10 september 2012

Karper op de kant, missie geslaagd!

Ik heb het de laatste tijd te druk gehad om te vissen, zelfs voor een paar uurtjes. Wel heb ik eindelijk weer eens na lange tijd een artikel voor KARPER magazine geschreven en het schrijven aan mijn hartboek weer opgepakt. De cover is op dit moment in de maak!
Nu kon er eindelijk weer gevist worden. Peter heeft ook wel zin, maar heeft, net als ik de afgelopen twee weken, chronisch tijdgebrek. Een nachtje tussen de verplichtingen door biedt een mogelijkheid.

We gaan voor groot, water welteverstaan. Een autorit van een dik half uur, gevolgd door een tocht over een fietspad en vervolgens door rietland en hoog onkruid. Het paadje in het riet en onkruid bood uitkomst, maar geeft wel aan dat er onlangs nog mensen hebben gelopen. Vreemd eigenlijk, want we bevinden ons in de middle of nowhere. De blikken bier, lege wietzakjes, wegwerpbarbecue en kampvuurresten zijn stille getuigen.
Rond 20 uur staat en ligt alles naar wens. Ik lig vlak voor een steenstort en Peter tegen de rietzudden. Terwijl het eten suddert, speuren we in gedachten verzonken het water af. Wat een slok water en wat gaaf om hier een vis te vangen...

Zonder muggennet is het hier geen doen
Ritmisch klotst het water tegen de bazaltblokken en de vermoeidheid is aan de winnende hand. Geen spettertje op het water te zien of horen. Niet bepaald vertrouwenwekkend. Twee ratten weten de gemorste Roasted Nut bollen wel te waarderen. Onze nachtverblijven vallen bijna helemaal weg in het hoge onkruid. Tegen middernacht besluiten we de slaapzak op te zoeken. Mark's muggennet heeft de opening van mijn shelter goed afgesloten. Absoluut één van mijn voornaamste materialen aan dit water.

Hoe laat is het? 02.50 uur. Ik heb het vaker, gewoon een gevoel, vooral heel sterk als ik vaak vis. Er staat wat te gebeuren. Niet onverwacht slaat even later mijn rechter hengeltop krom en komt de Carpsounder tot leven. Yes! De vis zeilt voor de steenstort langs, naar rechts. Een eerste run van zeker dertig meter. Ik dril rustig, er zijn toch geen gevaarlijke obstakels buiten de steenstort en daar is de vis onderhand een heel eind vandaan. Er volgt nog een gevecht onder de hengeltop, waarna Peter het net onder de mooie vis steekt. Mooie schub. Missie geslaagd.

Missie geslaagd!
We drinken een kop thee en wachten op de volgende aanbeet, want op dit soort wateren zwemmen vissen haast nooit alleen, toch? Ruim een uur na de vangst gaan we weer gestrekt. Drie brasems wekken ons nog en om half zes tuur ik weer over het water. De dauw en het dampende water maken het tot een nog mooier plaatje. Slechts een enkele brasem doorbreekt het wateroppervlak. De camera neemt op, in de hoop dat ik een springende karper kan vastleggen.

Tussen onkruid, aan de oevers van een grote slok water

Half tien zitten we weer in de auto op weg naar een van mijn voerstekken om er te voeren. Hier moet het over twee dagen gaan gebeuren.
11 opmerkingen:

 1. Hele mooie vis van groot water. Respect dat jullie zoveel moeite doen voor een korte nacht maar het is het waart zo te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vroeg me al af of er wat was. Gelukkig niet! Het blijft toch verwonderlijk dat je dan maar 1 vis vangt want ze zwemmen meestal in scholen.

  Gr. Sjoerd

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hey Tim, tja, soms moet je er wat voor over hebben he en afwisseling is ook goed voor je visserij.
  Sjoerd, gelukkig gaat alles nog goed hoor! Alle uitslagen enzo zijn oke. En idd blijft het vaag als je maar 1 aanbeet krijgt, maar niet alle vissen eten meteen boilies heb ik meerdere keren kunnen zien en misschien zwom deze net in z'n eentje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Daar is hij weer! Mooie vis.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Boudewijn,

  Ik zie een mooie volle schub, zullen we ruilen ? Ik de vis
  en jij mijn filmpjes van springende karpers, LOL.
  In ieder geval gefeliciteerd met de vangst
  en succes met de aankomende sessies

  MVG Bouke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Boudewijn,
  Waar gaat je artikel in karper over?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Boudewijn,
  wat een vetzak,zeg! Een beste schub.

  Ik kan mij er een goede voorstelling bij maken; een groot,open water en dan toch de karper vangen. Ik kijk dan naar mijn eigen penvisserij,waar ik het vooral moet hebben van zichtwerk. Als ik zo'n groot water zie,dan weet ik niet waar te beginnen,tenzij er duidelijk plekken zijn die je als penvisser direct aantrekken. Maar daar weet jij ook alles van ;-)

  Meestal raak ik dan het overzicht kwijt,bij zo'n groot water.Zo'n 7 jaar geleden,toen ik weer begon met vissen(wat direct begon met het pennetje op karper,maar ik totaal nog geen weet had van de gang van zaken) zocht ik naar water. Regelmatig kwam ik bij grote plassen uit. Toch daar gaan vissen,maar ik voelde mij toen verloren,zo aan dat grote water.

  Ik vergelijk jouw vangst met de vangst van mijn karper op een nieuw polderslootje. En dat is een machtig gevoel!

  Gefeliciteerd!!

  Groet,
  Dale

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @ Tom, mijn artikel gaat ober enkele, wat mij betreft, opmerkelijke observaties.
  @ Dale,
  Een grote plas water kan overweldigend overkomen voor 'zichtvissers', en het is de kunst het ogenschijnlijk grote water tot een klein visgebied terug te brengen en in laats van rietpollen en bruggetjes zijn dit hoer taluds, ondieptes, plantenbedden enz. Je moet er iets anders naar kijken en dan blijkt het best mee te vallen hoor. Je vergelijking snap ik wel, ervaar het net zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zeker weten een prachtige schub karper van Nederlandse bodem !
  Ik kijk uit naar het vervolg !

  Mvg SK

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Was tussen alle bedrijven en drukte door wel weer een zeer geslaagde missie voor een vissie !

  Ik kijk uit naar de volgende missie maatje !

  Groet,
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen