21 november 2011

Karper zoeken is snoeken

Vaak neem ik in mijn zoektocht naar winterkarpers een spin- of jerkbaithengel mee met wat klein kunstaas. Kunstaasjes die op deze tochten altijd meegaan zijn een shadje en een twistertje. Met deze zoek ik de bodem af naar interessante kuilen en verhogingen en kom ik er achter waar nog waterplanten staan of juist bijvoorbeeld veel blad ligt. Onder het rommelen pak ik wel eens een snoek, snoekbaars of baars mee. En omdat deze 's winters samenscholen hebben we weer een plek ontdekt waar we in tijden dat de karper het laat afweten met de snoekhengel op pad kunnen.

Een ander voordeel van actief snoeken is dat je soms per ongeluk een karper met je kunstaas schampt. Zeker in polderwater heeft me dit nog wel eens winterverblijfplaatsen van karper opgeleverd.

Het actief vissen op snoek terwijl je op zoek bent naar karperstekken maakt de dag alleen maar aangenamer. Daarbij werk je grote delen van het water af waardoor je het water in kwestie beter leert kennen en er dus ook in andere jaargetijden je voordeel me kunt doen.

Zo had ik gisteren even twee uurtjes de tijd om naar buiten te gaan. Dit keer stond er geen groot, diep water op de planning, maar een slotenstelsel in een nieuwbouwwijk. Op de plek waar nu de wijk staat lagen vroeger weilanden met kassen die afgescheiden werden door sloten. Deze sloten zijn bij de aanleg van de wijk verder uitgegraven, verlengd en verbreed. De vissen worden er nauwelijks bevist, terwijl er toch echt mooie, voornamelijk oude, karpers huizen. Ik heb er al een aantal gezien en gevangen tot 24 pond. De vele bruggetjes en stukken water die tussen huizen in liggen zijn potentiele winterstekken, maar waar en welke, dat moet worden uitgezocht.

Gisteren dus het eerste deel van mijn zoektocht. Ik ging op pad, ploos een stuk water uit, trof er geen karper aan, maar ving wel zes snoeken tot zo'n 70 cm. Ik had m'n actioncam mee en heb een aanbeet vastgelegd.

5 opmerkingen:

 1. Leuk fillempie! Maar die vis op de foto is echt een mootje! Das niet dezelfde vermoed ik. Morgen maar weer eens serieus vissen :))

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Boudewijn, Mijn aanpak komt redelijk overeen. Het heeft me al menig mooie snoek en uiteindelijk ook karper opgeleverd.
  Grtz Stefan

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi om te zien dat die snoek er zo voor gaat zeg.

  MVG Sander

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie snoek! En de aanbeet mooi weten vast te leggen.

  BeantwoordenVerwijderen