4 augustus 2013

2-uren project - deel 12

De linker hengel klapt krom
Straks zal het voor het laatst zijn dat ik hier mijn steunen in de grond prik en de rig voor de overhangende takken langs gooi. Het uitzicht begint te vervelen, alle handelingen gaan te routinematig. De onvoorspelbaarheid is er vanaf. En bovendien, er zijn al flink wat mooie vissen uit gekomen! Dat gaat allemaal door me heen als ik de Crushies en bollen op de twee plekken gooi waar het straks moet gaan gebeuren. Op de terugweg handel ik wat andere dingen af en ruim ander half uur later ben ik weer op weg naar de stek.

Het regent zachtjes als ik aankom. Gelukkig houden de takken boven me de boel nog aardig droog. De kutkoeten hebben me gezien en zetten er de gang in. Heeft het voer in ieder geval tot nu toe ongestoord zijn werk kunnen doen. Op de linker plek aangekomen duiken ze. Hoezo conditionering?! De vierde duikt, maar komt vrijwel meteen weer paniekerig keffend boven. Een brede kolk en dito deining. De vis stuift weg en laat een grote stofwolk en belletjes achter. De kutkoeten zetten collectief keffend koers naar de takken aan de overkant. Lekker dan! Is al de zoveelste keer dat ze me dit flikken! Op dat moment zwemt er een schub voor de kant langs. Niet groot, maar er zwemt nog vis.

Er ploffen vijf eenden precies voor me op het water. Het is toch verdomme niet te geloven! Kennelijk geinspireerd door de kutkoeten beginnen de nu ook kuteenden te duiken. De veertig centimeter tot de bodem vormt geen probleem voor ze. Terwijl ik mijn steunen in de grond prik, zwemt dezelfde schub als daarnet weer langs. Met het inwerpen van mijn rigs kiezen de eenden het hazenpad. Is het nu eindelijk rustig?

Mijn linker hengel klapt krom en blijft nog net achter het oortje van de Carpsounder hangen. Ik pak de hengel op en blok. De vis maakt het me gemakkelijk door recht op me af te zwemmen. Snel draai ik lijn op en zet mijn slip twee tikjes losser voor het geval hij doorschiet naar rechts. Dit doet hij ook. Door mijn hengeltop in het water te steken weet ik de lijn uit de takken te houden. Dik vijf minuten van geven en nemen onder de hengeltop volgen. Bij de derde poging kan ik het net heffen. Weer een ronde schub en zeker een andere dan eerder voorbij zwom. Bij het foto's nemen is het gelukkig weer droog en breekt zelfs de zon even door. En wéér binnen het half uur de eerste aanbeet!

Zo'n twintig meter naar links springt een karpertje in het midden van de sloot. Bemoedigend! Korte regenbuitjes van een paar minuten vallen. Eén van de koeten maakt een omtrekkende beweging richting mijn rechter plek. Hij weet hem feilloos te vinden en duikt. De fierheid is van hem af te zien als hij met een stukje Crushie boven komt en deze in zijn geheel naar binnen werkt. Hij duikt weer. Mijn hengeltop gaat heen en weer, één piep. Dat was mijn haakaas. Hij duikt nogmaals. Nu een hardere ruk aan mijn hengeltop. De vogel is vasthoudend! Een piep, gevolgd door nog één. Laat ie nou niet los?! Dan komt de kutkoet boven en nog altijd slaat mijn hengeltop lichtjes heen en weer. Verrek, het is een vis! Ik pak de hengel op en draai twee slagen. Het toploodje heeft het verplaatsen van de vis gemaskeerd en als ik direct contact heb blijkt de vis naar me toe gezwommen te zijn. Een mazzeltje! Nu begint het pas echt. Een uithaal en ondanks dat ik mijn slip zeer zwaar heb afgesteld weet hij bijna de takken aan de overkant te bereiken.

Langer, maar minder vol dan de eerste
De vijf eenden komen weer over het water aangevlogen en ze liggen op ramkoers met mijn snaarstrakke lijn. Ik kan niets doen. De vis helpt. Het water ontploft als hij aanzet voor een nieuwe vluchtpoging. Eén eend weet hierdoor ternauwernood mijn lijn te ontwijken.

Ondertussen duurt de dril al een tijdje. Het is wéér een grote vis. De uitvallen worden steeds minder overtuigend en uiteindelijk kan ik hem boven mijn net trekken. Yes! Deze lijkt langer, maar minder vol dan de vorige.

De twee uur zijn voorbij. Ik pak mijn spullen bij elkaar. Wat een afsluiting op deze stek! Misschien volgend jaar weer. Het is immers een zeer effectieve visserij gebleken. Eerst nog vissen op de Loederpoel zelf, zolang het nog kan... Maar nieuwe uitdagingen liggen te wachten!

16 opmerkingen:

 1. Jij hoeft niet langer dan 2 uur te vissen zeg! Ergens begrijp ik je beslissing wel, maar toch zou ik nog even doorgegaan zijn.

  Gr. Johan

  p.s. Wanneer komt de film? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Johan,
   hier liep het goed, het gaat gelukkig niet overal en altijd zo. De film moet nog gemonteerd worden. Heb het nu alleen even te druk met andere bezigheden.

   Verwijderen
 2. Leuk verslag Boudewijn. Apart dat de karpers de ene keer wel vluchten voor de eenden en meerkoeten en de andere keer niet.

  Groet,

  Ton

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt Ton, naar mijn ervaring verschilt het niet per sé per water, maar meer per koet of ze wel of niet schrikken.

   Verwijderen
 3. Het gevleugende gedeelte van het water begint werkelijk irritant te worden.
  Daarnaast begint de boel ook flink dicht te groeien had ik gelezen in één van de vorige verslagen.Maar je vangt wel!Hoe nu verder..volgens mij staat je besluit al vast.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Hans,
   Irritant voor mij begint het niet te worden hoor, voor jou hopelijk ook niet ;) Misschien niet voor iederen te begrijpen, maar de uitdaging is een beetje weg in de sloot. De Loederpoel groeit dicht, de sloot niet. Andere wateren, grotere wateren en andere disciplines als struinend vissen trekken weer en zodra het iets minder warm is wil ik die wat vaker gaan oppakken.

   Verwijderen
 4. Geweldige sessies Boudewijn. Dat het gaat vervelen is haast niet voor te stellen met al die grote vangsten maar ik begrijp het wel dat de routine op een gegeven moment plaats moet maken. Is je trouwens wel eens opgevallen dat alle verstorende (kut) vogels ook nog eens vreselijk geluid maken? Een mereltje of zanglijster pakt je aas niet maar wel een schreeuwende kut, meeuw, gans of vals snaterende eend. De stille fuut en de zonaanbiddende aalscholver zijn ook in het water maar laten je aas gewoon met rust. Het zijn alleen de herrie makers die je aas pakken. Opvallend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Michael,
   ondanks dat ik een natuurliefhebber ben kunnen de duikende vogels me mateloos irriteren als ik aan het vissen ben. Nu je het zo stelt wel opvallend ja...

   Verwijderen
 5. Wat een sessie weer. Ik was zeker doorgegaan op deze stek.

  Grtz

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bijna ongelofelijk dat dit water met deze karpers je vervelen. Als het allemaal te routinematig wordt, tja daar kan ik me iets bij voorstellen. Graag neem ik het water van je over om de hengeldruk in stand te houden ;-) Wat een buiken trouwens, door de boillies? Enneh, die koeten zorgen nog voor een beetje uitdaging.

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Fer,
   de karpers gaan zeker niet vervelen, die zijn stuk voor stuk schitterend, maar ik zit daar wel in een met bomen en struiken omgeven slootje te vissen. Intiem en sfeervol, maar het uitzicht is elke keer exact hetzelfde. Ik doe dit project naast mijn andere visserij en vergt dus extra energie en tijd. Nu word ik zeker beloond voor mijn inspanningen en ik heb de Loederpoel zelf nog, maar ik vis ook veel op mijn gevoel en dat zegt me de sloot te verlaten. Dat is overigens ook ingegeven door de afnemende activiteit in de sloot, al doet deze sessie iets anders vermoeden. Daarom zou het ook zo'n mooie afsluiter zijn voor nu. De poel zou ik nog wel willen bevissen, maar dat loopt toch ook op zijn einde. Ik heb nog wat andere plekken op het oog waar ik deze aanpak ook zou willen proberen.
   De buiken zijn niet van mijn gevoerde boilies. Misschien van anderen die verderop vissen, maar als de vissen wat uitscheten was het mijn voer, dus ik denk dat dat meevalt.

   Verwijderen
 7. Mooie volle schubs. Vooral die eerste met dat buikje. Misschien ga je die kutkoeten nog missen daar!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lekker bezig daaro man en inderdaad oals je al eerder aanhaald zijn de gevangen karpers stuk voor stuk schitterend !
  Aan de ene kant jammer dat je er stopt want volgens mij zou er nog wel eens een DIKKE verasinkie uit kunnen komen !

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen