1 augustus 2012

Goed stekonderzoek loont weer!

Tijdens mijn recente bootstruinweekje, waarin ik o.a. de onderwaterbeelden van wat karpers heb kunnen maken, ben ik op mijn voerstek nog twee open plekken tussen de watersla en lelies op het spoor gekomen. Uiteraard hebben de tijdelijke, extreme helderheid van het water en het heldere weer hierbij geholpen. De importantie van stekonderzoek blijkt maar weer, want ondanks dat ik nooit heb vastgezeten of enig teken van waterplanten had kunnen ontdekken, blijk ik toch met de hengel waarvan ik dacht dat die achter de waterplanten lag, in een waterslaveld gelegen te hebben. Ik vis vaker tussen waterplanten en aanbeten heb ik er ook genoeg gehad, maar een rig op een schoon, open plekje tussen het verder groene woud is toch wat sneller te vinden. En aangezien me ondertussen meerdere keren tijdens observaties is opgevallen dat het visuele aspect op dit water een grote rol kan spelen, kan deze vondst me misschien wel een paar extra vissen opleveren! De oorzaak van het niet eerder opgemerken van de watersla kan misschien gezocht worden in de niet al te hoge dichtheid van het veld en dat het 'jonge' kroppen lijken te zijn.

Om elf uur liggen alle rigs op hun plaats, omringd door een tiental 20 mm dumbells. Het duurt een half uurtje voor de eerste aanbeet volgt. De vis maakt het me gemakkelijk door direct de hogere waterlagen op te zoeken, zodat de lijn al bijna helemaal los komt uit de vegetatie waar mijn lijn doorheen liep. Daar neemt hij twee keer een spurt, waarna ik hem zonder al teveel moeite door de lelies weet te loodsen. Mijn eerste landingspoging slaagt. Is dit alles wat ie kon? Als ik het net hef breekt de hel los. Ternauwernood weet ik me op de glibberige basaltblokken staande te houden. Als ik de vis naar de onthaakmat til, weet ik dat ik alweer een dikke twintiger van dit immense watersysteem heb weten te vangen. Lekker!

De mat ligt vol met resten van de gevoerde SAL-dumbells. More te come?
Heel sneaky naderen de meerkoeten mijn stek, hier mijn graadmeters voor karperaanwezigheid. Elke keer volgt hetzelfde scenario: rustig benaderen, zoekend over de voerplek zwemmen, waarna er eentje duikt. Komt die rustig boven, dan volgt de rest van de familie de weg naar de bodem. Veel werken ze er niet naar binnen doordat ik met 20 mm dumbells voer. Deze zijn net iets te groot en onhandig van vorm om in zijn geheel doorgeslikt te worden, voor mij ook de voornaamste reden om op dit water voor dumbells te kiezen. Op andere, veel beviste wateren gebruik ik ze om hun afwijkende vorm.

Een mat die perfect bij mijn visserij past!
Het duiken gaat een uur door. Het is tijd om opnieuw in te werpen. Dit doe ik ongeveer elk uur omdat de rig net niet lekker tussen de waterplanten kan liggen als ik niet precies genoeg ingeworpen heb. Het is tevens het moment dat ik een eerste, paniekerige reactie bij één van de koeten waarneem bij mijn middelste rig, die op de 'nieuwe' plek ligt. Er staat dus waarschijnlijk wat te gebeuren en ik laat die hengel nog even met rust.

Vijf minuten later is daar de verwachte actie. Een wilde torpedoschub heeft weinig in te brengen en vertegenwoordigt met zijn twaalf ponden het standaard formaat. Een kort bezoek aan de mat en hij mag weer terug.

Nog een uur te gaan, dan zit mijn ruim vijf uur durende sessie erop. Een toegift?

Mooie toegift
Een schok op mijn rechter hengeltop. Een piep. Twee tikken. Meer gepiep. In drie stappen ben ik bij de hengel en pak hem op. Aan de andere kant van de lijn komt er iets in beweging. Run na run volgt en uiteindelijk zwenkt de vis naar rechts, waardoor de lijn losschiet uit de lelies, maar wel achter iets anders, zwaars blijft haken. Langzaam komt er een met mosselen behangen, groot stuk hout met vis dichterbij. Stuk oude beschoeiing? De voorslag houdt het en terwijl de vis voor de kant naar links, onder mijn andere hengels door, raast, probeer ik de lijn van het stuk hout te ontdoen. De vis lijkt het te bemerken, want onderneemt diverse vluchtpogingen. Eindelijk weet ik de lijn vrij te krijgen en kan ik de vis rustig uitdrillen. Een projectspiegel waarschijnlijk. Niet veel later ligt hij op de kant; een mooie toegift!

15 opmerkingen:

  1. Mooie vissen en weer actie. Dat weet je toch wel goed af te dwingen Boudewijn. Respect!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een beweging zeg...

      Verwijderen
    2. Beste Anoniem,
      over welke beweging heb je het? En vragen mag natuurlijk altijd, maar het is prettiger om te weten wie een vraag stelt of opmerking maakt, dus als je je naam zou willen vermelden heel graag. Anoniem loze kreten plaatsen schieten we niets mee op. Dank,

      Boudewijn

      Verwijderen
  2. zeker een mooie toegift. En die geblokte schub is ook niets mis mee!

    gr Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hee Boudewijn,

    Het valt me op dat je heel veel vist. Niet normaal meer. Hoe doe je dat? Word je betaald ddor een sponsor ofzo. Gruwelijk man, alleen maar vissen en nik anders. te gek mnan!

    Ik wil dat ook, hoe kan ik dat voor elkaar krijgen?

    Groetjes,

    Marcel de Pereira

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @ Tom, dank je. Ja, doe er ook genoeg voor hoor en na veel observeren en onderzoeken lijkt het zo makkelijk soms...
    @ Ben, ben benieuwd van welk project die spiegelkarper is. Zal het binnenkort wel horen van Joris neem ik aan.
    @ Marcel, Ik word niet betaald door een sponsor om te vissen hoor en ik doe heel wat meer dan alleen vissen. Misschien dat het zo overkomt, maar als ik vis doe ik dat bijna altijd in relatief korte sessietjes van 2 tot 5 uur lang en dan blijven er nog heel wat uren over in een dag voor andere dingen ;) De tijd en energie die ik steek (en vooral heb gestoken) in het observeren, en onderzoeken maakt het voor mij mogelijk vrij efficient te vissen in de uren dat ik kan vissen. Ik vis dus niet op een manier dat ik min of meer ergens inwerp en afwacht tot de karper langskomt en hopelijk gaat eten; ik zoek ze op en vis dan (hopelijk) op het tijdstip en de de plek waar ze azen en ik dus de grootse kans maak om ze te vangen. Vaak lukt dat vrij goed, soms heel goed en soms sla ik de plank mis.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik denk dat Anoniem bewering bedoeld. Nette reactie van je Boudewijn. Dat anoniem Tom zijn opmerking zo opvat maakt denk ik ook duidelijk dat anoniem jou niet echt volgt, anders had hij vast zijn opmerking niet gemaakt. Loze kreet dus.
    Waar het om gaat is dat je weer een mooi resultaat hebt behaald! Ik vind het bijzonder dat je een inkijk geeft in jouw aanpak die duidelijk succes vol is. Vaak lees je alleen over successen.
    Je hebt onder de foto van die onthaakmat gezet dat die mat perfect is voor jouw visserij. Wat maakt die mat anders dan anderen dan? Ik heb ook nieuwe nodig namelijk.

    Groeten,
    Sjoerd

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooi verhaal weer Boudewijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk verslag en mooie vissen gevangen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @ Sjoerd, Dank voor je uitgebreide reactie!
    Natuurlijk zijn er een hele hoop goede onthaakmatten. Ik heb er ook veel bekeken en overwogen, maar ik zal in één van de eerstvolgende blogs uitleggen waarom ik voor die van Piet Vogel heb gekozen in een nieuwe materiaaltip.
    We zullen zien of Anoniem zal uitleggen wat hij/zij bedoelde en misschien ook wel zijn/haar naam onthullen.
    @ Stefan B, Dank Stefan
    @ Tim, Thnx!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mooie vissen! Hoe lang observeer jij eigelijk Boudewijn?

    Gtrz,
    Jeffrey

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Beste Boudewijn,
    Mooi om te lezen dat al je werk zich uitbetaalt. Je ziet dat investeren loont.

    Groeten,

    John

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Alweer een succes staat er in mijn link naar jou..een titel die je zeker had kunnen gebruiken!
    Weer hebben jou observaties van o.a. het gedrag van de meerkoet extra karper opgeleverd.
    Mooie vissen wederom.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Zeker goede mat boudewijn!, heb hem ook nu een paar maanden ,in mijn ogen een van de beste matten die er nu te krijgen zijn!
    Gaat nog steeds lekker he?zie mooie vissen voorbij komen.
    Ik heb ondertussen mijn eerste "visjes "van de rivier te pakken,nu nog opzoek naar die ene ....

    gr dennis scherjon

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @ Jeffrey, hoe lang ik observeer is moeilijk aan te geven. Ook als ik het alleen projecteer op het afstandvissen. Ik observeer omdat ik het leuk vind, het leerzaam is en zelfs noodzakelijk acht in heel veel gevallen. Meestal blijf ik zoeken, kijken, en proberen zolang ik het nodig acht. Ook tijdens het vissen leer je bij en de duur van dit alles kan verschillen. Zie ook mijn reactie op Marcel eerder onder dit blog. Wel kan ik zeggen dat slechts ongeveer 10 a 20% van mijn vistijd mijn haakaas daadwerkelijk in het water ligt.
    @ Hans, 'Alweer een succes' kan wel idd, dat was een eerste titel die ik dit blog had gegeven voor ik de definitieve versie erop zette... drukte per ongeluk op de verkeerde knop...
    @ Dennis, Gaat zeker lekker ja, en zou nog lekkerder zijn als het nog even door blijft lopen ;) Succes met je queste!

    BeantwoordenVerwijderen