemiddelde een kwartier tot half uur nemen. Na 1x niets vangen schrijven we de plek overigens niet af. Het is immers maar 1 korte poging in 24 uur.

   Verwijderen
 3. Kijk ze eens gaan dan !
  Lekker mannen, ik ben benieuwd naar het vervolg !
  Groetjes Sander

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij ook Sander. We blijven investeren en als we beloond worden op een manier die maar ergens in de buurt komt van de vangsten van afgelopen winter, zijn we tevreden.

   Verwijderen
 4. Mannen mooie vissen , daar moet ik met de boot heel wat rondjes voor trekken op het Meer .

  Gr ED.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Ed, het meer is dan ook een erg lastig water in de winter is mijn ervaring. Maar wie ben ik? ;)

   Verwijderen
 5. Hallo Boudewijn,
  Ik heb na het lezen van je verslag jullie laatste doodaasfilmpje nog eens bekeken. Hij blijft mooi! Gaan jullie dit jaar ook weer filmen?
  Groet,
  Johan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Johan,
   ook nu gaan de camera's weer mee. We hebben al wat leuke, nieuwe beelden gemaakt!

   Verwijderen
 6. Wow, hoeveel snoeken kunnen er op een paar vierkanten meter bij elkaar liggen? Trekken de snoeken van een groot water vaker met z'n 'allen' naar één plek?

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onze ervaring is dat er in deze periode altijd meerdere bij elkaar liggen als er ergens witvis zit, of dit nu op klein of groot water is. Vaak zijn er meerdere van dit soort plekken op groot water. Havens zijn een bekende. Toch is er vaak ook duidelijk verschil tussen de havens. Ookal is het een uur, we besteden het aan zoeken naar snoek. Juist door vaak en kort ergens te proberen kom je best veel te weten.

   Verwijderen
 7. Zijn het geen karpers dan zijn het wel snoeken! Ik leer zelfs wat van je antwoorden Boudewijn ha ha
  Grtz

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Flinke vissen en zomaar tijdens het proberen? Jullie moeten wel een neusje voor snoeken hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een soort van 'neusje' ontwikkel je door veel te proberen, inzet en logisch nadenken. Dat wordt nog wel eens onderschat.

   Verwijderen
 9. Daar liggen wat dikke vissen bij elkaar zeg. Zijn de goede plekken naar jullie ervaring elk jaar hetzelfde? Omdat je het hebt over bewezen plekken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tom,
   je kan er wel min of meer van uitgaan, maar soms zijn we voor verrassingen komen te staan. Gelukkig maar, anders zou het wel heel voorspelbaar zijn! We bevissen wel de plekken die het jaar ervoor succesvol waren om te kijken hoe het er nu voor staat.

   Verwijderen
 10. lekker mannen en nou die 4 voeter nog pak m fons

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ga denk ik toch ook maar mijn snoekspullen pakken. Al die foto's en filmpjes die verschijnen kriebelen toch wel. Mooie grote vissen!
  Gr. Sjoerd

  BeantwoordenVerwijderen