29 augustus 2013

Middagje mobiel afstandvissen

Buiten de 2-uren sessies wordt er ook 'gewoon' gevist. Gisteren ben ik een school vissen op het spoor gekomen die zich op een ondiep deel van het water ophield. Het waren voornamelijk kleinere torpedo schubjes, maar ook enkele projectspiegels en drie grote schubs. Na ruim een uur observeren vond ik het mooi geweest en had zich een idee van mijn aanpak voor vandaag gevormd.

Met twee 9 ft. Dwarf hengels, een schepnet, een onthaakmatje, een emmer Crushies en een schoudertas arriveer ik op de plek waar gisteren de vissen zwommen. Het lijken er vooralsnog een stuk minder, ondanks dat de omstandigheden onveranderd lijken. Het is echter nog vroeg en misschien moet de zon wat langer schijnen eer ze zich hierheen verplaatsen of actiever gedragen.

Het 2-uren project en mijn observaties van het afgelopen jaar hebben me op iets anders gewezen dat ik eerder wat onderschat heb. Als je het, zoals ik, van korte sessies moet hebben wil je zo snel mogelijk een aanbeet krijgen. Dit kan je op allerlei manieren afdwingen, maar tijdens het vissen is het zaak om een balans te vinden tussen de hoeveelheid voerdelen en het aantal karpers. Aangezien naar mijn waarnemingen de meeste karpers twee of drie happen van het voer nemen en dan gaan kauwen, kan het als het tegen zit lang duren voor je een aanbeet krijgt. Als je die dan al krijgt, want bij een overvloedig natuurlijk voedseaanbod komt het ook nog eens geregeld voor dat ze niet al het voer opeten. Is het water te troebel om dergelijke dingen waar te nemen, dan blijft het gissen en zullen de vangsten en de snelheid van de aanbeten het moeten uitwijzen.
 
Eén van het observatierondje
Op de plek waar ik nu ga vissen is het water net helder genoeg om de vissen waar te kunnen nemen in het halve meter diepe water. Ik maak zeven kleine plekjes van wat Crushies, verspreid over een overlengte van honderd meter. Op elke plek voer ik zes á zeven grotere brokken en wat heel klein spul. Ik maak ze bewust niet ver uit elkaar zodat ze elkaars aanwezigheid versterken en er ligt per plekje maar heel weinig voer. Ik zal pas vissen als ik ze zie. Het is pakken wat je pakken kunt, geen lange termijnplanning.

Het is tijdens de tweede observatieronde dat ik de eerste twee karpers van het voer zie eten. Het zijn echter zo ongeveer de kleinste twee die ik gister en vandaag heb gezien, dus besluit ik het nog wat langer aan te kijken. Zien en horen eten, doet immers eten.
Zo ook nu weer. Al snel wordt er op drie plekjes geaasd; op twee door karpers, op de ander door brasems. Op één van de karperplekken azen drie vissen, twee spiegels en een schub, waarbij de laatste veruit de grootste is. De schub wil ik wel, maar ik zou ook zeer tevreden zijn met één van de projectspiegels.

De oever biedt niet genoeg dekking hier en een stuk lood met rig ongezien tussen de vissen laten zakken is haast onmogelijk. Nu bieden de meerdere plekjes uitkomst. Aan beide zijden van de azende vissen liggen op ongeveer tien meter Crushies te wachten. Snel prik ik een steuntje in de grond bij de plek links van de azende vissen, laat mijn rig zakken en zorg ervoor dat de lijn slap over de bodem loopt. Knopje van de beetmelder aan en snel naar de plek rechts van de vissen. Hier gebruik ik geen steuntje, maar houd de hengel in mijn hand.
 
Een passante maakt een foto van de bellenblazer
Er gaat een kwartier voorbij. Zouden ze nog op de plek hangen? Of misschien op de linker plek aan het azen zijn? De verleiding om te gaan kijken is groot. Ik weet me te beheersen en dat is maar goed ook. Eén van de spiegels komt aanzwemmen. Hij stopt niet, maar zwemt over het voer en volgt de schoeiing. Een paar minuten later keert hij terug, nu vergezeld door de andere, grotere spiegel. De grotere begint te eten terwijl de ander rustig om de plek zwemt. De azende spiegel zakt met zijn buik op de bodem en kauwt. Anders dus dan de vissen die even een rondje zwemmen alvorens weer wat voer te pakken. Zo'n tien meter uit de kant komt een karper half uit het water. Een bellenspoor nadert. Het is een kale spiegel die ik tot nu toe nog niet had gezien. Hij duikt recht op mijn haakaas af en pakt het. Even het 'huh-momentje bij het contact maken met de haak', dan kopschudden. Nu pas besef ik weer dat ik met een hengel in mijn hand zit en zoek contact.

Even later ligt de vis op de mat in het gras. Een vrouw, die tijdens de dril toekeek, is bereid een foto te nemen. Voor de zekerheid maak ik er ook eentje op de mat. De ervaring heeft geleerd..., al blijkt later het resultaat goed te zijn.
Wat later weet ik kort voor ik moet gaan nog een mooie schub te strikken op de bijhengel. It was a good day!

10 opmerkingen:

  1. Het lijkt wel schaken, mooie strategie met fijn resultaat. Lekker beschreven, kon je stap voor stap volgen, leuk.

    Grtx, FER

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben je dan niet bang dat ze niet op je plek komen waar je rigs liggen?

    Grtz Jeffrey

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hey Jeffrey,
      Nee hoor. Als ze eten en het bevalt ze, dan zullen ze als ze weer wat tegenkomen geheid verder azen. Te vaak zien gebeuren om daar niet op te vertrouwen. Zaak is dus wel om niet teveel te voeren als je maar (relatief) kort de tijd hebt

      Verwijderen
  3. Slimme aanpak. Mooie vis. Als je rondloopt loop je dan met of zonder hengels?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ik de plekken bekijk doe ik dat zonder hengels. Maar eerlijk gezegd is dat omdat de plekken dus dicht bij elkaar liggen en ik in dat geval liever wat luier ben ;) Overigens scheelt het ook wat bewegingen aan de waterkant omdat je spullen niet hoeft neer te leggen enzo.

      Verwijderen
  4. Hoe bevallen de Dwarf hengels Boudewijn? Ik denk er over om ze te kopen omdat de fiets mijn vervoer is.

    Groeten,

    Gerben

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Gerben,
      Leuk dat je reageert. De Dwarfs bevallen goed. De lengte is even wennen met inwerpen en drillen, maar ze bieden veel voordelen. Heb 1 topdeel gebroken bij het blokken van een vis, maar een fabrieksfoutje kan nu eenmaal. Heb een nieuw topdeel opgestuurd gekregen door de winkelier dus netjes opgelost. Voor om de fiets perfect. Transportlengte is de helft van een normaal foudraal. Ik heb er een Dwarf foudraaltje bij gekocht. Kunnen ook je steuntjes en piepers in en eventueel een uitschuifbaar schepnet. Zelf heb ik in dat deel mijn waysling en een normale paraplu zitten. Deze laatste gebruik ik ivm de mobiliteit.

      Verwijderen
  5. Mooie spiegel! Geen foto van de schub? Ben wel benieuwd haha

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Geen foto van de schub Kevin. Wel gemaakt, maar sommige dingen houd ik voor mezelf ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Goed verhaal en duidelijke foto's Boudewijn.
    Die vraag: hoe kan ik zo snel mogelijk een karper aan de lijn krijgen?
    Goeie vraag! Zeker voor de instant visserij ben ik er voor alsnog van overtuigd, om te voeren met iets niet hartigs (vis aast maar "eet" niet de buik vol) en vervolgens iets simpel hartigs (broodvlok of aardappel) aanbieden op de haak. Hiermee raakt de vis volgens mij eerst gefrustreerd. Hij aast namelijk wel maar voed zichzelf niet. Na een uurtje is de vis vaak zo onwijs aan het vreten dat hij de broodvlok bijna direct opneemt. Die frustratie zorgt volgens mij helaas ook voor vals gehaakte vissen. Wat jij?

    BeantwoordenVerwijderen